Surówka z kiszonej kapusty
Przepis został spisany już w 1937 roku w książce kucharskiej "Kuchnia domowa". Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i marchewki to najlepszy dodatek do pieczonej i smażonej ryby.
Jeśli szukasz szybkiego przepisu na tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty, to koniecznie sprawdź jak ja szykuję taką właśnie surówkę.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 750 gramów
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 500 g odciśniętej kiszonej kapusty
- średnie, twarde jabłko (kwaśne lub słodkie)
- średnia marchew
- 8 łyżek oleju roślinnego
- 2 płaskie łyżki cukru
- łyżeczka kminku lub kminu rzymskiego
Surówka z kiszonej kapusty
Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru wody (nie płucz) i poszatkuj wedle uznania. Ja nie szatkuję kapusty bardzo drobno. Kapustę umieść w sporej misce. Jabłko i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj do kapusty. Wsyp cukier oraz kminek. Całość polej olejem i dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki. Surówkę najlepiej jest szykować na godzinę przed podaniem obiadu, by kapusta zmiękła od oleju i cukru.

Propozycja podania surówki z kiszonej kapusty:
- pstrąg tęczowy pieczony z dodatkiem siekanych ziół i czerwonej cebuli
- frytki kopytkowe z batatów i zwykłych ziemniaków
- wątróbka z cebulką i ziemniakami

Bardzo gorąco polecam Ci mój przepis na domową kiszoną kapustę. Kapusta kiszona w słoikach sprawdzi się nawet u osób, które posiadają do przechowywania kiszonek wyłącznie lodówkę.
Smacznego.