Salsa
Sos salsa to jedna z pyszniejszych wizytówek kulinarnych Meksyku. Zapraszam Cię po mój ulubiony przepis na sos salsa z pomidorami, który podaję nie tylko do chipsów nachos.
- prosty przepis
- kilka propozycji podania
- dokładny opis szykowania i wiele porad
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: około 470 g salsy
Kaloryczność kcal: 23 w 100 g
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 400 g dojrzałych pomidorów
- malutka czerwona cebula - około 80 g
- 3 ząbki czosnku - 15 g
- 3 łyżki soku z limonki
- pół małej papryczki chili - około 10 g
- garść świeżej kolendry
- przyprawy: płaska łyżeczka soli; pół płaskiej łyżeczki cukru; po szczypcie cynamonu, kminku i ziela angielskiego
Salsa
Warzywa/owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 470 gramów salsy.
Moja ulubiona salsa to połączenie dwóch przepisów. Znajdziesz w niej główne składniki na salsę cruda oraz kilka pysznych dodatków, które są bardzo ważne, przy szykowaniu salsy chipotle. To połączenie, które odpowiada mi nie tylko smakiem, ale i warunkami jakie mamy w Polsce, ponieważ nie wszystkie składniki są tak łatwo u nas dostępne.

Sos salsa
Około 400 gramów pomidorów bardzo drobno siekam nożem. Jeśli używam dużych pomidorów, to najpierw wykrajam twarde fragmenty przy szypułce. Latem sięgam po pachnące, bardzo dojrzałe i czerwone pomidory sezonowe. Poza sezonem kupuję zazwyczaj mini pomidorki: truskawkowe, cherry, koktajlowe.
Malutką, czerwoną cebulę obieram i bardzo drobno siekam. Śmiało można też użyć trzech cebulek szalotek lub równie małej cebuli czosnkowej albo zwykłej. Trzy ząbki czosnku również obieram i osobno siekam drobniutko nożem. Garść świeżej kolendry (listki i łodyżki) przepłukuję, osuszam i siekam równie drobno jak czosnek. Jeśli nie masz lub nie lubisz smaku świeżej kolendry, to polecam w zastępstwie natkę pietruszki (kolendra jest jednak według mnie obowiązkowa ;).
Jeśli chodzi o papryczki chili, to z nimi bywa bardzo różnie. Sprawdzam zawsze, jak ostre papryczki mi się trafiły i decyduję, czy posiekać całą papryczkę, czy tylko kawałek. Tym razem dodałam połowę świeżej papryczki, czyli około 10 gramów. Pamiętaj o tym podczas szykowania salsy.
Wyciskam jeszcze trzy łyżki soku z limonki (czasem daję więcej). Można też dać sok z cytryny, ale limonka będzie najlepsza. Na koniec jeszcze przyprawy: płaska łyżeczka soli; pół płaskiej łyżeczki cukru; po szczypcie cynamonu, kminku i ziela angielskiego. Jeśli nie masz mielonego ziela, to możesz pominąć tę przyprawę.
Wszystkie składniki na salsę bardzo dokładnie wymieszaj. Salsa pomidorowa jest już gotowa.

Salsę warto na 20 minut odłożyć do lodówki, by wszystkie smaki się przegryzły a salsa schłodziła. Po tym czasie warto spróbować jak smakuje i zdecydować, czy dolać więcej soku z limonki lub może dosypać odrobinę soli. Jeśli salsa wyszła za ostra, to dodaj do niej więcej siekanych drobno pomidorów lub też wlej sok z pomidorów.
Porada: Aby salsa miała bardziej jednolitą konsystencję, można ją zmiksować w blenderze lub malakserze. Jeśli masz w swoich zapasach pastę z mielonych papryczek Chili Chipotle w Sosie Adobo, to możesz ją dodać do swojej salsy.

