Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie

Zapraszam po pyszne ogórki w musztardzie. To rewelacyjny i super prosty przepis na ogórki w zalewie musztardowej. Wspaniałe ogóreczki na kanapki, do sałatek, koreczków czy też na talerz jako dodatek do obiadu.

- świetny pomysł na przetwory z ogórków
- bardzo oryginalny i uniwersalny smak
- na kanapki, do koreczków, sałatek..

Czas przygotowania: 20 minut
Czas szykowania zalewy: 30 minut
Czas pasteryzacji: 10 minut
Liczba porcji: 6 słoików po 500 ml

Kaloryczność kcal: 45 w 100 g ogórków
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 2 kg mniejszych ogórków gruntowych
  • 12 mniejszych listków laurowych
  • 18 kulek ziela angielskiego
  • łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 litr wody - 4 szkalnki
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 %
  • 3 płaskie łyżki soli
  • niecałe 1,5 szklanki cukru - 340 g
  • 5 łyżek musztardy np. delikatesowej

Ogórki w zalewie musztardowej

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Na dwa kilogramy małych ogórków gruntowych użyłam sześć słoików o pojemności 500 ml każdy.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. 

Ogórki w musztardzie to przepis wyjątkowy. Ogórki obierane są ze skórki i krojone w podłużne ćwiartki. Zalewane są zalewą z dodatkiem musztardy. Takie ogóreczki wychodzą octowe, ale słodkie i delikatnie musztardowe... Gorąco je polecam!

Ogórki w musztardzie, 1

Ogórki z musztardą

W sześciu słoikach o pojemności 500 ml każdy bez problemu zmieścisz dwa kilogramy i tych małych i trochę większych ogórków gruntowych. Jeśli podłużne ćwiartki ułożysz ciasno, to zapewne zmieszczą się w pięciu słoikach. Oczywiście, jeśli planujesz przygotować więcej ogórków w musztardzie, to możesz podwoić, czy potroić ilość wszystkich składników.

Ogórki powinny być świeżutkie. Ideałem będą takie, którym nie odpadły jeszcze kwiaty z końcówek. Oba końce mają być twarde a ogórki jędrne i bez przebarwień, ani uszkodzeń. Unikaj przerośniętych ogórków, które są duże. Te szersze ogórki mają już duże pestki i nie będą tak smaczne, jak te młode. 

Ogórki w musztardzie, 2

W pierwszej kolejności jednak polecam zacząć szykować zalewę. Potrzebuje ona bowiem przestygnąć trochę przed dodaniem musztardy. Do garnka wlej litr wody, czyli cztery szklanki wody. Wodę zagotuj i na koniec wlej jeszcze szklankę octu. Po chwili wyłącz wodę i wsyp też trzy płaskie łyżki soli oraz niecałe 1,5 szklanki zwykłego cukru. Mieszaj całość aż do rozpuszczenia się cukru i soli i odstaw na bok do przestudzenia. 

Przygotuj sześć słoików o pojemności 500 ml każdy. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek. To samo z wekami. 

Umyte pod zimną, bieżącą woda ogórki należy obrać i pokroić wzdłuż, w ćwiartki. Kawałki ogórków układaj pionowo w słoikach. Wypełnij w ten sposób wszystkie słoiki. 

Do każdego słoika dołóż jeszcze po dwa listki laurowe i trzy ziarna ziela angielskiego. Łyżeczkę ziaren gorczycy podziel równo na wszystkie słoiki.  
Ogórki w musztardzie, 3

Do przestudzonej zalewy (może być jeszcze lekko ciepła) dodaj pięć łyżek musztardy. Ja używam musztardę delikatesową łagodną, ale możesz też sięgnąć po tę ostrą wersję musztardy. Musztarda miodowa zaś sprawi, że ogórki będą jeszcze słodsze. 

Porada: Jeśli dodatkowo dasz też łyżkę musztardy francuskiej, to możesz pominąć dodatek ziaren gorczycy do słoików.

Ogórki w musztardzie, 4

Zalewę bardzo dokładnie wymieszaj. Aby musztarda łatwo połączyła się z zalewą możesz ją najpierw wymieszać z połową szklanki zalewy a dopiero tak wymieszaną musztardę dodać do reszty zalewy i raz jeszcze wymieszać całość. 

Do słoików z ogórkami wlej zalewę. Postaraj się zanurzyć w zalewie wystające końce ogórków. W razie potrzeby dolej więcej zalewy lub lekko wepchnij ogórki głębiej do środka słoika. Zakręć mocno ogórki lub zamknij jeśli używasz weków.
Ogórki w musztardzie, 5

Ogórki w musztardzie trzeba jeszcze poddać krótkiej pasteryzacji.  Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 10 minut. 
Ogórki w musztardzie, 6

Ogórki w musztardzie, 7

Słoiki z ogórkami w zalewie musztardowej przechowuj w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Nie otwieraj ich wcześniej niż na 10 dni od zrobienia. 
Powodzenia!
Źródło przepisu: ankawgarnkach
Średnia 4.8 / 5 (3814 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ogórki w musztardzie

Ogórki z musztardą do słoików to kolejna moja propozycja na pyszne przetwory z ogórków na zimę. Takie ogórki w zalewie musztardowej fantastycznie smakują na kanapkach. Moje ogorki w musztardzie są idealnie słodkie, octowe i musztardowe jednocześnie. Ogórki z musztardą robi się bardzo szybko. Kto nigdy nie jadł takich ogórków, niech spróbuje zrobić ich podstawową ilość, jaką podałam w przepisie. Takie ogóreczki to nie tylko rewelacyjny pomysł na idealny dodatek do kanapek. Bardzo dobrze sprawdzają się też w sałatkach oraz wszelkich koreczkach i wrapach domowych. Z początkiem sezonu polecam oczywiście ogórki małosolne. Rewelacyjna na zimę jest też sałatka szwedzka, którą gorąco polecam. Świetne są też ogórki tarte w słoikach do zupy ogórkowej na zimę. Pikle w musztardzie są rewelacyjne!

Ogórki w zalewie musztardowej

Ogórki w zalewie musztardowej przepis, który polecam bardzo gorąco. Oczywiście aby zrobić idealne ogórki z musztardą trzeba wybrać twarde, nie za duże ogórki gruntowe. Ogorki w musztardzie potrzebują przynajmniej tygodnia, by można je było otworzyć i rozkoszować się ich smakiem. Ten przepis na ogórki w musztardzie jest sprawdzony, więc śmiało można też zrobić od razu więcej słoików na zimę. Ogórki w musztardzie przepis, który polecam obok kilku innych. Klasyka, czyli ogórki kiszone oraz ogórki konserwowe, to oczywiście podstawa przy szykowaniu przetworów z ogórków. Zapraszam też po inne moje przepisy kulinarne, które zawsze staram się opisać jak najdokładniej wraz ze zdjęciami wykonania krok po kroku. Na zimę warto też zrobić super domowy przecier pomidorowy