Sajgonki

Sajgonki

Smażone sajgonki z mięsem mielonym i warzywami to jedno z moich ulubionych dań kuchni wietnamskiej. Zapraszam po dokładny przepis również na domowy sos do sajgonek.

- wiele porad i zamienników do składników
- szczegółowy przepis ze zdjęciami krok po kroku
- super szybki sposób na zrobienie sosu do sajgonek

Czas przygotowania: 3 godziny
Liczba porcji: 16 dużych sajgonek

Kaloryczność kcal: 160 w 1 sajgonce
Dieta: bezglutenowa

Składniki na sajgonki

  • 16 okrągłych arkuszy papieru ryżowego - do 140 g
  • 350 g mięsa mielonego - np. wołowina i/lub wieprzowina
  • 60 g cienkiego makaronu ryżowego - waga przed ugotowaniem
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 mała cebula lub kawałek większej - do 100 g
  • 1 nieduża marchew - do 100 g
  • 10 g suszonych grzybów mun - po namoczeniu 60 g
  • 20 g świeżego imbiru - niewielki kawałek korzenia
  • 2 ząbki czosnku - około 10 g
  • po 2 łyżki sosu sojowego i rybnego
  • spora garść siekanej natki pietruszki lub kolendry
  • po mniejszej garści siekanego szczypiorku i listków mięty
  • 1 lub dwa jajka - można pominąć
  • około 250 ml oleju do usmażenia sajgonek

Składniki na sos do sajgonek

  • 3 łyżki gorącej wody
  • 3 czubate drobnego cukru - do 50 g
  • 1 świeża papryczka chili - około 15 g
  • 1 duży ząbek czosnku - około 7 g
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sajgonki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz minimum 16 sporych sajgonek. Zanim zaczniesz szykować swoje sajgonki, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Farsz do sajgonek oraz sos do sajgonek można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce pod przykryciem. 

Sajgonki, 1

Sajgonki, 2

Sajgonki przepis

Zacznij nagrzewać dużą patelnię z grubym dnem. Wylej na nią dwie łyżki oleju do smażenia i od razu obraną i drobno posiekaną cebulę. Cebulę podsmażaj tak około pięciu minut na niedużej mocy palnika, a następnie dodaj też obraną i startą na dużych oczkach marchewkę. Całość zamieszaj przy pomocy drewnianej łyżki i smaż kolejne pięć minut. Na patelnię wyłóż 350 gramów mielonego mięsa. Polecam chudsze mięso wołowe lub też dowolne mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego. Tym razem użyłam 200 gramów zrazowej wołowej oraz 150 gramów chudszej łopatki wieprzowej. Całość dokładnie mieszaj i "rozbijaj" kawałki mięsa mielonego przez następne 5-7 minut. 

Porada: Aby przygotować wegetariańskie sajgonki zamiast mięsa mielonego można dać drobno siekane świeże grzyby shiitake lub boczniaki (do 500 gramów). Sprawdzi się też dwa razy przepłukana, dobrze odciśnięta i drobno posiekana kapusta kiszona (wystarczy 400 gramów). Można też dać więcej cebuli, marchewki i np. papryki czerwonej. 

Sajgonki, 3

Kolejno dodaj dwa ząbki czosnku (obrane i przepuszczone przez praskę lub posiekane drobno) oraz obrany i starty na tarce lub posiekany drobno kawałek imbiru. Na patelnię wyłóż również posiekane drobno grzyby mun (wcześniej moczone w gorącej wodzie) oraz ugotowany i posiekany drobno cienki makaron ryżowy. Wlej po dwie łyżki sosu sojowego i sosu rybnego. 

Aby przygotować grzyby mun: 10 gramów suszonych grzybów mun umieść np. w szklance. Zalej ją do pełna wrzątkiem, a następnie przykryj spodkiem i odstaw na 20 minut, by grzyby zmiękły. Po tym czasie wylej całą wodę a grzyby drobno posiekaj. Z 10 gramów suszonych grzybów otrzymałam około 60 gramów grzybów moczonych. 

