Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Guacamole

Guacamole

Guacamole to niezwykle pyszna i prosta do zrobienia pasta z dojrzałego awokado, soku z cytryny lub limonki oraz soli. Dodatkowo mój przepis składa się jeszcze z kilku idealnie pasujących składników. Rewelacja!

- świetna pasta na przyjęcia
- super dip do nakładania na chipsy nachos
- rewelacyjny pomysł na zdrowe danie z awokado

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: około 610 g pasty

Kaloryczność kcal: 185 w 100 g pasty
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 3 większe dojrzałe awokado - 650 g
  • 4 łyżki dobrej jakości oliwy
  • 6 łyżek soku z limonki lub cytryny
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • pół mniejszej cebuli czerwonej - 60 g
  • 6 pomidorków koktajlowych - 90 g
  • spora garść świeżej kolendry
  • przyprawy: pół łyżeczki soli i spora szczypta świeżo mielonego pieprzu

Guacamole

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa/owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ponad 600 gramów pysznej pasty guacamole.

Jak wołam moją rodzinkę na ucztę, to wiedzą już, że chodzi o przepis na guacamole :) To takie nasze "tajne" hasło. W kilka sekund w salonie pojawiają się moje Dzieci i Mąż. Robi się głośno i słychać tylko łamanie chipsów kukurydzianych. Dla takich cudownych momentów warto poświęcić 20 minut w kuchni, prawda?

Guacamole, 1

Guacamole, 2

Guacamole przepis

Najpierw zawsze szykuję bazę guacamole, w której wszystkie składniki idealnie grają ze sobą kolorystyczne. I już nawet takie guacamole można śmiało podawać jako pastę na przyjęcia. W podstawowej wersji guacamole znajduje się: miąższ z awokado, sok z cytryny i/lub limonki, czosnek, kolendra, oliwa, sól i pieprz. Resztę składników układam na półmisku z pastą :) Szaleństwo smaków i kolorów!

Aby zrobić guacamole wybierz zdrowe i dojrzałe awokado. U mnie były to dwie sztuki awokado Hass i jedno zwykłe, zielone awokado o łącznej wadze około 650 gramów. Dojrzałe awokado umyj i natnij po całości, aż do pestki. Rozdziel na dwie połówki. Usuń pestkę a miąższ wyjmij przy pomocy łyżki lub też najpierw delikatnie zdejmij palcami twardą skórkę. Połówki awokado ugniataj kawałek po kawałku przy pomocy widelca. 

Tak naprawdę z miąższem możesz postąpić dowolnie, zatem awokado w formie bardziej jednolitej też jest super. Ostatecznie wyszło mi 450 gramów gotowej pasty. Moje awokado były dość duże, więc bardzo możliwe, że u Ciebie potrzebne będą aż cztery sztuki. 

Guacamole, 3

Dwa średniej wielkości ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę prosto do ugniecionego miąższu z awokado. Dodaj też sporą garść świeżo siekanej kolendry lub ewentualnie natki pietruszki oraz cztery łyżki dobrej jakości oliwy.
Guacamole, 4

Do miseczki wyciśnij też około 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z limonek lub cytryny. U mnie był to sok z jednej całej limonki oraz z połówki cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. 

Porada: Bardzo ważne jest to, by sok z limonki lub cytryny dodać jak najszybciej do miąższu z awokado. Dzięki temu miąższ zachowa swój piękny i świeży kolor i nie zrobi się szary.
Guacamole, 5

Do miąższu z awokado dodaj jeszcze pół łyżeczki soli i sporą szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Wymieszaj guacamole i sprawdź jego smak. Być może zechcesz dodać więcej soli lub soku z limonki. 

Porada: Jeśli lubisz ostre pasty, to możesz w tym momencie dodać też świeżo siekaną papryczkę chili lub też chili suszone, czy też w formie sproszkowanej. Uważaj na to, by nie dodać go za dużo.
Guacamole, 6

Gotową bazę guacamole umieść na szerokim talerzu lub półmisku. 
Małą cebulkę czerwoną pokrój w drobną kostkę. Tak samo drobno pokrój pomidorki. 

Porada: Zamiast cebuli czerwonej możesz użyć cebulę czosnkową (białą) lub też szczypiorek. Zamiast mini pomidorków możesz też śmiało pokroić drobno jednego, większego pomidora.
Guacamole, 7

Cebulkę oraz pomidorki wyłóż na guacamole. Całość możesz dodatkowo oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz polać dodatkową porcją oliwy.
Guacamole, 8

Guacamole podawaj od razu lub też po schłodzeniu w lodówce. Pastę guacamole możesz jeść z chipsami kukurydzianymi o dowolnym smaku. U nas wygrywa zazwyczaj serowe Doritos. 

