Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Bitki wołowe

Bitki wołowe

Idealnie kruche mięso wołowe i cudownie pyszny, ciemny sos. Takie powinny być właśnie bitki wołowe w sosie. Zapraszam Cię po mój sprawdzony i niezawodny przepis na ten wspaniały obiad. Uwierz, że warto!

- dokładny opis i zdjecia krok po kroku
- wiele porad i pomysłów na dodatki do sosu
- kilka świetnych propozycji podania bitek na obiad

Czas przygotowania: 30 minut
Czas duszenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: około 1200 gramów

Kaloryczność kcal: 180 w 100 g dania

Składniki

  • 1 kg wołowiny - zrazowa górna, krzyżowa lub rozbratel
  • 2 szklanki wody
  • 2 średnie cebule - 300 g
  • 2 łyżki smalcu np. gęsiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawy i zioła: 3 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
  • ewentualne dodatki: grzyby suszone, suszone śliwki, gałązka rozmarynu, koncentrat pomidorowy, sos sojowy lub grzybowy

Bitki wołowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Nie sięgnęłam bowiem po wymienione w składnikach dodatki. Z podanej ilości składników otrzymasz trochę ponad 1200 gramów bitek wołowych z sosem. Będą to cztery duże lub sześć mniejszych porcji. 

Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz coś zmienić lub też dodać. Po to właśnie podałam też w składnikach ewentualne dodatki, jakimi można wzbogacić smak dania. |

Bitki wołowe, 1

Bitki

Najważniejsze w bitkach jest mięso wołowe. Kupuj tylko mięso ze sprawdzonego źródła. Nie polecam wołowiny sprzedawanej na tackach z marketu. Na bitki wołowe najlepsze będzie mięso od udźca: krzyżowa lub zrazowa. Drugie w kolejności polecam mięso od karku, czyli rozbratel lub ewentualnie łopatkę wołową. 

Potrzebujesz około 900 gramów, do kilograma mięsa w jednym kawałku. Wołowinę pokrój w plastry grubości około 1 - 1,5 cm. Każdy plaster mięsa rozbij dodatkowo tłuczkiem. Mięso wołowe nie rozbija się z taką łatwością jak wieprzowe, więc nie martw się, jeśli nie spłaszczy się znacząco. 

Każdy plaster mięsa oprósz z obu stron świeżo mielonym pieprzem (łącznie pół płaskiej łyżeczki.. pozostałe pół zostaw na potem). Kawałki wołowiny są duże, jednak podczas podsmażania skurczą się. 

Bitki wołowe, 2

Patelnię o średnicy minimum 24 cm dobrze nagrzej. Na patelnię dodaj dwie łyżki smalcu gęsiego lub ewentualnie wieprzowego. W ostateczności użyj oleju do smażenia (wówczas daj 4 łyżki oleju). Na nagrzany olej kładź plastry mięsa wołowego. Kładź jeden plaster. Odczekaj chwilę i kładź kolejny. Jeśli położysz całe mięso na raz, to wołowina zamiast się smażyć, zacznie się gotować.

Plastry mięsa smaż na rumiano z obu stron po około trzy minuty. Jeśli mięso za szybko się rumieni, to zmniejsz moc palnika. Jeśli nie rumieni się wcale, to oczywiście zwiększ moc palnika. 
Bitki wołowe, 3

Gotowe plastry mięsa przekładaj przy pomocy szczypiec do osobnego garnka (na razie nie umieszczaj garnka na palniku). Usmaż tak wszystkie kotlety wołowe. Smaż je na tej samej patelni, na tym samym tłuszczu. 
Bitki wołowe, 4

Na patelni powinno zostać sporo tłuszczu i sosu z mięsa. Nie wylewaj go. Na patelni po mięsie podsmaż cebulę i czosnek.

Dwie średnie cebule obierz i pokrój tak jak lubisz. Ja pokroiłam je w piórka a następnie jeszcze na pół. Jeśli lubisz cebulę w sosie, to śmiało możesz też wkroić i trzy cebule. Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Cebulę podsmażaj razem na tłuszczu i sosie po mięsie. Ustaw trochę niższą niż średnia moc palnika. Po 12 minutach dodaj czosnek a po kolejnych trzech minutach czosnek i cebula powinny być już wystarczająco rumiane. Od czasu do czasu zamieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki. 

Porada: Jeśli nie przepadasz za czosnkiem, to nie jest on konieczny w przepisie. Możesz go pominąć, chociaż polecam spróbować, ponieważ nie czuć go tak bardzo w sosie. Cebulę możesz zastąpić dużym porem pokrojonym w cienkie półplasterki. 
Bitki wołowe, 5

Całą zawartość patelni przełóż do garnka z podsmażoną wołowiną. Na patelnię wlej dwie szklanki wody. Zagotuj wodę na patelni i przelej do garnka (w ten sposób zbierzesz z patelni resztki sosu). Możesz też wlać do garnka dwie szklanki wrzątku bez przelewania go na patelnię. 

W garnku umieść też trzy listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, płaską łyżeczkę soli i pozostały pieprz (pół płaskiej łyżeczki). Całość lekko przemieszaj. Garnek przykryj przykrywką i zagotuj całość. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika do takiej, by mięso w sosie tylko lekko mrugało. 

