Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

Stary, tradycyjny i sprawdzony przepis na dżem truskawkowy bez substancji żelujących. Dodaję do niego wyłącznie naturalny konserwant, czyli cukier. I to w niewielkiej ilości w stosunku do wagi truskawek.

Naturalny dżem truskawkowy jest bardzo gęsty a truskawki gotowane są w całości. W trakcie długiego gotowania truskawki ciemnieją a dżem robi się gęsty coraz bardziej aromatyczny.

Zapraszam na prawdziwy, domowy dżem z truskawek.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 6 godzin
Ilość porcji: 5 słoików po 280 ml

Kalorie: 550 w 1 słoiczku

Składniki:
  • 2 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • dwie cytryny
  • 30 g masła

Dżem truskawkowy

Otrzymałam 5 słoików dżemu truskawkowego o pojemności 280 ml każdy.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ możesz dodać odrobinę więcej lub miej cukru niż ja. 

Do zrobienia dżemu truskawkowego użyłam cukru o grubej rafinadzie. Zrobiłam to jednak tylko dlatego, że miałam jego nadmiar. Możesz też użyć cukru zwykłego lub drobnego. 

Dżem truskawkowy, 1

Domowy dżem truskawkowy

Użyłam truskawek bardzo dojrzałych i słodkich. Podejrzewam, że była to odmiana Dukat. Do zrobienia dżemu truskawkowego polecam kupować truskawki wtedy, gdy są one najtańsze. Zazwyczaj jest to sam szczyt sezonu lub jego końcówka.

Nie kupuj truskawek po intensywnych opadach deszczu, ponieważ będą ciężkie od wody i mało słodkie. Bardzo dobre na przetwory są truskawki z końca sezonu. Są one najtańsze, ale i dość drobne, więc więcej czasu najmie Ci zdejmowanie szypułek. Z odmian truskawek późnych polecam Florence.

Dżem truskawkowy, 2

Zważ około 2 kg truskawek. Może być ich też trochę więcej. Umyj je pod zimną, bieżącą wodą i usuń szypułki. Truskawki przełóż do dużego i szerokiego garnka. Wybierz najszerszy garnek, by zmaksymalizować powierzchnię do odparowywania wody z owoców.

Dodaj 500 g zwykłego cukru oraz 30 g prawdziwego masła. Dodatek masła sprawia, że dżem smakuje jeszcze lepiej.. intensywniej. Dżem zyskuje dodatkowy smak - smak umami. W produktach bogatych w białko znajduje się kwas glutaminowy, na który reagują nasze receptory smakowe. W maśle nie ma go dużo, jednak jest to wystarczającą ilość, by sprawić że dżem truskawkowy będzie smakować i pachnieć niebiańsko. 

Do garnka wyciśnij też sok z dwóch cytryn. Cytryny oczywiście dokładnie wcześniej umyj. 
Dżem truskawkowy, 3

Wiem, że wiele osób zasypuje cukrem owoce i czeka aż puszczą one sok. Po około trzech godzinach sok się odlewa, a owoce gotuje na dżem, aby przyspieszyć proces odparowywania wody. Ja tego nie robię, ponieważ w moim przepisie jedynym i naturalnym konserwantem jest cukier. Dodaję go też bardzo mało w stosunku do ilości owoców. Jedna porcja cukru na cztery porcje owoców. Zasypane cukrem owoce puszczą sok, ale i cukier się rozpuści. Cukier z sokiem odlejesz do zrobienia np. syropu do rozcieńczania, a zostaną Ci pozbawione większości soku i cukru owoce. Dlatego też decyduję się na dłuższe gotowanie owoców bez przykrycia i naturalne odparowywanie wody.

Garnek umieść na palniku ustawionym na średniej mocy. Owoców niczym nie przykrywaj. Owoce w kilka minut puszczą sok i zaczną się gotować. Zamieszaj je drewnianą łyżką i znacznie zmniejsz moc palnika.

