Pasztet drobiowy rosołowy

Pasztet drobiowy rosołowy

Delikatny i wilgotny pasztet z mięsa z rosołu bez wątróbki. Ten domowy pasztet drobiowy z warzywami jest po prostu rewelacyjny. Ugotuj rosół z myślą o tym, by mięso oraz warzywa wykorzystać potem do tego pasztetu. 

Gorąco polecam również przepis na kotlety z warzyw z rosołu oraz najlepszy na świecie pasztet drobiowy w słoiku

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: forma 11/30 cm

Składniki:
  • do 1 kg mięsa oraz warzyw z rosołu*
  • 3 średnie surowe jajka
  • duży pęczek cienkiego szczypiorku
  • 4 pełne łyżki bułki tartej
  • przyprawy: po łyżeczce soli i pieprzu oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Moje dodatki na wierzch pasztetu: plasterki pomidora, oliwa, czarnuszka, gruboziarnista sól 

*Wykorzystałam 6 pałek kurczaka, korzeń pietruszki, kawałek selera, cebulę oraz 2 marchewki - wszystko wyłowione z rosołu. Mięso razem ze skórą oddziel od kości i chrząstek. Tak obrane mięso z tłuszczem zmiel w maszynce do mięsa razem z warzywami. Dodaj surowe jajka, bułkę tartą, przyprawy oraz drobno posiekany szczypior. Ja dodatkowo wlałam jeszcze 1/4 szklanki rosołu. Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż do brytfanki.

Na wierzch pasztetu możesz wyłożyć sugerowane przeze mnie dodatki. Idealne będą również: plasterki papryki, oliwa oraz kolendra, albo mieszanka świeżych ziół ze świeżo mielonym pieprzem, oliwą i oliwkami.

Pasztet piecz 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Pasztet drobiowy rosołowy, 1

Pasztet drobiowy rosołowy, 2

Pasztet można jeść na ciepło i na zimno. Po przestudzeniu umieść go w lodówce. Zawinięty w folii zachowa świeżość przez tydzień. Cudownie smakuje z musztardą lub domową ćwikłą z chrzanem.

Jeśli lubisz piec pasztety, to koniecznie zobacz też mój przepis na najlepszy pasztet drobiowy:


Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (93 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/15968
Reklama

