Gulasz z łopatki wieprzowej z wędzoną papryką

Gulasz z łopatki wieprzowej z wędzoną papryką

Gulasz w stylu węgierskim. Wędzona papryka, warzywa, łopatka wieprzowa.. sam zapach sprawia, że wszyscy pędzą do kuchni :-)

Czas przygotowania: 30 minut
Czas duszenia: 2 godziny
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
  • 2 cebule
  • mała główka czosnku
  • duża marchewka
  • czerwona papryka
  • 7-8 pieczarek
  • 7 łyżek oleju
  • szklanka wody
  • przyprawy: po łyżeczce soli i pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, pół łyżeczki kminku

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kawałki wielkości 2-3 cm. Mięso wymieszaj z pieprzem oraz papryką wędzoną.

Do dużego garnka wlej olej, dodaj mięso, obrane i pokrojone w piórka cebule oraz paprykę, obraną i pokrojoną w plasterki marchew. Smaż na średniej mocy palnika około 20 minut. Do mieszania używaj drewnianej łyżki.

W tym czasie obierz i pokrój w plasterki czosnek. Tak samo przygotuj pieczarki. Dodaj do garnka razem z resztą przypraw oraz wodą. Całość smaż bez przykrycia jeszcze 20 minut.

Dalej do wyboru:
• Przełóż gulasz do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia, 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni
• Możesz również dusić gulasz dalej w garnku na małej mocy palnika, bez przykrycia. Warto wówczas włączyć okap :-)

Podawaj z: kasza gryczana biała lub palona, ryż, kuskus, pęczak, lub kasza jaglana. Wspaniale smakuje również z kopytkami i kiszonymi ogórkami lub kapustą :-)

Gulasz z łopatki wieprzowej z wędzoną papryką, 1

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (58 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