Owoce nawet nie muszą się widocznie gotować i mrugać. Ważne, by cały czas były podgrzewane na tyle, by odparowywać wodę. Co godzinę zamieszaj owoce.
Dżem truskawkowy, 4

Ja dżem truskawkowy wstawiam rano, by przed wieczorem zakręcić go w słoiki. Możesz też zacząć gotować owoce po południu. Wieczorem wyłącz palnik pod garnkiem i zostaw tak owoce na noc. Rano możesz dokończyć gotowanie dżemu z truskawek. 

Garnek z owocami podgrzewam łącznie całe sześć godzin. Po tym czasie objętość owoców i płynu w garnku znacznie maleje. Owoce robią się bardzo gęste i ciemne. Uwielbiam ten dżem, ponieważ owoce gotuję w całości i takie też trafiają do słoików. 

Jeśli na powierzchni zbierze się pianka, to możesz zdjąć ją łyżką i zjeść.
Dżem truskawkowy, 5

Do dżemów długo gotujących się polecam zwykłe słoiki. Słoiki tradycyjne z zakrętką można trzymać w spiżarce znacznie dłużej niż weki. 

Przygotuj sobie odparzone i osuszone słoiki oraz zakrętki. Ja wybrałam 5 słoików o pojemności 280 ml każdy. Garnek z dżemem cały czas trzymam na włączonym palniku. Używając niewielkiej chochli przelewam dżem do słoików i od razu zakręcam każdy słoik. Nigdy nie dolewaj dżemu do pełna. Zostaw minimum 1 cm wolnej przestrzeni w słoiku. Ranty oraz zewnętrzna część przy zakrętce powinny być oczyszczone z ewentualnych zabrudzeń od dżemu.

Dobrze zakręcone słoiki odwróć do góry dnem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odwróć słoiki ponownie i sprawdź, czy zakrętki się zassały i nie odbijają przy naciśnięciu palcem. Słoiki możesz dodatkowo pasteryzować. Polecam umieścić słoiki w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 40 minut. 
Dżem truskawkowy, 6

Po przestudzeniu na powierzchni może się pojawić cienka warstwa zastygniętego masła. To normalne.
Dżem truskawkowy, 7

Dostaję sporo listów z zapytaniem o to, czemu dżem czasem się przypala. Kochani... bardzo ważny jest garnek z grubym dnem i mała moc palnika.

I jeszcze gęstość dżemu. Bardzo dużo zależy od samych truskawek. Jedna Pani napisała, że musiała skrócić czas gotowania dżemu truskawkowego, bo tak szybko zgęstniał i był już gotowy do wekowania. Niektórzy zaś piszą, że dżem wychodzi rzadki mimo tego, że jest długo gotowany. Truskawki bywają słodsze, kwaśniejsze, bardziej lub mniej wodniste... Nie mam na to wpływu, więc musicie sami obserwować cały proces i zdecydować, czy skracacie czas gotowania dżemu. Raczej nie zalecam gotować go dłużej. Jeśli dżem wychodzi bardzo rzadki, to możecie na koniec dodać trochę cukru żelującego, ale to tylko dla osób, którym bardzo zależy na bardzo gęstym dżemie. Oczywiście będzie on wtedy jeszcze słodszy. Pamiętajmy o tym, że dżem naturalnie zgęstnieje jeszcze już w słoiku po przestudzeniu. 

