Surówka z kiszonej kapusty
Przepis został spisany już w 1937 roku w książce kucharskiej "Kuchnia domowa". Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i marchewki to najlepszy dodatek do pieczonej i smażonej ryby.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 750 gramów
Kaloryczność kcal: 134 w 100 g surówki
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 500 g odciśniętej kiszonej kapusty
- średnie, twarde jabłko (kwaśne lub słodkie) - do 200 g
- jedna średniej wielkości marchew - około 150 g
- 8 łyżek oleju roślinnego - lub mniej
- 2 płaskie łyżki cukru - do 20 g
- płaska łyżeczka kminku - lub mniej (można pominąć)
- ewentualne dodatki: szczypta pieprzu, świeży koperek
Surówka z kiszonej kapusty
Około 600 gramów kapusty kiszonej odciśnij z soku (nie na wiór, ale tak by większość soku wylać). Ja tego nie robię, ale jeśli masz bardzo kwaśną kapustę i wolisz łagodniejszy smak, to kapustę możesz dodatkowo przepłukać wodą i ponownie odcisnąć. Po odciśnięciu soku zostało mi 500 gramów kiszonej kapusty. Odciśniętą kapustę pokrój z grubsza, by łatwiej ja było potem nakładać i jeść. Marchew i jabłko obierz, a następnie zetrzyj na tarce, na dużych oczkach i dodaj do miski z pokrojoną kapustą kiszoną.
Porada: Jeśli lubisz lekko ostrzejszy smak surówki, to możesz dodać też do 30 gramów bardzo drobno posiekanej cebuli.
Do miski wlej również osiem (lub mniej) łyżek oleju roślinnego (najlepszy będzie rzepakowy). Wsyp dwie płaskie łyżki cukru. Jeśli jednak Twoje jabłko było słodkie, to możesz póki co pominąć dodawanie cukru i wyspać go ewentualnie na koniec, już po wymieszaniu składników i spróbowaniu smaku surówki. Wsyp jeszcze kminek (nie mielony). Sama daję płaską łyżkę, ale możesz dać go znacznie mniej lub całkiem pominąć. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i sprawdź smak surówki. W razie potrzeby dodaj np. odrobinę soli lub też pieprzu, czy cukru.
Porada: Surówka z kiszonej kapusty może być tez wzbogacona o szczyptę świeżo mielonego pieprzu i świeżo siekany koperek.
Krótka wersja przepisu:
Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru wody (nie płucz) i poszatkuj wedle uznania. Ja nie szatkuję kapusty bardzo drobno. Kapustę umieść w sporej misce. Jabłko i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj do kapusty. Wsyp cukier oraz kminek. Całość polej olejem i dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki. Surówkę najlepiej jest szykować na godzinę przed podaniem obiadu, by kapusta zmiękła od oleju i cukru.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 750 gramów surówki z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem.
Propozycje podania surówki z kiszonej kapusty: Pstrąg tęczowy pieczony z dodatkiem siekanych ziół i czerwonej cebuli; frytki kopytkowe z batatów i zwykłych ziemniaków; wątróbka z cebulką i ziemniakami. Bardzo gorąco polecam Ci mój przepis na domową kiszoną kapustę. Kapusta kiszona w słoikach sprawdzi się nawet u osób, które posiadają do przechowywania kiszonek wyłącznie lodówkę.
Smacznego.