Syrop z aronii

Syrop z aronii

Poznaj mój sposób pyszny syrop z aronii. Jest nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy i uniwersalny. Po rozcieńczeniu z wodą powstaje super napój, który uwielbiają dzieci. Można nim też polewać placki i jogurty.

Sok z aronii ma wiele właściwości prozdrowotnych. Aronia jest bogatym źródłem wielu witamin: witaminy E, witamin z grupy B, P, witaminy C; wielu składników mineralnych; beta-karotenu... Ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. A do tego jest prosta w uprawie i daje bardzo dużo pięknych owoców. 

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 40 minut
Ilość porcji: 1200 ml syropu

Kalorie: 200 w 100 ml syropu

Składniki:
  • 1 kg owoców aronii
  • 500 g cukru
  • garść liści wiśni lub jeżyny
  • 500 ml wody

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatkowy czas: studzenie soku - około dwie godziny

Do zrobienia syropu z aronii nie ma potrzeby dodawania liści z innych krzewów, czy drzewek owocowych. Mają one jednak bardzo podobne właściwości co sok z aronii, więc warto je dorzucić do garnka z owocami. Najczęściej dajemy liście wiśni lub czarnej porzeczki. Idealne będą też liście jeżyny lub jeżyno-maliny. 

Do czego używam syropu z aronii:

- Rozcieńczam go z wodą np. gazowaną i szykuję pyszny napój. Czasem dodaję jeszcze sok z cytryny i listki mięty. 
- Syrop z aronii dodaję też do herbaty czarnej lub herbat ziołowych.
- Syrop ma bardzo intensywny kolor i świetnie sprawdza się jako dodatek do jogurtu naturalnego.
- Takim syropem możesz też polać domowe placuszki bananowe, naleśniki, owsiankę czy omlety.
- Z syropu z aronii można robić kisiel, galaretkę lub frużelinę. 
- Syrop z aronii jak każdy owocowy i słodki syrop można też dodawać do drinków

Syrop z aronii, 1

Syrop z aronii

Syrop z aronii robi się bardzo prosto. Jest tylko kilka etapów, przez które muszą przejść owoce aronii, by podstał pyszny, esencjonalny sok. Zaczynamy jednak zawsze od zebrania gron z owocami aronii. Najpopularniejsza w Polsce jest aronia czarna. Zbieramy ją zazwyczaj w drugiej połowie sierpnia lub na początku września. Z szykowaniem syropu czekam zawsze do "ostatniej chwili". Bardzo dojrzałe owoce są wtedy najlepsze. 

Syrop z aronii, 2

Owoce na gronach umyj dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Owoce myj zawsze przed zdjęciem ich z ogonków. Polecam założyć do tej czynności rękawiczki. Sok z aronii ma bardzo intensywny kolor. Umyte owoce bardzo szybko i prosto zdejmuje się z ogonków. Gotowe owoce umieść w garnku.

Dodaj też dokładnie umyte listki wiśni, czarnej porzeczki lub jeżyny. Całość zalej dwiema szklankami zimnej wody. Garnek przykryj przykrywką. 
Syrop z aronii, 3

Ustaw średnią moc palnika i zagotuj sok z owocami. Następnie zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj całość jeszcze 40 minut. Po tym czasie odstaw garnek z palnika bez zdejmowania przykrywki. Sok powinien przestygnąć. 
Syrop z aronii, 4

Wystarczy, że sok przestygnie na tyle, by można go było przecedzić. Jeśli jednak masz czas, to polecam odstawić sok nawet na 10 godzin, by owoce pościły jak najwięcej soku. Ja zawsze zlewam sok przez sitko do drugiego garnka a następnie odciskam jeszcze sok z owoców przy pomocy ręcznego sitka. 

Aby nic się nie zmarnowało możesz nawet odciśnięte owoce z liśćmi zalać 1/3 szklanki wody i ponownie zagotować, a następnie zlać pozostały sok. Do dobrze odcedzonego soku wsyp 500 gramów cukru i wyciśnij sok z jednej cytryny. Uważaj, by do soku nie wpadła żadna pestka. 

