Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Super pyszna i prosta w przygotowaniu zupa pieczarkowa, to jedna z lepszych polskich zup. Sprawdź koniecznie mój przepis i ugotuj swoją pieczarkową z ziemniakami.

- szybko, pysznie i prosto
- można ją gotować przez cały rok
- bardzo dokładny opis i wiele porad

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania bulionu: 1 godzina
Liczba porcji: 2 litry zupy

Kaloryczność kcal: 110 w 100 ml zupy

Składniki na bulion

  • 2 ćwiartki/nogi z kurczaka - do 600 g
  • 2 średnie marchewki - do 250 g
  • 1 mały korzeń pietruszki - do 100 g
  • kawałek bulwy selera - do 100 g
  • kawałek pora - około 10 cm - do 80 g
  • 1 litr wody
  • przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 1 mały listek laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego

Pozostałe składniki

  • 500 g ziemniaków - mogą być też młode
  • 400 g pieczarek
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 3 łyżki śmietany 18 % - około 80 g
  • natka pietruszki i/lub koperek

Zupa pieczarkowa

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Do ugotowania zupy pieczarkowej z podanej przeze mnie ilości składników wybierz garnek o pojemności około 3 litrów.

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz pyszną zupę pieczarkową o pojemności około dwój litrów. Zanim zaczniesz szykować zupę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Zupa pieczarkowa, 1

Zupa pieczarkowa przepis

Jako bazę do zupy pieczarkowej z podanych przeze mnie proporcji składników potrzebujesz około 1200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego. Jeśli więc masz wczorajszy rosół drobiowy lub też bulion warzywny, to możesz pominąć poniższy etap i przejść do miejsca, w którym do gorącego bulionu zaczynamy dodawać pieczarki i resztę składników. Jeśli jednak nie posiadasz bulionu, to zaczynamy...

W średniej wielkości garnku umieść dwie nogi/ćwiartki z kurczaka. Dołóż też dwie obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki oraz obrany korzeń pietruszki i obrany kawałek selera (warzywa można sobie pokroić na mniejsze kawałki). Dołóż również kawałek białej części pora. Do garnka wlej litr wody i dodaj przyprawy: dwie płaskie łyżeczki soli, płaska łyżeczka pieprzu, jeden mały listek laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego.

Garnek przykryj przykrywką. Zagotuj bulion, a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by wywar tylko lekko mrugał. Całość gotuj tak przez jedną godzinę. 

Porada: Pora można zastąpić średnią cebulą (cebuli czasem nawet nie obieram tylko przekrajam ją na pół i ewentualnie prażę jeszcze chwilę na suchej patelni). Ćwiartki z kurczaka można zastąpić połówką małego kurczaka, skrzydełkami, czy też pałkami z kurczaka lub z indyka. Aby bulion nie wyszedł za tłusty, można odciąć tłustsze kawałki skóry (często przy ćwiartkach jest jeszcze kuper, który polecam usunąć). Dość tłuste bywają też skrzydła z indyka. 

Zupa pieczarkowa, 2

Po godzinie masz już gotowy delikatny bulion/rosół z kurczaka. Przy pomocy cedzaka wyłów mięso, wszystkie warzywa i przyprawy. Zostaw sam wywar. U mnie wyszło 1120 ml bulionu. Marchewki pokrój w plasterki i odłóż na osobny talerz (na koniec dodaję je ponownie do zupy). Nogi (czy też inne fragmenty z drobiu) obierz z mięsa (takie mięso dodaję na końcu do garnka razem z marchewką). 

Pozostałe warzywa można wykorzystać na wiele sposobów. Czasem szykuję z nich kotlety warzywne. Można je też zmielić i użyć do pasztetu. 
Zupa pieczarkowa, 3

Poniżej obrane mięso z kurczaka oraz pokrojona marchewka. Dodam je ponownie do garnka na sam koniec szykowania zupy pieczarkowej. 
Zupa pieczarkowa, 4

Jeszcze w trakcie gotowania bulionu można sobie przygotować pieczarki. Około 400 gramów pieczarek pokrój w paski (nie grubiej niż na 5 mm). Kapelusze dużych pieczarek zazwyczaj obieram. Mniejsze tylko ewentualnie oczyszczam w razie potrzeby. Średniej wielkości patelnię nagrzej na średniej mocy palnika. Dodaj łyżkę masła klarowanego lub ewentualnie oleju do smażenia. Po chwili dodaj też pokrojone pieczarki. 

