Zupa Tom Yum
Zupa Tom Yum to przepyszna, tajska zupa krewetkowa. Przepis jest bardzo prosty, a w samej zupie znajdziesz nie tylko krewetki i mleczko kokosowe, ale i świeże zioła oraz trawę cytrynową, czy liście kafiru.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: około 2900 ml - min. 8 porcji
Kaloryczność kcal: 70 w 100 ml zupy
[ więcej ]
Składniki na Tom Yum [ więcej ]
- 1750 ml bulionu drobiowego lub wody z łyżką masła klarowanego
- 650 g dużych krewetek mrożonych lub świeżych
- 1 puszka mleczka koksowego - 400 ml
- 3 pełne łyżki gotowej pasty Tom Yum - około 60 g
- 3 łyżki siekanej trawy cytrynowej lub gotowej pasty - do 50 g
- 4-5 listków tajskiej limoni (kafir) - suszone, mrożone lub świeże
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki - daję więcej
- 3 łyżki sosu rybnego - nie mylić z ostrygowym
- mały pęczek kolendry lub natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku - siekane lub w plasterkach
- 3 plasterki świeżego imbiru lub galangalu - można pominąć
Składniki dodatkowe do podania
- 2 x 200 g suchego makaronu ryżowego np. wstążki 5 mm
- 400 g świeżych pomidorów lub puszka pomidorów siekanych
- świeża kolendra lub natka pietruszki
Zupa Tom Yum
Do dużego garnka wlej 1750 ml (7 szklanek) delikatnego bulionu drobiowego lub zwykłej wody z dodatkiem łyżki masła klarowanego. Od razu dodaj również trzy pełne łyżki gotowej pasty Tom Yum, czyli około 60 gramów oraz trzy łyżki siekanej trawy cytrynowej lub gotowej pasty o wadze do 50 gramów i 4-5 listków tajskiej limoni (kafir) w wersji suszonej, mrożonej lub też świeże. Dodatkowo można też dorzucić trzy plasterki świeżego korzenia imbiru (nie za grube i bez obierania). Bulion zagotuj. Zredukuj moc palnika i gotuj pod przykrywką przez 10 minut (lub nieco dłużej).
Porada: Można też śmiało sięgnąć po trawę cytrynową mrożoną w całości. Dodaj kilka kawałków, które przed podaniem zupy należy usunąć (są twarde).
W trakcie gotowania bulionu, lub wcześniej, przygotuj około 650 gramów (u mnie około 40 sztuk) dużych krewetek (tygrysie lub królewskie). Jeśli masz krewetki świeże i nieoczyszczone, to zacznij od usunięcia nóżek. Następnie zdejmij pancerz oraz ewentualnie usuń ogon. Na końcu delikatnie natknij grzbiet krewetki i usuń ciemne jelito. Krewetki przepłucz pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Krewetki mrożone blanszowane/gotowane powinny być już całkowicie oczyszczone i nic nie trzeba z nimi robić. Należy je tylko naturalnie rozmrozić, a następnie odlać ewentualną glazurę i osuszyć ręczniczkiem papierowym. Krewetki surowe mrożone należy po rozmrożeniu obejrzeć oraz przeczytać na opakowaniu w jakim stanie zostały zamrożone, a następnie ewentualnie sunąć np. ciemne jelito. Aby przyspieszyć rozmrażanie krewetek można je umieścić w naczyniu z lekko ciepłą wodą.
Po 10 minutach gotowania, do garnka dodaj 650 gramów krewetek, puszkę mleczka kokosowego (minimum 60 % ekstraktu z kokosa) o wadze 400 gramów oraz obrane i posiekane lub pokrojone w plasterki dwa ząbki czosnku. Wlej też trzy łyżki sosu rybnego i minimum cztery łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki. Całość zamieszaj i ponownie zagotuj. Zredukuj moc palnika, zupę przykryj przykrywką i gotuj już tylko około 5 minut. Po wyłączeniu dodaj mały pęczek siekanej kolendry lub ewentualnie natki pietruszki.
Sprawdź smak gotowej zupy. W razie potrzeby możesz do niej dodać np. chili, gdyby wyszła zbyt łagodna lub też więcej pasty Tom Tum.
Porada: Razem z krewetkami można też dodać około 200 gramów grzybków enoki.
Zupy wychodzi bardzo dużo, zatem polecam ugotować go niej 400 gramów makaronu ryżowego (u mnie wstążki 5 mm). Po ugotowaniu wyszło mi około 1150 gramów makaronu. Porcję makaronu umieść w misce/na talerzu. Dodaj tez garść pokrojonych drobno pomidorów lub też dwie łyżki pomidorów siekanych z puszki.
Tak przygotowaną porcję zalej gotową zupą Tom Yum. Na koniec warto jeszcze dołożyć kilka listków kolendry oraz plasterek limonki. Zupę polecam jeść i pałeczkami i łyżką.
Smacznego.