Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Moja jesienna, najlepsza zupa z soczewicy zielonej lub czerwonej podana z makaronem. Gotowana na bulionie warzywnym z pomidorami i aromatycznymi ziołami. Jest super sycąca i niezwykle prosta do zrobienia. 

- gotowana na bulionie warzywnym
- pomidorowa z soczewicą i makaronem
- super sycąca i niezwykle prosta do zrobienia

Można ją też śmiało nazwać - zupa pomidorowa z soczewicą i makaronem. Wyborna!

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2500 ml zupy

Kaloryczność kcal: 85 w 100 ml zupy
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego [zobacz]
  • 400 g ugotowanej soczewicy lub puszka gotowej (200 g suchej)
  • 400 g pomidorów bez skórki lub puszka krojonych
  • 1 cebula - 150 g
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
  • 150 g suchego makaronu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietanki słodkiej 30 %
  • przyprawy: po łyżeczce soli, pieprzu i słodkiej papryki
  • zioła: garść siekanej pietruszki, oregano i tymianku

Zupa z soczewicy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Cebula ważona była przed obraniem.
Z tego przepisu otrzymasz około 2,5 litra zupy, czyli minimum sześć solidnych porcji zupy z soczewicy. 

Dwadzieścia minut to czas szykowania składników, gdy masz już gotowy bulion warzywny oraz używasz soczewicy i pomidorów z puszki. Jeśli gotujesz osobno soczewicę i używasz świeżych pomidorów, to czas szykowania zupy wydłuży się do godziny. Bulion warzywny szykuje się łącznie około dwóch godzin, więc warto ugotować wcześniej wielki garnek i zamrozić odmierzone porcje bulionu.

Zupa z soczewicy, 1

Zupa z soczewicy czerwonej

Aby zrobić zupę z soczewicy z makaronem i pomidorami potrzebujesz tylko jednego dużego garnka o pojemności minimum 3 litrów. Cebulę oraz ząbki czosnku obierz. Ząbki czosnku pokrój w plasterki, cebulę zaś posiekaj na większe kawałki. Do garnka wlej 2 łyżki delikatnej oliwy lub daj dwie łyżki masła klarowanego. Ustaw średnią moc palnika i dodaj cebulę oraz czosnek. Podsmażaj je w garnku przez około pięć minut.

Zupa z soczewicy, 2

Po tym czasie do garnka wlej litr bulionu warzywnego. Polecam mój przepis na bulion warzywny.
Zupa z soczewicy, 3

Kolejno dodaj 400 gramów ugotowanej soczewicy. Może to być zarówno soczewica czerwona, jak i zielona. Ja użyłam soczewicy gotowanej na parze z puszki. Jeśli jednak chcesz samodzielnie ugotować soczewicę, to bardzo proszę. Aby otrzymać 400 gramów soczewicy ugotowanej potrzebujesz około 200 gramów soczewicy suchej. 

Jak ugotować soczewicę?

Odmierz szklankę suchej soczewicy - 200 gramów. Wsyp ją do garnka, w którym będziesz ją gotować. Zalej zimną wodą z kranu. Zamieszaj. Odlej mętną wodę do zlewu. Czynność powtarzaj nawet siedem razy, do momentu w którym woda będzie przezroczysta.

To naprawdę zajmuje tylko kilka minut. Wlej wodę na 2 cm powyżej ziaren. Możesz dodać trochę soli. Wstaw garnek na palnik. Od momentu zagotowania wody pilnuj, by nie przegotować soczewicy. Powinna być miękka, ale nie powinna się rozpadać. U mnie nigdy nie gotuje się dłużej niż 10 minut. Po zdjęciu  garnka z palnika umieść go nad zlewem. Wlej trochę zimnej wody. Całość przelej na sito/durszlak. Dobrze odcedź soczewicę z nadmiaru wody i przełóż do miski, do przestudzenia.

Zupa z soczewicy, 4

Do garnka z bulionem dodaj ugotowaną soczewicę oraz pomidory obrane ze skórki i posiekane o łącznej wadze 400 gramów. W sezonie polecam obrać i posiekać świeże pomidory malinowe. Od jesieni do wiosny idealnie sprawdzą się pomidory z puszki.
Zupa z soczewicy, 5

Dodając kolejne składniki gotuj zupę z soczewicy na małej mocy palnika. Dodaj po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu oraz słodkiej papryki oraz garść siekanych ziół. Najlepsze będą: natka pietruszki, oregano oraz tymianek. Jeśli nie masz świeżych ziół, to możesz użyć suszonych. Dajesz wówczas po łyżeczce każdego zioła. 
Zupa z soczewicy, 6

W międzyczasie ugotuj osobno makaron (u mnie  Maccheroni). Do garnka wlej wodę i zagotuj. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp płaską łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Makaron gotuję zazwyczaj o minutę dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Tym razem jednak nie dogotowuję makaronu, ponieważ będzie od dodany do gotowej, gorącej zupy. i jeszcze zmięknie. Ze 150 gramów suchego makaronu wyszło mi 370 gramów makaronu ugotowanego.
Zupa z soczewicy, 7

Do zupy dodaj na koniec 100 ml śmietanki słodkiej 30 % oraz trzy łyżki koncentratu pomidorowego. Zupę z soczewicy zamieszaj dokładnie, by rozprowadzić koncentrat. Przed wyłączeniem zupy dodaj makaron i podawaj.
Zupa z soczewicy, 8

Od wstawienia garnka na palnik nie minie zatem łącznie więcej niż 20 minut. Musisz jednak pamiętać o tym, by mieć już przygotowywaną ugotowaną soczewicę. 
Zupa z soczewicy, 9

Zupa z soczewicy, 10

Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (2272 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zupa z soczewicy 

Niesamowicie pyszna i super prosta do zrobienia zupa z soczewicy zielonej lub też zupa z soczewicy czerwonej. Nie ma bowiem znaczenia jakiej soczewicy użyjesz. Możesz ugotować zupę z soczewicy gotowanej, ale świetna będzie też zupa z soczewicy z puszki. Jeśli tylko masz już gotowy bulion warzywny i używasz pomidorów z puszki oraz soczewicy z puszki, to zupę zrobisz w 20 minut. W trakcie szykowania zupy ugotujesz makaron. Jest to zupa z soczewicy z makaronem albo też zupa pomidorowa z soczewicą i z makaronem. Zupa z soczewicy przepisy są różne, ale ta z zupa z soczewicy w wersji mięsnej jest bardzo dobra. Można  ją gotować na wywarze z mięsem wołowym. Zobacz mój przepis na najlepszy bulion wołowy

Zupa z soczewica

Pyszna zupa z soczewicą i pomidorami. Do niej makaron pasuje idealnie. Można się zatem pokusić o to, by nazwać ją zupa pomidorowa z soczewicą. Zupa z soczewicy czerwonej czy też zielonej to bardzo dobra, rozgrzewająca zupą, którą polecam gotować od jesieni do wiosny. To moja ulubiona zupa z soczewica przepisy. To zupa wegetariańska, czyli zupa bez dodatku mięsa. Jeśli jednak lubisz i chcesz by zupa była na wywarze mięsnym, to zamiast bulionu warzywnego możesz też użyć odlanego rosołu drobiowego. A na drugie danie może buraczki zasmażane oraz kotlety z cukinii? Babka piaskowa lub makowiec będą idealne na deser.