Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Przepis został spisany już w 1937 roku w książce kucharskiej "Kuchnia domowa". Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i marchewki to najlepszy dodatek do pieczonej i smażonej ryby. 

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 750 gramów

Kaloryczność kcal: 134 w 100 g surówki
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 500 g odciśniętej kiszonej kapusty
  • średnie, twarde jabłko (kwaśne lub słodkie) - do 200 g
  • jedna średniej wielkości marchew - około 150 g
  • 8 łyżek oleju roślinnego - lub mniej
  • 2 płaskie łyżki cukru - do 20 g
  • płaska łyżeczka kminku - lub mniej (można pominąć)
  • ewentualne dodatki: szczypta pieprzu, świeży koperek

Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty, 1

Krok 1: Przygotuj kapustę, marchew i jabłko

Około 600 gramów kapusty kiszonej odciśnij z soku (nie na wiór, ale tak by większość soku wylać). Ja tego nie robię, ale jeśli masz bardzo kwaśną kapustę i wolisz łagodniejszy smak, to kapustę możesz dodatkowo przepłukać wodą i ponownie odcisnąć. Po odciśnięciu soku zostało mi 500 gramów kiszonej kapusty. Odciśniętą kapustę pokrój z grubsza, by łatwiej ja było potem nakładać i jeść. Marchew i jabłko obierz, a następnie zetrzyj na tarce, na dużych oczkach i dodaj do miski z pokrojoną kapustą kiszoną. 

Porada: Jeśli lubisz lekko ostrzejszy smak surówki, to możesz dodać też do 30 gramów bardzo drobno posiekanej cebuli. 

Przygotuj kapustę, marchew i jabłko

Krok 2: Dodaj resztę składników i wymieszaj surówkę

Do miski wlej również osiem (lub mniej) łyżek oleju roślinnego (najlepszy będzie rzepakowy). Wsyp dwie płaskie łyżki cukru. Jeśli jednak Twoje jabłko było słodkie, to możesz póki co pominąć dodawanie cukru i wyspać go ewentualnie na koniec, już po wymieszaniu składników i spróbowaniu smaku surówki. Wsyp jeszcze kminek (nie mielony). Sama daję płaską łyżkę, ale możesz dać go znacznie mniej lub całkiem pominąć. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i sprawdź smak surówki. W razie potrzeby dodaj np. odrobinę soli lub też pieprzu, czy cukru. 

Porada: Surówka z kiszonej kapusty może być tez wzbogacona o szczyptę świeżo mielonego pieprzu i świeżo siekany koperek. 

Dodaj resztę składników i wymieszaj surówkę

Surówka z kiszonej kapusty, 4

Krótka wersja przepisu:
Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru wody (nie płucz) i poszatkuj wedle uznania. Ja nie szatkuję kapusty bardzo drobno. Kapustę umieść w sporej misce. Jabłko i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj do kapusty. Wsyp cukier oraz kminek. Całość polej olejem i dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki. Surówkę najlepiej jest szykować na godzinę przed podaniem obiadu, by kapusta zmiękła od oleju i cukru.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 750 gramów surówki z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem.

Propozycje podania surówki z kiszonej kapusty: Pstrąg tęczowy pieczony z dodatkiem siekanych ziół i czerwonej cebuli; frytki kopytkowe z batatów i zwykłych ziemniaków; wątróbka z cebulką i ziemniakami. Bardzo gorąco polecam Ci mój przepis na domową kiszoną kapustę. Kapusta kiszona w słoikach sprawdzi się nawet u osób, które posiadają do przechowywania kiszonek wyłącznie lodówkę. 
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (2416 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Surówka z kiszonej kapusty

Surowka z kiszonej kapusty to najlepszy dodatek do smażonych i pieczonych ryb. Całość dopełniają domowej roboty frytki... i pyszny, domowy obiad jest już gotowy. Kapustę kiszoną z dodatkiem oleju i cukru wzbogaca się tartym jabłkiem oraz marchewką. Miłośnikom ostrzejszych smaków polecam dodać również drobno posiekaną cebulę. Ciekawym pomysłem jest też surówka z kiszonej kapusty z majonezem. U mnie jednak bardzo popularna i lubiana jest właśnie surówka z kapusty kiszonej i marchewki. Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem to nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe danie, które powinno znaleźć się w diecie każdej osoby ceniącej sobie zdrowe odżywianie. Surówka z kapusty kiszonej jest pyszna i zdrowa. Wysoka zawartość witaminy C to niewątpliwie jedna z głównych zalet tej surówki. Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to prawdziwe bomby witaminowe. Naturalna kwasowość występująca w kiszonej kapuście sprzyja lepszemu wchłanianiu tej witaminy, dzięki czemu spożywanie tej surówki z kapusty kiszonej jest idealne dla osób chcących wzmocnić swoją odporność, szczególnie w jesiennych i zimowych miesiącach. Marchewka dodaje surówce jeszcze więcej wartości odżywczych oraz pięknego, apetycznego koloru. Jest bogatym źródłem beta-karotenu, czyli przeciwutleniacza zamieniającego się w organizmie w witaminę A. Marchew jest tez pyszna i przełamuje kwaśność kapusty, dodając jej więcej chrupkości i słodycz. Jabłko z kolei dostarcza cennych błonnika, który naturalnie reguluje pracę układu pokarmowego, jak również jest źródłem przeciwutleniaczy. Dodatkowo nadaje jeszcze słodyczy i soczystości. Odrobina cukru dodana do surówki nie tylko poprawia jej smak, ale także pomaga w procesie fermentacji. Jeżeli jednak zależy Ci na ograniczeniu cukru w diecie, możesz go spokojnie pominąć, bo surówka z kiszonej kapusty i tak będzie smaczna. Dodatek kminku nie tylko wzbogaca aromat surówki, ale również ma szereg właściwości zdrowotnych. Kminek to doskonałe źródło żelaza, promuje trawienie i pomaga zwalczać wzdęcia. Jest jeszcze zawarty w surówce olej. A jak wiadomo jest to źródło dobrych tłuszczów, które pomagają wchłaniać witaminy A, D, E i K.

Surówka z kapusty kiszonej

W dawnej kuchni polskiej do takiej surówki z kapusty kiszonej dodawało się również kapary.. dużo, dużo pysznych kaparów. Polecam zatem spróbować podać taką surówkę również z kaparami. Na wiosnę zaś bardzo często gotuję bigos z młodej kapusty. Wracając jednak do przepisu, surówka z kiszonej kapusty i marchewki najlepiej smakuje na jesieni, gdy szykujemy swoją domową kapustę kiszoną. Surówka z kiszonej kapusty przepisy z marchewką, czy też z majonezem. Każda wersja jest pełna zdrowia. Moja surówka z kiszonej kapusty przepis, który szykuję bardzo często do takich dań jak wątróbka drobiowa podsmażona z cebulką i podana z ziemniakami.  Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem idealnie sprawdzi się jako dodatek do drugich dań. Świetnie komponuje się z tłustymi mięsami, doskonale balansując ich smak dzięki swojemu kwasowemu profilowi. Jest to także świetny wybór do tradycyjnych, polskich obiadów z kotletem schabowym czy pieczonym boczkiem. A jeżeli szukasz lekkiego, ale pożywnego posiłku, polecam surówkę jako dodatek do ryby na parze. Ta prosta, ale magiczna kombinacja składników zadowoli każde podniebienie, jednocześnie dostarczając organizmowi mnóstwo cennych składników odżywczych.