Chili con carne

Chili con carne

Bardzo dobry i szybki przepis na chili con carne. Do zrobienia tego dania używam mięsa mielonego wołowego oraz czerwonej fasoli i pomidorów z puszki. Chili con carne podaję najczęściej z ryżem.

To danie cudownie smakuje z domową tortillą pszenną. Jeśli chcę je zajadać z domowymi chipsami z tortilli, wówczas staram się bardziej rozdrobnić składniki. Taki zabieg znacznie ułatwia nakładanie porcji na kawałki chipsów. 

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 45 minut
Ilość porcji: ponad 1 kg

Składniki na mięso z przyprawami

  • 600 g mielonej wołowiny
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: 2 łyżeczki oregano, łyżeczka pieprzu
  • papryczka chili lub łyżeczka przyprawy w proszku

Pozostałe składniki

  • 1 cebula
  • 5 łyżek oliwy
  • puszka pomidorów - 400 g
  • puszka czerwonej fasoli - 200 g
  • po pół łyżeczki soli i cukru

Do podania: biały ryż, tortille pszenne, chipsy z tortilli

Do chili con carne wybieram wołowinę lekko tłustą, z żyłkami. Będzie to np. biodrówka. Do tego dania bardzo dobry będzie nawet szponder, który zazwyczaj używa się do rosołu. Należy wówczas oddzielić mięso od kości i zmielić samo mięso. Mięso "na gulasz" sprzedawane w paczkach też będzie dobre.

Mieloną wołowinę umieść w misce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i posiekaną drobno ostrą papryczkę. Jeśli u używasz chili w proszku, to dodaj go minimum jedną łyżeczkę. Chili con carne będzie wówczas lekko ostre. Całość dobrze wymieszaj i odłóż do lodówki na 2 godziny.

W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki. Gdy już mięso przejdzie przyprawami nagrzej patelnię. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oliwie. Dodaj mięso z miski i podsmażaj całość około 20 minut. Drewnianą łyżką postaraj się porozdzielać kawałki mięsa. Dodaj pomidory z puszki.

Chili con carne, 1

Do masy dodaj również fasolę z puszki (bez zalewy) oraz przyprawy. Całość wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 10 minut. Sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj więcej chili, cukru lub pieprzu.

Chili con carne, 2

Swoje chili con carne podałam z ryżem i udekorowałam ostrymi papryczkami.

Chili con carne, 3

Smacznego.

Średnia 5.0 / 5 (23 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/36233
Reklama

Komentarze

2018-01-29 10:27
Bardzo lubimy to danie ale my robimy je na bazie wędzonego tofu :)
Reklama

Chili con carne co to?

Chili con carne - z języka hiszpańskiego "chili z mięsem". Danie to jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Chili con carne jest tradycyjną potrawą kuchni amerykańskiej. Oprócz mięsa mielonego oraz chili najczęściej dodaje się czosnek, cebulę, pomidory i fasolę oraz kukurydzę. Podstawową przyprawą jest pieprz oraz inne ulubione suszone zioła (bardzo często też kumin). Danie musi mieć wyraźny smak i kolor. Najlepiej jest posiekać drobno składniki. Pozostaje to jednak w kwestii gustu i upodobań. 

Chili con carne przepis oryginalny

Z tym daniem jest jak z ciastem banoffee. Podstawą jest jakaś konieczna baza. W przypadku chili con carne będzie to połączenie mięsa mielonego (najlepiej wołowego) z papryczką chili. W cieście banoffee obowiązkowo muszą być banany i toffi. Wniosek jest taki.. co kucharz to przepis. Czy istnieje zatem oryginalny przepis na chili con carne..?

Chili con carne z czym podawać?

W Polsce chili con carne podaje się najczęściej z ryżem. Bardzo dobrze smakuje również z meksykańską tortillą kukurydzianą. Super smakuje też z tortillą pszenną lub chipsami z tortilli. Zobacz też inne moje przepisy i pomysły na prosty obiad