Strogonow

Strogonow

Gorąco zapraszam po mój ulubiony sposób na gulasz boeuf strogonow, który szykuję wyłącznie na mięsie wołowym z dodatkiem kilku warzyw. Przepis na to danie jednogarnkowe polecam każdemu. 

- bez użycia bulionu
- szykujesz go w jednym naczyniu
- tylko kilka niezbędnych składników

Czas przygotowania: 30 minut
Czas marynowania mięsa minimum: 1 godzina
Czas smażenia i duszenia: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 1100 gramów

Kaloryczność kcal: 105 w 100 g dania

Składniki:
  • 500 g wołowiny - polędwica, ligawy lub ewentualne rostbef
  • 2 mniejsze ogórki kiszone - około 100 g
  • 1 mała cebula - do 100 g
  • 1 malutka papryka czerwona - około 120 g
  • 3 pieczarki lub grzyby leśne - około 120 g
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 50 g
  • 1,5 szklanki wody - 375 ml
  • przyprawy do gulaszu: 1 ziarno ziela angielskiego; 1 spory listek laurowy
  • marynata do mięsa: 2 łyżki oleju do smażenia; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1 płaska łyżeczka soli; 1 łyżka musztardy; 2 ząbki czosnku; po pół łyżeczki majeranku i kminku; po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
  • ewentualnie 1/4 szklanki śmietanki 30 % - nie dodaję

Strogonow

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz strogonow o wadze około 1100 gramów. Zanim zaczniesz szykować ten pyszny obiadek, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Boeuf strogonow tradycyjnie szykujemy na polędwicy wołowej. Jest to jednak dość drogie mięso, dlatego też sama często sięgam po ładną ligawę lub ewentualnie po rostbef. Mięso ma być wysokiej jakości i bez żyłek. Ligawa oraz rostbef nie są tak delikatne jak polędwica, dlatego też trzeba je troszkę dłużej dusić. Taki strogonow będzie równie pyszny, jak duszony na polędwicy.

Strogonow, 1

Strogonow przepis

Do zrobienia strogonowa użyłam tym razem ligawy. Mięso było bardzo ładne, więc nie musiałam usuwać żadnych twardych żyłek. 500 gramów ligawy pokroiłam najpierw w plastry grubości około 1 cm (tak jak się kroi kotlety na schabowego). Następnie plastry kroiłam w nieduże, podłużne paski na jeden kęs. 

Do miski z pokrojonym mięsem dodaj wszystkie składniki marynaty: 2 łyżki oleju do smażenia; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1 płaska łyżeczka soli; 1 łyżka musztardy - u mnie delikatesowa, ale możesz też użyć dowolnej innej ulubionej musztardy np. ostrej Dijon; 2 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę; po pół łyżeczki majeranku i kminku; po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki.

Bardzo dokładnie wymieszaj składniki na marynatę z mięsem. Miskę z mięsem w marynacie przykryj i odłóż do lodówki na minimum jedną godzinę. Mięso możesz też przygotować tak dzień wcześniej wieczorem i odłożyć do marynowania na całą noc do lodówki. Wówczas strogonowa szykujesz dalej rano. 

Strogonow, 2

Gdy minie już przynajmniej godzina marynowania, rozłóż wszystkie kawałki mięsa na desce (razem z calutką marynatą) i oprósz dwiema łyżkami mąki pszennej. Nagrzej dość dużą patelnię (28 cm) z wysokimi rantami lub rondel, którego używasz do dań jednogarnkowych. Wlej dwie łyżki oleju do smażenia i poczekaj, aż się dobrze nagrzeje a następnie ostrożnie wyłóż mięso z marynatą oprószone mąką. Zawartość patelni smaż tak na wysokiej mocy palnika przed pięć minut. Pozwól, by wołowina ładnie się w tym czasie zarumieniła. W trakcie podsmażania zamieszaj kilka razy mięso przy pomocy drewnianej łyżki. 
Strogonow, 3

Przygotuj sobie warzywa oraz pieczarki (lub świeże grzyby leśne - borowiki lub podgrzybki). Trzy średniej wielkości pieczarki pokrój w plasterki lub tak jak ja, na większe kawałki. Cebulkę obierz i poszatkuj. Małą czerwoną paprykę lub połówkę dużej papryki oczyść z gniazda nasiennego i również pokrój na dość małe kawałki - około 1,5 cm. Ogórki cienko obierz (jeśli są kupowane i mają grubą skórkę) i pokrój w niewielką kostkę lub małe piórka.

