Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Chili con carne

Chili con carne

Zapraszam po bardzo dobry i szybki przepis na chili con carne w wersji klasycznej, podstawowej. Do zrobienia tego dania używam mięsa mielonego wołowego oraz czerwonej fasoli i pomidorów z puszki. 

- kilka propozycji na pyszne podanie dania
- dokładny opis wykonania i zdjecia kroków
- tradycyjny, super popularny przepis na obiad

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 45 minut
Liczba porcji: około 1300 g dania

Kaloryczność kcal: 180 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa

Składniki na mięso z przyprawami

  • 600 g mielonej wołowiny - np. łopatka wołowa
  • 4 ząbki czosnku - około 20 g
  • przyprawy: 2 łyżeczki oregano, płaska łyżeczka pieprzu, łyżeczka chili w proszku lub mała papryczka chili

Pozostałe składniki

  • 1 większa cebula - około 200-230 g
  • 1 puszka pomidorów o wadze 400 g - całe, siekane lub rozdrobnione
  • 1 puszka czerwonej fasoli o wadze 400 g - po odsączeniu zalewy zostaje około 200 g fasoli
  • 5 łyżek oliwy - około 50 g
  • przyprawy: po pół łyżeczki soli i cukru; ewentualnie pół łyżeczki kuminu

Chili con carne

Do podania: biały ryż, placki tortilla, chipsy z tortilli.

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Kaloryczność dania liczona była bez dodatków typu ryż itp. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1300 gramów pysznego chili con carne. Zanim zaczniesz szykować chili con carne, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Chili con carne, 1
Chili con carne, 2

Chili con carne przepis

Użyłam 600 gramów łopatki wołowej. Możesz użyć wyłącznie jednego rodzaju mięsa lub łączyć ze sobą kilka mięs np. pręga wołowa + ligawa wołowa. Mięso nie powinno być ani za chude, ani za tłuste. Mięso wołowe zmiel w maszynce na dużych oczkach. 

Mieloną wołowinę umieść w misce. Dodaj obrane i przeciśnięte przez praskę cztery ząbki czosnku oraz przyprawy: 2 łyżeczki oregano, płaska łyżeczka pieprzu, łyżeczka chili w proszku lub mała papryczka chili. Jeśli u używasz chili w proszku, to dodaj go minimum jedną łyżeczkę. Chili con carne będzie wówczas lekko ostre. Całość dobrze wymieszaj, przykryj i odłóż do lodówki na 2 godziny (lub na 1,5 godziny, by ostanie 30 minut poleżało już w temperaturze pokojowej). 

Chili con carne, 3

W tym czasie zacznij szykować pozostałe składniki. Gdy już mięso przejdzie przyprawami nagrzej większą patelnię z grubym dnem. Sporą cebulę obierz i posiekaj drobno. Na nagrzaną patelnię wylej pięć łyżek oliwy oraz posiekaną cebulę. Cebulę podsmażaj na nieco niższej niż średnia moc palnika przez około 10 minut. Cebula ma się zeszklić, ale nie rumienić. Kolejno na patelnię dodaj też mięso z miski.
Chili con carne, 4

Całość podsmażaj łącznie do 20 minut. Drewnianą łyżką postaraj się porozdzielać kawałki mięsa. Następnie dodaj też pomidory z puszki (u mnie rozdrobnione) oraz fasolę z puszki (bez zalewy) i przyprawy: po pół łyżeczki soli i cukru oraz ewentualnie pół łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego).
Chili con carne, 5

Całość wymieszaj i podgrzewaj jeszcze nie dłużej niż 10 minut. Sprawdź smak dania i w razie potrzeby dodaj więcej chili, cukru lub pieprzu. Chili con carne zalecam podawać z ryżem, z nachosami, świeżą natką pietruszki lub kolendrą. Dla złagodzenia smaku można też umieścić kleks dowolnej śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego. Doskonalone sprawdzi się też skyr.  

