Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Przepis został spisany już w 1937 roku w książce kucharskiej "Kuchnia domowa". Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i marchewki to najlepszy dodatek do pieczonej i smażonej ryby. 

Jeśli szukasz szybkiego przepisu na tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty, to koniecznie sprawdź jak ja szykuję taką właśnie surówkę. 

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 750 gramów

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki:
  • 500 g odciśniętej kiszonej kapusty
  • średnie, twarde jabłko (kwaśne lub słodkie)
  • średnia marchew
  • 8 łyżek oleju roślinnego
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • łyżeczka kminku lub kminu rzymskiego

Surówka z kiszonej kapusty

Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru wody (nie płucz) i poszatkuj wedle uznania. Ja nie szatkuję kapusty bardzo drobno. Kapustę umieść w sporej misce. Jabłko i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj do kapusty. Wsyp cukier oraz kminek. Całość polej olejem i dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki. Surówkę najlepiej jest szykować na godzinę przed podaniem obiadu, by kapusta zmiękła od oleju i cukru.

Surówka z kiszonej kapusty, 1

Propozycja podania surówki z kiszonej kapusty:
- pstrąg tęczowy pieczony z dodatkiem siekanych ziół i czerwonej cebuli
- frytki kopytkowe z batatów i zwykłych ziemniaków
- wątróbka z cebulką i ziemniakami
Surówka z kiszonej kapusty, 2

Bardzo gorąco polecam Ci mój przepis na domową kiszoną kapustę. Kapusta kiszona w słoikach sprawdzi się nawet u osób, które posiadają do przechowywania kiszonek wyłącznie lodówkę. 
Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (1760 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Surówka z kiszonej kapusty

Surowka z kiszonej kapusty to najlepszy dodatek do smażonych i pieczonych ryb. Całość dopełniają domowej roboty frytki... i pyszny, domowy obiad jest już gotowy. Kapustę kiszoną z dodatkiem oleju i cukru wzbogaca się tartym jabłkiem oraz marchewką. Miłośnikom ostrzejszych smaków polecam dodać również drobno posiekaną cebulę. Ciekawym pomysłem jest też surówka z kiszonej kapusty z majonezem. U mnie jednak bardzo popularna i lubiana jest właśnie surówka z kiszonej kapusty z marchewką

Surówka z kapusty kiszonej

W dawnej kuchni polskiej do takiej surówki z kapusty kiszonej dodawało się również kapary.. dużo, dużo pysznych kaparów. Polecam zatem spróbować podać taką surówkę również z kaparami. Na wiosnę zaś bardzo często gotuję bigos z młodej kapusty. Wracając jednak do przepisu, surówka z kiszonej kapusty i marchewki najlepiej smakuje na jesieni, gdy szykujemy swoją domową kapustę kiszoną. Surówka z kiszonej kapusty przepisy z marchewką, czy też z majonezem. Każda wersja jest pełna zdrowia. Moja surówka z kiszonej kapusty przepis, który szykuję bardzo często do takich dań jak wątróbka drobiowa podsmażona z cebulką i podana z ziemniakami.