Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Tradycyjna receptura i sprawdzony sposób na najlepsze ogórki kiszone. To bardzo stary przepis na ogórki kiszone na zimę. Jeśli jadacie kiszone ogórki i lubicie najwyższą jakość domowego jedzenia.. zapraszam!

- przepis z wieloletnią tradycją
- idealne proporcje i sposób wykonania
- takie ogórki kiszone mogą stać w piwniczce przez lata

Czas przygotowania: 30 minut
Czas kiszenia ogórków: 14 dni
Ilość porcji: 4 x słoik 1 litr

Kalorie: 10 w 100 gramach ogórków
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 małe główki czosnku
  • duży pęczek kopru z baldachami
  • kawałek korzenia chrzanu oraz liście - 10 cm
  • 2 litry wrzątku
  • 4 płaskie łyżki soli kamiennej
  • można też dać: liście chrzanu, zielone liście dębu oraz liście czarnej porzeczki, winorośli lub wiśni

Przepis na ogórki kiszone

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Na dwa kilogramy malutkich ogórków gruntowych użyłam cztery słoiki o pojemności 1 litr każdy.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz 4 litrowe słoiki ogórków kiszonych. 

Kiszone ogórki szykuję każdego roku. One są jak dżem truskawkowy.. nigdy nie jest ich za wiele :) Ogórki kiszone mogłabym jeść każdego dnia. Szczególnie takie domowe, które są malutkie, idealnie jędrne i chrupiące. Dodaję je do tradycyjnego obiadu z ziemniakami, na kanapki, do zupy ogórkowej, do śledzika w oleju :), do najróżniejszych sałatek, sosów na zimno, czy też do roladek mięsnych. Nie wiem, czy w waszych domach jadało się tarte ogórki kiszone ze śmietaną kwaśną, ale moja Mama często podawała je właśnie do tłuczonych ziemniaków i gotowanego kurczaka.

Ogórki kiszone, 1

Ogórki kiszone przepis

W czterech litrowych słoikach zmieścisz śmiało dwa kilogramy małych ogórków gruntowych. Oczywiście, jeśli planujesz ukisić więcej ogórków, to możesz podwoić, czy potroić ilość wszystkich składników. Ogórki powinny być świeżutkie. Ideałem będą takie, którym nie odpadły jeszcze kwiaty z końcówek. Oba końce mają być twarde a ogórki jędrne i bez przebarwień, ani uszkodzeń. Unikaj przerośniętych ogórków, które są duże. Te szersze ogórki mają już duże pestki i będą w środku puste i miękkie po ukiszeniu, więc takich unikamy. 

Ogórki, dwie mniejsze lub średnie główki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, duży pęczek kopru wraz z baldachami kwiatu oraz sól kamienna to podstawa przy szykowaniu ogórków kiszonych. Warto zaznaczyć, że kiszonki udają również z użyciem soli jodowanej. To jednak sól kamienna ma najwięcej cennych minerałów i pierwiastków śladowych. 

Porada: Aby ogórki na zimę były twarde i jędrne dodajemy do słoików korzeń chrzanu. Można też dodatkowo dodać jeszcze liście chrzanu, zielone liście dębu oraz liście czarnej porzeczki, winorośli lub wiśni.

Ogórki kiszone, 2

Ogórki umyj dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Przepłucz też koper, chrzan oraz liście (jeśli używasz). Korzeń chrzanu pokrój na mniejsze paski a z główek czosnku zdejmij ząbki. Ząbków czosnku nie trzeba obierać. 

Przygotuj też cztery czyste słoiki o pojemności 1000 ml każdy. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.

Wszystkie produkty podziel równo na cztery, by ułatwić sobie dzielenie kawałków chrzanu, czy też ząbków czosnku. Na dno każdego słoika wyłóż część kopru, ząbków czosnku oraz kawałków chrzanu oraz liści chrzanu, czy dębu (jeśli używasz). Następnie zacznij układać ogórki. Układaj je pionowo, jaśniejszą stroną ku górze. Staraj się upchać ciasno tak jak najwięcej ogórków. Możesz dodać resztę dodatków a na górę wyłożyć na płasko kilka najmniejszych ogórków. W ten sposób wypełnij wszystkie słoiki.
Ogórki kiszone, 3

Ogórki kiszone zalewa

2 kg ogórków = 2 litry wrzątku oraz 4 łyżki soli kamiennej (nie czubate).
Zagotuj dwa litry wody i wsyp do niej cztery łyżki soli kamiennej do przetworów. Mieszaj wodę, aż sól się w niej rozpuści. Do słoików na zimę polecam sól kamienną. 