Po kilku minutach zamieszaj pieczarki. Mieszaj je tak jeszcze kilka razy, ale nie za często. Niech się ładnie od spodu zarumienią. Zazwyczaj podsmażam je tak do 20 minut. Pieczarek nie przyprawiam, ale można je lekko oprószyć ulubioną mieszanką ziół prowansalskich.
Zupa pieczarkowa, 5

W trakcie podsmażania pieczarek przygotuj ziemniaki (około 500 gramów). Użyłam tym razem młodych ziemniaków, więc tylko wyszorowałam je dokładnie i pokroiłam w kostkę nie większą niż 2 cm. Stare ziemniaki należy wcześniej obrać. 

Umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki dodaj do gorącego bulionu razem z podsmażonymi pieczarkami. Dołóż też garść siekanej natki pietruszki. Ponownie umieść garnek na palniku i gotuj zupę pieczarkową przez około 15-20 minut, do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki są już miękkie, do garnka dodaj odłożone wcześniej mięso oraz pokrojoną marchewkę. Zagotuj zupę. Jeśli nie chcesz zabielać zupy, to nie musisz. Przed wyłączeniem sprawdź jednak jej smak. Być może dodasz do niej jeszcze trochę soli lub pieprzu. 

Porada: Do zupy pieczarkowej pasuje też makaron zamiast ziemniaków (nieduże świderki, muszelki lub penne). Jeśli zatem wolisz makaron, to surowy (około pół szklanki) umieść w garnku razem z podsmażonymi pieczarkami. Zupę gotuj tak do miękkości makaronu. Można też ugotować go osobno i dodać do zupy pieczarkowej już podanej na talerzu. 
Zupa pieczarkowa, 6

Przed wyłączeniem zupy polecam ją jeszcze zabielić kwaśną śmietaną 18 %. Zupę gotuj jeszcze na bardzo niskiej mocy palnika. Trzy łyżki śmietany kwaśnej 18 % umieść w szklanym naczyniu. Do śmietany dodaj trochę wywaru z garnka i od razu mieszaj śmietanę z gorącym wywarem. Dodaj jeszcze dwie porcje bulionu, by dobrze zahartować śmietanę przed dodaniem jej do zupy. Wlewając śmietanę rozrobioną z bulionem do garnka, od razu mieszaj jego zawartość. Poczekaj jeszcze dwie minuty i wyłącz zupę pieczarkową. Sprawdź jej smak i zdecyduj, czy chcesz dodać do niej więcej soli lub pieprzu.
Zupa pieczarkowa, 7

Zupa pieczarkowa, 8

Wolisz zupę pieczarkową z ziemniakami, czy z makaronem?
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (375 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Zupa pieczarkowa

Zauważyłam, że dość późno decyduję się na to, by dodać na Bloga przepis na jakieś super popularne danie. Nie wiem czemu tak się dzieje. Być może są to potrawy, które sama tak często szykuję, iż wydaje mi się, że każdy je zna i potrafi zrobić. Może nie stanowią one większego wyzwania, ponieważ są tak powszechne. Dostaję jednak tak dużo zapytań o to, jak ja gotuję swoją zupę pieczarkową i z czym ją podaję, że postanowiłam dodać przepis na zupę pieczarkową. No cóż, lepiej późno niż wcale. I od razu zaznaczę, że u mnie to jest tak, że za każdym razem moja zupa smakuje inaczej. Zmieniam składniki i ich proporcje głównie dlatego, że dostosowuję wszystko do tego, jaki akurat mam w domu warzywa i w jakich ilościach. Zmieniają się nie tylko warzywa, ale i mięso. Czasem specjalnie gotuję wcześniej więcej rosołu, by móc potem użyć go do innych zup. Mój przepis na rosół sprawdza się w wielu przepisach na zupy. Zupa ogórkowa na takim rosole jest niezwykle pyszna. Uwielbiam ją. Zupa szczawiowa to już w ogóle poezja smaku, bo jest kwaśna i gotuję do niej jajka na twardo. Wymieniać można by jeszcze wiele takich pysznych zup, ale skupmy się tym razem na zupie pieczarkowej. Coś co się nigdy nie zmienia, to rodzaj mięsa. Zupa pieczarkowa na rosole jest przepyszna, ale tylko na rosole drobiowym. Być może są przepisy na zupę pieczarkową gotowaną na wołowinie, ale ja tak nigdy nie robię zupy pieczarkowej i jeśli już miałabym coś zmieniać, to wolałabym ją ugotować na bulionie warzywnym, niż używać bulionu wołowego. 

