Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Syrop z cebuli

Syrop z cebuli

Zobacz jak zrobić prosty i skuteczny syrop z cebuli na kaszel, na odporność... na zdrowie. To stary i sprawdzony przepis na syrop cebulowy, czy też sok z cebuli, który polecam robić już od wczesnej jesieni. 

- tylko 2 składniki
- kilka minut szykowania
- domowy syrop na miodzie

Czas przygotowania: 5 minut
Czas oczekiwania na syrop: 2 dni
Liczba porcji: 150 ml syropu

Kaloryczność kcal: 20 w 10 ml
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 2 średnie cebule - 250 g
  • 4 łyżki miodu lub cukru
  • można dodać: sok z cytryny, czosnek lub imbir

Syrop z cebuli

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Cebula ważona była przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Do początkowego przechowywania syropu z cebuli użyłam słoika o pojemności 400 ml (przed przelaniem samego syropu do małego flakonika).

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 150 ml przecedzonego syropu z cebuli. 

Syrop z cebuli, 1

Syrop z cebuli na kaszel

Zacznę od tego, że do zrobienia syropu z cebuli można użyć dowolnej odmiany cebuli. Najpopularniejsza jest cebula żółta (zwyczajna), którą kupisz w każdym sklepie. Charakteryzuje się dość ostrym smakiem, ale jest soczysta i bardzo zdrowa. Takiej właśnie cebuli używam do zrobienia syropu. 

Z cebuli czerwonej też można zrobić syrop. Częściej jednak używam jej do sałatek. Cebula cukrowa jest bardzo delikatna, krucha i biała. Warto po nią sięgnąć, jeśli syrop mają pić małe dzieci. I jeszcze cebula biała, czyli czosnkowa. Jak sama nazwa wskazuje charakteryzuje się lekkim posmakiem czosnku. W smaku wypada między cebulą pospolitą a cukrową. Jest więc łagodniejsza od cebuli żółtej, ale ostrzejsza od cukrowej. 

Syrop z cebuli i miodu to moja ulubiona wersja. Na jedną większą cebulę daję dwie łyżki dobrego, płynnego miodu. Sama sięgam zazwyczaj po miód lipowy, ale tak naprawdę można użyć dowolnego, ulubionego miodu. Jeśli nie przepadasz za miodem, czy też masz na miód uczulenie, to możesz miód zastąpić cukrem zwykłym lub trzcinowym. 

Syrop z cebuli, 2

Obierz i posiekaj drobno dwie średnie cebule. Umieść je np. w słoiku o pojemności około 400 ml. Do cebuli dodaj cztery łyżki jasnego, płynnego miodu np. lipowego lub też cztery łyżki białego lub trzcinowego cukru. 

Całość dokładnie wymieszaj. Słoik tylko przykryj przykrywką i odstaw na kuchenny parapet na dwie lub maksymalnie trzy doby. W tym czasie cebula puści sok. 

Syrop z cebuli, 3

Syrop z cebuli, 4

Po 2-3 dniach dokładnie przecedź cały sok i przelej do osobnego słoiczka lub butelki. Wyszło mi 150 ml soku z cebuli (syropu z cebuli). Uwaga - niektórzy myślą, że syrop będzie gęsta zawiesiną. Nie. Taki syrop ma dość rzadką konsystencję. Gotowy syrop trzymaj zamknięty w lodówce do dwóch tygodni. 
Syrop z cebuli, 5

Tak więc syrop z cebuli można zrobić wyłącznie z cebuli i miodu lub cukru. Polecam jednak dodatkowo do siekanej cebuli z miodem dodać też świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny lub limonki. Wszystkie dodatki umieszczasz na samym początku razem z cebulą. 

Warto też dodać kilka obranych i pokrojonych w plasterki ząbków czosnku lub też mały kawałek świeżego korzenia imbiru pokrojony w cienkie plasterki lub starty na tarce. Miksów jest wiele: np. cebula + miód + czosnek. Albo też: cebula + miód + sok z cytryny... Możesz też dodać wszystko na raz :)
Syrop z cebuli, 6

Jak stosować syrop z cebuli?

Swoim dzieciom daję zazwyczaj po łyżce syropu raz lub dwa razy dziennie. Dorośli mogą śmiało wypić każdego dnia 3 łyżki syropu. Jeśli nie masz pewności, czy Twoje dziecko może już pić syrop z cebuli (szczególnie, gdy syrop zwiera miód), warto skonsultować się z pediatrą.  

Syrop z cebuli, 7

Polecam też sprawdź mój syrop z imbiru.

