Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa, która zawsze wychodzi.. A do tego jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. To pyszny przepis na niezawodne ciasto ucierane na oleju. Możesz do niego dodać sok z cytryny, kakao lub parzoną kawę!

- babka pieczona na oleju
- szybka do zrobienia
- pięknie wyrasta

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 1000 gramów ciasta

Kalorie: 440 w 100 gramach ciasta

Składniki:
  • 1 pełniejsza szklanka mąki pszennej - około 170 g
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej - 190 g
  • 1 szklanka oleju roślinnego - 230 g
  • 3/4 szklanki cukru drobnego - 190 g
  • 5 średnich lub 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 1 cytryna
  • lukier cytrynowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Kalorie policzone zostały bez dodatku lukru.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.

Do zrobienia babki użyłam głębokiej, okrągłej formy z kominem o pojemności 2 litrów. Do przygotowania formy do pieczenia potrzebujesz odrobinę masła lub oliwy, by wsmarować od wewnątrz formę oraz 2 łyżki bułki tartej lub wiórków kokosowych do obsypania od wewnątrz formy.

Babka piaskowa jest niezwykle uniwersalnym ciastem, które można piec na każdą okazję. Babka świetnie smakuje bez żadnych dodatków. Polecam jedna dodać do ciasta sok z cytryny lub pomarańczy i startą skórę z wybranego cytrusa. 

Babka piaskowa, 1

Babka piaskowa

W mniejszej misce umieść razem sypkie składniki. Będzie to szklanka mąki pszennej tortowej, czyli około 170 gramów (przyjmuje się, że szklanka mąki waży około 150 - 160 gramów. Jest to jednak niepełna szklanka przesianej mąki, więc podaję zawsze dokładną wagę mąki jaką używam do danego przepisu), szklanka skrobi ziemniaczanej, czyli 200 gramów oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki sypkie bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić zwykłą łyżką lub trzepaczką ręczną do wypieków. 

Babka piaskowa, 2

W dużej, metalowej lub szklanej misce umieść około 3/4 drobnego cukru, czyli około 190 g cukru i wbij pięć średniej wielkości jajek. Cukier zwykły możesz zamienić na trzcinowy lub brązowy.
Babka piaskowa, 3

Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum trzy minuty. To bardzo ważny etap. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w puchu jajecznym. 
Babka piaskowa, 4

Zmniejsz moc miksera. Do puchu jajecznego wlewaj cienką strużką olej roślinny: rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron. Po dodaniu oleju do puchu, wyłącz mikser. Wsyp mieszankę składników sypkich i wymieszaj ciasto z użyciem łyżki lub trzepaczki kuchennej.
Babka piaskowa, 5

Po wymieszaniu ciasto jest już gotowe do przełożenia do formy. Ja jednak umyłam jeszcze i wyszorowałam dokładnie jedną cytrynę. Otarłam z niej skórkę i wycisnęłam sok. Sok oraz skórkę z cytryny dodałam jeszcze do ciasta. 
Babka piaskowa, 6

Do upieczenia babki piaskowej użyłam głębokiej, okrągłej formy z kominem o pojemności 2 litrów. Foremkę wysmaruj od środka resztkami oleju lub masłem i obsyp wiórkami kokosowymi lub bułką tartą.
Babka piaskowa, 7

Delikatnie wymieszane ciasto przelej do formy. Formę z babką piaskową umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz do 55 minut. Po około 45 minutach sprawdź czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca.

Babka piaskowa, 8

Babki polecam wyjmować z foremek jeszcze ciepłe. Ostrożnie wyjmij babkę z formy i przełóż ciasto na kratkę do przestudzenia. Po przestudzeniu ciasto babkę piaskową możesz pokryć domowym lukrem. Polecam lukier cytrynowy
Babka piaskowa, 9

Babka piaskowa, 10

Babka piaskowa, 11

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (48 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/164942
Reklama

