Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku to super pomysł na pyszny obiad w orientalnym stylu. Przepis jest bardzo prosty, a danie smakuje i prezentuje się wyśmienicie. Sprawdzi się i na co dzień i na wyjątkowe okazje. 

- chrupiące warzywa i soczysty kurczak
- idealnie dobrane dodatki i przyprawy
- do podania z ryżem lub ulubionym makaronem 

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 840 g dania bez ryżu
W 100 g dania: Wartość energetyczna 190 kcal

Składniki do kurczaka

  • 1 cała pierś z kurczaka (dwa filety) - łącznie około 600 g
  • 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej - do 30 g
  • 2 łyżki oliwy lub innego oleju do smażenia
  • pół łyżeczki soli i 1/3 płaskiej łyżeczki chili

Składniki na warzywa i inne

  • 1 średniej wielkości marchew - do 150 g
  • pół czerwonej papryki około 110 g
  • 3 ząbki czosnku - około 15 g
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 3 cm świeżego korzenia imbiru - około 2 łyżki
  • pół świeżej papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy lub innego oleju do smażenia

Składniki na sos

  • 6 łyżek ciemnego sosu sojowego - 60 ml
  • 3 łyżki wina ryżowego lub octu ryżowego - 30 ml
  • 1 łyżka brązowego cukru - może być też inny - do 10 g
  • 2 łyżki wody - 20 ml

Pozostałe składniki

  • 2 łyżki jasnego sezamu - prażony lub nie
  • 2 łyżki oleju sezamowego - można pominąć
  • 100 g pędów bambusa z puszki - waga po odsączeniu wody
  • 150 g ryżu białego - waga przed ugotowaniem

Kurczak po chińsku

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 840 gramów pysznego kurczaka po chińsku. Będą to cztery mniejsze porcje. Podczas liczenia kaloryczności dania, nie uwzględniłam ryżu. Zanim zaczniesz szykować kurczaka po chińsku, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Ryż zacznij gotować osobno już w trakcie smażenia warzyw, by podać na koniec gorące danie. 

Kurczak po chińsku, 1

Kurczak po chińsku z warzywami

Nagrzej szeroką patelnię z grubym dnem lub wok. Wlej dwie łyżki oliwy lub innego oleju do smażenia. Marchew obierz i pokrój w krótkie i cienkie słupki. Kawałki marchewki umieść na patelni i podsmażaj je przez 2-3 minuty na średniej mocy palnika. 

Kurczak po chińsku, 2

Kolejno na patelnię dodaj też oczyszczoną z gniazda nasiennego i pokrojoną w krótkie słupki paprykę czerwoną (połowę większej papryki). Pokrój drobno cebulki i większość szczypioru. Trzy ząbki czosnku obierz i pokrój na małe kawałki lub posiekaj. Obierz też i posiekaj drobno kawałek świeżego imbiru. Na koniec dodaj również pokrojoną na małe kawałki papryczkę chili. Dałam połowę dość ostrej papryczki. 

Porada: Na patelnię można też dorzucić kilka różyczek blanszowanych brokuł oraz pół młodej cukinii (starą obieramy i usuwamy gniazdo nasienne).  

Kurczak po chińsku, 3

Warzywa podsmażaj razem przez pięć minut (cały czas bez przykrywki), a następnie zdejmij je z patelni na osobny talerz. 
Kurczak po chińsku, 4

Pierś z kurczaka (dwa filety) o łącznej wadze około 600 gramów oczyść z ewentualnych żyłek i chrząstek i pokrój na małe kawałki wielkości około 1,5 cm. W szerokiej misce umieść trzy łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej oraz pół łyżeczki soli i 1/3 płaskiej łyżeczki chili. Całość wymieszaj. Gotową mieszanką obsyp kawałki kurczaka. Dokładnie obtocz mięso w skrobi z przyprawami.  
Kurczak po chińsku, 5

Na patelni po warzywach podmaż kawałki kurczaka. Na nagrzaną patelnię wylej dwie łyżki oliwy lub innego oleju do smażenia. Ustaw trochę wyższą niż średnia moc palnika i podsmażaj kawałki kurczaka przez około 5-7 minut. W trakcie smażenia mięso będzie się do siebie kleić, zatem cały czas rozdzielaj je przy pomocy drewnianej łyżki lub np. patyczków do sushi. Przy okazji przewracaj kawałki kurczaka na drugą stronę. 

