Pasztet drobiowy rosołowy

Pasztet drobiowy rosołowy

Delikatny i wilgotny pasztet z mięsa z rosołu bez wątróbki. Ten domowy pasztet drobiowy z warzywami jest po prostu rewelacyjny. Ugotuj rosół z myślą o tym, by mięso oraz warzywa wykorzystać potem do tego pasztetu. 

Gorąco polecam również przepis na kotlety z warzyw z rosołu oraz najlepszy na świecie pasztet drobiowy w słoiku

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: forma 11/30 cm

Składniki:
  • do 1 kg mięsa oraz warzyw z rosołu*
  • 3 średnie surowe jajka
  • duży pęczek cienkiego szczypiorku
  • 4 pełne łyżki bułki tartej
  • przyprawy: po łyżeczce soli i pieprzu oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Moje dodatki na wierzch pasztetu: plasterki pomidora, oliwa, czarnuszka, gruboziarnista sól 

*Wykorzystałam 6 pałek kurczaka, korzeń pietruszki, kawałek selera, cebulę oraz 2 marchewki - wszystko wyłowione z rosołu. Mięso razem ze skórą oddziel od kości i chrząstek. Tak obrane mięso z tłuszczem zmiel w maszynce do mięsa razem z warzywami. Dodaj surowe jajka, bułkę tartą, przyprawy oraz drobno posiekany szczypior. Ja dodatkowo wlałam jeszcze 1/4 szklanki rosołu. Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż do brytfanki.

Na wierzch pasztetu możesz wyłożyć sugerowane przeze mnie dodatki. Idealne będą również: plasterki papryki, oliwa oraz kolendra, albo mieszanka świeżych ziół ze świeżo mielonym pieprzem, oliwą i oliwkami.

Pasztet piecz 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Pasztet drobiowy rosołowy, 1

