Surówka z kiszonej kapusty
Przepis został spisany już w 1937 roku w książce kucharskiej "Kuchnia domowa". Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i marchewki to najlepszy dodatek do pieczonej i smażonej ryby.
Jeśli szukasz szybkiego przepisu na tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty, to koniecznie sprawdź jak ja szykuję taką własnie surówkę.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 750 gramów
Dieta: wegetariańska
Składniki:
- 500 g odciśniętej kiszonej kapusty
- średnie, twarde jabłko (kwaśne lub słodkie)
- średnia marchew
- 8 łyżek oleju roślinnego
- 2 płaskie łyżki cukru
- łyżeczka kminku lub kminu rzymskiego
Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru wody (nie płucz) i poszatkuj wedle uznania. Ja nie szatkuję kapusty bardzo drobno. Kapustę umieść w sporej misce.
Jabłko i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj do kapusty. Wsyp cukier oraz kminek. Całość polej olejem i dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki.
Surówkę najlepiej jest szykować na godzinę przed podaniem obiadu, by kapusta zmiękła od oleju i cukru.

Propozycja podania surówki z kiszonej kapusty:
- pstrąg tęczowy pieczony z dodatkiem siekanych ziół i czerwonej cebuli
- frytki kopytkowe z batatów i zwykłych ziemniaków

Smacznego :-)
Komentarze