Smacznego i dużo zdrowia życzę :)

Średnia 4.8 / 5 (2381 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Syrop z cebuli

Kiedyś, jak moje dzieci były małe, kupowałam najróżniejsze syropy na kaszel oraz na wzmocnienie. O jakiegoś czasu całkowicie zrezygnowałam z kupowania syropów. Oczywiście po części dlatego, że moje dzieci są już starsze i bardzo rzadko chorują. Po części dlatego, że domowe syropy można zrobić w prosty sposób a do tego z lepszych składników. Sok z cebuli, czyli syrop z cebuli to świetny i bardzo dobry syrop na kaszel oraz na wzmocnienie. Mój przepis na syrop z cebuli jest banalnie prosty. Jak zawsze opiszę w nim zamienniki do składników oraz różne dodatki, jakimi można wzbogacić smak i rozszerzyć przydatność syropu. 

Sok z cebuli

Pamiętam jak moja Mama dawała mi na łyżce syrop z cebuli. Z tym, że nie był to do końca syrop a cebula starta na drobnych oczkach z dodatkiem miodu lub cukru. Tarta na świeżo ledwo przechodziła mi przez gardło. Nie wspominam tego za dobrze. Na szczęście moja Babcia poświęcała trochę więcej uwagi, by zrobić syrop z cebuli. I był to już prawdziwy i naprawdę smaczny syrop. Babcia za każdym razem, gdy podsuwała łyżkę mówiła, że to syrop z cebuli na kaszel. Zapamiętałam to do dziś. Syrop z cebuli ma działanie dezynfekujące. Zawiera dużo pozytywnych witamin i mikroelementów. Witaminy  A, C oraz  B1, B2 i PP wzmacniają naszą naturalną odporność na wirusy. Na co pomaga syrop z cebuli? Głównie na kaszel, ale i na katar oraz ogólnie na osłabienie organizmu, które owocuje zazwyczaj przeziębieniem. Jeśli bardziej zależy Ci na szybkim efekcie i chcesz uzyskać sok z cebuli w jeden dzień, to polecam raczej drobno siekaną cebulę zasypać cukrem, niż zalać miodem. Sok z cebuli szybciej wychodzi i łączy się z cukrem.

Syrop z cebuli na kaszel

No więc jak zrobić syrop z cebuli? Tak naprawdę, to wystarczy posiekać cebulę i zasypać cukrem lub zalać płynnym miodem. Zamieszać i odstawić na parapet na dwie doby. Potem wypić lub odcedzić i syrop przelać do słoiczka. Słoiczek do lodówki na maksymalnie dwa tygodnie. To tak w wielkim skrócie :) Warto jednak pomyśleć o tym, by dodać do syropu jeszcze kilka innych super składników. Sam syrop z cebuli ma dość przyjemny i łagodny smak. Sapach jest jednak dość intensywny, więc trzeba być na to przygotowanym. Jeśli nie masz problemu z mocnym smakiem syropu, to warto dodać do niego również dwa lub trzy ząbki czosnku. Syrop z cebuli i czosnku będzie jeszcze zdrowszy. Czosnek obok cebuli mistrzem w zwalczaniu wszelkich infekcji. Ten naturalny antybiotyk skutecznie hamuje rozwój bakterii. Czosnek zwalcza wiele infekcji i obniża ciśnienie krwi. Syrop z cebuli i cytryny będzie idealny dla dzieci, ponieważ sok z cytryny oprócz swoich zdrowotnych właściwości złagodzi smak cebuli i sprawi, że syrop będzie jeszcze smaczniejszy. Jako ostatni składnik można też dodać plasterki świeżego imbiru. Tutaj tez zalecam ostrożność przy podawaniu go dzieciom (tak samo jak z czosnkiem). Syrop będzie lekko ostry. Imbir ułatwia trawienie, łagodzi mdłości (robi się z niego środki na chorobę lokomocyjną), ma wiele substancji przeciwzapalnych, więc również powaga w zwalczaniu przeziębienia. Lista dobroczynnych działań jest długa, więc warto po niego sięgnąć. 

Syrop z cebuli na jaki kaszel

Wiele osób zastanawia się na jaki kaszel działa taki syrop z cebuli. Wszyscy mówią, że pomaga zwalczyć kaszel, ale nikt nie mówi jako. Odpowiedź jest prosta. Syrop z cebuli pomaga zwalczyć zarówno kaszel mokry, jak i suchy. Syrop z cebuli i miodu pomaga w oczyszczaniu górnych dróg oddechowych. Działa wykrztuśnie, więc walczy zarówno z mokrym i suchym kaszlem. Ponieważ rozrzedza wydzielinę, w stanie bardziej płynnym znacznie łatwiej jest wydalić ją z organizmu. Ponadto syrop z cebuli pomaga w leczeniu zapalenia gardła, krtani, zatok oraz anginy. Jeśli spodobał Ci się syrop z cebuli przepis typowo jesienny, to być może z przyjemnością sięgniesz też po inne moje przepisy na domowe przetwory na zimę. Na jesieni polecam Ci mój przepis na powidła śliwkowe oraz pyszny i prosty przecier pomidorowy