Salsa

Salsa

Sos salsa to jedna z pyszniejszych wizytówek kulinarnych Meksyku. Zapraszam Cię po mój ulubiony przepis na sos salsa z pomidorami, który podaję nie tylko do chipsów nachos. 

- prosty przepis
- kilka propozycji podania
- dokładny opis szykowania i wiele porad

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: około 470 g salsy

Kaloryczność kcal: 23 w 100 g
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki:
  • 400 g dojrzałych pomidorów
  • malutka czerwona cebula - około 80 g
  • 3 ząbki czosnku - 15 g
  • 3 łyżki soku z limonki
  • pół małej papryczki chili - około 10 g
  • garść świeżej kolendry
  • przyprawy: płaska łyżeczka soli; pół płaskiej łyżeczki cukru; po szczypcie cynamonu, kminku i ziela angielskiego

Salsa

Warzywa/owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 470 gramów salsy. 

Moja ulubiona salsa to połączenie dwóch przepisów. Znajdziesz w niej główne składniki na salsę cruda oraz kilka pysznych dodatków, które są bardzo ważne, przy szykowaniu salsy chipotle. To połączenie, które odpowiada mi nie tylko smakiem, ale i warunkami jakie mamy w Polsce, ponieważ nie wszystkie składniki są tak łatwo u nas dostępne. 

Salsa, 1

Sos salsa

Około 400 gramów pomidorów bardzo drobno siekam nożem. Jeśli używam dużych pomidorów, to najpierw wykrajam twarde fragmenty przy szypułce. Latem sięgam po pachnące, bardzo dojrzałe i czerwone pomidory sezonowe. Poza sezonem kupuję zazwyczaj mini pomidorki: truskawkowe, cherry, koktajlowe. 

Malutką, czerwoną cebulę obieram i bardzo drobno siekam. Śmiało można też użyć trzech cebulek szalotek lub równie małej cebuli czosnkowej albo zwykłej. Trzy ząbki czosnku również obieram i osobno siekam drobniutko nożem. Garść świeżej kolendry (listki i łodyżki) przepłukuję, osuszam i siekam równie drobno jak czosnek. Jeśli nie masz lub nie lubisz smaku świeżej kolendry, to polecam w zastępstwie natkę pietruszki (kolendra jest jednak według mnie obowiązkowa ;). 

Jeśli chodzi o papryczki chili, to z nimi bywa bardzo różnie. Sprawdzam zawsze, jak ostre papryczki mi się trafiły i decyduję, czy posiekać całą papryczkę, czy tylko kawałek. Tym razem dodałam połowę świeżej papryczki, czyli około 10 gramów. Pamiętaj o tym podczas szykowania salsy. 

Wyciskam jeszcze trzy łyżki soku z limonki (czasem daję więcej). Można też dać sok z cytryny, ale limonka będzie najlepsza. Na koniec jeszcze przyprawy: płaska łyżeczka soli; pół płaskiej łyżeczki cukru; po szczypcie cynamonu, kminku i ziela angielskiego. Jeśli nie masz mielonego ziela, to możesz pominąć tę przyprawę. 

Wszystkie składniki na salsę bardzo dokładnie wymieszaj. Salsa pomidorowa jest już gotowa.

Salsa, 2

Salsę warto na 20 minut odłożyć do lodówki, by wszystkie smaki się przegryzły a salsa schłodziła. Po tym czasie warto spróbować jak smakuje i zdecydować, czy dolać więcej soku z limonki lub może dosypać odrobinę soli. Jeśli salsa wyszła za ostra, to dodaj do niej więcej siekanych drobno pomidorów lub też wlej sok z pomidorów. 

Porada: Aby salsa miała bardziej jednolitą konsystencję, można ją zmiksować w blenderze lub malakserze. Jeśli masz w swoich zapasach pastę z mielonych papryczek Chili Chipotle w Sosie Adobo, to możesz ją dodać do swojej salsy. 
Salsa, 3

Salsa jest bardzo ważna w kuchni meksykańskiej. To salsa nadaje wyrazistości każdemu daniu. Podaje się ją praktycznie do każdej uczty. Podajemy ją do dań z użyciem tortilli, fasoli, ryżu, czy tacos. Najczęściej jednak podajemy ją jaką przekąskę z chipsami nachos.

Ponieważ salsę robi się bardzo prosto i szybko, to podam jeszcze kilka propozycji na inne meksykańskie salsy. Być może Ty znasz zupełnie inne ich wersje. Ja znam takie :)

Salsa Jalapeño

1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
4 łyżki piklowanych papryczek chili jalapeño
sok z połówki cytryny
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1 płaska łyżeczka soli

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Posiekaj też papryczki i dodaj sok z cytryny i przyprawy. Całość wymieszaj i odłóż do schłodzenia. 