Aby przygotować makaron ryżowy: 60 gramów cienkiego makaronu ryżowego ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, a następnie odcedź dokładnie i posiekaj drobno. Z 60 gramów suchego makaronu wyszło mi około 170 gramów makaronu ugotowanego. 
Sajgonki, 4

Wymieszaj dokładnie składniki i smaż ostatnie 10 minut na małej mocy palnika. Przed wyłączeniem dodaj sporą garść siekanej kolendry lub natki pietruszki oraz po mniejszej garści siekanego szczypiorku i świeżych listków mięty. 
Sajgonki, 5

Do całkowicie przestudzonego farszu można wbić jedno lub dwa jajka. Nie jest to jednak konieczne. Jajka sprawiają, że farsz będzie bardziej zwarty. Ostatecznie wyszło trochę ponad 710 gramów farszu. 
Sajgonki, 6

Przygotuj sobie szeroką miskę do moczenia okrągłych arkuszy papieru ryżowego. Do miski wlej bardzo ciepłą wodę. Nie polecam wrzątku, by papier ryżowy nie zmiękł za mocno. Będzie wówczas mocno się sklejał i nie da rady rozłożyć go ponownie na kształt okręgu. Namaczaj pojedyncze krążki makaronu ryżowego przez chwilę, by płat makaronu zrobił się elastyczny i przezroczysty. 
Sajgonki, 7

Arkusz namoczonego papieru ryżowego kładź na wilgotną deskę. Rozłóż go, a następnie nałóż porcję farszu. Aby zrobić 16 dużych sajgonek nakładaj po dwie łyżki farszu mięsnego. Boki papieru ryżowego załóż do środka tak, jak na zdjęciu poniżej. 
Sajgonki, 8

Następnie zacznij zawijać do środka górę papieru, by farsz ścisnąć w rulonik. 
Sajgonki, 9

Gotową do smażenia sajgonkę odkładaj na natłuszczoną deskę. Między zwiniętymi sajgonki zachowaj odstępy. Nie mogę się one ze sobą stykać, by sajgonki się nie skleiły. W taki sposób przygotowałam 16 sajgonek o długości około 12 cm i średnicy 2,5-3 cm. 
Sajgonki, 10

Przygotuj szeroką patelnię z grubym dnem lub sprawdzony wok do smażenia. Najpierw dobrze nagrzej patelnię, a potem wylej na nią około jednej szklanki oleju do smażenia. Ustaw wyższą moc palnika i cierpliwie czekaj, aż tłuszcz dobrze się nagrzeje (około 175 stopni). Olej będzie dobrze nagrzany, jeśli umieszczona w nim sajgonka zacznie się od razu smażyć. 

Na nagrzany tłuszcz kładź po kilka sajgonek na raz. Uważaj jednak na to, by sajgonki się nie dotykały, ponieważ mogą się skleić. Smaż je po około 1,5-2 minut na stronę. Usmażone sajgonki kładź na deskę jedną obok drugiej, ale tak, by się nie stykały. W taki sposób usmaż wszystkie sajgonki. 

Sama nie smażę sajgonek dwa razy, ale można tak zrobić. Przed samym podaniem jeszcze raz smaży się sajgonki na tym samym tłuszczu, który został na patelni. Po drugim smażeniu sajgonki są bardziej rumiane i nie kleją się do siebie. 
Sajgonki, 11

Sos do sajgonek można szykować przed samym podaniem lub znacznie wcześniej (nawet dzień przed podaniem) i trzymać w lodówce. Aby go zrobić do miseczki wsyp trzy czubate łyżki drobnego cukru (może być cukier puder). Wlej trzy łyżki bardzo gorącej wody lub też trzy łyżki wrzątku. Całość zamieszaj, by cukier szybciej się rozpuścił i wlej też dwie łyżki sosu sojowego oraz trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki lub ewentualnie dwie łyżki soku z limonki i jedną łyżkę octu ryżowego. Spory ząbek czosnku obierz i przepuść przez praskę. Jedną papryczkę chili przekrój wzdłuż i oczyść całkowicie z gniazda nasiennego. Papryczkę posiekaj bardzo drobno i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Sos do sajgonek mieszaj tak długo, aż cały cukier się rozpuści. 

Porada: Można też sięgnąć po sklepowy sos do sajgonek lub też inny sos do kuchni azjatyckiej.

Sajgonki, 12

Sajgonki podawaj jeszcze gorące lub też całkowicie przestudzone, maczając je w przygotowanym sosie. 

