Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Przepis jest bardzo prosty, a gulasz z wołowiny można podać na wiele sposobów. Zapraszam do gotowania. 

- tradycyjny przepis na gulasz
- świetny obiad nawet na kilka dni
- wiele ciekawych porad oraz propozycji podania

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas duszenia minimum: 2 godziny
Liczba porcji: około 1700 ml gulaszu

Kaloryczność kcal: 175 w 100 ml

Składniki:
  • 1 kg wołowiny na gulasz np. łopatka lub karczek
  • 1 spora czerwona papryka - około 270 g
  • 1 spora cebula zwykła - około 200 g
  • 1 średnia marchewka - około 100 g
  • 4 ząbki czosnku - około 20 g
  • 3 łyżki mąki pszennej - do 40 g
  • 4 łyżki smalcu lub oleju do smażenia
  • 2 szklanki wody - 500 ml
  • przyprawy i zioła: po 1 łyżeczce soli i słodkiej papryki; pół łyżeczki ostrej papryki; 1/3 łyżeczki pieprzu; 2 nieduże listki laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego

Gulasz wołowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz aromatyczny gulasz o pojemności około 1700 ml. Zanim zaczniesz szykować ten pyszny obiadek, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Gulasz wołowy, 1

Gulasz wołowy przepis

Do zrobienia gulaszu użyłam tym razem karczku wołowego, ale bardzo dobra będzie też łopatka lub pręga wołowa. Mięso osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry, a potem na kawałki na jeden kęs. Kawałki mięsa obtocz w mące. Na lekkie oprószenia mięsa zużyłam dwie łyżki mąki pszennej. 

Gulasz wołowy, 2

Nagrzej dość dużą patelnię. Wlej dwie łyżki oleju do smażenia i poczekaj, aż olej dobrze się nagrzeje, a następnie ostrożnie wyłóż część kawałków mięsa. Nie kładź na patelnię wszystkiego na raz. Zawartość patelni smaż tak, na dość wysokiej mocy palnika przed kilka minut. Pozwól, by wołowina ładnie się w tym czasie zarumieniła. W trakcie podsmażania zamieszaj kilka razy mięso przy pomocy drewnianej łyżki. Gdy dana porcja mięsa jest już podsmażona, to przekładaj ją do garnka, w którym gulasz będzie duszony w kolejnym etapie. Na patelnię wlej w razie potrzeby resztę oleju i wyłóż pozostałe mięso. Podsmażaj je tak samo, jak pierwszą partię, a potem przełóż do garnka. Na patelni zostaw jednak tłuszcz, ponieważ będziesz na nim smażyć warzywa. 
Gulasz wołowy, 3

Do garnka z podsmażonym mięsem wlej dwie szklanki wody (nie więcej niż 500 ml). Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki i około 1/3 łyżeczki pieprzu. Wrzuć dwa liście laurowe i trzy ziarna ziela angielskiego. Całość zamieniaj i przykryj garnek przykrywką. Ustaw małą moc palnika i zacznij dusić gulasz wołowy.
Gulasz wołowy, 4

Na patelni po podsmażonej wołowinie można śmiało zarumienić cebulę z czosnkiem. Przygotuj siebie zatem warzywa. Cebulę i marchew obierz i drobno posiekaj. Ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę lub posiekaj drobno, zaś paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i również pokrój na małe kawałki. 

Porada: Do gulaszu można też dodać kilka pieczarek, boczniaków lub grzybów leśnych typu podgrzybki lub prawdziwki (suszone grzyby należy wcześniej moczyć przez kilka godzin w wodzie, by zmiękły). Z gulaszem wołowym dobrze się też komponuje seler naciowy. 
Gulasz wołowy, 5

Posiekaną drobno cebulę (zwykła lub czosnkowa) umieść na patelni ( w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę oleju) i podsmażaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Cebula ma się zeszklić. Może się też lekko zarumienić. Na chwile przed wyłączeniem dodaj czosnek. Zamieszaj cebulę z czosnkiem i po chwili całą zawartość patelni dodaj do garnka z gotującym się gulaszem. Od razu dodaj też marchew. Nie trzeba jej wcześniej podsmażać. Znów zamieszaj w garnku. Przykryj gulasz wołowy przykrywką i dalej duś na małej mocy palnika. 

Porada: Jeśli do gulaszu dajesz też pieczarki lub grzyby, to dodaj je na patelnię po pięciu minutach podsmażania cebuli i całość smaż jeszcze około 15 minut. Na koniec daj czosnek i po chwili całość ląduje w garnku z gulaszem. 
Gulasz wołowy, 6

Po około godzinie duszenia do garnka dodaj jeszcze kawałki czerwonej papryki i wsyp łyżeczkę soli. Gulasz duś pod przykryciem kolejną godzinę lub dłużej, czyli do momentu, gdy mięso będzie już idealnie miękkie. 

Porada: W tym momencie możesz też dodać kawałki selera naciowego (jeśli go lubisz i masz ochotę go dodać). Wystarczą dwie łodygi. Zamiast soli możesz też wlać go gulaszu kilka łyżek ciemnego sosu sojowego. 
Gulasz wołowy, 7

Gdy mięso zmięknie, pora sprawdzić smak gulaszu oraz lekko go zagęścić. W razie potrzeby dopraw gulasz dodając do niego więcej soli, pieprzu lub też papryki chili albo pieprzu cayenne. Jeśli odparowało Ci sporo sosu i masz pod ręką czerwone, wytrawne wino, to możesz wlać do gulaszu pół szklanki wina. Gulasz mieszaj przez kilka minut i ponownie spróbuj. 