Tak przygotowane warzywa i pieczarki dodaj do mięsa i podsmażaj już na średniej mocy palnika przez kilka minut - około 5 minut wystarczy. 

Porada: Możesz też użyć kilku grzybków suszonych. Trzeba je wcześniej odłożyć do namoczenia przynajmniej na godzinę. 
Strogonow, 4

Kolejno wlej 1,5 szklanki wody, czyli około 375 ml wody. Dodaj spory listek laurowy oraz kulkę ziela angielskiego, którą przed dodaniem lekko rozgnieć płaską stroną noża. Delikatnie zamieszaj gulasz i poczekaj, aż zacznie się gotować. Zmniejsz moc palnika do takiej, by zawartość patelni tylko lekko mrugała a następnie przykryj naczynie przykrywką. Strogonow będzie gotowy po około 60-70 minutach duszenia. Strukturę mięsa możesz też sprawdzić już wcześniej, np. po 30 minutach duszenia i zdecydować, czy takie mięso Ci smakuje i nie musisz dłużej go dusić. 

Porada: Koncentrat pomidorowy można też dodać znacznie później, czyli pod sam koniec duszenia gulaszu. Ja jednak daję go razem z wodą i strogonow zawsze smakuje idealnie. 
Strogonow, 5

Po 60-70 minutach mięso powinno być już mięciutkie. Jeśli tak nie jest, to odrobinę wydłuż czas duszenia. Jeśli szykujesz strogonowa na polędwicy wołowej, to zapewne będzie gotowy już po maksymalnie 40 minutach duszenia. 

Boeuf strogonow pod koniec duszenia powinien ładnie zgęstnieć. Można do niego dodać około 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30 % (rzadka śmietanka) lub też trzy łyżki śmietany kwaśnej 18 % (tę śmietanę trzeba już zahartować przed dodaniem do gulaszu). Ja jednak pomijam ten składnik. 
Strogonow, 6

Strogonow smakuje przepysznie ze świeżym pieczywem lub też podany z kluskami śląskimi oraz kopytkami. Do tego jakaś ulubiona surówka i mamy wspaniały obiad dla całej rodziny. Na bazie tego przepisu możesz też zrobić zupę. Wystarczy dolać więcej wody lub bulionu oraz dodać wcześniej ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę. Takie ziemniaki można dodać do strogonowa razem z wodą, w której się gotowały i pominąć lub zmniejszyć ilość wody/bulionu.

Jakie jest Twoje ulubione danie z mięsem wołowym?

Polecam też sprawdź mój przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy oraz forszmak.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (1572 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Strogonow

Już na początku wspomnę o tym, że nazwa dania mięsnego, czyli gulaszu boeuf strogonow pochodzi od nazwiska Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa, który był między innymi rosyjskim generałem adiutantem oraz ministrem spraw wewnętrznych w Rosji, w latach 1839-1841. Strogonoff jest bowiem kombinacją przynajmniej dwóch kuchni. Wywodzi się z tradycji kuchni francuskiej, gdzie najważniejsza jest polędwica wołowa smażona i podana z sosem) oraz z kuchni rosyjskiej, gdzie sos jest dodawany jest do mięsa osobno już na talerzu. Beef Stroganoff, czy też Boeuf Stroganow albo zwyczajnie Strogonof to jedna i ta sama jednogarnkowa potrawa. U nas w Polsce trochę sobie tę nazwę skróciliśmy i piszemy zazwyczaj tylko Strogonow, czy też wpisujemy w wyszukiwarkę: przepis na strogonowa. Boeuf Strogonow uważane jest za jedne z najpopularniejszych dań jednogarnkowych kuchni rosyjskiej. Zapraszam też po przepis na pyszny, klasyczny gulasz wołowy. Przepisem wartym polecenia są też pyszne, domowe zrazy

