Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Jeśli szukasz szybkiego przepisu na tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty, to koniecznie sprawdź jak ja szykuję taką własnie surówkę. 

Przepis został spisany już w 1937 roku w książce kucharskiej "Kuchnia domowa". Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i marchewki to najlepszy dodatek do pieczonej i smażonej ryby. 

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 750 gramów

Składniki:
  • 500 g odciśniętej kiszonej kapusty
  • średnie, twarde jabłko (kwaśne lub słodkie)
  • średnia marchew
  • 8 łyżek oleju roślinnego
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • łyżeczka kminku lub kminu rzymskiego

Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru wody (nie płucz) i poszatkuj wedle uznania. Ja nie szatkuję kapusty bardzo drobno. Kapustę umieść w sporej misce.

Jabłko i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj do kapusty. Wsyp cukier oraz kminek. Całość polej olejem i dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki.

Surówkę najlepiej jest szykować na godzinę przed podaniem obiadu, by kapusta zmiękła od oleju i cukru.

surowka-z-kiszonej-kapusty-1

Propozycja podania surówki z kiszonej kapusty:
- pstrąg tęczowy pieczony z dodatkiem siekanych ziół i czerwonej cebuli
- frytki kopytkowe z batatów i zwykłych ziemniaków

surowka-z-kiszonej-kapusty-2
Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (12 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Surówka z kiszonej kapusty do ryby smażonej

Surówka z kiszonej kapusty to najlepszy dodatek do smażonych i pieczonych ryb. Całość dopełniają domowej roboty frytki... i pyszny, domowy obiad jest już gotowy.

Kapustę kiszoną z dodatkiem oleju i cukru wzbogaca się tartym jabłkiem oraz marchewką. Miłośnikom ostrzejszych smaków polecam dodać również drobno posiekaną cebulę. Ciekawym pomysłem jest też surówka z kiszonej kapusty z majonezem.

Surówka z kiszonej kapusty inaczej 

W dawnej kuchni polskiej do takiej surówki z kapusty kiszonej dodawało się również kapary.. dużo, dużo pysznych kaparów. Polecam zatem spróbować podać taką surówkę również z kaparami.