Raz jeszcze zaznaczę też, że dżem gotujemy bez przykrywania go przykrywką :)
Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (349 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-05-29 20:53
Czy można pominąć masło?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak.
2019-05-31 20:20
Hej. Jak myślisz, czy dżem nie straci na jakości jeśli zblenduję owoce? U mnie nie przepadają za kawałkami owoców w dżemach.
-- Ania z AniaGotuje.pl Nie, będzie dobrze.
2019-06-28 14:03
Na jakim etapie najlepiej je zblendować ?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-28 17:05
Proponuję od razu przed włożeniem do garnka.
2019-06-03 20:24
Robiłam już w poprzednim sezonie mega smak, dziękuję za przepis a w tym roku chciałabym zmniejszyć ilość cukru, myślisz że nie zaszkodzi to w przechowywaniu dżemu?
-- Ania z AniaGotuje.pl Możesz zmniejszyć Aniu 🍓
2019-06-04 22:13
Jaka powinna być konsystencja gotowego dżemu aby przelać go do słoików? Lekko płynny? Czy jak zastygnie w słoikach to zgęstnieje? 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-05 10:53
Tak, lekko płynny i całe kawałki truskawek (takie już skoncentrowane). Tak, dżemik gęstnieje jeszcze po przestudzeniu.
2019-06-08 13:50
Super pyszny przepis. Dziękuję i pozdrawiam👌
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️
2019-06-08 18:08
Witam.
Jak długo dżem będzie świeży w lodówce po przygotowaniu? Chodzi o taki który chcę od razu spożywać a nie wekować na kilka miesięcy .
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-08 19:27
Śmiało tydzień poleży.. pewnie nawet dłużej.
2019-06-08 19:14
Proszę 😁
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super dżemiki 🍓
2019-06-10 15:25
Mój się właśnie gotuje od rana :) rozumiem, ze jak zostanie sok to go nie odlewam tylko z truskawkami dodaje do słoiczków? 🍓🍓
-- Ania z AniaGotuje.pl Pewnie 👍
2019-06-11 12:08
Super przepis👍❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl Ślicznie dziękuję!😀
2019-06-11 15:03
Niebo w ... buzi 😁 Super przepis, dżem rewelacja! Ja kroję truskawki i zmniejszam ilość cukru, bo to dżem dla maluszka, ale smak jest genialny. Dzięki! 🍓
P. S. Narobiłam wczoraj a dziś powtórka - z 4 kg
☀️👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Madziu!🍓
2019-06-12 16:31
Jestem w trakcie robienia dżemu z Pani przepisu i mam dylemat. Zbliża się koniec gotowania, a dżem mało co zgęstniał. Obawiam się, że jak przeleję do słoików i przestudzę, to zgęstnieje za mało, a zależy mi, żeby był gęsty. Co zrobić- dłużej gotować? Odlać część soku? Proszę o wskazówkę, bo brak mi doświadczenia w robieniu dżemów:/
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-12 19:34
Możesz odlać część soki i pasteryzować na syrop. Możesz też taki dać do słoików. On jeszcze zgęstnieje po przestudzeniu.
2019-06-12 18:19
Mogę dodać ksylitol zamiast zwykłego cukru?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-12 19:36
Tak, ale do przetworów raczej polecam zwykły cukier. Trzeba go dodać sporo..
2019-06-12 22:51
Właśnie zrobiłam dżemiki z Pani przepisu. A czy koniecznie trzeba je pasteryzować? Bo przeczytałam to dopiero teraz a mam awarię piekarnika:(
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-13 08:21
Kasiu, możesz odwrócić słoiki do góry dnem na 10 minut. może się okazać, ze wszystkie zakrętki się zassą. Możesz też pasteryzować słoiki w garnku na płycie.
2019-06-13 09:27
Aniu a jeśli wczoraj zrobiłam te dżemy to można jeszcze dziś je pasteryzowac?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak 👍
2019-06-13 09:03
Sok z cytryny to konieczność:)? Prawi gotuje dżem a na śmierć zapomniałam o cytrynie 🙈
-- Ania z AniaGotuje.pl Nie jest to konieczność 😀
2019-06-14 11:12
Robi się dzemik z przepisu i jest pyszny 12kg truskawek. Córka uwielbia dżem. Dziękuję za przepis bez żel fixu mam nadzieję że dwa sezony wytrzyma w chłodnym miejscu.
UWIELBIAM PANI PRZEPISY.
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję bardzo 🙂🙂
2019-06-14 11:23
A tutaj zdjęciecw trakcie
Polecam przepis
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍
2019-06-14 14:53
Cześć, zrobiłam już dżem, stoi gotowy w słoiczkach. Wysłałam zdjęcie koleżance i napisałam, że dodałam masło, a ona straszy mnie, że słoiczki szybko się popsują przez dodatek masła 😞 Czy to możliwe? Dodam, że wszystko robiłam jak w przepisie, słoiczki są zapasteryzowane, wieczka zassane. Wszystko wyszło ok.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-14 15:15
Nie martw się masłem.. nic się nie popsuje 🌞
2019-06-14 15:22
Dzięki, było by mi mega szkoda bo wyszedłem pyszny 😊
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👍
2019-06-14 16:26
Czy można użyć cukru trzcinowego zamiast zwykłego? Jeśli tak to w tych samych proporcjach? serdecznie pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