Strogonow przepisy

Bardzo często idąc do restauracji spotykamy się z różnymi nazwami na to samo danie. Jedni boeuf strogonow nazywają gulaszem, zaś inni zupą. Tak więc możesz zamówić strogonow wołowy, który okaże się być zupą a w innym lokalu przepis na strogonow będzie to zdecydowanie gęsty gulasz. Zupa strogonow powstaje dokładnie tak samo jak strogonow przepis tradycyjny w postaci gulaszu. Jedyna różnica polega na tym, że dajemy więcej wody lub też bulionu oraz ewentualnie więcej przypraw lub warzyw. Nie chciałabym pisać jak wygląda boeuf strogonow oryginalny przepis, ponieważ strogonow przepis podstawowy ewoluował już tyle razy, że raczej nie istnieje coś takiego, jak jeden jedyny przepis na strogonow z wołowiny. Kilka rzeczy jest jednak pewne. Strogonow składa się z mięsa wołowego a najlepiej z polędwicy wołowej. I tutaj od razu trzeba napisać o tym, że powstało już bardzo dużo wersji na strogonowa z kurczakiem, z wieprzowiną, z podrobami. U mnie jednak jest szykowany wyłącznie z mięsa wołowego. Przyznam jednak szczerze, że nie używam do strogonowa polędwicy wołowej, ponieważ wolę z niej zrobić steka lub dobry tatar. Sięgam za to po ligawę lub też rostbef, które sprawdzą się idealnie na boeuf strogonow przepisy.

Strogonow przepis

Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić strogonow według mojej receptury, to zapraszam serdecznie po mój przepis na boeuf strogonow. Jest to mój ulubiony sposób na strogonowa, w którym używam wyłącznie chudszej wołowiny. U mnie nie jest to zupa strogonowa, ponieważ szykuję raczej gulasz, ale strogonow zupa powstanie jeśli wlejesz więcej wody lub bulionu. Dajesz wówczas o 1-2 szklanki więcej wody oraz trochę więcej przypraw. Niektórzy dokładają również pokrojone w kostkę i ugotowane ziemniaki. Ja tego nie robię. Tradycyjnie nie jest to podstawowy składnik na strogonow, ale ja szykuję strogonow z pieczarkami. I musze przyznać, że nie zawsze daję do gulaszu pieczarki, jednak u mnie Strogonow zawiera pieczarki oraz zawsze chociaż pół świeżej, czerwonej papryki. Moja zupa gulaszowa też składa się między innymi z papryki i przy okazji bardzo gorąco ją polecam. Bardzo dobry jest też mój gulasz węgierski, który polecam podawać z pysznymi plackami ziemniaczanymi. 

Boeuf strogonow

Zobacz jak zrobic strogonowa według mojego przepisu. I trzeba wiedzieć, że mój boeuf strogonow przepis, który naprawdę nie wymaga dużo pracy przy szykowaniu. Strogonow to danie jednogarnkowe, które ja szykuję na większej patelni. Podsmażam mięso w przyprawach i mące a potem dokładam warzywa, wodę oraz resztę przypraw. Potem nie trzeba robić już nic. Czekam tylko aż mięso zmięknie a gulasz zrobi się bardziej jednolity i gesty. Beef Stroganoff podaję zazwyczaj z ulubionym pieczywem. Jak mam ochotę na bardziej bogaty obiad, to gotuję też kluski śląskie lub kopytka i Boeuf strogonow podaję z jakąś pyszną surówką. Fantastyczna jest do tego dania surówka z kiszonej kapusty, która fajnie komponuje się ze smakiem Strogonowa. Na koniec dodam jeszcze, że Strogonoff to dla mnie gulasz w którym obowiązkowo powinna się też znaleźć cebula oraz kiszone ogórki. Życzę powodzenia i smacznego.