Burgery z placków ziemniaczanych

Burgery z placków ziemniaczanych

Większe i grubsze placki ziemniaczane w formie pysznych i kolorowych burgerów.

Fantastyczna propozycja na każdy posiłek w ciągu dnia.

- prosto i zdrowo
- kolorowo i smacznie
- bez mięsa

Czas przygotowywania: około 1h
Smażenie:
około 1 h
Ilość burgerów:
około 6-7 sztuk średnicy około 10 cm

Składniki na placki:
• 1 kg ziemniaków ważone przed obraniem
• 1 duża cebula
• 2 jajka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• przyprawy: 2 łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki

Składniki na wypełnienie:
• 2 duże pomidory
• pół cebuli
• 200 g mozzarelli z zalewy
• ogórek
• liście szpinaku lub sałaty
• koperek, kolendra lub pietruszka do posypania

• olej do smażenia - najlepiej rzepakowy

Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach tarki lub zmiel w maszynce do mięsa (ja mielę w maszynce). To samo zrób z cebulą.

Do miski wbij jajka, dodaj mąki i przyprawy. Wszystko wymieszaj.

Nagrzej patelnię i wlej olej, w takiej ilości, by przykrył całe dno. Nakładaj małą chochelką porcje na placki. 1 placek to mniej więcej porcja wielkości większej mandarynki. Placki mają być dość grube, o średnicy około 10 cm. 

Usmażone na rumiano (średnia moc palnika, około 1,5 minuty na stronę) placki odkładaj na talerz, jeden na drugim.

W między czasie szykuj warzywa i ser. Warzywa umyj i osusz. Składniki pokrój na plasterki. Zioła poszatkuj.

Składaj burgery: najpierw placek, potem ser, ogórek, pomidor, szpinak, cebula... na koniec drugi placek i posypka ziołowa ;-)

burgery-z-plackow-ziemniaczanych-1

burgery-z-plackow-ziemniaczanych-2

burgery-z-plackow-ziemniaczanych-3

Możesz, tak jak ja, umieścić podwójną warstwę składników.. będzie pyszne!
Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Jud
2017-01-19 18:11
Oryginalny pomysł na burgery :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-19 18:20
Dziękuję.. zachęcam do zrobienia, są pyszne!
Marzena
2017-01-19 22:17
Świetny pomysł Aniu :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-20 09:36
Dziękuję!