Pasztet drobiowy rosołowy

Pasztet drobiowy rosołowy

Delikatny i wilgotny pasztet z mięsa z rosołu bez wątróbki. Ten domowy pasztet drobiowy z warzywami jest po prostu rewelacyjny. Ugotuj rosół z myślą o tym, by mięso oraz warzywa wykorzystać potem do tego pasztetu. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: forma 11/30 cm

Składniki:
  • do 1 kg mięsa oraz warzyw z rosołu*
  • 3 średnie surowe jajka
  • duży pęczek cienkiego szczypiorku
  • 4 pełne łyżki bułki tartej
  • przyprawy: po łyżeczce soli i pieprzu oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Moje dodatki na wierzch pasztetu: plasterki pomidora, oliwa, czarnuszka, gruboziarnista sól 

*Wykorzystałam 6 pałek kurczaka, korzeń pietruszki, kawałek selera, cebulę oraz 2 marchewki - wszystko wyłowione z rosołu. Mięso razem ze skórą oddziel od kości i chrząstek. Tak obrane mięso z tłuszczem zmiel w maszynce do mięsa razem z warzywami. Dodaj surowe jajka, bułkę tartą, przyprawy oraz drobno posiekany szczypior. Ja dodatkowo wlałam jeszcze 1/4 szklanki rosołu. Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż do brytfanki.

Na wierzch pasztetu możesz wyłożyć sugerowane przeze mnie dodatki. Idealne będą również: plasterki papryki, oliwa oraz kolendra, albo mieszanka świeżych ziół ze świeżo mielonym pieprzem, oliwą i oliwkami.

Pasztet piecz 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Pasztet drobiowy rosołowy, 1

Pasztet drobiowy rosołowy, 2

Pasztet można jeść na ciepło i na zimno. Po przestudzeniu umieść go w lodówce. Zawinięty w folii zachowa świeżość przez tydzień. Cudownie smakuje z musztardą. Sprawdź też z: ćwikła z chrzanem.

Jeśli lubisz piec pasztety, to koniecznie zobacz też mój przepis na najlepszy pasztet.


Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (691 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pasztet drobiowy z warzywami

Mój sprawdzony i przepyszny przepis na pasztet drobiowy bez wątróbki, który sprawdzi się również jako pasztet drobiowy wielkanocny. Taki pasztet pasztet z mięsa drobiowego bardzo smakuje dzieciom. Jest bowiem delikatny i soczysty. Zobacz też najlepszy pasztet!

Pasztet z mięsa z rosołu bez wątróbki

Ten pasztet zazwyczaj szykuję bez wątróbki. Można ją jednak osobno ugotować w garnku pod przykryciem z odrobiną cebuli, a następnie zmielić i dodać do miski z mielonym kurczakiem i warzywami. Pasztet z gotowanego kurczaka i wątróbki będzie bardziej zwarty niż taki bez dodatku podrobów. Słyszałam kiedyś, że taki pasztet nazywa się: pasztet oszczędnej kuchareczki. Bardzo trafiona nazwa. Jeśli lubisz mięso, to polecam Ci też inne moje przepisy na proste obiady z mięsem