Guacamole można też zajadać z plackami z tortilli oraz z kieszonkami z warzyw: listki cykorii, kawałki papryki, wydrążone połówki pomidorów...
Guacamole, 9

Guacamole, 10

Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (1035 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Guacamole

Guacamole, czyli meksykańska salsa.. sos, który szykujemy głównie z awokado. Awokado powinno być świeże i dojrzałe. Wówczas wychodzi najpyszniejsze guacamole. Do tego zawsze obowiązkowo musi być sok z limonki oraz sól. Takie guacamole wystarczy już tylko ugnieść lub zmiksować na gładki krem. I gotowe. Można jednak śmiało zaszaleć ze składnikami uzupełniającymi. Przepis na guacamole jest prosty i można go bardzo smacznie modyfikować. Moje guakamole jest kolorowe i najczęściej jadamy je z kukurydzianymi chipsami. Pierwotnie guacamole wywodzi się oczywiście z Meksyku, jednak aktualnie szykowane jest już prawie na całym świecie. Głównie tam, gdzie rośnie awokado. I to właśnie w zależności od kraju i jego dóbr naturalnych, sos guacamole ma różne dodatki i strukturę. Jeśli lubisz sałatki, to zapraszam po przepis na coś bardziej w polskim stylu, czyli sałatka z pieczarkami. Z przepisów meksykańskich, najlepszym sosem jest salsa pomidorowa. 

Guacamole przepis

W takiej najbardziej podstawowej wersji guacamole pasta spotkałam w Hiszpanii. W marketach sprzedawana jest w sporych kubełkach i ma strukturę gęstego jogurtu. W składzie znajdziesz tylko awokado, sól, czosnek, sok z limonki i oliwę. W smakuj jest to przepyszne guacamole. Już nie pierwszy raz spotkałam się z tym, że bardzo dużo osób nie miało pomysłu na zjedzenie awokado. Po spróbowaniu wydawało się surowe a jednocześnie maślane i dziwnie tłuste. Jednak odpowiednio przyprawione smakuje nieziemsko. Niektórzy moi Czytelnicy pokochali smak awokado po spróbowaniu różnych moich przepisów. Na medal w tym temacie zasłużyła moja pasta z awokado z jajkiem na twardo, którą przy okazji gorąco polecam. 

Guacamole z awokado

Wracając jednak do guacamole z awokado.. Jak już wcześniej wspomniałam, jest to pasta do której można dodać kilka świetnie pasujących składników. Najbardziej popularne są pomidory, cebula czerwona oraz świeżo wyciskany czosnek. Rzadziej dodaje się papryczkę chili oraz świeże zioła takie jak kolendra oraz natka pietruszki. Mój przepis na guacamole zawiera bardzo dużo smakowitych warzyw.. tylko chili rzadziej jest u mnie dodawane, by smak nie dominował nad resztą. Sos guacamole u nas Polsce jadany jest zazwyczaj z chipsami kukurydzianymi zwanymi Nachos. Takie chipsy można zakupić o smaku naturalnym solone, serowe, czy też chili i inne. Możesz też zrobić własne tortilla przepis a następnie zrobić z nich chipsy w piekarniku. W Meksyku guacamole jada się zazwyczaj właśnie z plackami typu tortilla. Ta pasta podawana jest praktycznie do wszystkiego. 

Guacamole jak zrobić

Jak już wcześniej pisałam... przepisów jest wiele i zazwyczaj dostosowujemy je do tego, jakie składniki są u nas dostępne. Ważne jest też oczywiście to, by zrobić takie guacamole, jakie nam będzie smakowało. Stąd też u mnie nie ma w przepisie papryczki chili. Zatem jak zrobić guacamole, by było pyszne? Ważne są dobre proporcje składników. Nie można dać za dużo soli oraz soku z limonki, czy też cytryny, ponieważ te dwa składniki mocno podkręcają nawzajem swój smak. Niektórzy łączą pół na pół awokado z jogurtem lub majonezem, ale przy przepisie na takie typowe guacamole polecam jednak nie oszczędzać. Tym bardziej, że na szczęście awokado jest coraz tańsze i coraz łatwiej dostępne w naszych sklepach. Aby zrobić guacamole możesz albo użyć tradycyjnego naczynia, czyli molcajete, które wygląda trochę jak nasz moździerz. W takim naczyniu ugniatasz sam miąższ z dojrzałego awokado. Następnie dajesz sól i sok z limonki oraz ewentualnie pozostałe ulubione składniki. Sok z limonki lub z cytryny daje się nie tylko dla dobrego smaku. Dzięki kwaśnemu soku, kolor awokado pozostaje pięknie żółto zielony i miąższ nie szarzeje. Jeśli lubisz szykować rozmaite pasty i sosy, to zapraszam też po przepis na sos holenderski, który jest idealny do jajek na twardo. Różnie pyszny jest sos tatarski, który jest dosłownie stworzony do podawania go na połówkach jajek na twardo. Zapraszam!