Sernik Matcha
Sernik Matcha pieczony to sernik przepiękny, super pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Przepis sprawdzi się na wiele okazji. Będzie idealny na przywitanie wiosny, na wielkanocny stół i nie tylko.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: tortownica 24 cm - około 1900 g
W 100 g sernika:
Wartość energetyczna
270 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki na spód [ więcej ]
- 200 g ciasteczek typu Digestive (owsiane, pełnoziarniste, np. kokosowe)
- 1 łyżka masła - około 15-20 g
Składniki na sernik Matcha
- 1kg półtłustego lub tłustego twarogu lub wysokiej jakości sera twarogowego mielonego
- 250 g mascarpone - małe opakowanie
- 3 większe lub 4 małe jajka - około 200 g
- 250 g mleka skondensowanego słodzonego
- 100 g cukru - niecałe pół szklanki
- 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - około 40 g
- 20 g herbaty Matcha w proszku - około 2-3 łyżki
- 120 g świeżych lub mrożonych malin - lub więcej
Sernik Matcha
Do miski malaksera włóż ciasteczka (200 gramów). Zmiksuj je na piasek. Jeśli masz małą komorę oraz sprzęt o małej mocy, to polecam kruszyć po kilka ciastek na raz i zmielone przekładać do miski. Jeśli nie masz malaksera, to ciastka możesz umieścić w misce i rozgnieść przy pomocy tłuczka drewnianego z okrągłą końcówkową lub umieścić je w woreczku strunowym i pokruszyć wałkiem. Do zmielonych ciasteczek dodaj 20 gramów roztopionego i całkowicie przestudzonego masła (może to być też bardzo miękkie masło). Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
Przygotuj sobie formę do pieczenia. Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Dno oraz boki formy wyłóż papierem/pergaminem do wypieków i zapnij obręcz. Aby papier dobrze się trzymał, boki wysmaruj od wewnątrz miękkim masłem. Do natłuszczonych boków przyłóż wyższe paski papieru do pieczenia (trzeba je sobie samodzielnie wyciąć z arkusza papieru do pieczenia).
Masę ciasteczkową (będzie dość sypka) przełóż do formy i uklep ją wyrównując powierzchnię. Na czas szykowania masy serowej formę z przygotowanym spodem zostaw na blacie kuchennym.
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmiel dwukrotnie w maszynce. Jeśli używasz dobrej jakości twarogu mielonego, to wystarczy, że umieścisz go w misce z pozostałymi składnikami. Do miski dodaj 250 gramów serka mascarpone oraz wbij 3 duże lub 4 małe jajka. Dodaj 250 gramów mleka skondensowanego słodzonego (z tubki lub z puszki) i wsyp 100 gramów cukru (lub mniej). Wsyp też opakowanie/saszetkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru o wadze 35-40 gramów. Całość zmiksuj na wolnych obrotach miksera, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec delikatnie, ale dokładniej wymieszaj masę sernikową przy pomocy szpatułki.
Mniejszą część masy sernikowej (2/5) przełóż do osobnej miski. Ma pozostać biała. Do miski z pozostałą masą (3/5) wsyp około 20 gramów Matchy w proszku. Bardzo dokładnie zmiksuj masę, by była jednolicie zielona i gładka.
Porady: Do miski z masą białą można dodać nasionka wydłubane z połowy laski wanilii. Do miski z zieloną masą serową można dodać skórkę otartą z jednej limonki. Herbatę w proszku Matcha można zamienić na młody jęczmień w proszku, który również ma piękny, intensywnie zielony kolor, za to znacznie delikatniejszy smak.
Zieloną masę serową przełóż do formy z ciasteczkowym spodem.
Porada: Dla ciekawego efektu (intensywne przejście kolorów) można dodatkowo delikatnie posypać masę herbatą w proszku (ja tego nie robiłam).
Na warstwę zieloną wyłóż masę sernikową białą. Robię to łyżka po łyżce, pokrywając całą powierzchnię formy. Na koniec wyrównaj sernik.
Na wierzch wyłóż owoce. U mnie były to świeże maliny, ale mogą być też mrożone. Należy je jednak wcześniej rozmrozić i osuszyć. Śmiało można dodać i dwa razy więcej malin. Pasują tu też czerwone porzeczki, jeżyny i jagody leśne. Zamiast owoców można dać pistacje.
Sernika nie piekę z funkcją pary. Nie stosuję też kąpieli wodnej, ponieważ nie przeszkadza mi to, że lekko popęka w tracie pieczenia (albo wcale nie popęka - jeśli masa była rzadsza).
Formę z sernikiem umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (wybierz środkową lub nieco niższą) i piecz sernik przez 90 minut z funkcją pieczenia góra/dół. Po wyłączeniu piekarnika nie uchylaj drzwiczek pieca przynajmniej przez 10 minut. Potem uchyl je nieznacznie na 30 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i wyjmij sernik Matcha. Przestudzony sernik umieść w lodówce pod kloszem na minimum cztery godziny, a najlepiej na całą noc. Idealną strukturę osiąga bowiem po schłodzeniu.
Porady: Jeśli góra sernika będzie za blisko grzałek i w połowie pieczenia zacznie się za mocno podpiekać, to zredukuj moc palnika o 10 stopni. Jeśli Twoja masa serowa była rzadka, polecam wydłużyć pieczenie sernika nawet o 20 minut.
Przed podaniem sernik można jeszcze dodatkowo dowolnie udekorować. Polecam oprószyć go odrobiną herbaty w proszku. Można też dodać owoce: plasterki kiwi, maliny, plasterki limonki. Zawsze sprawdzi się też bita śmietana lub inny, jasny krem oraz listki mięty lub melisy.
Upieczony i schłodzony sernik Matcha przechowuj w lodówce pod kloszem. Trzymany w chłodzie (6-10 stopni, w lodówce) świeżość zachowa przynajmniej przez tydzień.
Smacznego.