Po tym czasie na patelnię z kawałkami kurczaka przełóż zdjęte kilka minut wcześniej warzywa. Całość zamieszaj i smaż przez dwie minuty. 
Kurczak po chińsku, 6

Przygotuj sos. W małym naczyniu umieść i wymieszaj: 6 łyżek ciemnego sosu sojowego (może być też jasny sos); 3 łyżki wina ryżowego, octu ryżowego lub ewentualnie soku z limonki; dwie łyżki wody; łyżkę cukru trzcinowego lub innego (nawet kokosowego).
Kurczak po chińsku, 7

Na patelnię wlej cały sos i od razu zamieszaj kurczaka po chińsku. Dodaj też 100 gramów pędów bambusa (z naturalnej zalewy). Pędy możesz pominąć lub zastąpić kiełkami fasoli mung. Całość smaż na niższej niż średnia moc palnika przez ostatnie pięć minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub sosu sojowego, a następnie zdejmij patelnię z palnika. Wlej dwie łyżki oleju sezamowego (można go pominąć), zamieszaj danie i sprawdź smak. W razie potrzeby dodaj np. więcej chili, sok z limonki lub odrobinę cukru, czy wody. 
Kurczak po chińsku, 8

Kurczak po chińsku najlepiej smakuje podany z ryżem. Około 150 gramów ulubionego ryżu (niecałe 3/4 szklanki ryżu basmati) ugotuj do miękkości. Wyszło mi około 450 gramów gotowego do podania ryżu. 
Kurczak po chińsku, 9

Na talerze wyłóż ryż oraz kurczaka po chińsku. Całość posyp podprażonym na suchej patelni sezamem oraz odrobiną siekanego szczypioru. Podawaj gorące. 
Aby uprażyć sezam, na suchą patelnię (niczym nie natłuszczona) wysyp dwie łyżki jasnego lub czarnego nieprażonego sezamu. Ustaw trochę wyższą niż niska moc palnika i praż sezam przez około 5 minut. W trakcie prażenia kilka razy poruszaj patelnią, by sezam się nie przypalił. 
Kurczak po chińsku, 10

Kurczak po chińsku, 11

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (993 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kurczak po chińsku

Pamiętam jak na wszystko co się kiedyś szykowało w lekko orientalnym smaku, mówiło się, że robimy chińszczyznę. Uwielbiam kuchnię azjatycką. Kuchnia chińska jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych i zróżnicowanych kuchni na świecie. Charakteryzuje się użyciem różnorodnych składników, takich jak warzywa, mięso, ryby i makarony. Kurczak po chińsku, to tylko jeden z wielu wspaniałych przepisów, jakie oferuje nam kuchnia chińska. Kuchnia chińska charakteryzuje się różnymi metodami gotowania, takimi jak duszenie, smażenie i gotowanie na parze, które jest bardzo powszechne w Chinach. Kuchnia chińska, to tak jak każda inna kuchnia, również polska, ogrom regionalnych stylów, z których każdy charakteryzuje się unikalnymi smakami i tradycjami kulinarnymi. W kuchni chińskiej ważne jest również uwzględnianie zasad yin i yang oraz równowagi pomiędzy różnymi składnikami i smakami. Kurczak po chińsku to przepis w mojej kuchni bardzo popularny. Najlepszy jest według mnie kurczak po chińsku z ryżem, ale w tej wersji można go też podać z makaronem ryżowym, ale i sojowym. Na parze możesz zrobić pyszne domowe pampuchy, zaś na obiad polecam coś prostego, czyli sznycel. Na deser warto upiec ciasto z borówkami, a na kolację coś zupełnie innego, czyli pyszne chaczapuri. Zobacz też przepis na przepyszny Quiche Lorraine na każdą okazję. Zobacz też super przepis na Pappardelle z kurczakiem i szpinakiem. Wieprzowina po chińsku to szybkie i pyszne danie, które również bardzo gorąco polecam szykować. 

Kurczak po chińsku z warzywami

W kuchni chińskiej często wykorzystuje się następujące składniki jak owoce. Kuchnia azjatycka łączy ze sobą smak mięsa i owoców. Kurczak z ananasem to klasyka. Jeśli chodzi o mięso, to popularny jest oczywiście kurczak. U mnie powstaje pierś z kurczaka po chińsku, do przepisu na kurczaka po chińsku można też użyć mięsa z nogi kurczaka. Popularna jest też wołowina, wieprzowina i oczywiście kaczka, która jest tak samo mocno charakterystyczna jak kurczak. Kurczak po chińsku przepis, który polecam każdemu, kto lubi kuchnię azjatycką i jej ciekawe smaki. W kuchni chińskiej mamy dużo ciekawych warzyw oraz przypraw. Na hasło: kurczak po chińsku przepisy znajdziesz wiele wersji przepisu. Mój ulubiony kurczak po chińsku zawiera bambus, który możesz zastąpić kiełkami fasoli mung, czy marynowaną rzodkwią. Pojawia się też papryka oraz cebula, czosnek i zielona cebulka. W moim przepisie nie ma bakłażana, brokułów i cukinii, ale w kurczaku po chińsku bardzo często pojawiają się te warzywa i można je dodać do swojego dania. Aby wyszedł idealny kurczak po chińsku niezbędne są takie dodatki jak świeży imbir oraz sos sojowy i sos rybny. Warto pamiętać, że kuchnia chińska jest bardzo zróżnicowana i składniki używane w jednej części Chin mogą się różnić od składników używanych w innej części kraju. Dlatego tez mój przepis może się różnić od innych. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na kurczaka po chińsku i życzę smacznego.