Porady: W sezonie letnim polecam na koniec dodać kilka mięsistych pomidorów (obrane i po krojone na kawałki). Razem z fasolą można też dodać odsączoną z zalewy kukurydzę z puszki. 
Chili con carne, 6

Chili con carne, 7

Wypróbuj też doskonałe, meksykańskie quesadillas oraz fajitas z kurczakiem.
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (1522 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Chili con carne

Chili con carne - z języka hiszpańskiego "chili z mięsem". Danie to jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Chilli con carne przepis to popularne i znane danie na świecie, które zdobyło liczne serca miłośników pikantnych smaków. Chili con carne pochodzi z kuchni meksykańsiej i amerykańskiej, głównie południowo-zachodnich Stanów Zjednoczonych. Danie chili con carne stało się synonimem smaku i pikantności. Znajdziemy w nim wiele tradycyjnych składników takich jak czerwona fasola, mięso mielone, czerwona papryka, papryczki chilli, pomidory, cebula i czosnek, nie sposób się więc oprzeć jego bogactwu smaków i aromatów. Chili con carne jest zatem tradycyjną potrawą kuchni amerykańskiej. Jak już wspomniałam, oprócz mięsa mielonego oraz chili najczęściej dodaje się czosnek, cebulę, pomidory i fasolę oraz kukurydzę. Podstawową przyprawą jest pieprz oraz inne ulubione suszone zioła (bardzo często też kumin). Danie musi mieć wyraźny smak i kolor. Najlepiej jest posiekać drobno składniki. Pozostaje to jednak w kwestii gustu i upodobań. Gorąco zapraszam też po przepis na naleśniki po meksykańsku

Chilli con carne

Historia tego dania jest bardzo ciekawa, choć nie do końca pewna. Chilli con carne, czyli chilli z mięsem, swoje korzenie ma na terenach dawnej kolonii Hiszpańskiej, gdzie podobno była potrawą popularną wśród ubożej ludności. Meksykanie byli także jednymi z pierwszych społeczności, które dostrzegły wartość papryczki chilli jako silnego bodźca smakowego, a także korzystnego działania na trawienie. Warto zacząć przygodę z chilli con carne przepisy w zaciszu własnej kuchni, gdyż jest to doskonała okazja do poeksperymentowania z różnymi poziomami ostrości oraz dodatkami, które sprawią, że danie będzie przypominać te smaki, które najbardziej nam odpowiadają. Wbrew pozorom, przygotowanie tej potrawy w domu nie jest skomplikowane, a efekt, który osiągniemy, z pewnością zachwyci rodzinę i znajomych. Z tym daniem jest jak z ciastem banoffee. Podstawą jest jakaś konieczna baza. W przypadku chili con carne będzie to połączenie mięsa mielonego (najlepiej wołowego) z papryczką chili. W cieście banoffee obowiązkowo muszą być banany i toffi. Wniosek jest taki.. co kucharz to przepis. Czy istnieje zatem jeden, jedyny oryginalny przepis na chili con carne..?

Chili con carne przepis oryginalny

W Polsce chili con carne podaje się najczęściej z ryżem. Bardzo dobrze smakuje również z meksykańską tortillą kukurydzianą. Chilli con carne jest potrawą wyjątkowo wszechstronną, gdyż jego wersji jest naprawdę wiele. Dzieje się tak dlatego, że od wieków meksykańscy kucharze dodawali do nich różnorakie składniki, które były dostępne w sąsiedztwie czy na terytorium swoich krajów. Właśnie z tego powodu możemy natrafić na wiele różnych odmian tej potrawy, z kurczakiem, rybą, jak i całkowicie wegetariańskich - gdzie mięso zastępowane jest przez soję lub inne białko roślinne. Jedną z ciekawostek dotyczących chilli con carne jest jego kontrowersyjna pozycja w klasyfikacji potraw. Amerykańska uczona, Virginia B. Wood, uznała chilli con carne za „soul food”, czyli "jedzenie dla duszy". Tymczasem, kultowe danie meksykańskiej kuchni na Dzikim Zachodzie, uznawane za potrawę prostą i poniekąd „zubożałą”, bywało często przedmiotem zaciekłych dyskusji na temat smaku, autentyczności czy wartości odżywczych. Właśnie dlatego chilli con carne to potrawa, która dzieli i jednoczy zarazem. Zobacz też inne moje inne pomysły co na obiad. A na coś szybkiego do przygotowania polecam tortilla z kurczakiem. Chili con carne jest też jednym z głównych składników Burritos