Sernik z rabarbarem i białą czekoladą

Sernik z rabarbarem i białą czekoladą

Ten sernik jest wart każdej minuty poświęconej na jego wykonanie. Wbrew pozorom jest bardzo prosty i niebiańsko smaczny :-) Aksamitny, rozpływający się w ustach.. delikatnie owocowy i zwyczajnie piękny.

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: tortownica 22 cm

Składniki na sernik

  • 500 g dobrego mielonego twarogu np. Piątnica
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 budyń waniliowy (proszek o wadze około 60 g)
  • pół szklanki śmietanki słodkiej 30-36 %
  • 3 średnie jajka
  • 1/3 szklanki cukru

Rabarbarowy syrop

  • 1 kg rabarbaru - najlepiej różowy
  • 3 łyżki cukru
  • pół szklanki wody

Składniki na mleczną polewę

  • tabliczka białej czekolady - 100 g
  • 100 ml śmietanki 30-36 %

Na spód opcjonalnie

  • masło do wysmarowania formy od wewnątrz
  • niecałe pół szklanki pełnotłustej "mąki" kokosowej do obsypania

Dekoracja

  • polewa z białej czekolady, suszone bądź świeże truskawki lub poziomki

Spód
Jeśli planujesz piec sernik z lekkim spodem kokosowym, wysmaruj formę masłem a następnie obficie obsyp od środka "mąką" z kokosa. Na dnie zostaw grubszą warstwę.

Masa serowa z syropem z rabarbaru:
Rabarbar obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej w rondelku wodą - nie więcej niż pół szklanki oraz wsyp 3 łyżki cukru. Gotuj pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie cały syrop dobrze odcedź przez sitko i odstaw do wystudzenia. Możesz również zredukować ilość wody poprzez dodatkowe podgrzewanie go bez przykrywki. Jeśli Twój rabarbar nie miał pięknej różowej barwy możesz do syropu dodać sok z buraka lub ewentualnie różowy barwnik spożywczy.

W tym czasie w misce zmiksuj oba sery, proszek budyniowy oraz pół szklanki śmietanki. Jajka zaś ubijaj osobno 3 minuty razem z 1/3 szklanki cukru.

Do miski z serami dodaj przestudzony syrop z rabarbaru oraz jajka ubite z cukrem. Całość dobrze wymieszaj. Masa będzie dość rzadka.

Masę serową ostrożnie wylej do tortownicy.

Sernik piecz na środkowej półce, 90 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu sernik zostaw w zamkniętym piekarniku na 10 minut. Mimo iż ten sernik jest bardzo "mokry" polecam wstawić na dno piekarnika keksówkę z wrzątkiem. Sernik długo się piecze, dlatego też może lekko popękać na samym środku.

Polewa z białej czekolady
Śmietankę umieść w rondelku i podgrzej prawie do wrzenia. Zdejmij z palnika i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Przy proporcji 1-1 polewa nawet po schłodzeniu zachowa płynność. Jeśli chcesz by była sztywniejsza musisz dodać 2 tabliczki czekolady zamiast jednej ;-)

Sernik po upieczeniu należy przestudzić oraz schłodzić w lodówce - minimum 2 h a najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu można udekorować go polewą z białej czekolady oraz owocami.

Sernik z rabarbarem i białą czekoladą, 1

Sernik z rabarbarem i białą czekoladą, 2

Sernik z rabarbarem i białą czekoladą, 3

Uwaga
Przy diecie bezglutenowej można pominąć polewę z białej czekolady bądź zakupić białą czekoladę na mleku ryżowym - są takie ;-)
Budynie bez glutenu są znacznie łatwiej dostępne.

Sernik przechowuj w lodówce "pod kloszem" do 7 dni :-)
Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (39 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