Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane

Domowe buraczki zasmażane na ciepło to bardzo tradycyjny i pyszny dodatek do obiadu. Przygotowanie buraczków jest bardzo proste. Zobacz jak krok po kroku przygotować najlepsze buraczki zasmażane z cebulą.

Marchewka z groszkiem oraz kapusta zasmażana to również  jedne z popularniejszych dodatków obiadowych, które podaje się na ciepło.

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość porcji: 850 g buraczków

Kalorie: 95 w 100 g buraczków

Składniki:
  • 1 kg buraków ćwikłowych - 7 mniejszych buraczków
  • mała cebula - 100 g
  • 3 łyżki masła, smalcu lub oleju
  • płaska łyżka mąki pszennej
  • po płaskiej łyżeczce cukru i soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego

Szklanka ma u mnie zawsze pojemność 250 ml. 
Buraki i cebula ważone były przed obraniem. 

Poznaj mój ulubiony przepis na buraczki zasmażane do obiadu. Takie buraki na ciepło szykuje się bardzo prosto i szybko. Nie licząc oczywiście czasu, który potrzebują buraki, by zmięknąć podczas gotowania lub pieczenia. Buraczki zasmażane podaje się głownie z daniem, w którym pojawiają się ziemniaki. Zazwyczaj są to ziemniaki z wody, kopytka lub kluski śląskie.

Buraczki zasmażane, 1

Buraczki zasmażane

Aby zrobić buraczki zasmażane musisz najpierw upiec lub ugotować buraki. Do tego dania zazwyczaj gotuję buraki. Wcześniej delikatnie je myję. Buraki gotuje się w całości, bez obierania. Dlatego też staraj się wybrać buraki mniej więcej tej samej wielkości. Wybrałam tym razem małe buraczki. W jednym kilogramie zmieściłam siedem małych buraków ćwikłowych.

Umyte buraki umieść w szerszym garnku i zalej wodą. Ganek z burakami umieść na palniku i przykryj przykrywką. Buraki gotuj do miękkości. Małe buraki gotują się około 60 - 70 minut. Duże buraki gotujesz do 90 minut. Po ugotowaniu buraki od razu wyjmij z wody i odstaw na kilka minut do lekkiego przestudzenia. Na zdjęciu buraczki już po ugotowaniu.

Buraczki zasmażane, 2

Buraki można też upiec. Wówczas surowe buraczki osuszam ręcznikiem papierowym i każdą sztukę i zawijam w kawałek folii aluminiowej, spożywczej. Dla wygody umieszczam buraki w foremce do pieczenia/keksówce, czy też innym naczyniu zabezpieczającym piekarnik przed ewentualnym wyciekiem soku z buraka. 

Tak przygotowane buraki piekę około 60-90 minut. Małe sztuki do godziny, zaś te duże nawet do 1,5 godziny. Umieszczam je na środkowej półce z opcją grzania góra/dół i temperaturą 200 stopni. Po upieczeniu ostrożnie zdejmuję folię a buraki odkładam na talerz do przestudzenia, by obrać je potem ze skóry.

Niezależnie od tego czy buraki były gotowane, czy też pieczone polecam obrać je ze skórki jeszcze dość ciepłe. Warto do obierania i tarcia założyć rękawiczki kuchenne, by nie zabarwić skóry sokiem z buraków. Skóra ugotowanych buraków schodzi sama przez lekkie zeskrobywanie jej nożem. Tylko oba końce buraków warto odciąć.

Buraczki zasmażane, 3

Obrane buraki zetrzyj na tarce na małych lub średnich oczkach. Jeśli masz maszynkę z nakładką do ścierania warzyw, to możesz z niej skorzystać. 

W tym momencie możesz też zetrzeć na tarce małe jabłko i dodać do tartych buraczków. Buraczki zasmażane z jabłkiem będą słodsze. Jest to jednak tylko propozycja na urozmaicenie smaku buraczków. 
Buraczki zasmażane, 4

Małą cebulę obierz i poszatkuj drobno. Nagrzej patelnię o średnicy minimum 24 cm. Na patelni roztop trzy łyżki masła. Możesz również użyć smalcu wieprzowego, chociaż polecam smalec kaczy lub gęsi. W ostateczności możesz też użyć oleju z pestek winogron, oleju ryżowego lub innego delikatnego oleju roślinnego. Cebulkę podsmażaj ma pogrzanym tłuszczu przez około pięć minut.
Buraczki zasmażane, 5

Do zeszklonej cebulki wsyp płaską łyżkę mąki pszennej i zamieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki. Pozwól, by cebulka z mąką przez chwilę lekko się pieniła i dodaj starte buraczki. Mąka nie jest koniecznym dodatkiem w tym przepisie. Możesz ją śmiało pominąć.

