Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

Stary, tradycyjny i sprawdzony przepis na dżem truskawkowy bez substancji żelujących. Dodaję do niego wyłącznie naturalny konserwant, czyli cukier. I to w niewielkiej ilości w stosunku do wagi truskawek.

Naturalny dżem truskawkowy jest bardzo gęsty a truskawki gotowane są w całości. W trakcie długiego gotowania truskawki ciemnieją a dżem robi się gęsty coraz bardziej aromatyczny.

Zapraszam na prawdziwy, domowy dżem z truskawek.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 6 godzin
Ilość porcji: 5 słoików po 280 ml

Kaloryczność kcal: 550 w 1 słoiczku

Składniki:
  • 2 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • dwie cytryny
  • 30 g masła

Dżem truskawkowy

Otrzymałam 5 słoików dżemu truskawkowego o pojemności 280 ml każdy.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ możesz dodać odrobinę więcej lub miej cukru niż ja. 

Do zrobienia dżemu truskawkowego użyłam cukru o grubej rafinadzie. Zrobiłam to jednak tylko dlatego, że miałam jego nadmiar. Możesz też użyć cukru zwykłego lub drobnego. 

Dżem truskawkowy, 1

Domowy dżem truskawkowy

Użyłam truskawek bardzo dojrzałych i słodkich. Podejrzewam, że była to odmiana Dukat. Do zrobienia dżemu truskawkowego polecam kupować truskawki wtedy, gdy są one najtańsze. Zazwyczaj jest to sam szczyt sezonu lub jego końcówka.

Nie kupuj truskawek po intensywnych opadach deszczu, ponieważ będą ciężkie od wody i mało słodkie. Bardzo dobre na przetwory są truskawki z końca sezonu. Są one najtańsze, ale i dość drobne, więc więcej czasu najmie Ci zdejmowanie szypułek. Z odmian truskawek późnych polecam Florence.

Dżem truskawkowy, 2

Zważ około 2 kg truskawek. Może być ich też trochę więcej. Umyj je pod zimną, bieżącą wodą i usuń szypułki. Truskawki przełóż do dużego i szerokiego garnka. Wybierz najszerszy garnek, by zmaksymalizować powierzchnię do odparowywania wody z owoców.

Dodaj 500 g zwykłego cukru oraz 30 g prawdziwego masła. Dodatek masła sprawia, że dżem smakuje jeszcze lepiej.. intensywniej. Dżem zyskuje dodatkowy smak - smak umami. W produktach bogatych w białko znajduje się kwas glutaminowy, na który reagują nasze receptory smakowe. W maśle nie ma go dużo, jednak jest to wystarczającą ilość, by sprawić że dżem truskawkowy będzie smakować i pachnieć niebiańsko. 

Do garnka wyciśnij też sok z dwóch cytryn. Cytryny oczywiście dokładnie wcześniej umyj. 
Dżem truskawkowy, 3

Wiem, że wiele osób zasypuje cukrem owoce i czeka aż puszczą one sok. Po około trzech godzinach sok się odlewa, a owoce gotuje na dżem, aby przyspieszyć proces odparowywania wody. Ja tego nie robię, ponieważ w moim przepisie jedynym i naturalnym konserwantem jest cukier. Dodaję go też bardzo mało w stosunku do ilości owoców. Jedna porcja cukru na cztery porcje owoców. Zasypane cukrem owoce puszczą sok, ale i cukier się rozpuści. Cukier z sokiem odlejesz do zrobienia np. syropu do rozcieńczania, a zostaną Ci pozbawione większości soku i cukru owoce. Dlatego też decyduję się na dłuższe gotowanie owoców bez przykrycia i naturalne odparowywanie wody.

Garnek umieść na palniku ustawionym na średniej mocy. Owoców niczym nie przykrywaj. Owoce w kilka minut puszczą sok i zaczną się gotować. Zamieszaj je drewnianą łyżką i znacznie zmniejsz moc palnika.

Owoce nawet nie muszą się widocznie gotować i mrugać. Ważne, by cały czas były podgrzewane na tyle, by odparowywać wodę. Co godzinę zamieszaj owoce.
Dżem truskawkowy, 4

Ja dżem truskawkowy wstawiam rano, by przed wieczorem zakręcić go w słoiki. Możesz też zacząć gotować owoce po południu. Wieczorem wyłącz palnik pod garnkiem i zostaw tak owoce na noc. Rano możesz dokończyć gotowanie dżemu z truskawek. 