Zupa pieczarkowa przepisy

Tak więc moja zupa pieczarkowa gotowana jest wyłącznie na samych warzywach lub też na drobiu. Zazwyczaj sięgam po ćwiartki, czyli nogi z kurczaka, ale śmiało można też użyć indyka. Można śmiało łączyć mięso kurczaka z mięsem indyka lub też zdecydować się tylko na kurczaka lub też tylko na indyka. Uważajcie tylko na to, by nie przesadzić nie tyle z ilością samego mięsa, co z tym, jak tłuste mięso dodajesz. Chodzi mi głównie o skórę, która bywa dość tłusta. Uważaj na ćwiartki z kurczaka z dołączonymi kuprami lub fragmentami skóry z tłuszczykiem. Dość tłuste są też skrzydła z indyka. Możesz więc albo wcześniej odkroić najtłustsze kawałki i skóry lub też zdjąć nadmiar oczek pływających na powierzchni zupy jeszcze przed dodaniem do niej pieczarek. To ważne również dlatego, że ja swoje pieczarki zawsze podsmażam na odrobinie masła klarowanego. Po dodaniu ich do zupy, robi się ona od razu jeszcze trochę tłustsza. Sama osobiście bardzo lubię, gdy zupa jest tłustawa, ale nie można doprowadzić do tego, by warstwa tłuszczu pokryła całą powierzchnię zupy po jej ugotowaniu. Taka zupa pieczarkowa też jest do odratowania, ponieważ można nadmiar takiego tłuszczyku zdjąć np. przy pomocy łyżki. Drugą kwestią jest to, czy zupa pieczarkowa z ziemniakami, czy też może zupa pieczarkowa z makaronem. Od razu muszę przyznać, że sama zawsze gotuję zupę pieczarkową z ziemniakami i taka już jest u nas tradycja. Wiele osób pyta się czasem lub wpisuje w wyszukiwarce hasła typu: zupa pieczarkowa przepis babci. Jeśli miałabym napisać, czy jest to przepis babci, to nie do końca, ponieważ nie pamiętam jak moje babcie gotowały tę zupę. Jedno wiem jednak z całą pewnością. Zupa pieczarkowa z ziemniakami i tylko na mięsie drobiowym. 

Zupa pieczarkowa przepis

Napisałam wcześniej, że nie mam jednego jedynego przepisu na zupę pieczarkową. Nie znaczy to jednak, że nie trzymam się jakiegoś stałego schematu. Zasada pierwsza to użycie lub ugotowanie bulionu bez udziału mięsa wołowego, chociaż nie upieram się, że z mięsem wołowym zupa pieczarkowa byłaby niesmaczna. Zwyczajnie jak takiej zupy pieczarkowej nie gotuję. Zawsze podsmażam pieczarki przed dodaniem ich do zupy i to się raczej nie zmienia. I jeszcze jedno, czyli co dodajemy do zupy pieczarkowej. Można oczywiście szykować ją na podobnej zasadzie co pomidorówkę, czyli używać wyłącznie bulionu. Ja jednak lubię na koniec dołożyć jeszcze marchew oraz obrane mięso. Moja zupa pieczarkowa to zupa z ziemniakami. Wiem jednak, że wiele osób podaje zupę pieczarkową z makaronem. Nie ma sprawy, Wystarczy nie dodawać do zupy ziemniaków, a ulubiony makaron ugotować osobno i dodawać już na talerz z zupą pieczarkową. Praktycznie zawsze na koniec dodaję też do pieczarkowej śmietanę kwaśną 18 %. Oczywiście taką śmietanę trzeba zahartować, by nie zwarzyła się w zupie. Nie daję jednak dodatkowo mąki. Dodatek śmietany nie jest jednak konieczny i można podawać zupę pieczarkową w wersji bez śmietany. Jeszcze sprawa kaloryczności zupy. Zupa pieczarkowa kalorie może mieć tak różne, że nie ma czegoś takiego, jak jedno wyliczenie. Swoje kalorie liczyłam konkretnie do zupy z przepisu z dodatkiem mięsa i marchewki oraz śmietany i ziemniaków. Zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis na zupę pieczarkową.