Gorącą wodą z solą wypełnij wszystkie słoiki. Lekko wstrząśnij słoikiem, by woda spenetrowała wszystkie bąbelki powietrza wewnątrz słoików. Zalewa powinna przykryć ogórki w całości. Wychodzi mi zazwyczaj idealnie 500 ml zalewy na każdy słoik o pojemności 1000 ml. 

Słoiki zakręć mocno i odstaw na trzy dni do pomieszczenia, w którym będzie około 20 stopni. Po tym czasie możesz już przenieść słoiki z ogórkami do spiżarki lub piwniczki. Ogórki ukiszą się po około dwóch tygodniach a maksymalnie 20 dniach. 

Ogórki kiszone, 4

Po zakręceniu słoików możesz odwrócić je do góry dnem, owinąć ręcznikiem lub bawełnianą ściereczką i zostawić tak, aż całkowicie przestygną. Po przestudzeniu możesz ponownie postawić je zakrętką do góry. Nie jest to jednak konieczne i sama nie zawsze tym pamiętam, ponieważ w ciągu pierwszych dni kiszenia słoiki same się zawekują. 

W pierwszych dniach kiszenia możesz zaobserwować buzowanie słoików. Mogą lekko syczeć. Solanka zaczyna wyciekać ze słoików z ogórkami. Nic się nie martw. To normalne i często tak się dzieje, gdy proces kiszenia jest bardziej dynamiczny. Absolutnie nie odkręcaj słoików. Możesz je tylko lekko wytrzeć. Z przyzwyczajenia już, na te pierwsze dni kiszenia odkładam słoiki z ogórkami w spiżarce na podłodze wyłożonej ręcznikiem papierowym. 

Wiem, że niektórych martwi to, że nakrętka nie zassała się po pierwszym dniu kiszenia. Cały proces fermentacji trwa kilka dni. Słoiki powinny zawekować się najpóźniej w ciągu dwóch do trzech dni od zakręcenia. 

Ogórki kiszone, 5

Słoiki z ogórkami kiszonymi przeniesione po trzech dniach do chłodnej spiżarki będą gotowe do jedzenia już po dwóch, maksymalnie trzech tygodniach. Trzymanie kiszonych ogórków w piwniczce, w której panuje chłód jest dość istotne. Takie ogórki nie puchną w trakcie kiszenia. W ogórkach trzymanych w cieple zbiera się dwutlenek węgla, a prawidłowo powinien powoli przechodzić do zalewy. Tymczasem ogórki trzymane w cieple mogą zacząć mocno pracować. Puchną i robią się w środku puste. Woda w odkręconym słoiku niemal wybucha i wygląda jak gazowana. Ogórki będą smaczne, ale słoik trzeba będzie szybciej otworzyć, a same ogórki nie będą atrakcyjne dla oka. 