Do małej miseczki wlej do 50 ml letniej wody i wsyp łyżkę mąki pszennej. Całość mieszaj do uzyskania gładkiego płynu. Mąkę rozrobioną z wodą wlej do garnka z gulaszem. Wlewając płyn cały czas mieszaj gulasz wołowy (dla pewności można też wiodę z mąką przelewać do garnka przez małe sitko). Poczekaj, aż gulasz zacznie się ponownie gotować i lekko zgęstnieje, a następnie wyłącz palnik. 

Porada: Do gulaszu można też dodać na koniec trochę przecieru lub koncentratu pomidorowego. Ja jednak tego nie robię. Nie zabielam też gulaszu śmietaną. Gulasz można też zagęścić mąką/skrobią ziemniaczaną lub wymieszać z wodą i trochę skrobi i trochę mąki pszennej. 
Gulasz wołowy, 8

Gulasz wołowy, 9

Gulasz wołowy podaję najczęściej z kopytkami, kluskami śląskimi lub ziemniakami z wody. Do tego jeszcze dobra surówka np. surówka z kiszonej kapusty. Domowy gulasz z wołowiny można też zajadać z ulubioną kaszą, kromką pieczywa i ogórkiem kiszonym. To danie, które z powodzeniem przechowujemy w lodówce nawet przez kilka dni. 

Jakie jest Twoje ulubione danie z mięsem wołowym?
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (537 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Gulasz wołowy

Bardzo lubię szykować wszelkie gulasze. Kiedyś, bardzo dawno temu, nawet się za nie nie zabierałam, ponieważ nawet prosty gulasz wołowy wydawał mi się trudny. Moja Mama rzadko szykowała gulasz z wołowiny, a ja nie kupowałam za często mięsa wołowego. Szybkie posiłki bez mięsa lub z drobiem pojawiały się znacznie częściej. Wydaje mi się, że za różne gulasze zabrałam się dopiero, gdy pojawiły się dzieci i zaczęłam jeszcze skrupulatnej planować wszystkie posiłki i dysponować czasem. O ile dobrze pamiętam, to zupy oraz gulasze robiłam już  wtedy dość często. Zupę szykowałam w ciągu dnia, gdy w między czasie robiłam milion innych rzeczy. Tak samo gulasz z wołowiny. Raz kupiłam piękny kawałek karczku wołowego i postanowiłam zrobić swój gulasz. Nie szukałam żadnych przepisów, tylko bazując na swoim doświadczeniu zabrałam się do pracy. Nie pamiętam jak wyglądał mój pierwszy przepis na gulasz wołowy, ale z pewnością był to mocno warzywny gulasz z mięsem. Zapraszam też po pyszne zrazy wołowe, które można podawać tak samo jak gulasz wołowy. 

Gulasz wołowy przepis

To właśnie gulasz wołowy z warzywami nie raz uratował mi dzień. Szykowałam cały garnek takiego gulaszu, miałam obiad na trzy dni. Warto było poświęcić trochę więcej czasu na to, by przygotować gulasz wolowy, by potem mieć z głowy trzy obiady. Starałam się jednak za każdym razem zupełnie inaczej go dodać. Raz był to gulasz wołowy podany z kopytkami lub kluskami śląskimi. Na drugi dzień mój gulasz wołowy tradycyjny podałam z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym lub kiszoną kapustą. Pamiętam, że był to mój ulubiony zestaw. Nie jest tak łatwo podać mojemu Mężowi podobny posiłek po raz trzeci, więc dość często do gulaszu na trzeci dzień dodawałam np. przecier pomidorowy i więcej słodkiej papryki, by odrobinę zmienić jego smak. O tak, przepisy na gulasz wołowy są różne i różnie można je podać. Bardzo lubię też mój przepis na strogonow. Tak więc polecam go, póki właśnie o nim pomyślałam. Jeśli zostajemy jeszcze w temacie wołowiny, to warto poznać mój przepis na bryzol. To dopiero smak tradycji. I jeszcze coś, co kochają moje dzieciaki, czyli kosmicznie pyszne bitki wołowe. Ale my je lubimy!

Gulasz wołowy przepisy

Pora jednak napisać też coś więcej o tym jak zrobić gulasz wołowy. I jak pewnie się domyślacie, nie ma czegoś takiego jak ten jeden i jedyny przepis na gulasz wołowy. Gulasz wołowy to tak szerokie pojęcie, że tak naprawdę jedynym pewnym składnikiem jest sama wołowina. Możesz więc śmiało zrobić pyszny gulasz wołowy z papryką i nie dawać do niego pieczarek, które dla wielu osób są tak niesamowicie istotne w każdym gulaszu. Ja na przykład bardzo rzadko dodaję pieczarki do gulaszu. U mnie pieczarki będzie miał głównie gulasz węgierski. Bardzo lubię jednak i zawsze daję do swojego gulaszu wołowego cebulę i czosnek. Rzadziej jednak sięgam po pora, by zastąpić nim cebulę. Tak naprawdę, to pora dodaję tylko wtedy, gdy nie mam lub mam za mało cebuli. Uwielbiam za to dodawać do gulaszy marchew. Tak więc u mnie będzie to zdecydowanie gulasz wołowy z marchewką. Uwielbiam dawać marchew do gulaszu wołowego. Jeśli masz ochotę, to możesz też zrobić gulasz wołowy z ziemniakami i tez będzie super, bo powstanie Ci takie pełnowartościowe danie jednogarnkowe. W sezonie na grzyby leśne warto też zrobić gulasz wołowy z grzybami, które trzeba wcześniej podsmażyć. Tak samo zresztą podsmażamy wcześniej i pieczarki, jeśli akurat mamy ochotę na gulasz wołowy z pieczarkami. Jeśli zatem chcesz poznać mój ulubiony przepis na gulasz wołowy, to zapraszam do wspólnego gotowania.