Chili con carne

Chili con carne

Bardzo dobry i szybki przepis na chili con carne. Do zrobienia tego dania używam mięsa mielonego wołowego oraz czerwonej fasoli i pomidorów z puszki. Chili con carne podaję najczęściej z ryżem.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 45 minut
Liczba porcji: ponad 1 kg

Dieta: bezglutenowa

Składniki na mięso z przyprawami

  • 600 g mielonej wołowiny
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: 2 łyżeczki oregano, łyżeczka pieprzu
  • papryczka chili lub łyżeczka przyprawy w proszku

Pozostałe składniki

  • 1 cebula
  • 5 łyżek oliwy
  • puszka pomidorów - 400 g
  • puszka czerwonej fasoli - 200 g
  • po pół łyżeczki soli i cukru

Do podania: biały ryż, placki tortilla, chipsy z tortilli.

Do chili con carne wybieram wołowinę lekko tłustą, z żyłkami. Będzie to np. biodrówka. Do tego dania bardzo dobry będzie nawet szponder, który zazwyczaj używa się do rosołu. Należy wówczas oddzielić mięso od kości i zmielić samo mięso. Mięso "na gulasz" sprzedawane w paczkach też będzie dobre.

Chili con carne przepis

Mieloną wołowinę umieść w misce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i posiekaną drobno ostrą papryczkę. Jeśli u używasz chili w proszku, to dodaj go minimum jedną łyżeczkę. Chili con carne będzie wówczas lekko ostre. Całość dobrze wymieszaj i odłóż do lodówki na 2 godziny.

W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki. Gdy już mięso przejdzie przyprawami nagrzej patelnię. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oliwie. Dodaj mięso z miski i podsmażaj całość około 20 minut. Drewnianą łyżką postaraj się porozdzielać kawałki mięsa. Dodaj pomidory z puszki

Chili con carne, 1

Do masy dodaj również fasolę z puszki (bez zalewy) oraz przyprawy. Całość wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 10 minut. Sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj więcej chili, cukru lub pieprzu.
Chili con carne, 2

Swoje chili con carne podałam z ryżem i udekorowałam ostrymi papryczkami.
Chili con carne, 3

Wypróbuj też doskonałe, meksykańskie quesadillas oraz fajitas z kurczakiem. 

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (1046 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Chili con carne

Chili con carne - z języka hiszpańskiego "chili z mięsem". Danie to jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Chilli con carne przepis to popularne i znane danie na świecie, które zdobyło liczne serca miłośników pikantnych smaków. Chili con carne pochodzi z kuchni meksykańsiej i amerykańskiej, głównie południowo-zachodnich Stanów Zjednoczonych. Danie chili con carne stało się synonimem smaku i pikantności. Znajdziemy w nim wiele tradycyjnych składników takich jak czerwona fasola, mięso mielone, czerwona papryka, papryczki chilli, pomidory, cebula i czosnek, nie sposób się więc oprzeć jego bogactwu smaków i aromatów. Chili con carne jest zatem tradycyjną potrawą kuchni amerykańskiej. Jak już wspomniałam, oprócz mięsa mielonego oraz chili najczęściej dodaje się czosnek, cebulę, pomidory i fasolę oraz kukurydzę. Podstawową przyprawą jest pieprz oraz inne ulubione suszone zioła (bardzo często też kumin). Danie musi mieć wyraźny smak i kolor. Najlepiej jest posiekać drobno składniki. Pozostaje to jednak w kwestii gustu i upodobań. Gorąco zapraszam też po przepis na naleśniki po meksykańsku

Chilli con carne

Historia tego dania jest bardzo ciekawa, choć nie do końca pewna. Chilli con carne, czyli chilli z mięsem, swoje korzenie ma na terenach dawnej kolonii Hiszpańskiej, gdzie podobno była potrawą popularną wśród ubożej ludności. Meksykanie byli także jednymi z pierwszych społeczności, które dostrzegły wartość papryczki chilli jako silnego bodźca smakowego, a także korzystnego działania na trawienie. Warto zacząć przygodę z chilli con carne przepisy w zaciszu własnej kuchni, gdyż jest to doskonała okazja do poeksperymentowania z różnymi poziomami ostrości oraz dodatkami, które sprawią, że danie będzie przypominać te smaki, które najbardziej nam odpowiadają. Wbrew pozorom, przygotowanie tej potrawy w domu nie jest skomplikowane, a efekt, który osiągniemy, z pewnością zachwyci rodzinę i znajomych. Z tym daniem jest jak z ciastem banoffee. Podstawą jest jakaś konieczna baza. W przypadku chili con carne będzie to połączenie mięsa mielonego (najlepiej wołowego) z papryczką chili. W cieście banoffee obowiązkowo muszą być banany i toffi. Wniosek jest taki.. co kucharz to przepis. Czy istnieje zatem jeden, jedyny oryginalny przepis na chili con carne..?

Chili con carne przepis oryginalny

W Polsce chili con carne podaje się najczęściej z ryżem. Bardzo dobrze smakuje również z meksykańską tortillą kukurydzianą. Chilli con carne jest potrawą wyjątkowo wszechstronną, gdyż jego wersji jest naprawdę wiele. Dzieje się tak dlatego, że od wieków meksykańscy kucharze dodawali do nich różnorakie składniki, które były dostępne w sąsiedztwie czy na terytorium swoich krajów. Właśnie z tego powodu możemy natrafić na wiele różnych odmian tej potrawy, z kurczakiem, rybą, jak i całkowicie wegetariańskich - gdzie mięso zastępowane jest przez soję lub inne białko roślinne. Jedną z ciekawostek dotyczących chilli con carne jest jego kontrowersyjna pozycja w klasyfikacji potraw. Amerykańska uczona, Virginia B. Wood, uznała chilli con carne za „soul food”, czyli "jedzenie dla duszy". Tymczasem, kultowe danie meksykańskiej kuchni na Dzikim Zachodzie, uznawane za potrawę prostą i poniekąd „zubożałą”, bywało często przedmiotem zaciekłych dyskusji na temat smaku, autentyczności czy wartości odżywczych. Właśnie dlatego chilli con carne to potrawa, która dzieli i jednoczy zarazem. Zobacz też inne moje inne pomysły co na obiad. A na coś szybkiego do przygotowania polecam tortilla z kurczakiem. Chili con carne jest też jednym z głównych składników Burritos