Komentarze

2017-07-18 20:48
Mam pytanie w/w składnikach wymienione są 2 razy jajka tzn 3 średnie jajka i 2 średnie jajka ,czy dobrze domyślam się że chodzi o 2 łyżki bułki tartej ,a nie jajka ?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-07-18 21:01
Oj Tak! Dziękuję, że napisałaś :-) Już szybciutko poprawiłam skład - zmieniałam pozycje składników i źle skopiowałam jajka.
2017-07-21 17:13
Z michą sałatki chętnie byśmy spróbowały :D
2017-08-25 20:58
Aniu, świetny przepis. Ja też lubię w taki sposób wykorzystywać mięsko i warzywa z rosołu. Nic się nie marnuje i jeszcze otrzymujemy pyszne jedzonko. Czyli tak jak lubię :)
2017-10-01 19:56
Bardzo fajna alternatywa dla sałatki warzywnej. Mnie osobiście lepiej smakuje na zimno, a z grzybkami w occie to już poezja :)
2017-12-10 13:26
Bardzo fajny przepis, nie mam jednak maszynki do mięsa :( Czy blender 600 W poradzi sobie ze zmieleniem?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-10 15:15
Tak Ewelino, kiedyś też tak zdarzało mi się mielić ser ;-)
2017-12-11 12:30
Super przepis, w końcu wiem co będę robić z mięskiem i warzywkami z rosołu, ale mam pytanie skoro to wszystko już jest ugotowane to czy musi się tak długo piec?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-11 13:05
Dodajemy surowe jajka. W trakcie pieczenia całość się ładnie łączy i pozbywamy się nadmiaru wody.
2017-12-12 16:15
Dziękuję za odpowiedź
2018-01-08 17:51
90 minut to chyba za długo na pieczenie pasztetu?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-08 18:48
Do pasztetu dodaję surowe jajka. Taki pasztet potrzebuje też więcej czasu w piekarniku, by odparować nadmiar wilgoci.
2018-01-14 09:49
Też muszę zrobić ten pasztet, extra przepisy ma Pani😍Piekarnik z termoobiegiem czy bez? I czy może to być mięsko z kaczki?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-14 09:59
Lucyno droga, dziękuję Ci bardzo za wszystkie miłe słowa ❤️
Pasztet piecz 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z grzaniem góra dół. Przy termoobiegu ustaw 170 stopni. Mięso z kaczki jak najbardziej ok 👍
2018-01-14 10:09
Dzięki za odpowiedź, będę robić na pewno pasztet i nie tylko😊 pozdrawiam
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼🌼Bardzo proszę i powodzenia
2018-01-14 22:31
Czy mięso mieli się ze skórą? Wolałabym bez tej skóry czy wtedy pasztet nie bedzie za suchy? Jakiś zamiennik ?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-15 09:55
Mięso mielimy ze skórką. Jeśli nie chcesz dodawać skóry to wlej 2-3 łyżki oleju roślinnego.
2018-01-17 20:40
Ten pasztet jest rewelacyjny 😊 Dziś robiłam po raz drugi i dzięki Pani już nie wyrzucam mięsa po gotowaniu rosołu 😀Nie mam maszynki do mielenia mięsa, ale blender spokojnie sobie radzi z rozdrobnieniem ugotowanego mięsa 😊
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-18 09:38
Super, że o tym napisałaś.. wiele osób pyta się, czy blender da radę zmielić masę pod pasztet. Smacznego dla Ciebie Aniu ❤️
2018-01-23 06:24
Pasztet jest cudowny🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-23 12:34
Wygląda wspaniale Beatko!👏️
2018-02-17 16:14
Ja dodałam jeszcze troszkę ugotowanego białego boczku, a zamiast tartej bułki- bułkę namoczona w rosole. Na wierzchu nic, żeby wszyscy zjedli:) Wspaniały👌🏻
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękne pasztety!👍
2018-03-22 21:49
Dziękuje za ten przepis Pani Aniu ;) pierwszy pasztet jaki robiłam w życiu to ten z tego przepisu i robię go non stop ;) przestałam kupować wędliny a kupuje udka, robię rosołek i potem ten pasztecik na kanapki ;) kroje na kawałki i mroże ;) moja dwuletnia córka i mąż zachwyceni ;) najlepszy pasztet jaki jadłam , a jaki zdrowy ;) dodaje zdjęcie, u mnie w wersji ze śliwką bo tak lubimy ;)
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-23 08:49
Dziękuję, że napisałaś. Bardzo się cieszę, że mój przepis na pasztet z warzyw i mięsa z rosołu tak Wam posmakował. Być może stanie się on Waszym tradycyjnym daniem ? 🌼💐
2018-04-02 17:15
Witam:) przypadkowo znalazłam Pani przepis i widzę dużo pozytywnych ocen ja właśnie zmieniłam mięsko i warzywa i rozgrzewam piekarnik za półtorej godziny dam znać jak mi wyszło :) :) :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-03 10:33
Bardzo mi miło. Życzę smacznego pasztetu 🙂
2018-05-03 21:22
A czy mogę taki pasztet zapasteryzować w sloikach?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-04 08:53
Ja go Aniu nie pasteryzuję, jednak zapewne możesz spróbować. Mimo pasteryzacji należy go trzymać w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie.
2018-06-12 11:14
