Sałatka z paluszkami krabowymi
Sprawdź jak smakuje najlepsza sałatka z paluszkami krabowymi z dodatkiem ryżu. Ta rewelacyjna sałatka z surimi to bardzo prosta i pyszna propozycja na kolację. Przepis jest sprawdzony i wart wypróbowania.
- pyszna sałatka krabowa
- błyskawiczne i proste wykonanie
- uniwersalna sałatka na wszelkie przyjęcia
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania ryżu: 15 minut
Czas studzenia ryżu: 20 minut
Liczba porcji: 1 kg sałatki surimi
Kaloryczność kcal: 130 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa
- 1 torebka ryżu np. basmati - 100 g
- opakowanie paluszków krabowych surimi - 250 g
- puszka kukurydzy - 400 g
- 3 średnie ogórki gruntowe - 200 g
- pół małej cebuli czerwonej - 50 g
- 2 łyżki dobrego majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli, spora szczypta pieprzu
- zioła do wyboru: kolendra, natka pietruszki, koperek, szczypiorek
Sałatka krabowa
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około kilograma sałatki z z paluszków surimi. Będą to cztery solidne porcje sałatki.
Jeśli miałabym polecić najlepszy przepis na wykorzystanie paluszków surimi, to będzie to właśnie ta sałatka z paluszkami krabowymi. Jest prosta, super pyszna i bardzo uniwersalna. Śmiało możesz ją zrobić na kolację, zabrać do pracy na lunch, czy też podać na przyjęciu. Sałatka z surimi i ryżem sprawdzi się też na grilla a nawet jako jedna z sałatek na Wigilię.

Sałatka z surimi
Sałatkę z paluszkami surimi szykuje się w kilka minut. Jednak aby "poskładać" wszystkie składniki trzeba najpierw przygotować sobie bazę, czyli ryż, makaron ryżowy lub zwykły makaron pszenny.
Moja sałatka z paluszkami krabowymi bazuje na ryżu. Ugotuj zatem torebkę ryżu basmati lub też ryżu jaśminowego zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu saszetki ryżu o wadze 100 gramów otrzymałam ryż ugotowany o wadze 330 gramów. Ugotowany ryż umieść w miseczce i odstaw do całkowitego przestudzenia.
Porada: Zamiast ryżu możesz też ugotować makaron ryżowy lub zwykły makaron pszenny. W obu przypadkach użyj po 100 gramów suszonego produktu i gotuj do miękkości zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu produktu.

Paluszki krabowe, czyli paluszki surimi to produkt, który jest gotowy do jedzenia bez dodatkowej obróbki termicznej. Ja kupuję paluszki "lodówkowe", czyli te nie mrożone. Można też użyć paluszków mrożonych, które przed użyciem trzeba najpierw rozmrozić. Ja jednak polecam te nie mrożone. Są zazwyczaj lepszej jakości.
Z każdego paluszka zdejmij folię. Paluszki pokrój na mniejsze kawałki.

W jednej misce umieść razem wszystkie składniki sałatki z surimi. Ogórki obierz i pokrój w kostkę. W razie potrzeby usuń wodniste i przerośnięte gniazdo nasienne. Czerwoną cebulę posiekaj drobno. Kukurydzę odsącz z zalewy. Po odsączeniu otrzymałam pełną szklankę kukurydzy, czyli około 220 gramów kukurydzy z puszki.

Wymieszaj razem: przestudzony ryż, pokrojone w kawałki paluszki krabowe, odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową, pokrojone w kostkę ogórki, posiekaną cebulkę oraz dwie łyżki majonezu, dwie łyżki jogurtu naturalnego, pół płaskiej łyżeczki soli, sporą szczyptę świeżo mielonego pieprzu oraz garść ulubionych siekanych ziół.


Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników sałatki sprawdź jej smak. Być może wolisz dodać do niej więcej soli lub pieprzu.
Smacznego!