Sałatka z grillowaną cukinią
Caprese to Włoska, bardzo prosta i smaczna sałatka, której nie trzeba reklamować. U mnie z grillowanymi plasterkami cukinii, by przełamać smak i dodać odrobiny słodyczy. Grillowana cukinia z mozzarellą to ciekawy pomysł na dodatek do mięsa z grilla.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 250 g mozzarelli w tubie z zalewy
- 1 duży pomidor malonowy
- mała cukinia
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Dodatkowo
- natka pietruszki
- sok z 1/4 cytryny
- oliwa z oliwek
Sałatka z cukinii i pomidorów
Cukinię umyj i pokrój w plasterki grubości około 2 mm. Nagrzej patelnię i dodaj olej. Na rozgrzany olej kładź plasterki cukinii, jeden obok drugiego. Podsmażaj na większym ogniu z każdej strony do zarumienienia. Zdejmij na ręcznik papierowy, by ociekły z tłuszczu.
Ser wyjmij z zalewy i pokrój na plastry grubości około 5 mm. Pomidora umyj i pokrój na plasterki grubości około 2 mm.
Układaj na talerzu plasterki sera i pomidora oraz cukinii na przemian, tak jak na zdjęciu. Oprósz solą i pieprzem oraz polej oliwą z oliwek. Dowolnie udekoruj natką pietruszki i ulubionymi ziołami.
Ja dodałam odrobinę soku z cytryny zamiast polewać sałatkę oliwą.
Innym moim ulubionym dodatkiem do dań z grilla jest prosta i smaczna sałatka na grilla. Podaję ją z sos winegret, który doskonale wyostrza jej smak.
Smacznego :-)