Gulasz z łopatki wieprzowej z wędzoną papryką

Gulasz z łopatki wieprzowej z wędzoną papryką

Gulasz w stylu węgierskim. Wędzona papryka, warzywa, łopatka wieprzowa.. sam zapach sprawia, że wszyscy pędzą do kuchni :-)

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas duszenia: 2 godziny
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
  • 2 cebule
  • mała główka czosnku
  • duża marchewka
  • czerwona papryka
  • 7-8 pieczarek
  • 7 łyżek oleju
  • szklanka wody
  • przyprawy: po łyżeczce soli i pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, pół łyżeczki kminku

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kawałki wielkości 2-3 cm. Mięso wymieszaj z pieprzem oraz papryką wędzoną.

Do dużego garnka wlej olej, dodaj mięso, obrane i pokrojone w piórka cebule oraz paprykę, obraną i pokrojoną w plasterki marchew. Smaż na średniej mocy palnika około 20 minut. Do mieszania używaj drewnianej łyżki.

W tym czasie obierz i pokrój w plasterki czosnek. Tak samo przygotuj pieczarki. Dodaj do garnka razem z resztą przypraw oraz wodą. Całość smaż bez przykrycia jeszcze 20 minut.

Dalej do wyboru:
• Przełóż gulasz do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia, 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni
• Możesz również dusić gulasz dalej w garnku na małej mocy palnika, bez przykrycia. Warto wówczas włączyć okap :-)

Podawaj z: kasza gryczana biała lub palona, ryż, kuskus, pęczak, lub kasza jaglana. Wspaniale smakuje również z kopytkami i kiszonymi ogórkami lub kapustą :-)

Gulasz z łopatki wieprzowej z wędzoną papryką, 1

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (12 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/13201

Komentarze

2016-10-13 11:13
Ja taki gulasz widzę w placku ziemniaczanym :) zestaw idealny
2016-10-13 11:14
O tak!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-10-13 11:21
Masz rację Kamilu, świetnie do siebie pasują :-)
2016-10-13 11:14
Zazwyczaj gotuje gulasze z poledwicy (to najlatwiej dostac w sklepach w UK). Czy zrobi to duza roznice?
Przepis wyglada pycha dlatego pytam :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-10-13 11:22
Gulasz z polędwiczki będzie równie pyszny. Polędwiczka szybciej się piecze niż łopatka i chudsza.
2016-10-13 13:05
Ależ bym zjadła taki gulasz...:)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-10-13 13:19
:-) Częstuj się :-)
2018-03-16 15:00
ja mięso opiekam osobno, i zawsze się zastanawiam... kiedy solić ?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-16 18:03
To zależy od mięsa i przepisu. Do obsmażania nie daję soli.. raczej w trakcie duszenia. 👏️
2018-07-15 08:30
Uwielbiam gotować
A gulasz .... hymmm ja troszkę pikantniejszy
Ale Twój przepis jest super :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-15 10:43
Dziękuję🙂 Możesz Piotrze dodać sobie śmiało więcej "ognia" do gulaszu. Mój Mąż też woli pikantnie 😀
2018-09-12 15:01
A ja pytam od kiedy to węgierski gulasz jest z wieprzowiny?
Prawdziwy gulasz z wołowiny się robi drogie panie.🍴
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-12 17:03
To gulasz w stylu węgierskim" drogi Panie 😜