Sałatka świąteczna
Sałatka świąteczna to super uniwersalna propozycja na każdą okazję. To przepis, który sprawdzi Ci się nie tylko na Boże Narodzenie, ale i na Sylwestra. Idealne dobrane składniki i prostota wykonana to podstawa.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: około 1090 g sałatki
Kaloryczność kcal: 150 w 100 g sałatki
[ więcej ]
Składniki [ więcej ]
- 500 g ugotowanych ziemniaków - do 700 g przed obraniem
- 200 g filetów śledziowych a'la matjas z oleju - około 2-3 płaty
- 100 g kukurydzy konserwowej lub nieco mniej - 1 mała puszka
- do 40 g cebuli - czyli mały kawałek lub dwie cebulki szalotki
- do 100 g mrożonego groszku - około pół szklanki
- 60 g ogórków konserwowych - np. 3 malutkie
- 60 g ulubionego majonezu - około 3 pełne łyżki
- 10 g ulubionej musztardy - 1 płaska łyżka
- 3 łyżki świeżo siekanego koperku
- przyprawy: po 1/4 płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
Sałatka świąteczna przepis
Obierz i ugotuj do miękkości (w osolonej wodzie) około 500 gramów ziemniaków. Do sałatki wybierz ziemniaki mniej mączyste, najlepiej o żółtym miąższu. Polecam ziemniaki typu A lub B. Przestudzone ziemniaki pokrój nożem na małe kawałki na jeden kęs. Można je też śmiało podzielić widelcem. W sałatce mogą być bardziej rozdrobnione. Odstaw je do całkowitego przestudzenia.
Porada: Możesz też śmiało ugotować je dzień wcześniej lub wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu.
Około 100 gramów mrożonego groszku wrzuć go małego garnuszka z gotująca się wodą. Wystarczy szklanka wrzątku. Po 3 minutach gotowania groszek będzie już wystarczająco miękki. Odcedź wodę i odłóż groszek do przestudzenia.
Porada: Można użyć groszku konserwowego, który po odcedzeniu z zalewy jest od razu gotowy do użycia.
Do tej sałatki używam filetów śledziowych z oleju a'la Matjas. Trzy małe filety śledziowe ważyły łącznie 200 gramów. Osusz je ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki.
Do miski z przestudzonymi kawałkami ziemniaków, groszkiem i śledziem dodaj też do 100 gramów odsączonej z zalewy kukurydzy konserwowej. Mały kawałek cebuli pokrój bardzo drobno. Sama dodałam tym razem dwie malutkie szalotki. Około 60 gramów ogórków konserwowych pokrój na kawałki nie większe niż 1x1 cm.
Porady: Zamiast cebuli można dodać szczypiorek. Ogórki można zastąpić marynowanymi grzybkami lub pieczarkami. Odrobinę groszku i kukurydzy możesz zostawić do udekorowania gotowej sałatki.
Na koniec dodaj również około 60 gramów (lub więcej) ulubionego majonezu oraz łyżkę musztardy (u mnie delikatesowa). Dorzuć trzy łyżki świeżo siekanego koperku oraz po 1/4 płaskiej łyżeczki soli i świeżo mielonego pieprzu. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sałatki, a następnie sprawdź jej smak i zdecyduj, czy chcesz dodać więcej przypraw lub wcześniej dodanych składników.
Porada: Aby sałatka wyszła lżejsza, część majonezu można zastąpić gęstym i kremowym jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.
Sałatkę świąteczną można podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Jeśli trzymasz ją w lodówce dłużej niż dwa dni, to przed podaniem raz jeszcze wymieszaj składniki sałatki. Trzymaj ją w lodówce, w szklanym naczyniu i pod przykryciem przynajmniej przez trzy dni.
Smacznego.