Sajgonki, 13

Sajgonki, 14

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (212 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sajgonki

Sajgonki można szykować na dwa sposoby. Albo robimy sajgonki smażone z najróżniejszymi wersjami na farsz, albo też szykujemy sping rollks, czy sajgonki bez smażenia. Sajgonki to bardzo popularne danie w krajach azjatyckich. Jeśli miał by istnieć: sajgonki przepis oryginalny to w wersji smażonej byłby to taki właśnie przepis na sajgonki, jaki podaję w tym artykule. W wersji na sajgonki spring rolls byłoby to połączenie mango, krewetek, awokado i kolendry. Oczywiście to tylko takie moje propozycje i ulubione wersje na przepisy na sajgonki. Każdy raczej wie już jak wyglądają sajgonki, jednak dla pewności napiszę, że najbardziej zbliżone są do "naleśnika" lub raczej krokietów bez panierki. Zawsze używa się papier ryżowy, który sprzedawany jest w krążkach już gotowy do użycia. Taki papier ryżowy należy najpierw namoczyć przez chwilę w ciepłej wodzie, by zrobić się przezroczysty i elastyczny. Taka struktura pozwala na nakładanie dowolnego farszu i zawijanie arkusza papieru ryżowego w dowolną sajgonkę. Z samymi warzywami, a do tego pysznie kolorowo polecam super przepis. To zapiekanka warzywna, którą możesz podać nawet do sajgonek. Koniecznie sprawdź też jak zrobić pyszne, domowe pierogi z mięsem

Sajgonki przepisy

Sajgonki szykuje się bardzo różnie w zależności od regionu oraz upodobań. Po angielsku „spring rolls” to tłumaczenie dosłowne z chińskiej nazwy. Sajgonki bez smażenia zajada się od razu po zwinięciu w rulonik. Bywają one większe niż te smażone, chociaż ja wolę szykować dość duże smażone sajgonki. Te sajgonki, których się już nie smaży na głębokim tłuszczu zawierają zazwyczaj świeże składniki i są lżejsze w smaku. Zawija się świeże warzywa takie jak ogórki i marchew pokrojone w cienkie paski, czy tez awokado i świeżą kolendrę. Do tego smażone lub grillowane krewetki lub piersi z kurczaka, a nawet owoce jak mango czy liczi. U nas znacznie bardziej popularna jest wersja na sajgonki smażone, czyli takie typowo wietnamskie sajgonki. U mnie są to zazwyczaj sajgonki z mięsem mielonym mieszanym ale robię też takie wegetariańskie sajgonki i mięso mielone zastępuję kapustą lub większą ilością innych warzyw oraz smażonym jajkiem lub makaronem ryżowym. Tym razem pokażę mój najbardziej ulubiony przepis na sajgonki, które sama robię zdecydowanie najczęściej. Na sajgonki farsz można sobie przygotować nawet dzień wcześniej. Sama bardzo często tak robię, gdy jestem mocno zajęta w kuchni, ale zależy mi na tym, by podać na obiad pyszne, domowe sajgonki. Bardzo smacznym, orientalnym daniem jest pyszny kurczak po tajsku, który podaję zazwyczaj z ryżem. Zapraszam też na krewetki przepis, czyli krewetki smażone na maśle. 

Sajgonki przepis

Wiele osób wysyła mi zapytanie: sajgonki jak zrobić. Dlatego też zdecydowałam się dodać mój sprawdzony i bardzo dokładny przepis na sajgonki z mięsem mielonym. Postaram się też wpleść gdzieś w poradach również kilka słów o zamiennikach, by każdy mógł zrobić swoje ulubione sajgonki. Sajgonki w wersji znacznie mniejszej podawane są zazwyczaj jako przystawka. Ja daję dwa razy więcej farszu, bo dwie łyżki zamiast jednej i szykuję trochę wiesze sajgonki. Sajgonki podaję jako główny posiłek. Zawsze gdy szykuję mój przepis na sajgonki, to robię też domowy sos do sajgonek. Jest on o niego lepszy niż ten ze sklepu. Zawiera więcej naturalnych składników oraz mniej cukru. Oczywiście można też śmiało podawać sajgonki z innymi sosami przeznaczonymi do dań chińskich, ale przepis na sos do sajgonek, który podaję jest naprawdę super. Jeśli zatem chcecie zobaczyć jak zrobić sajgonki w mojej ulubionej wersji smażonej to zapraszam po sajgonki przepis doskonały. Powodzenia i smacznego.