Sernik z rabarbarem i białą czekoladą

Sernik z rabarbarem i białą czekoladą

Ten sernik jest wart każdej minuty poświęconej na jego wykonanie. Wbrew pozorom jest bardzo prosty i niebiańsko smaczny :-)

Aksamitny, rozpływający się w ustach.. delikatnie owocowy i zwyczajnie piękny.

Czas przygotowywania: 1 h
Czas chłodzenia: minimum 2 h
Czas pieczenia: 90 minut - 160 stopni
Ilość porcji: tortownica o średnicy do 22 cm


Składniki na sernik:
• 500 g dobrego mielonego twarogu np. Piątnica
• 250 g serka mascarpone
• 1 budyń waniliowy (proszek o wadze około 60 g)
• pół szklanki śmietanki słodkiej 30-36 %
• 3 średnie jajka
• 1/3 szklanki cukru

Rabarbarowy syrop:
• 1 kg rabarbaru - najlepiej różowy
• 3 łyżki cukru
• pół szklanki wody

Składniki na mleczną polewę:
• tabliczka białej czekolady - 100 g
• 100 ml śmietanki 30-36 %

Na spód opcjonalnie:
• masło do wysmarowania formy od wewnątrz
• niecałe pół szklanki pełnotłustej "mąki" kokosowej do obsypania

Dekoracja:
polewa z białej czekolady, suszone bądź świeże truskawki lub poziomki

Spód
Jeśli planujesz piec sernik z lekkim spodem kokosowym, wysmaruj formę masłem a następnie obficie obsyp od środka "mąką" z kokosa. Na dnie zostaw grubszą warstwę.

Masa serowa z syropem z rabarbaru:
Rabarbar obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej w rondelku wodą - nie więcej niż pół szklanki oraz wsyp 3 łyżki cukru. Gotuj pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie cały syrop dobrze odcedź przez sitko i odstaw do wystudzenia. Możesz również zredukować ilość wody poprzez dodatkowe podgrzewanie go bez przykrywki. Jeśli Twój rabarbar nie miał pięknej różowej barwy możesz do syropu dodać sok z buraka lub ewentualnie różowy barwnik spożywczy.

W tym czasie w misce zmiksuj oba sery, proszek budyniowy oraz pół szklanki śmietanki. Jajka zaś ubijaj osobno 3 minuty razem z 1/3 szklanki cukru.

Do miski z serami dodaj przestudzony syrop z rabarbaru oraz jajka ubite z cukrem. Całość dobrze wymieszaj. Masa będzie dość rzadka.

Masę serową ostrożnie wylej do tortownicy.

Sernik piecz na środkowej półce, 90 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu sernik zostaw w zamkniętym piekarniku na 10 minut. Mimo iż ten sernik jest bardzo "mokry" polecam wstawić na dno piekarnika keksówkę z wrzątkiem. Sernik długo się piecze, dlatego też może lekko popękać na samym środku.

Polewa z białej czekolady
Śmietankę umieść w rondelku i podgrzej prawie do wrzenia. Zdejmij z palnika i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Przy proporcji 1-1 polewa nawet po schłodzeniu zachowa płynność. Jeśli chcesz by była sztywniejsza musisz dodać 2 tabliczki czekolady zamiast jednej ;-)

Sernik po upieczeniu należy przestudzić oraz schłodzić w lodówce - minimum 2 h a najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu można udekorować go polewą z białej czekolady oraz owocami.

sernik-z-rabarbarem-i-biala-czekolada-1

sernik-z-rabarbarem-i-biala-czekolada-2

sernik-z-rabarbarem-i-biala-czekolada-3

Uwaga
Przy diecie bezglutenowej można pominąć polewę z białej czekolady bądź zakupić białą czekoladę na mleku ryżowym - są takie ;-)
Budynie bez glutenu są znacznie łatwiej dostępne.

Sernik przechowuj w lodówce "pod kloszem" do 7 dni :-)
Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (8 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Magda
2017-05-18 06:15
Witam, sernik wygląda smakowicie. Mogę tylko prosić o wytłumaczenie laikowi co to jest mąka kokosowa? Chodzi o zmielony kokos?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-05-18 09:03
Tak Magdo, wysuszony i zmielony na mąkę miąższ kokosowy. Taką mąkę można teraz zakupić w wielu sklepach. Nieodtłuszczona jest pyszna :-)
user pic
Ola
2017-05-18 08:29
Hej ho, na diecie bezglutenowej można jeść białą czekoladę :-) każdą właściwie. Chyba chodziło o dietę bezlaktozową...? Budyń z natury bezglutenowy (skrobia, cukier, aromaty), ale oczywiście trzeba uważać ze względu na specyfikę producenta. Ci mniej wrażliwi (jak ja - celiak od urodzenia) raczej nie mają z tym problemu... bardzo fajny przepis! Pozdrawiam ciepło!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-05-18 09:02
Zgadza się Olu.. bardzo często jednak gotowe produkty wytwarzane są w fabrykach, gdzie jest gluten i na opakowaniach są ostrzeżenia o ewentualnym zanieczyszczeniu produktu końcowego.
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-05-18 10:06
Cudownie wygląda <3 Właśnie mamy problem z dostaniem różowego rabarbaru :(
user pic
Gaga
2017-05-18 12:54
Jaki wymiar formy ? :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-05-18 16:08
Tortownica - średnica 22 cm :-)
user pic
Marta
2017-05-18 17:56
A można dodać inne owoce ? Np.maliny albo truskawki ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-05-18 17:58
Tak Marto, śmiało :-)
user pic
Marta
2017-05-18 18:05
Dzięki wielkie napewno wypróbuje przepis :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-05-18 18:58
;-)
user pic
BJ
2017-05-18 21:01
1kg to waga rabarbaru obranego?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-05-19 10:14
Przed obraniem :-)
user pic
BJ
2017-05-19 15:57
Dzięki ??
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-05-19 18:58
Bardzo proszę :-)
user pic
Sosna
2017-05-19 17:37
Wygląda bosko! :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-05-19 18:58
Dzięki!
user pic
Beata
2017-10-05 12:11
Czy mogę sama zrobić mąkę z wiórów kokosowych ???
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-05 14:16
Tak, jeśli ma Pani dobry młynek do kawy.
user pic
beata
2017-10-05 22:02
Mam blender ale i młynek się znajdzie :) dziękuję :)