Gotowana salsa chipotle

3 suszone papryczki chili chipotle
1 średnia cebula
400 g pomidorów z puszki, razem z sosem
2 łyżki brązowego cukru muscovado
3 ząbki czosnku
sok z połówki cytryny
1 łyżka oliwy extra virgin
przyprawy: po sporej szczypcie mielonego kminku i cynamonu; po szczypcie mielonych goździków lub ziela angielskiego

Suszone papryczki chili chipotle umieść w niewielkim garnku. Wlej do niego tyle wody, by tylko zakryć nią papryczki. Uważaj na opary z garnka (nie pochylaj się nad garnkiem) i otwórz okno lub włącz kuchenny wentylator. Zagotuj wodę z chili. Zmniejsz moc palnika i gotuj papryczki bez przykrycia, (na małej mocy) przez pięć minut. Następnie odstaw garnek z papryczkami do przestudzenia. W trakcie studzenia papryczki jeszcze zmiękną. Łyżką cedzakową wyjmij papryczki z garnka. Usuń gniazda nasienne a papryczki posiekaj (używaj rękawiczek). 

W innym garnku umieść obraną i posiekaną cebulę oraz pomidory i cukier. Całość gotuj około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Garnek odstaw z palnika. Dodaj obrane i drobno posiekane ząbki czosnku, przyprawy, sok z cytryny, oliwę oraz przygotowane chili chipotle. Całość zamieszaj i sprawdź smak sosu. W razie potrzeby dopraw sos przez dodanie odrobiny soli. Gotowany sos salsa podawaj ciepły lub schłodzony. Ten sos idealnie nadaje się do mrożenia. 

Salsa ze świeżego ananasa

pół dojrzałego ananasa
sok z jednej limonki
1 ząbek czosnku
1 cebulka dymka
1 mała, świeża papryczka chili 
pół słodkiej czerwonej papryki
po 3 łyżki świeżych listków mięty i kolendry 
po szczypcie soli i cukru

Ostrym nożem odetnij górę i dół ananasa. Postaw go pionowo na desce i usuwaj skórkę zaczynając krojenie od góry. Gdy masz już sam oczyszczony miąższ z rdzeniem, przepłucz ananasa pod zimną wodą i umyj tez deskę i nóż. Ananasa przekrój na pół. Połówkę, którą potrzebujesz do salsy przekrój jeszcze na pół, by łatwiej Ci było usunąć twardy rdzeń. Miąższ pokrój w drobną kostkę. 

Drobno pokrojonego ananasa (razem z sokiem, który zebrał się przy krojeniu) umieść w misce. Dodaj też sok z limonki oraz drobno posiekaną cebulę dymkę i papryczkę chili (wcześniej dokładnie oczyszczoną z gniazda nasiennego). Zwykłą paprykę również oczyść i drobno posiekaj. Listki mięty i kolendry posiekaj i dodaj do reszty składników. Na koniec jeszcze po szczypcie soli i cukru. Wymieszaj wszystkie składniki salsy i odstaw do schłodzenia. 

Porada: Ananas można zastąpić pomarańczami. Trzeba je jednak bardzo dokładnie obrać, by otrzymać "goły" miąższ. Tę salsę bardzo gorąco polecam do dań z ryżem, z kurczakiem i z krewetkami. 

Salsa verde

450 g tomatillos z puszki
1 świeża zielona papryczka chili lub jalapeño albo serrano
1 zielona papryka
1 mała cebula
1 pęczek świeżych liści kolendry
pół łyżeczki mielonego kminku
pół płaskiej łyżeczki soli

Tomatillos z puszki drobno posiekaj. Można je zastąpić cierpkimi pomidorami. Do siekanych pomidorów dodaj też drobno posiekaną papryczkę chili (wcześniej dokładnie oczyszczoną z gniazda nasiennego). Zwykłą, zieloną paprykę również oczyść i drobno posiekaj. Możesz ją zastąpić łagodną papryczką chili w kolorze zielonym lub też papryczką anaheim albo poblano. Cebulę obierz i tak samo bardzo drobno posiekaj. Do składników dodaj siekane listki kolendry oraz przyprawy. Wymieszaj wszystkie składniki salsy verde i odstaw do schłodzenia. Przed podaniem sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj więcej soli. 

Jaka jest Twoja ulubiona salsa i z czym ją podajesz?
Smacznego!