Pasztet drobiowy rosołowy, 2

Pasztet można jeść na ciepło i na zimno. Po przestudzeniu umieść go w lodówce. Zawinięty w folii zachowa świeżość przez tydzień. Cudownie smakuje z musztardą lub domową ćwikłą z chrzanem.
Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (62 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Wiesława
2017-07-18 20:48
Mam pytanie w/w składnikach wymienione są 2 razy jajka tzn 3 średnie jajka i 2 średnie jajka ,czy dobrze domyślam się że chodzi o 2 łyżki bułki tartej ,a nie jajka ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-07-18 21:01
Oj Tak! Dziękuję, że napisałaś :-) Już szybciutko poprawiłam skład - zmieniałam pozycje składników i źle skopiowałam jajka.
Candy Pandas
2017-07-21 17:13
Z michą sałatki chętnie byśmy spróbowały :D
Pichceniomania
2017-08-25 20:58
Aniu, świetny przepis. Ja też lubię w taki sposób wykorzystywać mięsko i warzywa z rosołu. Nic się nie marnuje i jeszcze otrzymujemy pyszne jedzonko. Czyli tak jak lubię :)
Paulina
2017-10-01 19:56
Bardzo fajna alternatywa dla sałatki warzywnej. Mnie osobiście lepiej smakuje na zimno, a z grzybkami w occie to już poezja :)
Ewelina
2017-12-10 13:26
Bardzo fajny przepis, nie mam jednak maszynki do mięsa :( Czy blender 600 W poradzi sobie ze zmieleniem?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-10 15:15
Tak Ewelino, kiedyś też tak zdarzało mi się mielić ser ;-)
Hella
2017-12-11 12:30
Super przepis, w końcu wiem co będę robić z mięskiem i warzywkami z rosołu, ale mam pytanie skoro to wszystko już jest ugotowane to czy musi się tak długo piec?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-11 13:05
Dodajemy surowe jajka. W trakcie pieczenia całość się ładnie łączy i pozbywamy się nadmiaru wody.
Hella
2017-12-12 16:15
Dziękuję za odpowiedź
Gosia
2018-01-08 17:51
90 minut to chyba za długo na pieczenie pasztetu?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-08 18:48
Do pasztetu dodaję surowe jajka. Taki pasztet potrzebuje też więcej czasu w piekarniku, by odparować nadmiar wilgoci.
Lucyna
2018-01-14 09:49
Też muszę zrobić ten pasztet, extra przepisy ma Pani😍Piekarnik z termoobiegiem czy bez? I czy może to być mięsko z kaczki?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-14 09:59
Lucyno droga, dziękuję Ci bardzo za wszystkie miłe słowa ❤️
Pasztet piecz 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z grzaniem góra dół. Przy termoobiegu ustaw 170 stopni. Mięso z kaczki jak najbardziej ok 👍
Lucynablazejewska
2018-01-14 10:09
Dzięki za odpowiedź, będę robić na pewno pasztet i nie tylko😊 pozdrawiam
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼🌼Bardzo proszę i powodzenia
K
2018-01-14 22:31
Czy mięso mieli się ze skórą? Wolałabym bez tej skóry czy wtedy pasztet nie bedzie za suchy? Jakiś zamiennik ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-15 09:55
Mięso mielimy ze skórką. Jeśli nie chcesz dodawać skóry to wlej 2-3 łyżki oleju roślinnego.
Anna
2018-01-17 20:40
Ten pasztet jest rewelacyjny 😊 Dziś robiłam po raz drugi i dzięki Pani już nie wyrzucam mięsa po gotowaniu rosołu 😀Nie mam maszynki do mielenia mięsa, ale blender spokojnie sobie radzi z rozdrobnieniem ugotowanego mięsa 😊
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-18 09:38
Super, że o tym napisałaś.. wiele osób pyta się, czy blender da radę zmielić masę pod pasztet. Smacznego dla Ciebie Aniu ❤️
Beata Żubrowska
2018-01-23 06:24
Pasztet jest cudowny🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-23 12:34
Wygląda wspaniale Beatko!👏️
Edyta Langier
2018-02-17 16:14
Ja dodałam jeszcze troszkę ugotowanego białego boczku, a zamiast tartej bułki- bułkę namoczona w rosole. Na wierzchu nic, żeby wszyscy zjedli:) Wspaniały👌🏻
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękne pasztety!👍
Izabela Izabela
2018-03-22 21:49
Dziękuje za ten przepis Pani Aniu ;) pierwszy pasztet jaki robiłam w życiu to ten z tego przepisu i robię go non stop ;) przestałam kupować wędliny a kupuje udka, robię rosołek i potem ten pasztecik na kanapki ;) kroje na kawałki i mroże ;) moja dwuletnia córka i mąż zachwyceni ;) najlepszy pasztet jaki jadłam , a jaki zdrowy ;) dodaje zdjęcie, u mnie w wersji ze śliwką bo tak lubimy ;)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-23 08:49
Dziękuję, że napisałaś. Bardzo się cieszę, że mój przepis na pasztet z warzyw i mięsa z rosołu tak Wam posmakował. Być może stanie się on Waszym tradycyjnym daniem ? 🌼💐
Gosia89
2018-04-02 17:15
Witam:) przypadkowo znalazłam Pani przepis i widzę dużo pozytywnych ocen ja właśnie zmieniłam mięsko i warzywa i rozgrzewam piekarnik za półtorej godziny dam znać jak mi wyszło :) :) :)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-04-03 10:33
Bardzo mi miło. Życzę smacznego pasztetu 🙂

Pasztet drobiowy z warzywami

Mój sprawdzony i przepyszny przepis na pasztet drobiowy bez wątróbki, który sprawdzi się również jako pasztet drobiowy wielkanocny. Taki pasztet pasztet z mięsa drobiowego bardzo smakuje dzieciom. Jest bowiem delikatny i soczysty. 

Pasztet z mięsa z rosołu bez wątróbki

Ten pasztet zazwyczaj szykuję bez wątróbki. Można ją jednak osobno ugotować w garnku pod przykryciem z odrobiną cebuli, a następnie zmielić i dodać do miski z mielonym kurczakiem i warzywami. Pasztet z gotowanego kurczaka i wątróbki będzie bardziej zwarty niż taki bez dodatku podrobów. Słyszałam kiedyś, że taki pasztet nazywa się: pasztet oszczędnej kuchareczki. Bardzo trafiona nazwa. Jeśli lubisz mięso, to polecam Ci też inne moje przepisy na proste obiady z mięsem