Burgery z placków ziemniaczanych
Większe i grubsze placki ziemniaczane w formie pysznych i kolorowych burgerów. Fantastyczna propozycja na każdy posiłek w ciągu dnia. Prosto i zdrowo, kolorowo i smacznie. Bez mięsa.
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas smażenia: 1 godzina
Liczba porcji: 6
Dieta: wegetariańska
Składniki na placki
- 1 kg ziemniaków ważone przed obraniem
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- przyprawy: 2 łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki
Składniki na wypełnienie
- 2 duże pomidory
- pół cebuli
- 200 g mozzarelli z zalewy
- ogórek
- liście szpinaku lub sałaty
- koperek, kolendra lub pietruszka do posypania
oraz olej do smażenia - najlepiej rzepakowy
Burgery ziemniaczane
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach tarki lub zmiel w maszynce do mięsa (ja mielę w maszynce). To samo zrób z cebulą.
Do miski wbij jajka, dodaj mąki i przyprawy. Wszystko wymieszaj.
Nagrzej patelnię i wlej olej, w takiej ilości, by przykrył całe dno. Nakładaj małą chochelką porcje na placki. 1 placek to mniej więcej porcja wielkości większej mandarynki. Placki mają być dość grube, o średnicy około 10 cm.
Usmażone na rumiano (średnia moc palnika, około 1,5 minuty na stronę) placki odkładaj na talerz, jeden na drugim.
W między czasie szykuj warzywa i ser. Warzywa umyj i osusz. Składniki pokrój na plasterki. Zioła poszatkuj.
Składaj burgery: najpierw placek, potem ser, ogórek, pomidor, szpinak, cebula... na koniec drugi placek i posypka ziołowa ;-)
Możesz, tak jak ja, umieścić podwójną warstwę składników.. będzie pyszne!
Jako dodatek polecam pyszny i zdrowy sok z buraka. Jeżeli lubisz placki ziemniaczane to wypróbuj też mój przepis na placki z gotowanych ziemniaków.
Smacznego!