Bruschetta

Bruschetta

Oto moja najlepsza Bruschetta. Wychodzi chrupiąca i pyszna. Ta włoska przystawka jest jedną z lepszych przekąsek, jakie można sobie wymarzyć. Smakuje wspaniale nawet po przestudzeniu. 

- prosta i szybka do zrobienia
- świetna przystawka na przyjęcia
- w przepisie wiele porad i zamienników

Czas przygotowania: 10 minut
Czas zapiekania łącznie: 8 minut
Liczba porcji: 10 sztuk

Kaloryczność kcal: 110 w 1 kromce

Składniki:
  • pół bułki paryskiej - około 150 g = 10 kromek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku - 10 g
  • 2 średnie pomidory - 280 g
  • kawałek sera mozzarella - 200 g
  • malutka cebulka - 30 g
  • plasterki szynki parmeńskiej - 30 g
  • garść listków bazylii
  • garść szczypiorku
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku

Bruschetta

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz 10 kromek. Grzanki wykonane z delikatnej bułki paryskiej plus dodatki, jakie podałam w składnikach. 

Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć innego rodzaju pieczywa lub też sera, czy nawet cebulki. 

Bruschetta, 1

Bruschetta, 2

Bruschetta przepis

Zacznijmy od pieczywa.. Ja wybieram lekką i delikatną bułkę paryską pszenną. Z połowy bułki wychodzi mi 10 cienko krojonych kromek o wadze około 15 gramów każda. Można też śmiało sięgnąć po bułkę wrocławską lub też ukośnie krojone bagietki pszenne lub pszenno żytnie. Możesz też użyć pieczywa grahamowego lub ciabatty pszennej, żytniej, czy bezglutenowej. Do podanych proporcji potrzebujesz 10 kromek cienko ukrojonego, ulubionego pieczywa. 

Minimum trzy łyżki oliwy extra vergine umieść w miseczce. Dodaj też dwa obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Większość przepisów mówi o tym, by najpierw natrzeć czosnkiem pieczywo a następnie skropić oliwą i układać pozostałe składniki. Przy delikatnej i miękkiej bułce paryskiej nacieranie ząbkiem czosnku jest mocno nierealne, ponieważ pieczywo może się uszkodzić a przy bardzo delikatnym muskaniu czosnkiem aromatu nie otrzymamy. Może się to sprawdzić przy mocno czerstwej bułce, twardszym w strukturze pieczywie lub też wcześniej podpieczonych kromkach. 

Bruschetta, 3

Zatem ja mieszam czosnek z oliwą i smakuję taką mieszanką każdą kromkę. Jeśli lubisz delikatny smak, to możesz dać jeden ząbek zamiast dwóch. Kromki bułki smaruję z jednej strony przy pomocy pędzelka kuchennego. 
Bruschetta, 4

Można już śmiało zacząć nagrzewać piekarnik z opcją grillowania od góry. Jeśli masz możliwość wyboru mocy, to ustaw średnią lub niską. Niską moc grillowania ustaw wtedy, gdy używasz delikatnego pieczywa np. bułki paryskiej. Przy ciabattach można ustawić trochę większą moc. Ja nie układam od razu pozostałych składników, tylko posmarowane oliwą i czosnkiem kromki układam na szufladzie, którą umieszczam na środkowej półce w komorze piekarnika z włączoną opcją grillowania od góry. Polecam układać grzanki na szufladzie z kratką (nie na pełnej blaszce), by nie pociły się od spodu. Podpiekaj je przez 2-3 minuty, tylko do lekkiego zarumienienia a następnie ostrożnie wyjmij i zacznij układać pozostałe składniki.

Na każdą rumianą kromkę wyłóż kawałek plasterka szynki parmeńskiej lub też innej ulubionej i cienko krojonej wędliny (szynkę można też pominąć). Wyłóż po plasterku sera mozzarella lub też sera gorgonzola (ser również można pominąć). Do tego plasterki pomidora (można zdjąć z pomidorów skórę lub zamiast plasterków wyłożyć pomidora grubo siekanego. Przed wyłożeniem polecam odlać ewentualny nadmiar soku). Na koniec cieniutko krojona cebula. Tutaj polecam dymkę lub malutką cebulkę czosnkową. Sprawdzi się też cebula czerwona. 
Bruschetta, 5

Grzanki ponownie wyłóż na szufladę z kratką i podpiekaj je pod kontrolą przez minimum 5 minut. Zdecydowanie zalecam przez cały czas obserwować komorę piekarnika, ponieważ Twoje grzanki mogą się mocno zarumienić znacznie szybciej niż moje, które były gotowe już po pięciu minutach. Wszystko zależy od tego jakiego pieczywa używasz, jakie dodajesz składniki lub np. czy grzanki są blisko grzałek.. a także od samej mocy piekarnika. 
Bruschetta, 6

