Gulasz z łopatki wieprzowej z wędzoną papryką

Gulasz z łopatki wieprzowej z wędzoną papryką

Gulasz w stylu węgierskim.

Wędzona papryka, warzywa, łopatka wieprzowa.. sam zapach sprawia, że wszyscy pędzą do kuchni :-)


Czas przygotowywania:
 30 minut
Czas duszenia: 2 h
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
• 1 kg łopatki wieprzowej
• 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
• 2 cebule
• mała główka czosnku
• duża marchewka
• czerwona papryka
• 7-8 pieczarek
• 7 łyżek oleju
• szklanka wody
• przyprawy: po łyżeczce soli i pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, pół łyżeczki kminku

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kawałki wielkości 2-3 cm. Mięso wymieszaj z pieprzem oraz papryką wędzoną.

Do dużego garnka wlej olej, dodaj mięso, obrane i pokrojone w piórka cebule oraz paprykę, obraną i pokrojoną w plasterki marchew. Smaż na średniej mocy palnika około 20 minut. Do mieszania używaj drewnianej łyżki.

W tym czasie obierz i pokrój w plasterki czosnek. Tak samo przygotuj pieczarki. Dodaj do garnka razem z resztą przypraw oraz wodą. Całość smaż bez przykrycia jeszcze 20 minut.

Dalej do wyboru:
• Przełóż gulasz do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia, 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni
• Możesz również dusić gulasz dalej w garnku na małej mocy palnika, bez przykrycia. Warto wówczas włączyć okap :-)

Podawaj z: kasza gryczana biała lub palona, ryż, kuskus, pęczak, lub kasza jaglana. Wspaniale smakuje również z kopytkami i kiszonymi ogórkami lub kapustą :-)

gulasz-z-lopatki-wieprzowej-z-wedzona-papryka-1

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (7 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Kamil
2016-10-13 11:13
Ja taki gulasz widzę w placku ziemniaczanym :) zestaw idealny
Sawka
2016-10-13 11:14
O tak!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-13 11:21
Masz rację Kamilu, świetnie do siebie pasują :-)
Sawka
2016-10-13 11:14
Zazwyczaj gotuje gulasze z poledwicy (to najlatwiej dostac w sklepach w UK). Czy zrobi to duza roznice?
Przepis wyglada pycha dlatego pytam :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-13 11:22
Gulasz z polędwiczki będzie równie pyszny. Polędwiczka szybciej się piecze niż łopatka i chudsza.
Zołza z kitką.
2016-10-13 13:05
Ależ bym zjadła taki gulasz...:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-13 13:19
:-) Częstuj się :-)