Guacamole
Guacamole to niezwykle pyszna i prosta do zrobienia pasta z dojrzałego awokado, soku z cytryny lub limonki oraz soli. Dodatkowo mój przepis składa się jeszcze z kilku idealnie pasujących składników. Rewelacja!
- świetna pasta na przyjęcia
- super dip do nakładania na chipsy nachos
- rewelacyjny pomysł na zdrowe danie z awokado
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: około 610 g pasty
Kaloryczność kcal: 185 w 100 g pasty
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 3 większe dojrzałe awokado - 650 g
- 4 łyżki dobrej jakości oliwy
- 6 łyżek soku z limonki lub cytryny
- 2 średnie ząbki czosnku
- pół mniejszej cebuli czerwonej - 60 g
- 6 pomidorków koktajlowych - 90 g
- spora garść świeżej kolendry
- przyprawy: pół łyżeczki soli i spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
Guacamole
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa/owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ponad 600 gramów pysznej pasty guacamole.
Jak wołam moją rodzinkę na ucztę, to wiedzą już, że chodzi o przepis na guacamole :) To takie nasze "tajne" hasło. W kilka sekund w salonie pojawiają się moje Dzieci i Mąż. Robi się głośno i słychać tylko łamanie chipsów kukurydzianych. Dla takich cudownych momentów warto poświęcić 20 minut w kuchni, prawda?
Guacamole przepis
Najpierw zawsze szykuję bazę guacamole, w której wszystkie składniki idealnie grają ze sobą kolorystyczne. I już nawet takie guacamole można śmiało podawać jako pastę na przyjęcia. W podstawowej wersji guacamole znajduje się: miąższ z awokado, sok z cytryny i/lub limonki, czosnek, kolendra, oliwa, sól i pieprz. Resztę składników układam na półmisku z pastą :) Szaleństwo smaków i kolorów!
Aby zrobić guacamole wybierz zdrowe i dojrzałe awokado. U mnie były to dwie sztuki awokado Hass i jedno zwykłe, zielone awokado o łącznej wadze około 650 gramów. Dojrzałe awokado umyj i natnij po całości, aż do pestki. Rozdziel na dwie połówki. Usuń pestkę a miąższ wyjmij przy pomocy łyżki lub też najpierw delikatnie zdejmij palcami twardą skórkę. Połówki awokado ugniataj kawałek po kawałku przy pomocy widelca.
Tak naprawdę z miąższem możesz postąpić dowolnie, zatem awokado w formie bardziej jednolitej też jest super. Ostatecznie wyszło mi 450 gramów gotowej pasty. Moje awokado były dość duże, więc bardzo możliwe, że u Ciebie potrzebne będą aż cztery sztuki.
Dwa średniej wielkości ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę prosto do ugniecionego miąższu z awokado. Dodaj też sporą garść świeżo siekanej kolendry lub ewentualnie natki pietruszki oraz cztery łyżki dobrej jakości oliwy.
Do miseczki wyciśnij też około 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z limonek lub cytryny. U mnie był to sok z jednej całej limonki oraz z połówki cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.
Porada: Bardzo ważne jest to, by sok z limonki lub cytryny dodać jak najszybciej do miąższu z awokado. Dzięki temu miąższ zachowa swój piękny i świeży kolor i nie zrobi się szary.
Do miąższu z awokado dodaj jeszcze pół łyżeczki soli i sporą szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Wymieszaj guacamole i sprawdź jego smak. Być może zechcesz dodać więcej soli lub soku z limonki.
Porada: Jeśli lubisz ostre pasty, to możesz w tym momencie dodać też świeżo siekaną papryczkę chili lub też chili suszone, czy też w formie sproszkowanej. Uważaj na to, by nie dodać go za dużo.
Gotową bazę guacamole umieść na szerokim talerzu lub półmisku.
Małą cebulkę czerwoną pokrój w drobną kostkę. Tak samo drobno pokrój pomidorki.
Porada: Zamiast cebuli czerwonej możesz użyć cebulę czosnkową (białą) lub też szczypiorek. Zamiast mini pomidorków możesz też śmiało pokroić drobno jednego, większego pomidora.
Cebulkę oraz pomidorki wyłóż na guacamole. Całość możesz dodatkowo oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz polać dodatkową porcją oliwy.
Guacamole podawaj od razu lub też po schłodzeniu w lodówce. Pastę guacamole możesz jeść z chipsami kukurydzianymi o dowolnym smaku. U nas wygrywa zazwyczaj serowe Doritos.
Guacamole można też zajadać z plackami z tortilli oraz z kieszonkami z warzyw: listki cykorii, kawałki papryki, wydrążone połówki pomidorów...
Smacznego.