Jeśli zapomniałam o czymś istotnym, to śmiało piszcie!
Powodzenia w kiszeniu i smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (401 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-07-01 10:02
Świetna receptura na ogórki kiszone. Będę robić pierwszy raz i już czuję się pewnie.
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję i powodzenia🙂
2019-07-01 15:49
Ja robię jutro jak będzie trochę chłodniej. A ile mi Pani sugestie ukisic słoików dla trzy osobowej rodziny? My bardzo lubimy ogórki kiszone i w zimę ciągle tylko kupuję więc trochę szkoda nie zrobić swoich.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-01 16:08
Regino.. nie mam pojęcia jak bardzo lubicie ogórki kiszone. Można zjeść i trzy słoiki na miesiąc 🙂
2019-07-26 02:53
Ja w zeszłym roku zamknęłam do kiszenia 20kg ogórków, na trzy osoby. W tym tygodniu otworzyłam ostatni słoik.
-- Ania z AniaGotuje.pl Lubicie ogórki 👍
2019-07-01 19:55
Ogórki kiszone! Zapomniałam o nich. Robię w weekend Pani Aniu. 😜 A to wszystko dlatego, że u mnie w sklepie nie ma jeszcze słoików na przetwory.
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👍
2019-07-01 20:06
Witam, ja robię podobnie. Ogórki, chrzan, koper i czosnek. Na litrowy garnuszek sól kamienna do ogórków i tak na bieżąco. Ja takie po dwóch dniach już lubię...A na zimę to w butelki po 5l wodach mineralnych, na zimę idealne do kanapek
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-01 20:12
Dokładnie tak Aniu. Domowe ogórki kiszone i ogólnie wszelkie przetwory są zawsze najlepsze. 👍
2019-08-19 16:21
W typowych PET-ach bym nie radził.
2019-09-20 19:15
Jasne że nie...kwas plus plastik= reakcja
2019-07-01 20:46
A co zrobić, gdy nie ma się chłodnej piwniczki, spiżarni? Jest sposób?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-01 21:05
Trzeba szukać najchłodniejszego miejsca w domu. Trzymałam słoiki nawet w pokojach i dały radę.. Im chłodniej, tym lepiej, ale w ciemnej szafce też poleżą.
2019-08-15 17:54
można ja od kilku lat znalazłam na nie sposób /mieszkam w bloku i piwnice są ciepłe więc jak kisiłam w tradycyjny sposób dużo słoików mi się psuło/. I tak zakupiłam duży kamienny garnek mieści mi się w nim 12 kg ogórków, zalewę robię identyczną jak Pani Ania, przyprawy kładę na każdej warstwie ogórków jak wypełnię cały gar układam na górze talerzyk a na nim wygotowany kamień.Jak uznam, że o taki stopień kwaśności ogórków mi chodzi przekładam je do słoików litrowych, zalewam zalewą z gara i uwaga pasteryzuję /słoiki wkładam do garnka z zimną wodą i od momenty zagotowania się wody gotuję 3 min/ wykładam do góry dnem i studzę. Robię tak już 10 lat i nigdy nie straciłam ani jednego słoika. Dla przykładu dodam jak ułożę ogórki w garze zalewam je gorącą zalewą kisną z reguły 4-5 dni lub wg uznania. Jest jeszcze jedna zaleta jak są ogórki większe, które nie pasują mi do słoika to robię z nich przecier i też pasteryzuję. Pozdrawiam smakoszy ogóreczków
2019-07-01 20:52
Kiszę identycznie :)
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👍
2019-07-01 22:40
Ale ogorki zalewa sie wrzatkiem?
2019-07-01 23:26
Ja ogórki zalewam ciepłą wodą ze solą i wtedy szybciej zaczynają się kisić
2019-07-02 09:53
Przed kiszeniem wkladam ogórki na 10-15 minut do bardzo zimnej wody i dopiero potem ukladam je w sloikach. To powoduje, że ogórki po ukiszeniu są jędrniejsze.
-- Ania z AniaGotuje.pl Super rada, dziękuję Marzenko!
2019-07-02 11:03
Po co gotować wodę, babcia zalewała wodą prosto ze studni, my normalną z wodociągu.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-02 12:27
Chodzi głównie o ti, by szybko rozpuścić sól.. A woda bywa różna.. Nie wszystkie wodociągi mają taką dobrą wodę.
2019-07-27 19:09
Można i wodą z kranu ale po co kiedy można zagotować wtedy ogórki kiszone będą lepsze niż konserwowe.🙂
2019-07-02 16:33
😜
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wow.. super Kasiu 😍
2019-07-02 19:08
Ja chce kisic ogórki ale mieszkam w bloku wszędzie ciepło i w piwnicy też więc proszę mi coś poradzić
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-02 21:07
Właśnie wiem, że w tym roku jest z tym spory problem ze względu na upały. Niektórzy póki co odkładają ogórki kiszone po 3 dniach do lodówki. Są tez tacy, co kupili sobie większe lodówki turystyczne z wkładami, które umieszczasz w zamrażarce. Każdego dnia zamieniasz wkład na ten zmrożony.
