Pieczona ciecierzyca
Pieczona ciecierzyca to super pyszna, chrupiąca i aromatyczna przekąska na każdą okazję. Z powodzeniem zastąpisz nią popularne, ale mniej zdrowe chipsy lub popcorn.
- wersja z piekarnika lub z patelni
- świetny dodatek do różnych sałatek i past
- ciecierzyca samodzielnie gotowana lub z puszki
Czas przygotowania: 5 minut
Czas podpiekania: 25 minut
Liczba porcji: 120 g pieczonej ciecierzycy
Kaloryczność kcal: 33 w 10 g
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 240 g ugotowanej ciecierzycy* - puszka o wadze 400 g
- 1 łyżka ulubionej oliwy
- przyprawy: 1/3 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki; po sporej szczypcie chili, pieprzu i soli; mała szczypta kuminu
- zioła świeże do wyboru: natka pietruszki; tymianek; rozmaryn; kolendra
Pieczona ciecierzyca
*Możesz użyć zarówno ciecierzycy z puszki lub też wcześniej namoczyć i ugotować suchą ciecierzycę. Aby uzyskać około 240 gramów ugotowanej ciecierzycy potrzebujesz użyć jedną puszkę ciecierzycy o wadze 400 gramów (razem z zalewą). Aby uzyskać 400 gramów ugotowanej ciecierzycy z suchej ciecierzycy, potrzebujesz użyć około 100-105 gramów suchej ciecierzycy. Należy ją wcześniej wymoczyć i ugotować, ale o tym za chwilę.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymałam około 120 gramów uprażonej już ciecierzycy. Tak, wagowo wychodzi jej zawsze mniej, ponieważ podczas pieczenia sporo wody odparowuje z cieciorki.

Pieczona ciecierzyca przepis
Ciecierzyca z puszki: Jeśli sięgasz po ciecierzycę z puszki, to wystarczy, że odsączysz 240 gramów ciecierzycy (z jednej puszki o pojemności 400 gramów).
Ciecierzyca sucha: Aby otrzymać 240 gramów ugotowanej ciecierzycy, potrzebujesz około 100-105 gramów suchej ciecierzycy. Dzień wcześniej nalży zalać ją zimną wodą (przegotowana lub z filtra). Wystarczy szklanka wody, czyli około 250 ml. Nie mocz jednak ciecierzycy dłużej niż 12 godzin, by nie zaczęła fermentować (szczególnie, gdy w pomieszczeniu temperatura jest wyższa niż 19 stopni). Ciecierzyca wchłonie sporo wody i napęcznieje. Wodę z moczenia wylej, a ciecierzycę przepłucz i umieść w garnku. Wlej do 250 ml wody i zagotuj ciecierzycę z wodą. Zmniejsz moc do takiej, by całość tylko lekko mrugała i gotuj ciecierzycę pod przykryciem do miękkości (u mnie było to około 80 minut, ale bywa, że ciecierzyca jest mięciutka już po godzinie). Zapewne po pierwszych 10 minutach gotowania na wierzchu zbierze się sporo piany. Pianę usuń i dalej gotuj ciecierzycę. Miękką ciecierzycę odcedź na sitku i odłóż do przestudzenia.
Możesz zatem użyć zarówno ciecierzycy z puszki, która po odsączeniu jest gotowa do użycia lub też samodzielnie namoczyć i ugotować suchą ciecierzycę. 240 gramów gotowej do użycia ciecierzycy umieść najpierw na ręczniku papierowy, by ją osuszyć, a następnie odłóż na bok w osobnej miseczce.

Do miski z osuszoną ciecierzycą dodaj łyżkę ulubionej oliwy lub innego oleju roślinnego do smażenia. Wsyp też przyprawy w proszku: 1/3 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki; po sporej szczypcie chili, pieprzu i soli; mała szczypta kuminu (kminu rzymskiego). Całość dokładnie wymieszaj.
Porada 1: Nie zalecam dodawania suszonych i świeżych ziół, ponieważ przy dłuższym pieczeniu ciecierzycy mogłyby się one za mocno przypiec. Przyprawy w proszku sprawdzają się znacznie lepiej, a zioła zawsze można dodać potem, od razu po wyjęciu uprażonej ciecierzycy z piekarnika.
Porada 2: Zamiast mojego zestawu przypraw możesz śmiało posypać swoja ciecierzycę np. łyżeczką gotowej przyprawy curry lub ewentualnie przyprawy kebab gyros.

Piekarnik nagrzej do 190 stopni z opcją termoobiegu lub ewentualnie do 200-205 stopni z opcją pieczenia góra/dół.
Szufladę z wyposażenia piekarnika lub cienką blasze, wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. Na pergamin wysyp ciecierzycę w oliwie i przyprawach. Ciecierzycę rozłóż tak, by kulki tylko ewentualnie się ze sobą stykały. Nie powinny jednak leżeć jedna na drugiej, ponieważ nie uprażą się i nie będą chrupiące. Blaszkę z wyłożoną ciecierzycą umieść na środkowej półce w komorze piekarnika. Ciecierzycę piecz około 25 minut lub nawet nieco dłużej. Zalecam co 5 minut otwierać ostrożnie drzwi piekarnika i przemieszać ciecierzycę, ponieważ te z brzegu zawsze szybciej się rumienią.
Cały czas obserwuj też ciecierzycę, by nie spiekła się za mocno. Każdy piekarnik inaczej grzeje, dlatego też w razie czego zredukuj temperaturę. Jeśli Twoja ciecierzyca "wybucha", to znaczy, że w piekarniku jest za gorąco lub tez trzeba ją częściej mieszać.

Uprażoną ciecierzycę można od razu wyjąc z piekarnika. Po przestudzeniu powinna być idealnie chrupiąca. Warto ją wówczas posypać świeżo siekanymi ziołami. Polecam do wyboru: natkę pietruszki; tymianek; rozmaryn; kolendrę.
Ciecierzyca prażona na patelni:
Powoli nagrzewaj suchą patelnię z grubym dnem. Wysyp ciecierzycę w przyprawach i w oliwie. Praż ją na niskiej mocy patelni przez minimum 10 minut. Przez cały czas bądź w pobliżu, by co 2 minuty lub częściej, przemieścić kulki ciecierzycy na patelni. O tym, czy jest już ładnie uprażona decydujesz Ty.

Pieczona ciecierzyca to świetna przekąska do zajadania np. do filmu. Możesz też posypać nią wiele sałatek. Będzie świetną, jadalną dekoracją do past i zup krem. Przechowuj ją w szklanym pojemniku z zamknięciem (w lodówce) do kilku dni. Pozostanie nadal pyszna, ale już nie tak chrupiąca. Do dnia następnego można ją też trzymać w papierowym woreczku śniadaniowym.
Smacznego.