Garnek z owocami podgrzewam łącznie całe sześć godzin. Po tym czasie objętość owoców i płynu w garnku znacznie maleje. Owoce robią się bardzo gęste i ciemne. Uwielbiam ten dżem, ponieważ owoce gotuję w całości i takie też trafiają do słoików. 

Jeśli na powierzchni zbierze się pianka, to możesz zdjąć ją łyżką i zjeść.
Dżem truskawkowy, 5

Do dżemów długo gotujących się polecam zwykłe słoiki. Słoiki tradycyjne z zakrętką można trzymać w spiżarce znacznie dłużej niż weki. 

Przygotuj sobie odparzone i osuszone słoiki oraz zakrętki. Ja wybrałam 5 słoików o pojemności 280 ml każdy. Garnek z dżemem cały czas trzymam na włączonym palniku. Używając niewielkiej chochli przelewam dżem do słoików i od razu zakręcam każdy słoik. Nigdy nie dolewaj dżemu do pełna. Zostaw minimum 1 cm wolnej przestrzeni w słoiku. Ranty oraz zewnętrzna część przy zakrętce powinny być oczyszczone z ewentualnych zabrudzeń od dżemu.

Dobrze zakręcone słoiki odwróć do góry dnem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odwróć słoiki ponownie i sprawdź, czy zakrętki się zassały i nie odbijają przy naciśnięciu palcem. Słoiki możesz dodatkowo pasteryzować. Polecam umieścić słoiki w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 40 minut. 
Dżem truskawkowy, 6

Po przestudzeniu na powierzchni może się pojawić cienka warstwa zastygniętego masła. To normalne.
Dżem truskawkowy, 7

Dostaję sporo listów z zapytaniem o to, czemu dżem czasem się przypala. Kochani... bardzo ważny jest garnek z grubym dnem i mała moc palnika.

I jeszcze gęstość dżemu. Bardzo dużo zależy od samych truskawek. Jedna Pani napisała, że musiała skrócić czas gotowania dżemu truskawkowego, bo tak szybko zgęstniał i był już gotowy do wekowania. Niektórzy zaś piszą, że dżem wychodzi rzadki mimo tego, że jest długo gotowany. Truskawki bywają słodsze, kwaśniejsze, bardziej lub mniej wodniste... Nie mam na to wpływu, więc musicie sami obserwować cały proces i zdecydować, czy skracacie czas gotowania dżemu. Raczej nie zalecam gotować go dłużej. Jeśli dżem wychodzi bardzo rzadki, to możecie na koniec dodać trochę cukru żelującego, ale to tylko dla osób, którym bardzo zależy na bardzo gęstym dżemie. Oczywiście będzie on wtedy jeszcze słodszy. Pamiętajmy o tym, że dżem naturalnie zgęstnieje jeszcze już w słoiku po przestudzeniu. 

Raz jeszcze zaznaczę też, że dżem gotujemy bez przykrywania go przykrywką :)
Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (369 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Domowy dżem truskawkowy

Wspaniały i aromatyczny naturalny dżem z truskawek. To przepis na dżem truskawkowy bez pektyn i substancji żelujących. Jedynym konserwantem jest cukier, czyli naturalna substancja konserwująca. Przepis na domowy dżem truskawkowy z minimalną ilością cukru i dodatkiem masła. Masło w przepisie można pominąć. Sok z cytryny dodany do truskawek wyostrza i poprawia ich smak. Oprócz dżemu z truskawek warto pod koniec czerwca lub na początku lipca zrobić też ogórki kiszone na zimę.

Zdrowy dżem truskawkowy przepis 

Prosty do zrobienia dżem truskawkowy z bardzo starego, tradycyjnego przepisu polecam szykować w samym środku sezonu na truskawki. Truskawki są wtedy najlepsze i najtańsze. Te z końcówki sezonu bywają drobne, ale również nadają się na przetwory. To dżem truskawkowy bez pektyn, bez konserwantów i żelfiksów. Gęsty, intensywnie owocowy i słodki dżem z truskawek. Gorąco polecam też mój przepis na domowy syrop z owoców, również z truskawek. A coś pysznego do mięsa pieczonego oraz sera? Może domowa konfitura z żurawiny? Mój Blog Kulinarny to również inne przepisy na domowe przetwory. Serdecznie polecam też moje ulubione ciasto z truskawkami. A z przetworów polecam kompot z truskawek na zimę. Zapraszam!