Ciasto brzoskwiniowy raj

Ciasto brzoskwiniowy raj

Niesamowity sernik bez pieczenia, który może śmiało pełnić rolę tortu.

- do jego zrobienia potrzebujesz tylko 3 składników
- prosty i tani w wykonaniu
- idealny na każdą porę roku
- bez spodu i bez pieczenia
- owocowy i nie za słodki

Czas szykowania: około 30 min (+ chłodzenie)
Czas chłodzenia: łącznie 3 godziny
Ilość: tortownica średnicy minimum 24 cm

Składniki:
• 1 kg twarogu mielonego - u mnie z kubełka Piątnicy
• 3 galaretki brzoskwiniowe + wrzątek
• duża puszka brzoskwiń w syropie - 850 ml

Otwórz puszkę z brzoskwiniami. Syrop przelej do rondelka, zaś brzoskwinie przełóż do miseczki.

Do syropu dolej tyle wody, by razem otrzymać 600 ml płynu (u mnie 300 ml syropu i 300 ml wody). Syrop z wodą zagotuj. Zdejmij z palnika i wsyp wszystkie 3 galaretki. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw.

Do dużej miski przełóż cały ser z kubełka. Jeszcze gorący płyn galaretkowy przelewaj stopniowo do miski z serem ciągle miksując masę na najmniejszych obrotach miksera. UWAGA - Zostaw w rondelku około 150 ml płynu - będzie Ci potrzebny do wykonania musu brzoskwiniowego, który wylejesz na sernik.

W miseczce zostaw dwie połówki brzoskwiń (właśnie do zrobienia musu). Resztę brzoskwiń pokrój w cienkie plasterki.

Dna tortownicy niczym nie wykładaj i nie smaruj. Zapnij obręcz. Wylej masę serową (może odrobinkę przeciekać na początku - to zależy od formy). Na masę rozsyp po całej powierzchni kawałki brzoskwi. Ja wylałam jeszcze rzadką masę, więc moje owoce opadły na dno. Tortownicę umieść w lodówce na 1 godzinę do częściowego stężenia. 

Mus brzoskwiniowy
Po godzinie, do rondelka dodaj pozostawione dwie połówki brzoskwini. Galaretka prawie stężała - nic nie szkodzi. Przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj całość na gładko. Mus pięknie się napowietrzy. Od razu wylej cały mus na sernik i rozprowadź go po jego powierzchni.

Odstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej. Wystarczą jeszcze maksymalnie 2 godziny :-)

ciasto-brzoskwiniowy-raj-1

ciasto-brzoskwiniowy-raj-2

ciasto-brzoskwiniowy-raj-3

Po wyjęciu tortownicy z lodówki ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta
od wewnętrznej części formy.  Możesz wówczas odpiąć obręcz. Najlepiej podawać na spodzie tortownicy lub ostrożnie przełożyć sernik na paterę przy użyciu dwóch płaskich noży.

Smacznego!!

Średnia 4.8 / 5 (14 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Agnieszka - Polska Zupa
2017-01-21 10:09
Piękny, prosty i do tego jak się prezentuje!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-21 13:19
Dziękuję Agnieszko :-)
Ela Strzelczyk
2017-01-28 18:36
...no dla mnie bomba,zrobię na pewno :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-29 09:46
Super Elu, polecam gorąco!
Lusia
2017-04-07 10:01
zrobię ten sernik na święta, kupiłam już wszystkie produkty ;) mam jedno pytanko....czy bardzo zwarty jest ten serniczek? Wolałabym żeby nie był zbyt twardy ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-07 13:40
;-) Jest taki "akurat". Może Pani dać 2,5 torebki galaretki też się uda (wówczas odrobinę mniej wrzątku).
Lusia
2017-04-07 17:41
Dziękuję za radę, batdzo mi się tu podoba i zamierzam wypróbować wszystkie bezglutenowe przepisy :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-08 09:05
Dziękuję i zapraszam :-)
Ma ria
2017-05-27 23:55
Na następną niedziele zrobię .
Justyna
2017-06-08 17:14
A czy można upiec biszkopt jako spód ciasta ? Czy będzie się ten sernik trzymał na biszkopcie?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-08 17:48
Myślę, że śmiało możesz wzbogacić przepis o biszkopt.
Agnieszka
2017-06-23 06:23
Wspaniały nawet poleciłam ☺
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-23 09:25
Dziękuję Agnieszko! <3