Ja robię pasztet mieszany, a ponieważ nikt w moim domu nie lubi obgryzać kostek z gotowanego mięsa więc z każdej zupy mam troszeczkę. Zbieram i zamrażam , jak już mam odpowiednią ilość to rozmrażam dodaję przysmażoną cebulkę czosnek jajka i przyprawy czasem pieczarki . Często robię pierogi wtedy gotuję kapustę kiszoną dodaję zmielone mięsko doprawiam, pycha.Takie nadzienie może być też do krokietów.
Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-12 18:14
Ciekawy pomysł. Faktycznie nie zawsze zbierze się tyle mięsa i warzyw, by można było upiec solidny pasztet. Zapamiętam sobie Twój sposób.
2018-06-15 15:32
Pasztecik rewelacja. Pyszny i aromatyczny. U mnie bardziej przyprawiony żeby nie był mdły. Ja z każdej niedzieli mięsko obieram z rosołku, pakuję do zamrażalnika i jak mi się nazbiera to zazwyczaj farsz do pierogów albo krokiety robię. Wczoraj debiut miał też pasztecik z Twojego przepisu i bardzo nam zasmakował. Także kolejny bardzo udany przepis Aniu, dzięki 👍.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-15 20:26
Pasztet przepysznie się prezentuje. Widać, że pycha bo już niewiele go zostało. Jestem ciekawa czy robiłaś kiedyś pieczeń rzymską z mojego przepisu? - Pieczeń rzymska z jajkiem
2018-06-15 23:43
Przepis pieczeni rzymskiej przejrzałam i wygląda bardzo smakowicie. Niedługo urodziny męża, synka- będzie można poszaleć z przepisami 🙂.
-- Ania z AniaGotuje.pl Super 😀
2018-07-03 13:13
Pierwszy raz wyszedł mi pasztet. Robiłam z mięsa wołowego i drobiowego i zamiast szczypiorku dodałam zielony groszek z puszki no i dla wyostrzenia papryczkę chili. Pyszny.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-03 17:04
Świetnie Jagoda! Bardzo się cieszę, że pasztet tak pięknie Ci się udał. Polecam Ci też ten przepis na pasztet drobiowy 🙂
2018-07-30 12:06
jestem tutaj nowa, od niedawna sledze Pani przepisy, i jestem zachwycona do tej pory zrobilam zarowno deser jak i dania glowne, na pewno zabiore sie za pasztet bo wyglada oblednie, i musze powiedziec ze REWELACJA!!!
czekam na wiecej < pozdrawiam serdecznie
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-30 14:30
Dziękuję bardzo i zapraszam do śledzenia Bloga 🙂
2018-08-03 16:09
Witam czy nadwyżkę pasztetu można zamrozić na później?????
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-03 16:19
Tak. Taki pasztet możesz śmiało zamrozić.
2018-10-22 19:34
Pyszny. Aniu jak zawsze można na Ciebie liczyć. Chyba zrobię każdy z przepisów który udostępniasz bo każdy jest super
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2018-11-08 20:15
Pyszny, niezwykle aromatyczny, u mnie jeszcze ciepły 😉 Polecam!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍
2018-11-23 10:59
Pani Aniu czy foremke wylozyc papierem?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-23 11:57
Możesz użyć papier, ale pasztet jest dość mokry i potem ten pergamin się porwie. Polecam wysmarować foremkę tłuszczem i obsypać od środka bułką tartą. Potem pasztet sam wyskoczy.
2018-11-24 23:36
Pani Aniu pisze pani tak obrane mięso z tłuszczem zmiel w maszynce. Czy ma pani na myśli skórkę z kurczaka, czy jakiś inny tłuszcz, bo w składnikach podanego tłuszczu nie ma. Pasztecik wygląda pięknie, komentarze tylko jeszcze mnie nakręciły. Pozdrawiam.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-25 09:32
Tak Beatko.. razem ze skórą 🙂 Smacznego!
2018-11-25 10:07
Bardzo dziękuję, pozdrawiam. Proszę trzymać kciuki, będę się chwalić jak wyjdzie, jak poniosę klęskę raczej przemilczę żeby większego wstydu nie było🙂.
-- Ania z AniaGotuje.pl Będzie dobrze 👍
2018-11-25 08:45
Aniu,pasztet wyszedl pyszny😊cala rodzinka sie zajadala.dziekuje bardzo za Twoje przepisy😊
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło 🙂🙂
2018-11-26 10:06
Zrobiłam 💪 polecam😁 pyszny😍😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ale piękny zestaw!!
Reklama

Pasztet drobiowy z warzywami

Mój sprawdzony i przepyszny przepis na pasztet drobiowy bez wątróbki, który sprawdzi się również jako pasztet drobiowy wielkanocny. Taki pasztet pasztet z mięsa drobiowego bardzo smakuje dzieciom. Jest bowiem delikatny i soczysty. Zobacz też najlepszy pasztet drobiowy!

Pasztet z mięsa z rosołu bez wątróbki

Ten pasztet zazwyczaj szykuję bez wątróbki. Można ją jednak osobno ugotować w garnku pod przykryciem z odrobiną cebuli, a następnie zmielić i dodać do miski z mielonym kurczakiem i warzywami. Pasztet z gotowanego kurczaka i wątróbki będzie bardziej zwarty niż taki bez dodatku podrobów. Słyszałam kiedyś, że taki pasztet nazywa się: pasztet oszczędnej kuchareczki. Bardzo trafiona nazwa. Jeśli lubisz mięso, to polecam Ci też inne moje przepisy na proste obiady z mięsem