Sok z aronii
Poznaj mój sposób pyszny sok z aronii. Jest nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy i uniwersalny. Po rozcieńczeniu z wodą powstaje super napój, który uwielbiają dzieci. Można nim też polewać placki i jogurty.
- super sok z aronii na zimę
- sprawdzony i niezawodny przepis
- gęsty sok, który rozcieńcza się wodą
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 40 minut
Liczba porcji: 1200 ml syropu
Kaloryczność kcal: 200 w 100 ml syropu
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 1 kg owoców aronii
- 500 g cukru
- 1 średnia lub duża cytryna
- garść liści aronii, wiśni lub jeżyny
- 500 ml wody
Sok z aronii
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatkowy czas: studzenie soku - około dwie godziny
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja.
Sok z aronii ma wiele właściwości prozdrowotnych. Aronia jest bogatym źródłem wielu witamin: witaminy E, witamin z grupy B, P, witaminy C; wielu składników mineralnych; beta-karotenu... Ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. A do tego jest prosta w uprawie i daje bardzo dużo pięknych owoców.
Do zrobienia soku z aronii nie ma potrzeby dodawania liści z innych krzewów, czy drzewek owocowych. Mają one jednak bardzo podobne właściwości co sok z aronii, więc warto je dorzucić do garnka z owocami. Najczęściej dajemy liście samej aronii, wiśni lub czarnej porzeczki. Idealne będą też liście jeżyny lub jeżyno-maliny.
Sok z aronii przepis
Sok z aronii robi się bardzo prosto. Jest tylko kilka etapów, przez które muszą przejść owoce aronii, by podstał pyszny, esencjonalny sok. Zaczynamy jednak zawsze od zebrania gron z owocami aronii. Najpopularniejsza w Polsce jest aronia czarna. Zbieramy ją zazwyczaj w drugiej połowie sierpnia lub na początku września. Z szykowaniem syropu czekam zawsze do "ostatniej chwili". Bardzo dojrzałe owoce są wtedy najlepsze.
Owoce na gronach umyj dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Owoce myj zawsze przed zdjęciem ich z ogonków. Polecam założyć do tej czynności rękawiczki. Sok z aronii ma bardzo intensywny kolor. Umyte owoce bardzo szybko i prosto zdejmuje się z ogonków.
Owoce aronii warto jest dodatkowo przemrozić przez 12 godzin w zamrażalniku. Polecam umieścić kulki owoców w woreczku strunowym i zostawić w zamrażalniku na noc. Przemrożone owoce mają mniej goryczki i szybciej puszczają sok. Nie jest to jednak konieczne.
Gotowe owoce umieść w garnku. Dodaj też dokładnie umyte listki aronii, wiśni, czarnej porzeczki lub jeżyny. Całość zalej dwiema szklankami zimnej wody. Garnek przykryj przykrywką.
Ustaw średnią moc palnika i zagotuj sok z owocami. Następnie zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj całość jeszcze 40 minut. Po tym czasie odstaw garnek z palnika bez zdejmowania przykrywki. Sok powinien przestygnąć.
Wystarczy, że sok przestygnie na tyle, by można go było przecedzić. Jeśli jednak masz czas, to polecam odstawić sok nawet na 10 godzin, by owoce pościły jak najwięcej soku. Ja zawsze zlewam sok przez sitko do drugiego garnka a następnie odciskam jeszcze sok z owoców przy pomocy ręcznego sitka. Do dobrze odcedzonego soku wsyp 500 gramów cukru i wyciśnij sok z jednej cytryny. Uważaj, by do soku nie wpadła żadna pestka.
Garnek z sokiem i cukrem umieść na palniku i ustaw średnią moc. Ciągle mieszaj syrop doprowadź go do wrzenia. Zmniejsz moc palnika. Syrop należy mieszać, by cukier nie został na dnie i nie przypalił się. Gdy cały cukier się rozpuści a syrop zacznie się lekko gotować, przelej go do odparzonych i osuszonych słoików lub butelek. Ja wybrałam 2 weki o pojemności 600 ml każdy.
Porada: Aby nic się nie zmarnowało możesz nawet odciśnięte owoce z liśćmi zalać 1/3 szklanki wody i ponownie zagotować, a następnie zlać pozostały sok.
Jeśli syrop przelewasz jeszcze wrzący i do razu zamykasz słoiki, to nie trzeba go dodatkowo pasteryzować. Pasteryzacji nie poddaje się też weków, które widać u mnie na zdjęciu powyżej. Jeśli jednak używasz słoików z zakrętkami, to możesz je dla pewności zapasteryzować.
Jak pasteryzować domowy sok z aronii
1. Pasteryzacja słoików w piekarniku
Dobrze zakręcone słoiki umieść w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 15 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta - nie powinna się odkształcać.
2. Pasteryzacja słoików w garnku z gotującą się wodą
Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 20 minut.
Przestudzone słoiki, weki lub butelki przechowuj w chłodnym i zacienionym pomieszczeniu. Może to być szafka odległa od okna i kuchenki, schowek lub piwniczka.
Do czego wykorzystać sok z aronii:
- Z syropu z aronii można robić kisiel, galaretkę lub frużelinę.
- Sok z aronii dodaję też do herbaty czarnej lub herbat ziołowych.
- Sok z aronii jak każdy owocowy i słodki syrop można też dodawać do drinków
- Takim sokiem możesz też polać domowe placuszki bananowe, naleśniki, owsiankę czy omlety.
- Syrop ma bardzo intensywny kolor i świetnie sprawdza się jako dodatek do jogurtu naturalnego.
- Rozcieńczam go z wodą np. gazowaną i szykuję pyszny napój. Czasem dodaję jeszcze sok z cytryny i listki mięty.
Sprawdź też mój przepis na sok z żurawiny.
Smacznego!