Stripsy z kurczaka
Stripsy z kurczaka to pyszne i soczyste kawałki kurczaka w aromatycznej panierce. Można je szykować i podawać na wiele sposobów. Zapraszam po mój ulubiony przepis i całą garść porad i inspiracji.
- uwielbiane nie tylko przez dzieci
- wiele porad oraz zdjęcia krok po kroku
- świetne nie tylko jako przekąska, ale i na super obiad
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas marynowania mięsa: 30 minut
Liczba porcji: 30 małych stripsów
Kaloryczność kcal: 65 w 1 stripsie
Składniki
- 1 nieduża pierś z kurczaka - około 500 g
- 4 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej - około 60 g
- 2 duże jajka - do 120 g po rozbiciu
- 6 łyżek mleka lub napoju roślinnego
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- do 200 g płatków typu corn flakes lub bułki tartej
- przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, po pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki, majeranku i pieprzu; po 1/3 płaskiej łyżeczki ostrej papryki, czosnku, kminku, imbiru i kolendry
Stripsy
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mleko oraz jajka koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki.
W składnikach podałam moją ulubioną mieszankę przypraw do stripsów w wersji łagodnej. Można jednak śmiało zastosować inną kompozycję smakową lub użyć ulubionej przyprawy do kurczaka. Polecam dać dwie płaskie łyżki takiej przyprawy oraz dodatkowo słodką i ostrą paprykę (wedle uznania).
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc bardzo ogólna i tylko orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz zapewne około 30 chrupiących stripsów z kurczaka. Zanim zaczniesz szykować swoje stripsy, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. Można je bowiem smażyć, piec w piekarniku lub szykować w urządzeniu typu Air Fryer.
Stripsy przepis
W pierwszej kolejności polecam przygotować mięso do szybkiego marynowania. Dwa małe filety z kurczaka (cała pierś) pokrój na nieduże, lekko podłużne kawałki. U mnie wyszło ich łącznie 30, ale możesz też szykować większe stripsy. Podczas krojenia mięsa usuń ewentualne żyłki, czy chrząstki. Aby paski mięsa miały podobną grubość warto je delikatnie rozbić przy pomocy tłuczka do mięsa.
Porada: Dokładnie tak samo możesz przygotować fragmenty mięsa z udka kurczaka (bez skóry) lub też sięgnąć po filet z indyka.
Do naczynia z kawałkami kurczaka wlej dwie łyżki ulubionej oliwy lub oleju rzepakowego i wsyp mieszankę przypraw: 1 płaska łyżeczka soli; po pół płaskiej łyżeczki majeranku i pieprzu; po 1/3 płaskiej łyżeczki czosnku, kminku, imbiru i kolendry (paprykę słodką i ostrą dodaję do ciasta, więc pomijamy te przyprawy w marynacie). Bardzo dokładnie wymieszaj kawałki mięsa z przyprawami i olejem. Naczynie odstaw na 30 minut na bok. Jeśli stripsy z kurczaka mają być podane później, to całość przykryj i trzymaj w lodówce nawet całą noc. Pamiętaj jednak o tym, że kawałki mięsa przed pieczeniem muszą osiągnąć temperaturę pomieszczenia. Trzeba je zatem wyjąć z lodówki przynajmniej na godzinę przed planowaną obróbką termiczną.
Porada: Domową mieszankę możesz też zastąpić gotową przyprawą do kurczaka. Używasz wówczas nie więcej niż dwie płaskie łyżki takiej przyprawy.
W trakcie leżakowania mięsa w przyprawach można zrobić gęste ciasto naleśnikowe do stripsów. Do głębszej i szerokiej miski wbij dwa duże jajka. Wsyp cztery łyżki mąki pszennej lub też mąki kukurydzianej, czyli łącznie około 60 gramów mąki. Tym razem przygotowałam mieszankę i dałam dwie łyżki mąki pszennej uniwersalnej oraz dwie łyżki mąki kukurydzianej. Można jednak użyć wyłącznie mąkę pszenną lub wyłącznie mąkę kukurydzianą. Dosyp przyprawy, czyli pół łyżeczki papryki słodkiej i około 1/3 łyżeczki papryki ostrej. Na koniec wlej jeszcze sześć łyżek mleka lub ulubionego napoju roślinnego np. ryżowego lub migdałowego.