Komentarze

2018-11-14 21:13
Jestem na diecie bezmlecznej i bezjajecznej, czy jest coś czym mogłabym zastąpić jajka?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-15 10:30
Jajka można zastąpić "kisielem" z siemienia lnianego. Zaznaczam jednak, że nie stosowałam siemienia do tego przepisu.
2018-11-15 08:51
Proszę mi powiedzieć czy zamiast cytryny mogę dodać olejek cytrynowy? Ile go dodać?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak, do 4 kropelek.
2018-11-15 13:44
Mam taki sam przepis Aniu...czasami do części ciasta dodaję kakao, wtedy jest marmurkowa 😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pięknie wyrosła ❤️
2018-11-15 13:50
Bardzo dobra wyszła 😉 zrobiłam ją w keksówce ponieważ nie posiadam babkowej formy. Jednak nic nie straciła 😉. Babka piaskowa
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ale cudo!!!😍😍
2018-11-15 16:14
Babka piaskowa
🤗😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pięknie wyrośnięta babka 🙂
2018-11-16 11:16
Babka piaskowa 🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-16 17:36
Piękna babka piaskowa.. i widzę nawet lukier i wiórki.. super!
2018-11-16 11:17
Aniu uwielbiam twoje przepisy....A o to baba jeszcze nie udekorowane bo wyjęta z piekarnika A jak pachnieee kokosem w całym domu😉😁
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczna babka Anetko 😍
2018-11-16 18:22
Pieknie wyrasta ! Pyszna ! Szybka ! Polecam przepis ❤
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękna babka piaskowa.. i jaki kolor! 😍
Reklama
2018-11-16 18:26
Lukier cytrynowy tez z przepisu Ani ❤😍
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👌❤️
2018-11-17 12:38
Dziękuję za kolejny pyszny przepis. Babka właśnie wyciągnięta z piekarnika, jeszcze bez polewy
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-17 12:50
Przepysznie wyglądająca babka piaskowa Ewo!!! 😍😍
2018-11-18 12:32
Jeszcze się studzi ,Ani dziękuje za przepis !
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Babka wygląda pysznie Helu!
2018-11-19 11:29
Babka piaskowa.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Przepiękna! ❤️
2018-11-30 15:51
Bardzo fajny i prosty przepis na babkę piaskową,ja tylko do jednej części dodałam troszkę kakao .Upiekła się super ,smak rewelacja ,a robi się ją bardzo łatwo -polecam 👏️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczna babka Haniu!😍
2018-11-30 15:57
i już po degustacji-rewelacja do kawki lub herbaty
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudownie!!🌼🌼
2018-12-09 14:11
Moja pierwsza babka piaskowa, jeszcze leciutko ciepła, wyszla pieknie, w domu pachnie niedzielą 😁 dla mnie przepis idealny, szybko latwo smacznie
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-09 14:16
Brawo Małgosiu! Twoja babka piaskowa wygląda fantastycznie.. aż ciężko uwierzyć, że piekłaś ją pierwszy raz!👏️👏️❤️❤️
2018-12-09 19:13
Moja babeczka posypana cukrem pudrem. Jeszcze ciepła 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczna babeczka Doroto ❤️
Reklama

Babka piaskowa

Pyszna babka piaskowa to bardzo proste do zrobienia ciasto ucierane, które można szykować na wiele sposobów. Babką piaskowa może być tez upieczona w zwykłej foremce na ciasto lub też w formie babeczek. Babka piaskowa z olejem wychodzi puszysta i wilgotna. Moim ulubionym dodatkiem jest sok z cytryny lub z pomarańczy oraz skórka otarta z cytryny lub też pomarańczy. Należy jednak pamiętać o tym, by dokładnie wyszorować wcześniej owoc. Jaka jest babka piaskowa? Babka piaskowa wilgotna, delikatna, puszysta i super wyrośnięta! Babka piaskowa przepis sprawdzony i prosty. 

Babka piaskowa z olejem

Babka piaskowa jest prostym, ucieranym ciastem do którego daje się podobną ilość mąki pszennej oraz skrobi ziemniaczanej. Do tego dużo jajek i olej roślinny. Babka piaskowa będzie wspaniałym ciastem na wszelkie imprezy, przyjęcia oraz święta. Babka piaskowa pojawia się na stołach na Wielkanoc oraz na Boże Narodzenie. Gorąco polecam też moje ciasto czekoladowe oraz ciasto murzynek i sernik. Polecam Ci też pyszne domowe bułki, idealne na śniadanie i na kanapki do szkoły.