-- Ania z AniaGotuje.pl Dokładnie tak.
2019-06-14 23:21
Pani Aniu zrobione pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Suuuper!😍
2019-06-15 12:29
Super przepis trochę czasochłonny ale za to dużo zdrowszy ❤ truskawki zamówione w poniedziałek będę gotować. O maśle pierwszy raz słyszę, nie omieszkam wypróbować ❤
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2019-06-15 12:44
Bardzo dobry dzemik! 👌A ten smak nie do opisania, wyśmienity! 👏️Dziękuję za przepis 🙂🍓👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🍓👌
Reklama
2019-06-15 17:11
Za godzinkę kładę dżemik w słoiki :) to mój pierwszy raz. Myślę, że będzie fajnie. Mega przepis ❤️👌🙂🍓
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-06-17 11:42
Za słodki!!!!!
2019-06-17 16:21
A co zrobić żeby się nie przypalał?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-17 18:17
Zmień garnek na taki z grubszym dnem.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-17 18:17
Zmień garnek na taki z grubszym dnem.
2019-06-17 20:38
Dżemik zrobiony🍓 pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍🍓
2019-06-18 15:58
Witam, czy można gotować jednego dnia 4 godziny a drugiego dnia dogotowac te dwie godziny ????
-- Ania z AniaGotuje.pl Można👍
2019-06-18 23:27
Dzień dobry, zrobilam wszystko tak jak w przepisie i dżem wyszedł mi kwaśny. W dodatku ma konsystencję leista. Co mogło pójść nie tak?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-19 08:58
Czy dałaś odpowiednią ilość cukru? Czy truskawki nie były zepsute?
2019-06-19 11:53
No właśnie dodałam odpowiednią ilość cukru i truskawki były na pierwszy rzut oka ok. Nie były splesniale. Nie znam jej odmiany. Może tu tkwił problem. Lub ta cytryna się trafiła wyjątkowo intensywna w smaku. No nic tak pokombinowalam, że teraz jest ok.
2019-06-19 07:38
Wczoraj zaczęłam robić dżem ale nie dodałam masła. Dzisiaj będę kończyć gotowanie dżemu, czy mogę dodać masło dzisiaj czy już za późno?
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀Możesz.
2019-06-19 17:21
Jeśli truskawki są mało słodkie to dodać więcej cukru ?
-- Ania z AniaGotuje.pl Możesz Aniu👍
2019-06-21 14:31
Czy to normalne, że dżem ma lekko gorzki posmak? Coś na wzór powideł.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-21 17:26
Nie powinien,a le może mieć taki posmak, jeśli był gotowany w garnku z cienkim dnem i się trochę przypalił?
2019-06-22 06:24
Gotowałam około 7h a dżem wyszedł trochę płynny :-( Czy to wina truskawek? Czy powinienem dodać np. pektyny?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-22 09:51
Nic się nie stanie, jak je dodasz, ale nie ma też takiej potrzeby. Dżem zgęstnieje po przestudzeniu w słoiku.
2019-06-25 12:29
Wczoraj zrobiłam wg przepisu i wyszła woda. Nic nie zgestnialo. Za słodkie i totalnie płynne.
2019-06-27 10:30
Dżem jest wspaniały, ale straaaaaasznie słodki. Następnym razem planuję dać 1 kg cukru na na 10kg owoców 😀
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🍓
2019-06-28 09:27
Aniu wspaniały i prosty przepis. Gotowałam truskawki 5 godzin na małym ogniu. Dżemik wyszedł gęsty. Jak przestygl zblendowalam go , bo dzieci nie lubią "glutów". I jestem zachwycona efektem. Super do naleśników będzie, bo nie będzie kapał 😀👍 dziś będzie sporo pracy , bo dostawa 20 kg truskawki ma przyjechać 👌
zdjecie uzytkownika
2019-06-28 09:28
Tylko następnym razem dam 200 g cukru na 1 kg
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-28 10:00
Bezie bosko i pysznie na zimę Ewo 🍓🍓🍓
2019-07-01 15:16
A co jeśli odwracalam słoiki i pasteryzowalam a niektóre się nie zassaly. Nie popsuje się?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-01 16:07
Aniu, muszą się zassać, więc powtórz w nich pasteryzację. Czy to są nowe słoiki, czy już wcześniej używane? Jeśli używane, to być może zakrętka jest uszkodzona.
2019-07-08 00:53
🍓🍓🍓Rewelacja sok odlany na syrop😋 przepis piersza klasa 👏️👌👍byloby wiecej dzemu ale co chwile ktos przychodzil i "musze posmakowac "he he 😂dzieki za przepis bede polecac wszystkim moim znajomym pozdrawiam 🍓🍓🍓🍓
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło 🍓
2019-07-09 11:27
Przepis jest fantastyczny, bardzo polecam! Jak Pani myśli, czy można też zrobić tak dżem z czarnej porzeczki? Będę robić sok przez sokoparownik i szkoda wyrzucić owoce które zostaną.
-- Ania z AniaGotuje.pl Myślę, że taka samo 😀
2019-07-10 21:43
Witam,
czy mogę zostawić pianę czy muszę ja zebrać przed wlaniem dżemu do słoików? co się stanie gdy jej nie ściągnę? ;)
-- Ania z AniaGotuje.pl Nic się nie stanie 👍🙂
2019-07-14 13:11
Truskawki na zimę 🍓🍓🍓
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🍓🍓👍
2019-09-07 21:50
Mozna zrobic z zamrozonych truskawek?
-- Ania z AniaGotuje.pl Pewnie!
Reklama
2019-09-08 21:33
A mozna od razu dac cukier na zamrozone truskawki czy najlepiej je najpierw odmrozic