Salsa jest bardzo ważna w kuchni meksykańskiej. To salsa nadaje wyrazistości każdemu daniu. Podaje się ją praktycznie do każdej uczty. Podajemy ją do dań z użyciem tortilli, fasoli, ryżu, czy tacos. Najczęściej jednak podajemy ją jaką przekąskę z chipsami nachos.
Ponieważ salsę robi się bardzo prosto i szybko, to podam jeszcze kilka propozycji na inne meksykańskie salsy. Być może Ty znasz zupełnie inne ich wersje. Ja znam takie :)
Salsa Jalapeño
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
4 łyżki piklowanych papryczek chili jalapeño
sok z połówki cytryny
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1 płaska łyżeczka soli
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Posiekaj też papryczki i dodaj sok z cytryny i przyprawy. Całość wymieszaj i odłóż do schłodzenia.
Gotowana salsa chipotle
3 suszone papryczki chili chipotle
1 średnia cebula
400 g pomidorów z puszki, razem z sosem
2 łyżki brązowego cukru muscovado
3 ząbki czosnku
sok z połówki cytryny
1 łyżka oliwy extra virgin
przyprawy: po sporej szczypcie mielonego kminku i cynamonu; po szczypcie mielonych goździków lub ziela angielskiego
Suszone papryczki chili chipotle umieść w niewielkim garnku. Wlej do niego tyle wody, by tylko zakryć nią papryczki. Uważaj na opary z garnka (nie pochylaj się nad garnkiem) i otwórz okno lub włącz kuchenny wentylator. Zagotuj wodę z chili. Zmniejsz moc palnika i gotuj papryczki bez przykrycia, (na małej mocy) przez pięć minut. Następnie odstaw garnek z papryczkami do przestudzenia. W trakcie studzenia papryczki jeszcze zmiękną. Łyżką cedzakową wyjmij papryczki z garnka. Usuń gniazda nasienne a papryczki posiekaj (używaj rękawiczek).
W innym garnku umieść obraną i posiekaną cebulę oraz pomidory i cukier. Całość gotuj około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Garnek odstaw z palnika. Dodaj obrane i drobno posiekane ząbki czosnku, przyprawy, sok z cytryny, oliwę oraz przygotowane chili chipotle. Całość zamieszaj i sprawdź smak sosu. W razie potrzeby dopraw sos przez dodanie odrobiny soli. Gotowany sos salsa podawaj ciepły lub schłodzony. Ten sos idealnie nadaje się do mrożenia.
Salsa ze świeżego ananasa
pół dojrzałego ananasa
sok z jednej limonki
1 ząbek czosnku
1 cebulka dymka
1 mała, świeża papryczka chili
pół słodkiej czerwonej papryki
po 3 łyżki świeżych listków mięty i kolendry
po szczypcie soli i cukru
Ostrym nożem odetnij górę i dół ananasa. Postaw go pionowo na desce i usuwaj skórkę zaczynając krojenie od góry. Gdy masz już sam oczyszczony miąższ z rdzeniem, przepłucz ananasa pod zimną wodą i umyj tez deskę i nóż. Ananasa przekrój na pół. Połówkę, którą potrzebujesz do salsy przekrój jeszcze na pół, by łatwiej Ci było usunąć twardy rdzeń. Miąższ pokrój w drobną kostkę.
Drobno pokrojonego ananasa (razem z sokiem, który zebrał się przy krojeniu) umieść w misce. Dodaj też sok z limonki oraz drobno posiekaną cebulę dymkę i papryczkę chili (wcześniej dokładnie oczyszczoną z gniazda nasiennego). Zwykłą paprykę również oczyść i drobno posiekaj. Listki mięty i kolendry posiekaj i dodaj do reszty składników. Na koniec jeszcze po szczypcie soli i cukru. Wymieszaj wszystkie składniki salsy i odstaw do schłodzenia.
Porada: Ananas można zastąpić pomarańczami. Trzeba je jednak bardzo dokładnie obrać, by otrzymać "goły" miąższ. Tę salsę bardzo gorąco polecam do dań z ryżem, z kurczakiem i z krewetkami.
Salsa verde
450 g tomatillos z puszki
1 świeża zielona papryczka chili lub jalapeño albo serrano
1 zielona papryka
1 mała cebula
1 pęczek świeżych liści kolendry
pół łyżeczki mielonego kminku
pół płaskiej łyżeczki soli
Tomatillos z puszki drobno posiekaj. Można je zastąpić cierpkimi pomidorami. Do siekanych pomidorów dodaj też drobno posiekaną papryczkę chili (wcześniej dokładnie oczyszczoną z gniazda nasiennego). Zwykłą, zieloną paprykę również oczyść i drobno posiekaj. Możesz ją zastąpić łagodną papryczką chili w kolorze zielonym lub też papryczką anaheim albo poblano. Cebulę obierz i tak samo bardzo drobno posiekaj. Do składników dodaj siekane listki kolendry oraz przyprawy. Wymieszaj wszystkie składniki salsy verde i odstaw do schłodzenia. Przed podaniem sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj więcej soli.
Jaka jest Twoja ulubiona salsa i z czym ją podajesz? Bardzo często szykuję salsę z pysznym Fajitas z kurczakiem.
Smacznego!
Źródło przepisów z moimi zmianami: "Cookshelf Mexican", Marlena Spieler