Bruschetta, 7

Bruschetta, 8

Bruschetta najlepiej smakuje wyjęta od razu z piekarnika. Polecam posypać gorące grzanki siekanym szczypiorkiem. Do tego listki bazylii, oraz dodatkowa porcja pomidorków i świeżo mielony pieprz z odrobiną soli. Delikatny chlust oliwy również nie zaszkodzi :)

Lubicie takie grzanki po włosku? Z czym najczęściej je szykujecie?
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (181 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Bruschetta

Bruschetta wymawia się po włosku bruˈsketta. Jest to pyszna i kolorowa przekąska a raczej przystawka prosto z Włoch. Bruschetta składa się z grillowanego chleba lub też delikatnej bułki, którą naciera się czosnkiem i polewa oliwą z oliwek. Do tego jeszcze szczypta soli i mamy najbardziej podstawową wersję. Jako dodatki stosuje się zazwyczaj sosy pomidorowe lub też świeże pomidory oraz inne warzywa a nawet fasolę. Bruschette bardzo dobrze smakuje również z ulubionym serem np. mozzarellą lub też serem pleśniowym oraz wędliną. Bruschetta z pomidorami jest zdecydowanie najpopularniejsza. do takiego zestawu dodajemy jeszcze świeże listki bazylii oraz cebulę i raczej mozzarellę niż inne sery. Według zagranicznej Wikipedii we Włoszech Bruschetta jest bardzo często przygotowywana przy użyciu grilla Brustolina. W regionie Abruzzo we Włoszech serwowana jest odmiana bruschetta z salame o nazwie ventricina. Surowe produkty wieprzowe i przyprawy zamykane są w pęcherzu wieprzowym i  dojrzewają. Pastę rozprowadzana na kromkach chleba, które są czasami grillowane. Danie to powstało, by w pyszny sposób móc wykorzystać czerstwe pieczywo. W Toskanii nazywa się go fettunta i zwykle podaje się go bez dodatków, zwłaszcza w listopadzie, aby spróbować pierwszego sezonowego oleju. Bruschetta pochodzi z Włoch i pojawiła się w kuchni XV wieku. Jednak danie to pojawiało się już w starożytnym Rzymie, kiedy plantatorzy oliwek przynieśli swoje oliwki do lokalnej tłoczni oliwy i próbowali świeżo wyciśniętej oliwy właśnie za pomocą kromki chleba. Jeśli chodzi o mój gust to moim faworytem jest Bruschetta z mozzarellą i pomidorami i dużą ilością bazylii oraz czosnku. 

Bruschetta przepisy

Jeszcze chwila o samej nazwie. Rzeczownik bruschetta (liczba mnoga bruschette) pochodzi z rzymskiego dialektu od czasownika bruscare. To odpowiednik włoskiego słowa abbrustolire, który oznacza „opiekać” lub „opiekać węgle”. Opiekanie chleba i moczenie go świeżo tłoczoną oliwą z oliwek to „praktyka prawdopodobnie tak stara jak sam Rzym”. Bruschetta to nazwa, która od jakiegoś czasu oznacza również rodzaj sosu, który jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych. To oczywiście pasta, która sprzedawana jest w słoiczkach. Składa się z pomidorów, pieczywa oraz innych typowo włoskich dodatków. 

Bruschette przepis

Mój przepis jest tym, którego szykuję zazwyczaj. Zatem moja bruschetta przepis to delikatna bułka paryska lub wrocławska oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszany z oliwą z oliwek. Ser mozzarella oraz włoska szynka dojrzewająca, bardzo cienko krojona a do tego dużo pomidora oraz listki bazylii. Zawsze też musi być cebulka oraz szczypiorek. Na koniec zaś chlust oliwy oraz szczypta pieprzu. Sól pojawia się tak samo symbolicznie, jak i pieprz. Bruschetta to nie jedyny przepis, który polecam z kuchni włoskiej. Klasyczne spaghetti to rozkosz dla podniebienia. A spaghetti carbonara jest tak dobre, że muszę się powstrzymywać, by nie szykować go za często. Moje ciasto na pizze podbiło serca większości moich Czytelników. Z tego co czytam niemal każdego dnia, mój przepis na ciasto do pizzy wykorzystywany jest nawet do pieczenia bułek, chleba i paluszków. Bardzo mi miło i zapraszam również po inne moje sprawdzone przepisy z całego świata.