Źródło przepisów z moimi zmianami: "Cookshelf Mexican", Marlena Spieler

Średnia 4.8 / 5 (59 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Salsa

Salsa zawsze i nieodłącznie kojarzy mi się z Meksykiem. Salsa do nachos, czy też do burritos albo innych pysznych dań, to coś co zwyczajnie trzeba znać i robić, jeśli jada się i lubi się kuchnię meksykańską. Sos salsa znajdziesz na każdym stole meksykańskim. W każdym możliwym zakątku Meksyku i w każdej kuchni praktycznie każdego dnia szykowana jest salsa meksykańska. A salsa sos to nie jeden przepis, a całe mnóstwo różnych wersji. Salsa może być szykowana grubo krojona, siekana na drobno lub mielona. Czasem podawana jest na ciepło a czasem wyłącznie szykujemy ją z surowych składników. Najpopularniejsza jest salsa do nachosów, czyli salsa z pomidorów i innych dodatków. Jest jednak jeszcze kilka innych wersji salsy. Salsa jest bardzo ważna w kuchni meksykańskiej. To salsa nadaje wyrazistości każdemu daniu. Salsa jest niezwykle zdrowa, ponieważ składa się z warzyw i ewentualnie owoców oraz z ostrych papryczek chilli. I tutaj można zaszaleć i zrobić naprawdę palącą salsę lub też wersję znacznie łagodniejszą. Można zatem zrobić super mocna i palącą salsę verde, czy też salsę trochę delikatniejszą, jak chipotle. Świetna jest salsa z ananasa, która jest niezwykle odświeżająca i taka orientalna. To właśnie salsa, najróżniejsze dania z użyciem tortilli oraz fasola i ryż, to prawdziwe dusze Meksyku. A jak i salsa, to moje pyszne Guacamole, które zwyczajnie uwielbiam szykować i jeść. A na słodko koniecznie zróbcie churros, które smakuje świetnie nie tylko na Tłusty Czwartek. 

Salsa pomidorowa

W Polsce popularna i najbardziej znana jest salsa, którą wszyscy wyszukują jako salsa pomidorowa. Tak naprawdę jest kilka wersji podania salsy z użyciem pomidorów. Najprostsza jest salsa cruda, którą szykuje się z soczystych, bardzo dojrzałych pomidorów oraz dodatkowo jeszcze z soku pomidorowego. Pomidory wybieramy dowolne. Mogą być duże lub małe. Ważne, by były aromatyczne i pachniały i smakowały jak pomidory. Salsa przepis bez czosnku, to nie byłaby salsa verde. Dajemy wyłącznie świeży, siekany czosnek w ilości jaką lubimy. Do tego zawsze jeszcze świeża kolendra, która u mnie jest zawsze i obowiązkowo. Dodatkowo dajemy jeszcze trochę ulubionej i też drobno posiekanej cebulki i jeszcze coś ostrego, czyli świeże zielone chili, np. jalapeño lub serrano. Z przypraw dajemy trochę soli, cukru oraz mielony kminek. Ja jednak lubię łączyć sos salsa przepis cruda z sosem salsa chipotle, ponieważ zwyczajnie muszę dodawać do swojej salsy sok z limonki. W przepisie na salsę cruda brakuje mi tego składnika. Salsa chipotle zawiera marynatę adobo z puszki chili chipotle, której ja nie daję, ponieważ dość cieżko ją u nas kupić. Zatem tego składnika u mnie nie ma w salsie. Jest jednak ukochana limonka oraz ciekawe przyprawy. Dla niektórych dodanie do salsy cynamonu oraz mielonego ziela będzie zaskoczeniem, ale ja kocham ten smak. Istnieje też gotowana salsa chipotle. Tę salsę szykuje się już trochę inaczej i możną ją też mrozić na potem. 

Sos salsa

Na sos salsa przepisy są naprawdę różne i oprócz kilku wersji z pomidorami, mamy jeszcze sos salsa przepis na salsa jalapeño już bez pomidorów. Świetna jest też salsa verde, której przepis zapewne niedługo dodam osobno na Bloga. Muszę koniecznie napisać jeszcze o paru innych salsach meksykańskich. Salsa z owoców tropikalnych jest boska i świetnie pasuje też do smażonych krewetek. Salsa z podpalanego chili jest niezwykła i każdy, kto lubi eksperymentować z sosami i ostrymi papryczkami powinien jej spróbować. Tak samo salsa z marynowanych papryczek do wszelkich dań z ryżem i fasolą. Z tych bardziej na słodko, ale również w ostrej nucie, jest salsa ze świeżego ananasa. Ona również pasuje do krewetek, kurczaka oraz wszelkich dań z ryżem. W tym przepisie pokażę moją ulubioną wersję na sos salsa. Będzie to miks sosu salsa chipotle i cruda. Zapraszam po przepis oraz po garść inspiracji i życzę smacznego!