2019-07-03 18:08
Koper ma baldachy a nie baldachimy 😃
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍😂
2019-07-08 17:32
Ogoreczki z własnej działki według przepisu Ani
Już nie mogę się doczekać aby móc spróbować
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super😍
2019-07-10 17:42
Ostatnio czytałam, aby każdy ogórek wykalaczka potraktować... znaczy nakłuć👌
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍 ciekawe!
2019-07-11 11:12
ostatnio mówi się, że najzdrowszą z soli jest himalajska. Czy probował ktoś na niej kisić ogórki?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-11 13:47
2019-07-12 10:15
Mit, kolor to zasługa zanieczyszczeń, które niewiele mają ze zdrowiem.
2019-07-15 18:13
Sól himalajska posiada wiecej minerałów lecz w małych ilościach to nie robi większej różnicy
2019-07-11 19:25
a mozna dodac papryczki chili?
-- Ania z AniaGotuje.pl Nigdy nie daję..
2019-07-14 11:09
A ja sypie łyżeczkę sproszkowanego chilli ,sa obledne,polecam. Na poczatek mozesz dodac mniej, ja juz jade na maxa :)
zdjecie uzytkownika
2019-08-01 08:25
Witam,ja dodaje😀zawsze robię parę słoiczków z nutką pikanterii🔥i są super👌💧..polecam😊😋
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌
2019-07-13 11:10
Robię bardzo podobnie. Do każdego słoika daje dodatkowo kawałek suszonej papryczki chili i kilka ziarenek z tej papryczki.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-07-14 22:11
Witam czy te ogorki mozna jesc wczesniej np po 2,3 dniach od ukiszenia jako malosolne?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Julio👍
2019-07-16 16:25
Dziękuję. Bardzo dobry i rzeczowy przepis. Pozdrawiam.
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 🙂
2019-07-17 05:26
Ja nakuwam kazdy ogorek - w kilku miejscach. ak robila babcia i mama. Sa super potem.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-07-17 16:02
Robię prawie wg Twojego przepisu, który pochodzi z baaaardzo starej książki niestety nie pamiętam tytułu. Na tą chwilę 64 słoiki już zrobione, a w przyszłym tygodniu czeka mnie jeszcze jakieś 15😜. U mnie w domu wszyscy kochają kiszone😍.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ale dużo!!! Super!!😍
Reklama
Mam pytanie odnośnie dłuższego przechowywania takich ukiszonych ogórków czy trzeba je później zapasteryzowac aby przerwać proces kiszenia? Bo tak słyszałam ale nie jestem co do tej teorii zgodna a robię pierwszy raz także chciałabym żeby było wszystko ok😀
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-21 19:35
A jak długo chcesz przechowywać ogórki kiszone? Ich nie trzeba dodatkowo pasteryzować..
No właśnie chciałam zrobić tak na zimę ale "teściowa" stwierdziła, że jak nie zapasteryzuje to będą puste w środku bo nie zatrzyma sie procesu kiszenia. Nie wiem skąd ten pomysł ale nie dała sobie przetłumaczyć, że jak są puste to wina ogórka a nie dlatego, że się cały czas kiszą. Także pomyślałam, że zapytam mądrzejszych ode mnie- bo ja to młoda i głupia jestem 😜
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-22 10:30
Czasem robią się pusta w środku, jak są źle przechowywane, czyli z zbyt wysokiej temperaturze 🙂
Zostawiam tak jak zrobiłam i będzie dobrze. Jeszcze tylko zrobię parę słoików z papryką chili jak wyżej ktoś pisał-spróbujemy 🙂 no i oczywiście jeszcze zwykłych też zrobię bo 20 słoików to za mało będzie 😀
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍
2019-07-22 22:30
Dzisiaj zrobiłam pierwszy raz w życiu i to według Pani przepisu. Skromne sześć słoików, ale tylko tyle ogórków zebrałam z ogródka. Mam nadzieję, że wyjdą.🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Będzie super! Do odstawienia w chłodne miejsce.
2019-07-23 12:45
Tez dzisiaj postanowilam zrobić ogórki kiszone i przepis jest naprawde prosty. Jestem pewna, ze wyjdą przepyszne i bede na pewno częściej je robić 😁😁😁
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2019-07-24 08:18
Aniu ja już nakisiłam 55 słoików wszystkich 😜
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wow! Super! I myk w chłodne miejsce 👍
2019-07-24 14:39