Buraczki i cebulę wymieszaj dokładnie na patelni. Dodaj po płaskiej łyżeczce soli i cukru oraz pół łyżeczki pieprzu. Na koniec dodaj też trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub dwie łyżki octu jabłkowego albo też jedną łyżkę octu spirytusowego. Buraczki bardzo dokładnie wymieszaj i sprawdź smak. W razie potrzeby dodaj więcej soli, pieprzu czy też cukru. Buraczki smaż jeszcze nie dłużej niż pięć minut na małej mocy palnika. Wyłącz i podawaj.
Buraczki zasmażane, 6

Jest jeszcze jeden sposób na buraczki zasmażane. Po dodaniu przypraw i soku z cytryny można też do buraczków dodać 3 łyżki kwaśnej śmietany. Buraczki zasmażane ze śmietaną wymieszaj i przykryj przykrywką. Duś je na małej mocy palnika przez minimum 20 minut. To bardzo stary sposób na buraki zasmażane, który znalazłam w książce kucharskiej sprzed drugiej wolny światowej. 
Buraczki zasmażane, 7

Buraczki mogłabym jeść naprawdę często i chyba nigdy nie znudzi się mi ich smak :)
Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (158 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2018-11-14 09:12
Dieta: wegetariańska ( taka informacja pojawia się w przepisie ) i smalec... wieprzowy, kaczy lub gęsi ( co by sobie roślinnożerca poczytał o rodzajach 😂 ). Trochę to bez ładu i składu. Dla mnie, weganina od 17 lat, nawet masło odpada. Pozdrawiam znad swoich buraczki (w składzie bez zwierzączków) 😀
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-14 10:59
W przepisie wymieniłam również olej roślinny.
2019-08-08 17:47
..zjedz wlasne gowno....
2018-11-15 17:40
Akurat mąka do buraczków zasmażanych jest niezbędna, bo to właśnie z niej powstaje zasmażka do której lądują buraczki :) natomiast dodatek cebuli to dla mnie nowość...
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-15 20:10
Spróbuj z cebulką Olu.. są bardzo dobre 👍
2019-02-09 06:47
Olu zgadzam sie z Tobą w 100% ,mąka musi być w buraczkach zasmażanych ,robi sie jasną zasmażkę z masła i mąki . O cebuli tez nie słyszałam , natomiast śmietane dodaję zawsze.
zdjecie uzytkownika
2018-12-02 22:19
Pyszne i latwe dziekuje za smazny obiadek.Pozdrawiam 💐
-- Ania z AniaGotuje.pl Pozdrawiam ciepło 🙂
2019-01-05 18:46
Buraczki na ćwikłę lub zasmażane najlepsze wychodzą z piekarnika. 2h na 180oC same buraki bez obierania, tylko wyszorowane. Są smaczniejsze i dużo słodsze, smak buraka nie ucieka do wody.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-05 19:08
Zgadza się. Zazwyczaj również piekę buraki. Polecam Ci mój przepis na Carpaccio z buraków 👍
2019-01-17 08:42
A ja pomijam w ogóle etap pieczenia czy gotowania w całości i tracenia na to czasu;) obrane surowe buraki ścieram na tarce i wrzucam na patelnię po czym podlewam wodą przykrywam nakrywką i duszę maks 40 minut. Przyprawiamy i gotowe. Polecam,bo wszystkie witaminy zostają w sałatce :)
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-08-18 14:24
i ten pomysł sprawdzę...bo wydaje się być najlepszy.
2019-02-25 20:09
ja mam szybszy przepis!!!!!!!!!! trę na tarce na wiekszych oczkach surowe , obrane buraczki! wkładam na patelnię, podlewam wodą przkrywam pokrywką idusze około 30 minut!!!!!!!!!!!!! potem reszta jak w przepisie!!!!!!!!!!! zyskuję prawie 1 godzinę i nie poparzone palce!!!!!!!!!!!!
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-05-05 14:47
Zrobiłam te buraczki, bardzo pyszne, teraz będę robić tylko wg tego przepisu
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-07-16 12:46
Jak zostanie tych buraczków można zapasteryzowac w słoiku?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak 👍
2019-08-19 13:52
Pani Aniu A do słoika można dac ile pasteryzowac
-- Ania z AniaGotuje.pl Około 15 minut pasteryzacji.

Buraczki zasmażane

Jest bardzo dużo pysznych dań bez mięsa, które serwuje się na ciepło jako dodatek do obiadu. Mój przepis na buraczki do obiadu znam od dziecka. Podobne robiły obie moje Babcie oraz Mama. Sama czasem dodaję do buraczków tarte jabłko lub pomijam mąkę w zasmażce. Zawsze jednak szykuję buraczki zasmażane z cebulą. Cebulkę szatkuję drobno i smażę z masłem. Dopiero potem dodaję tarte buraczki. Buraczki należy wcześniej ugotować lub upiec. 

Buraczki zasmażane na ciepło

Moje dzieci mówią, że są to buraczki zasmazane babcine. Buraczki tarte to jeden z lepszych dodatków do polskiego, tradycyjnego obiadu. Buraczki gotuje się wcześniej lub piecze ze skórką, by jak najwięcej cennych witam zostało wewnątrz warzywa. Buraczki przepis, który warto znać. Mój przepis na buraczki do obiadu polecam każdemu miłośnikowi tradycyjnej, polskiej kuchni. Buraczki zasmażane świetnie smakują z ziemniakami. Pyzy domowe oraz kluski z mięsem to dania, które polecam łączyć z buraczkami zasmażanymi.