Caprese z grillowaną cukinią

Caprese z grillowaną cukinią

Caprese to Włoska, bardzo prosta i smaczna sałatka, której nie trzeba reklamować. U mnie z grillowanymi plasterkami cukinii, by przełamać smak i dodać odrobiny słodyczy :-)

Ilość porcji: 4

Składniki:
• 250 g mozzarelli w tubie z zalewy
• 1 duży pomidor malonowy
• mała cukinia
• 3 łyżki oliwy
• sól i pieprz

Dodatkowo:
• natka pietruszki
• sok z 1/4 cytryny
• oliwa z oliwek

Cukinię umyj i pokrój w plasterki grubości około 2 mm. Nagrzej patelnię i dodaj olej. Na rozgrzany olej kładź plasterki cukinii, jeden obok drugiego. Podsmażaj na większym ogniu z każdej strony do zarumienienia. Zdejmij na ręcznik papierowy, by ociekły z tłuszczu.

Ser wyjmij z zalewy i pokrój na plastry grubości około 5 mm. Pomidora umyj i pokrój na plasterki grubości około 2 mm.

Układaj na talerzu plasterki sera i pomidora oraz cukinii na przemian, tak jak na zdjęciu. Oprósz solą i pieprzem oraz polej oliwą z oliwek. Dowolnie udekoruj natką pietruszki i ulubionymi ziołami.

Ja dodałam odrobinę soku z cytryny zamiast polewać sałatkę oliwą.

caprese-z-grillowana-cukinia-1

caprese-z-grillowana-cukinia-2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl