Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Tradycyjna receptura i sprawdzony sposób na najlepsze ogórki kiszone. To bardzo stary przepis na ogórki kiszone na zimę. Jeśli jadacie kiszone ogórki i lubicie najwyższą jakość domowego jedzenia.. zapraszam!

- przepis z wieloletnią tradycją
- idealne proporcje i sposób wykonania
- takie ogórki kiszone mogą stać w piwniczce przez lata

Czas przygotowania: 30 minut
Czas kiszenia ogórków: 14 dni
Ilość porcji: 4 x słoik 1 litr

Kaloryczność kcal: 10 w 100 gramach ogórków
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 małe główki czosnku
  • duży pęczek kopru z baldachami
  • kawałek korzenia chrzanu oraz liście - 10 cm
  • 2 litry wrzątku
  • 4 płaskie łyżki soli kamiennej
  • można też dać: liście chrzanu, zielone liście dębu oraz liście czarnej porzeczki, winorośli lub wiśni

Przepis na ogórki kiszone

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Na dwa kilogramy malutkich ogórków gruntowych użyłam cztery słoiki o pojemności 1 litr każdy.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz 4 litrowe słoiki ogórków kiszonych. 

Kiszone ogórki szykuję każdego roku. One są jak dżem truskawkowy.. nigdy nie jest ich za wiele :) Ogórki kiszone mogłabym jeść każdego dnia. Szczególnie takie domowe, które są malutkie, idealnie jędrne i chrupiące. Dodaję je do tradycyjnego obiadu z ziemniakami, na kanapki, do zupy ogórkowej, do śledzika w oleju :), do najróżniejszych sałatek, sosów na zimno, czy też do roladek mięsnych. Nie wiem, czy w waszych domach jadało się tarte ogórki kiszone ze śmietaną kwaśną, ale moja Mama często podawała je właśnie do tłuczonych ziemniaków i gotowanego kurczaka.

Ogórki kiszone, 1

Ogórki kiszone przepis

W czterech litrowych słoikach zmieścisz śmiało dwa kilogramy małych ogórków gruntowych. Oczywiście, jeśli planujesz ukisić więcej ogórków, to możesz podwoić, czy potroić ilość wszystkich składników. Ogórki powinny być świeżutkie. Ideałem będą takie, którym nie odpadły jeszcze kwiaty z końcówek. Oba końce mają być twarde a ogórki jędrne i bez przebarwień, ani uszkodzeń. Unikaj przerośniętych ogórków, które są duże. Te szersze ogórki mają już duże pestki i będą w środku puste i miękkie po ukiszeniu, więc takich unikamy. 

Ogórki, dwie mniejsze lub średnie główki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, duży pęczek kopru wraz z baldachami kwiatu oraz sól kamienna to podstawa przy szykowaniu ogórków kiszonych. Warto zaznaczyć, że kiszonki udają również z użyciem soli jodowanej. To jednak sól kamienna ma najwięcej cennych minerałów i pierwiastków śladowych. 

Porada: Aby ogórki na zimę były twarde i jędrne dodajemy do słoików korzeń chrzanu. Można też dodatkowo dodać jeszcze liście chrzanu, zielone liście dębu oraz liście czarnej porzeczki, winorośli lub wiśni.

Ogórki kiszone, 2

Ogórki umyj dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Przepłucz też koper, chrzan oraz liście (jeśli używasz). Korzeń chrzanu pokrój na mniejsze paski a z główek czosnku zdejmij ząbki. Ząbków czosnku nie trzeba obierać. 

Przygotuj też cztery czyste słoiki o pojemności 1000 ml każdy. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.

Wszystkie produkty podziel równo na cztery, by ułatwić sobie dzielenie kawałków chrzanu, czy też ząbków czosnku. Na dno każdego słoika wyłóż część kopru, ząbków czosnku oraz kawałków chrzanu oraz liści chrzanu, czy dębu (jeśli używasz). Następnie zacznij układać ogórki. Układaj je pionowo, jaśniejszą stroną ku górze. Staraj się upchać ciasno tak jak najwięcej ogórków. Możesz dodać resztę dodatków a na górę wyłożyć na płasko kilka najmniejszych ogórków. W ten sposób wypełnij wszystkie słoiki.
Ogórki kiszone, 3

Ogórki kiszone zalewa

2 kg ogórków = 2 litry wrzątku oraz 4 łyżki soli kamiennej (nie czubate).
Zagotuj dwa litry wody i wsyp do niej cztery łyżki soli kamiennej do przetworów. Mieszaj wodę, aż sól się w niej rozpuści. Do słoików na zimę polecam sól kamienną. 

Gorącą wodą z solą wypełnij wszystkie słoiki. Lekko wstrząśnij słoikiem, by woda spenetrowała wszystkie bąbelki powietrza wewnątrz słoików. Zalewa powinna przykryć ogórki w całości. Wychodzi mi zazwyczaj idealnie 500 ml zalewy na każdy słoik o pojemności 1000 ml. 

Słoiki zakręć mocno i odstaw na trzy dni do pomieszczenia, w którym będzie około 20 stopni. Po tym czasie możesz już przenieść słoiki z ogórkami do spiżarki lub piwniczki. Ogórki ukiszą się po około dwóch tygodniach a maksymalnie 20 dniach. 

Ogórki kiszone, 4

Po zakręceniu słoików możesz odwrócić je do góry dnem, owinąć ręcznikiem lub bawełnianą ściereczką i zostawić tak, aż całkowicie przestygną. Po przestudzeniu możesz ponownie postawić je zakrętką do góry. Nie jest to jednak konieczne i sama nie zawsze tym pamiętam, ponieważ w ciągu pierwszych dni kiszenia słoiki same się zawekują. 