Całość bardzo dokładnie wymieszaj, by powstało Ci jednolite, gęste ciasto naleśnikowe bez grudek. Możesz to zrobić przy użyciu rózgi kuchennej lub też blendera ręcznego typu żyrafa. Jeśli ciasto jest za gęste, czyli o konsystencji budyniu, to dolej trochę mleka. Jeśli wydaje Ci się za rzadkie do obtoczenia w nim kawałków kurczaka, to dodaj trochę mąki.
Porada: Stripsy z takiego zestawu przypraw wychodzą łagodne. Jeśli więc wolisz ostrzejsze stripsy z kurczaka, to do ciasta dodaj więcej papryki ostrej lub przyprawy chili oraz więcej pieprzu.
Aby zrobić stripsy z kurczaka jak z kfc wystarczy Ci takie właśnie gęste ciasto naleśnikowe. Kawałki mięsa obtaczasz w cieście i smażysz lub pieczesz. Polecam jednak przygotować sobie jeszcze jeden element panierki. U mnie będą to rozgniecione drobno płatki kukurydziane typu corn flakes (naturalne, bez dodatków). Około 200 gramów takich płatków umieszczam w spożywczym worku strunowym. Worek zamykam i przejeżdżam po nim wałkiem. Część płatków rozgniecie się mocniej, a cześć delikatniej.
Porada: Zamiast płatków kukurydzianych możesz też sięgnąć po płatki zbożowe. Wyglądają tak samo jak te kukurydziane, tylko produkowane są mieszanki różnych zbóż. Do wyboru masz też bułkę tartą. Kupuj zawsze najwyższej jakości bułkę tartą pszenną lub bezglutenową.
Pora na panierowanie. Zamarynowane kawałki kurczaka (temperatura pokojowa) maczaj najpierw w gęstym cieście naleśnikowym. Poczekaj chwilę, aż nadmiar ciasta spłynie z powrotem do miski. Od razu obtaczaj stripsa w rozdrobnionych płatkach lub bułce tartej (można też wymieszać płatki z bułką tartą). Gotowe do smażenia/pieczenia stripsy układaj jeden obok drugiego na półmisku lub na dużej, drewnianej desce. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie stripsy z kurczaka.
Takie stripsy z kurczaka można poddać obróbce termicznej przynajmniej na kilka sposobów. Zacznę od tego, który zastosowałam tym razem. Do przygotowania stripsów z kurczaka użyłam urządzenia typu airfryer. Stripsy umieściłam w komorze na sitku. Ustawiłam temperaturę 180 stopni oraz czas pieczenia - 12 minut (lub do 15 minut, jeśli kawałki kurczaka są większe). Urządzenie od razu odlicza czas, tak więc nie czekam na nagrzanie się sprzętu. Po 12 minutach otrzymałam idealnie chrupiące stripsy z kurczaka. Nie dodawałam też żadnego tłuszczu, dlatego też w opisie przepisu podałam tak niską kaloryczność, jak na tego typu danie.
Aby zrobić stripsy z kurczaka z piekarnika, najpierw nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni - opcja pieczenia góra dół, lub 180 stopni - termoobieg. Stripsy umieść na blaszce wyłożonej papierem to pieczenia. Zachowaj niewielkie odstępy między kawałkami kurczaka w panierce. Blaszkę umieść na środkowej półce nagrzanego piekarnika. Stripsy piecz tak około 15 minut.
Stripsy z kurczaka z patelni: Zacznij nagrzewać szeroką patelnię z grubym dnem. Wlej do niej tyle oleju, by otrzymać około 1 cm wysokość tłuszczu. Poczekaj aż olej dobrze się nagrzeje. (Kawałek płatka kukurydzianego powinien intensywnie smażyć się w tłuszczu od razu po wrzuceniu). Na dobrze nagrzany olej kładź po kilka stripsów na raz i smaż je na rumiano z każdej strony. Jeśli stripsy rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. Jeśli zaś widać, że nawet po kilku minutach są blade, to podnieś moc palnika. W ten sposób usmaż wszystkie stripsy.
Stripsy z kurczaka wyjdą również z frytkownicy.
Chrupiące stripsy podawaj z ketchupem, sosem czosnkowym lub sosem tatarskim. Pasują do nich frytki i sałatka z kolorowych warzyw. Takie stripsy można też zawijać we wrapy :)
Smacznego.