Dziekuje za odpowiedz 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2019-09-09 09:54
Zawsze lepiej najpierw rozmrozić truskawki (chyba, że nie mają na sobie glazury).

Domowy dżem truskawkowy

Wspaniały i aromatyczny naturalny dżem z truskawek. To przepis na dżem truskawkowy bez pektyn i substancji żelujących. Jedynym konserwantem jest cukier, czyli naturalna substancja konserwująca. Przepis na domowy dżem truskawkowy z minimalną ilością cukru i dodatkiem masła. Masło w przepisie można pominąć. Sok z cytryny dodany do truskawek wyostrza i poprawia ich smak. Oprócz dżemu z truskawek warto pod koniec czerwca lub na początku lipca zrobić też ogórki kiszone na zimę.

Zdrowy dżem truskawkowy przepis 

Prosty do zrobienia dżem truskawkowy z bardzo starego, tradycyjnego przepisu polecam szykować w samym środku sezonu na truskawki. Truskawki są wtedy najlepsze i najtańsze. Te z końcówki sezonu bywają drobne, ale również nadają się na przetwory. To dżem truskawkowy bez pektyn, bez konserwantów i żelfiksów. Gęsty, intensywnie owocowy i słodki dżem z truskawek. Gorąco polecam też mój przepis na domowy syrop z owoców, również z truskawek. A coś pysznego do mięsa pieczonego oraz sera? Może domowa konfitura z żurawiny? Mój Blog Kulinarny to również inne przepisy na domowe przetwory. Serdecznie polecam też moje ulubione ciasto z truskawkami. A z przetworów polecam kompot z truskawek na zimę. Zapraszam!