Chili con carne
Bardzo dobry i szybki przepis na chili con carne. Do zrobienia tego dania używam mięsa mielonego wołowego oraz czerwonej fasoli i pomidorów z puszki. Chili con carne podaję najczęściej z ryżem.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 45 minut
Liczba porcji: ponad 1 kg
Dieta: bezglutenowa
Składniki na mięso z przyprawami
- 600 g mielonej wołowiny
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy: 2 łyżeczki oregano, łyżeczka pieprzu
- papryczka chili lub łyżeczka przyprawy w proszku
Pozostałe składniki
- 1 cebula
- 5 łyżek oliwy
- puszka pomidorów - 400 g
- puszka czerwonej fasoli - 200 g
- po pół łyżeczki soli i cukru
Do podania: biały ryż, placki tortilla, chipsy z tortilli.
Do chili con carne wybieram wołowinę lekko tłustą, z żyłkami. Będzie to np. biodrówka. Do tego dania bardzo dobry będzie nawet szponder, który zazwyczaj używa się do rosołu. Należy wówczas oddzielić mięso od kości i zmielić samo mięso. Mięso "na gulasz" sprzedawane w paczkach też będzie dobre.
Chili con carne przepis
Mieloną wołowinę umieść w misce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i posiekaną drobno ostrą papryczkę. Jeśli u używasz chili w proszku, to dodaj go minimum jedną łyżeczkę. Chili con carne będzie wówczas lekko ostre. Całość dobrze wymieszaj i odłóż do lodówki na 2 godziny.
W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki. Gdy już mięso przejdzie przyprawami nagrzej patelnię. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oliwie. Dodaj mięso z miski i podsmażaj całość około 20 minut. Drewnianą łyżką postaraj się porozdzielać kawałki mięsa. Dodaj pomidory z puszki

Do masy dodaj również fasolę z puszki (bez zalewy) oraz przyprawy. Całość wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 10 minut. Sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj więcej chili, cukru lub pieprzu.

Swoje chili con carne podałam z ryżem i udekorowałam ostrymi papryczkami.

Wypróbuj też doskonałe, meksykańskie quesadillas oraz fajitas z kurczakiem.
Smacznego.