Garnek z sokiem i cukrem umieść na palniku i ustaw średnią moc. Ciągle mieszaj syrop doprowadź go do wrzenia. Zmniejsz moc palnika. Syrop należy mieszać, by cukier nie został na dnie i nie przypalił się. Gdy cały cukier się rozpuści a syrop zacznie się lekko gotować, przelej go do odparzonych i osuszonych słoików lub butelek. Ja wybrałam 2 weki o pojemności 600 ml każdy. 
Syrop z aronii, 5

Jeśli syrop przelewasz jeszcze wrzący i do razu zamykasz słoiki, to nie trzeba go dodatkowo pasteryzować. Pasteryzacji nie poddaje się też weków, które widać u mnie na zdjęciu powyżej. Jeśli jednak używasz słoików z zakrętkami, to możesz je dla pewności zapasteryzować. 

Jak pasteryzować domowy syrop

1. Pasteryzacja słoików w piekarniku
Dobrze zakręcone słoiki umieść w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 15 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta - nie powinna się odkształcać.

2. Pasteryzacja słoików w garnku z gotującą się wodą
Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 20 minut. 

Przestudzone słoiki, weki lub butelki przechowuj w chłodnym i zacienionym pomieszczeniu. Może to być szafka odległa od okna i kuchenki, schowek lub piwniczka. 

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (71 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Reklama

Komentarze

2018-08-18 23:25
Wiecie jak robić syrop to teraz potrzebna aronia.Sprzedam ok.15 ton po 1 zecie zerwana samodzielnie .
2018-08-19 07:52
Gdzie można przyjechać?
2018-08-19 08:28
Witam gdzie mozna przyjechac po owocki
2018-08-19 14:24
Łazienki, to gdzie rośnie twoja aronija?
2018-08-19 08:16
Witam też mogę sprzedać nawet 500 kg Aroni
Po 90gr 😀 zapraszam
2018-08-19 09:28
Podaj adres
2018-08-19 10:19
Zapraszam do Kozłówki woj. Lubelskie. Mam na krzaczkach 300 ton. 1 zł świeżo oberwana lub do samodzielnego rwania zupełnie gratis!!!!
Przy większych zamówieniach oferuję transport. Pozdrawiam serdecznie🙂🌼
Reklama
2018-08-19 14:48
Trochę daleko
2018-09-01 21:00
Chętnie bym taki syrop zrobiła na zimę..mam.pytanie czy ten strop nie jest za bardzo słodki
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-02 10:14
Jest słodki, tak. Możesz dać więcej soku z cytryny. Po rozcieńczeniu z wodą, np. gazowaną jest cudowny! I tak ma tak samo intensywny kolor.
2018-09-01 21:39
Witam,czy mogę zastąpić cukier jakimś innym składnikiem?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-02 10:20
Jest wiele rodzajów słodu, jednak do przetworów, gdzie dajemy spore ilości cukier sprawdza się najlepiej.

Syrop z aronii

Domowy syrop z aronii jest jednym najlepszych syropów na zimę jaki można tylko zrobić. Jest bardzo prosty do zrobienia a do tego super tani w przygotowaniu. Jeśli do tego masz aronię w swoim ogródku, to musisz koniecznie spróbować zrobić taki syrop z aronii na przeziębienie. Ten syrop jest też bardzo smaczny. Moje dzieci go uwielbiają, więc syrop z aronii dla dzieci to podstawa na zimowe przeziębienia. Dodany do ciepłej herbaty smakuje wspaniale. 

Sok z aronii

Po rozcieńczeniu syropu powstaje pyszny sok z aronii. Zauważ, że nawet gdy dodasz do syropu bardzo dużo wody, to kolor jest nadal bardzo intensywny. Uwielbiam szykować sok z aronii z gazowaną wodą, sokiem z limonki i listkami mięty lub melisy. Syrop z aronii można przygotować z samych owoców aronii lub dodać też listki wiśni, czarnej porzeczki lub jeżyny. Zapraszam też po inne moje przepisy na domowe przetwory. W szczególności zaś w okresie późnego lata i wczesnej jesieni polecam sięgnąć po przepis na kompot z winogron w słoikach. Polecam też bardzo uniwersalne jagody.. żurawina pasuje nie tylko do mięsa, ale i serów. Pyszna konfitura z żurawiny czeka na moim Blogu Kulinarnym.