Ja co roku kiszę 200 szt dodatkowo kisze tarte ogórki na zupę ogórkową wtedy jest szybko z gotowaniem zupy .Zawsze robię z takiego przepisu Ani ale jest to stary przepis taki pokoleniowy .Był czas ze dawałam lisć laurowy ,pieprz ziarnisty i kilka kulek gorczycy i dwie kulki ziela ,ale po kilku latach wróciłam do starego przepisy i tak niech zostanie Pozdrawiam .
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-08-01 00:54
Zosiu można prosić przepis na te ogórki do zupy ogorkowej ?
2019-07-26 11:14
Pani Aniu miała pani też przepis na małosolne ogórki 👌 Proszę o niego bo nie mogę znaleźć. 😀
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-26 13:28
2019-07-26 16:24
Zrobione 🙂 myślę, że mąż będzie zachwycony👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2019-07-27 14:31
Panie pozwolą, że wtrącę męskie trzy gorsze. Otóż ułożone w słoiku ogórki dobrze jest przed zalaniem solanką przekłuć wzdłuż, na wylot. Można posłużyć się szpilką do szaszłyków. Ten prosty zabieg chroni ogórki przed zwiotczeniem.
Unikam liści dębu, bo wnoszą nadmierną gorycz, natomiast zawsze dodaję liście porzeczki i wiśni. Wiśnia daje ogórkom łagodnie wytrawny smak. Eksperymentowałem też z liśćmi jeżyny ale ogórki wychodzą nadmiernie wytrawne.
-- Ania z AniaGotuje.pl Świetne uwagi. Dziękuję 👍
2019-07-28 00:36
Moje pierwsze ogórki. Po 4 dniach dziś mąż zaniósł do piwnicy, a kolejna partia stoi w kuchni. Na próbę zrobiłam słoiki różnej pojemności. Obawiam sie tylko czy jak są odrazu zakręcone mocno to podczas fermentacji w piwnicy nie wystrzelą?
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-28 09:49
Mogą syczeć i przez kilka dni przeciekać (niekoniecznie), ale nie martw się. Nic nie wybuchnie 👌👍
2019-07-28 00:40
Oprócz chrzanu kopru i czosnku dodałam liście wiśni i czarnej porzeczki. Tu na zdjęciu juz podczas kiszenia. Aniu jesteś moją inspiracją😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudownie Justynko!!! ❤️❤️
2019-08-06 12:08
Kurczę. Moja ciocia na wsi zalewa zimną wodą z kranu. Zawsze jej wychodzą pyszne. Jak to wkoncu zrobić dobrze? Kiedyś raz robilam niestety nie wyszły i się zniechecilam.
2019-08-11 21:50
Witam, zakupiłam ogórki wg tej metody wczoraj. Wszystkie oprócz jednego zaczęły się kisić. W jednym nie zaszły żadne zmiany. Czy ja się go jeszcze jakoś uratować?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-08-12 09:21
Odłóż słoik do lodówki i otwórz kiedy będziesz miała ochotę na ogórki. Pewnie będą małosolne 🙂
2019-08-13 08:47
Kochani! Pomocy.
Poraz pierwszy zrobiłam wczoraj ogórki kiszone. Nalałam wrzątku, przykryłam kocem i poszłam spać. Dziś rano okazało się, że z dwóch słoików wylalo się mnóstwo zalewy. Napisaliście, żeby nie odkrecać, kiedy wycieka gaz, ale tym razem to coś innego. Nie powinnam odkręcić tych słoików i uzupełnić ubytki? Dzięki za poradę❤️👍👌😍🌞🙂🌼
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-08-13 14:14
W takim wypadku jak najbardziej uzupełnij zalewę i słoiki odstaw do chłodniejszego pomieszczenia bez okrywania ich kocami.
2019-08-17 22:40
Mam i ja ! Pozdrawiam Aniu.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️
2019-08-18 09:55
Dzień dobry, czy po zalaniu zalewą należy słoiki układać do góry dnem? Czy można je postawić „normalnie”?
-- Ania z AniaGotuje.pl Normalnie 👍
2019-08-25 20:46
Zrobione 😀 moje pierwsze w zyciu❤❤❤ ps. nie tak latwo bylo je poukladac i poupychac, ale przy 5 sloiku juz bylo co raz lepiej 😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Weroniko! Ogórki wyglądają super 👌
2019-09-12 21:00
Pani Aniu otworzyłam ogórki i sa przepysznie dobre, jeszcze takich dobrych nie jadłam 👌👏️.Dziękuję
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło 😍
2019-09-16 22:49
Teraz jest chłodno nawet do 6stopni w nocy, czy słoiki mogę zostawić w domku drewnianym na działce, nie za zimno im będzie?
-- Ania z AniaGotuje.pl Będzie super.
2019-09-17 10:45
Ratunku robilam latem i wyszly genialne teraz dorobilam druga partie bo tamta zjedzona i kilka sloikow przecieka a robilam je 12.09 a teraz mamy juz 17.09.zalewy jest duzo ale jak porusze sliokiem to cieknie ;(😞😞😞
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-09-17 12:24
Tym razem proces kiszenia jest bardziej intensywny. Może w domu jest cieplej? Nie dokręcaj mocniej słoików, tylko umieść je na podłodze na ręczniku papierowym. W ciągu 2-3 dni wszystko się uspokoi 👍