Porada: Zamiast soli możesz użyć dwóch łyżek sosu sojowego lub też sosu sojowo grzybowego. Razem z wodą i przyprawami możesz też dołożyć kilka suszonych grzybów lub też łyżkę grzybów w proszku. 
Bitki wołowe, 6

W ten sposób duś bitki wołowe w sosie przez pełną godzinę. Po godzinie sprawdź, czy mięso jest już wystarczająco miękkie i kruche. To jak szybko zmięknie wołowina zależy głównie od tego, jakiego rodzaju mięso było użyte. Zatem bitki wołowe można dusić od 60 do nawet 120 minut. Moje bitki potrzebowały łącznie 90 minut duszenia w sosie. Sprawdź smak sosu i zdecyduj, czy jest już odpowiedni (możesz bowiem dodać jeszcze trochę soli, pieprzu lub może szczyptę chili).

Porada: Po godzinie duszenia możesz dołożyć do garnka kilka suszonych śliwek, gałązkę rozmarynu lub też dwie łyżki koncentratu pomidorowego.
Bitki wołowe, 7

Jedną łyżkę mąki pszennej (ewentualnie skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej) rozprowadź w niewielkiej ilości ziemnej wody a następnie wlej do garnka z bitkami i sosem. Od razu zamieszaj całość i gotuj jeszcze do dwóch minut, aż sos lekko zgęstnieje. 

Moje bitki wołowe w sosie podałam z domowymi kopytkami i ogórkami kiszonymi. 
Bitki wołowe, 8

Bitki wołowe, 9

Bitki wołowe świetnie smakują podane z kaszą gryczaną, tłuczonymi ziemniakami lub też kluskami śląskimi. Oprócz ogórka kiszonego polecam też buraczki zasmażane. Świetnie sprawdzi się też surówka z kapusty pekińskiej.

Z czym podasz bitki wołowe? A może dodajesz do sosu jakiś ciekawy dodatek.. pisz koniecznie. 
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (3143 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Bitki wołowe

Pamiętam jak moja Mama dość często robiła na obiad albo udka duszone w sosie władnym albo bitki wołowe w sosie własnym. Co ciekawe zawsze, gdy podaję bitki wolowe mojemu Mężowi, on również mówi, że kiedyś je jadał. Z tym, że bitki oraz zrazy szykowała mu Babcia. Kiedyś były to bardzo popularne dania. Wszyscy mieliśmy jakiś dostęp do cebuli i czosnku. Oczywiście z mięsem bywało różnie i może właśnie dlatego te wspomnienia są tak żywe. Prawdopodobnie przepis na bitki wołowe nie pojawiał się często, za to jak już jak był, to wszyscy dobrze to zapamiętywaliśmy. Takie bitki wołowe w sosie zawsze podawane były z ziemniakami w różnych postaciach. U mnie zdecydowanie najczęściej były to ziemniaki tłuczone, ponieważ bitki wołowe szykowane były w dużej ilości sosu. Taki sosik z bitek wspaniale jadało się z ziemniakami. Rzadziej zjawiały się kopytka, czy kluski śląskie. Za to zawsze bitki w sosie własnym jedliśmy z ogórkiem kiszonym. Czasem jeszcze ewentualnie były jeszcze buraczki zasmażane. A jeśli chcesz zobaczyć jak smakuje prawdziwy burger, to zapraszam po mój sprawdzony przepis. Bardzo podobne do bitek są zrazy, które również są warte wypróbowania. Polecam również przepis na tradycyjne flaki wołowe. Koniecznie sprawdź też jak zrobić najlepsze bitki wieprzowe

Bitki

Różne są przepisy na bitki wołowe i postaram się opisać ten przepis jak najdokładniej. Podam wiele zamienników a raczej dodatków, jakimi możemy wzbogacić smak sosu i samego mięsa. Podaję przepis na bitki wołowe bardzo podstawowy, jednak opiszę tez kiedy oraz ile dodać też składników, którymi można wzbogacić smak dania. Mój przepis na bitki jest najbardziej podstawowy i super sprawdzony. Bitki w sosie wyjdą idealnie, jeśli zakupimy wysokiej jakości mięso wołowe. Najbardziej polecam krzyżową wołową, która jest mięsem wysokiej jakości i stanowi fragment udźca wołowego. Tak samo górna zrazowa zlokalizowana również w obszarze udźca. W okolicach karku a nad przednią łopatką znajduje się rozbratel, który możemy ewentualnie użyć na bitki wołowe. Jest trochę tłustszy i ma więcej włókien, ale będzie smaczny. Rzadziej, ale czasem sięgam też po łopatkę wołową. Tak więc omówiliśmy temat: wołowina przepisy bitki :)

Bitki w sosie

Każdy zapewne ma swoje wyobrażenie o tym jakie są bitki wołowe przepisy. Dla niektórych bitki wołowe obowiązkowo szykuje się z cebulą i czosnkiem. To jest właśnie mój ulubiony i bardzo podstawowy bitki wołowe przepis. Bardzo popularnie jest dodawanie suszonych grzybów, które nadają ciekawy, głęboki smak oraz ciemniejszą barwę dla sosu. W ogóle grzyby bardzo pasują do wołowiny w sosie. Jeśli mamy gałązkę świeżego rozmarynu, to polecam dodać ją w trakcie szykowania przepisu na bitki wołowe. Ciekawym dodatkiem jest też suszona śliwka. Czasem też sól zastępuję ciemnym sosem sojowym lub też sosem sojowo grzybowym. Zatem jak zrobić bitki? Zapraszam gorąco po mój sprawdzony przepis. Polecam Ci też mój sprawdzony przepis na schab w sosie oraz pyszny kotlet schabowy