W pierwszych dniach kiszenia możesz zaobserwować buzowanie słoików. Mogą lekko syczeć. Solanka zaczyna wyciekać ze słoików z ogórkami. Nic się nie martw. To normalne i często tak się dzieje, gdy proces kiszenia jest bardziej dynamiczny. Absolutnie nie odkręcaj słoików. Możesz je tylko lekko wytrzeć. Z przyzwyczajenia już, na te pierwsze dni kiszenia odkładam słoiki z ogórkami w spiżarce na podłodze wyłożonej ręcznikiem papierowym. 

Wiem, że niektórych martwi to, że nakrętka nie zassała się po pierwszym dniu kiszenia. Cały proces fermentacji trwa kilka dni. Słoiki powinny zawekować się najpóźniej w ciągu dwóch do trzech dni od zakręcenia. 

Ogórki kiszone, 5

Słoiki z ogórkami kiszonymi przeniesione po trzech dniach do chłodnej spiżarki będą gotowe do jedzenia już po dwóch, maksymalnie trzech tygodniach. Trzymanie kiszonych ogórków w piwniczce, w której panuje chłód jest dość istotne. Takie ogórki nie puchną w trakcie kiszenia. W ogórkach trzymanych w cieple zbiera się dwutlenek węgla, a prawidłowo powinien powoli przechodzić do zalewy. Tymczasem ogórki trzymane w cieple mogą zacząć mocno pracować. Puchną i robią się w środku puste. Woda w odkręconym słoiku niemal wybucha i wygląda jak gazowana. Ogórki będą smaczne, ale słoik trzeba będzie szybciej otworzyć, a same ogórki nie będą atrakcyjne dla oka. 

Jeśli zapomniałam o czymś istotnym, to śmiało piszcie!
Powodzenia w kiszeniu i smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (408 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ogórki kiszone

Kiszone ogórki można kupić w sklepie przez cały rok. Jestem jednak pewna, że nie ma lepszych ogórków kiszonych, niż te samodzielnie ukiszone w domu. Nikt tak precyzyjnie nie wybierze tych najmniejszych i najsmuklejszych ogórków, jak my sami. Doskonale wiemy co umieszczamy w zalewie i jakiej jakości są nasze ogórki. Mój przepis na ogórki kiszone jest bardzo stary. Zdaję sobie sprawę, że zdecydowana większość gospodyń robi je bardzo, bardzo podobnie. Jednak to te szczegóły i kilka najważniejszych porad sprawią, że Twoje ogórki na zimę będą niebiańsko pyszne i długo zachowają idealny smak oraz kruchość. Koniecznie zobacz też mój przepis na ogórki konserwowe

Ogórki kiszone przepis

Przepis na ogórki kiszone jest naprawdę bardzo prosty. Kiszone ogórki warto zrobić, ponieważ zajadamy je przez cały rok oddając do obiadu, sałatek oraz past. Ogórki kiszone są też bardzo zdrowe. Jak to wygląda? Ogórki w solance poddane są naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej. W komórkach roślinnych zawarte są cukry proste a w procesie fermentacji przekształcają się w kwas mlekowy. Czemu polecam kisić swoje ogórki? Nigdy nie wiem, czy ogórki kiszone zakupione w sklepie nie były kiszone z dodatkiem kwasu octowego, który znacznie przyspiesza proces kiszenia ogórków. A mi w końcu zależy na tym, by zajadać ogórki kiszone w prawdziwej zalewie z soli kamiennej. Przy okazji polecam Ci mój przepis na ogórki małosolne

Ogórki kiszone na zimę

Kiszone ogórki, czy kwaszone ogórki? Ogólnie jest to trochę jak z mąką i skrobią ziemniaczaną. Nazwy te stosuje się zamiennie. Ja nie przepadam za tym, by pisać na skrobię ziemniaczaną - mąka ziemniaczana (to dwa zupełnie inne produkty, ale u nas w Polsce nie ma prawdziwej mąki ziemniaczanej, więc nazwy te stosuje się zamiennie). Jakoś nie przemawia do mnie nazwa ogórki kwaszone, więc zostaję przy ogórkach kiszonych. Już wiecie czemu ogórki na zimę warto zrobić samemu ze względów zdrowotnych. Takie domowe ogórki kiszone są też tańsze niż sklepowe. A jeśli ktoś mi mówi, że nie ma miejsca na składowanie słoików..  kochani, ja kiedyś trzymałam słoiki w szufladzie pod łóżkiem w najchłodniejszym pokoju i też dały radę. Koniecznie zajrzyj też po inne moje przepisy na domowe przetwory. Rewelacyjne są także ogórki w musztardzie so słoików na zimę oraz pyszna i sprawdzona sałatka szwedzka

Jak kisić ogórki

No więc jak kisić ogórki.. jak wygląda ten prosty przepis na kiszone ogórki? Ważne są same ogórki. Mają być młode, jędrne, smukłe, bez zażółceń, przebarwień, uszkodzeń i co najważniejsze, ze sprawdzonego źródła. Ogórki kiszone zalewa - tak, dość ważny, jak nie najważniejszy element przy szykowaniu ogórków kiszonych. Do szykowania słoików na zimę używaj soli kamiennej, ponieważ sól ta ma najwięcej cennych minerałów i pierwiastków śladowych. Aby zrobić ogórki kiszone musisz przygotować zalewę, którą składa się tylko z gorącej wody i soli kamiennej w stosunku: 1 litr wrzątku i dwie łyżki soli kamiennej. Jeśli chcesz zobaczyć jak krok po kroku zrobić domowe ogórki kiszone, to zapraszam po mój przepis na ogórki kiszone, który znajdziesz powyżej. Koniecznie sprawdź też inne moje przepisy kulinarne. Serdecznie zapraszam.