Ogórki kiszone

Kiszone ogórki można kupić w sklepie przez cały rok. Jestem jednak pewna, że nie ma lepszych ogórków kiszonych, niż te samodzielnie ukiszone w domu. Nikt tak precyzyjnie nie wybierze tych najmniejszych i najsmuklejszych ogórków, jak my sami. Doskonale wiemy co umieszczamy w zalewie i jakiej jakości są nasze ogórki. Mój przepis na ogórki kiszone jest bardzo stary. Zdaję sobie sprawę, że zdecydowana większość gospodyń robi je bardzo, bardzo podobnie. Jednak to te szczegóły i kilka najważniejszych porad sprawią, że Twoje ogórki na zimę będą niebiańsko pyszne i długo zachowają idealny smak oraz kruchość. Koniecznie zobacz też mój przepis na ogórki konserwowe

Ogórki kiszone przepis

Przepis na ogórki kiszone jest naprawdę bardzo prosty. Kiszone ogórki warto zrobić, ponieważ zajadamy je przez cały rok oddając do obiadu, sałatek oraz past. Ogórki kiszone są też bardzo zdrowe. Jak to wygląda? Ogórki w solance poddane są naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej. W komórkach roślinnych zawarte są cukry proste a w procesie fermentacji przekształcają się w kwas mlekowy. Czemu polecam kisić swoje ogórki? Nigdy nie wiem, czy ogórki kiszone zakupione w sklepie nie były kiszone z dodatkiem kwasu octowego, który znacznie przyspiesza proces kiszenia ogórków. A mi w końcu zależy na tym, by zajadać ogórki kiszone w prawdziwej zalewie z soli kamiennej. Przy okazji polecam Ci mój przepis na ogórki małosolne

Ogórki kiszone na zimę

Kiszone ogórki, czy kwaszone ogórki? Ogólnie jest to trochę jak z mąką i skrobią ziemniaczaną. Nazwy te stosuje się zamiennie. Ja nie przepadam za tym, by pisać na skrobię ziemniaczaną - mąka ziemniaczana (to dwa zupełnie inne produkty, ale u nas w Polsce nie ma prawdziwej mąki ziemniaczanej, więc nazwy te stosuje się zamiennie). Jakoś nie przemawia do mnie nazwa ogórki kwaszone, więc zostaję przy ogórkach kiszonych. Już wiecie czemu ogórki na zimę warto zrobić samemu ze względów zdrowotnych. Takie domowe ogórki kiszone są też tańsze niż sklepowe. A jeśli ktoś mi mówi, że nie ma miejsca na składowanie słoików..  kochani, ja kiedyś trzymałam słoiki w szufladzie pod łóżkiem w najchłodniejszym pokoju i też dały radę. Koniecznie zajrzyj też po inne moje przepisy na domowe przetwory. Rewelacyjne są także ogórki w musztardzie so słoików na zimę oraz pyszna i sprawdzona sałatka szwedzka

Jak kisić ogórki

No więc jak kisić ogórki.. jak wygląda ten prosty przepis na kiszone ogórki? Ważne są same ogórki. Mają być młode, jędrne, smukłe, bez zażółceń, przebarwień, uszkodzeń i co najważniejsze, ze sprawdzonego źródła. Ogórki kiszone zalewa - tak, dość ważny, jak nie najważniejszy element przy szykowaniu ogórków kiszonych. Do szykowania słoików na zimę używaj soli kamiennej, ponieważ sól ta ma najwięcej cennych minerałów i pierwiastków śladowych. Aby zrobić ogórki kiszone musisz przygotować zalewę, którą składa się tylko z gorącej wody i soli kamiennej w stosunku: 1 litr wrzątku i dwie łyżki soli kamiennej. Jeśli chcesz zobaczyć jak krok po kroku zrobić domowe ogórki kiszone, to zapraszam po mój przepis na ogórki kiszone, który znajdziesz powyżej. Koniecznie sprawdź też inne moje przepisy kulinarne. Serdecznie zapraszam.