Ciasto brzoskwiniowy raj

Ciasto brzoskwiniowy raj

Niesamowity sernik bez pieczenia, który może śmiało pełnić rolę tortu.

- do jego zrobienia potrzebujesz tylko 3 składników
- prosty i tani w wykonaniu
- idealny na każdą porę roku
- bez spodu i bez pieczenia
- owocowy i nie za słodki

Czas szykowania: około 30 min (+ chłodzenie)
Czas chłodzenia: łącznie 3 godziny
Ilość: tortownica średnicy minimum 24 cm

Składniki:
• 1 kg twarogu mielonego - u mnie z kubełka Piątnicy
• 3 galaretki brzoskwiniowe + wrzątek
• duża puszka brzoskwiń w syropie - 850 ml

Reklama

Otwórz puszkę z brzoskwiniami. Syrop przelej do rondelka, zaś brzoskwinie przełóż do miseczki.

Do syropu dolej tyle wody, by razem otrzymać 600 ml płynu (u mnie 300 ml syropu i 300 ml wody). Syrop z wodą zagotuj. Zdejmij z palnika i wsyp wszystkie 3 galaretki. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw.

Do dużej miski przełóż cały ser z kubełka. Jeszcze gorący płyn galaretkowy przelewaj stopniowo do miski z serem ciągle miksując masę na najmniejszych obrotach miksera. UWAGA - Zostaw w rondelku około 150 ml płynu - będzie Ci potrzebny do wykonania musu brzoskwiniowego, który wylejesz na sernik.

W miseczce zostaw dwie połówki brzoskwiń (właśnie do zrobienia musu). Resztę brzoskwiń pokrój w cienkie plasterki.

Dna tortownicy niczym nie wykładaj i nie smaruj. Zapnij obręcz. Wylej masę serową (może odrobinkę przeciekać na początku - to zależy od formy). Na masę rozsyp po całej powierzchni kawałki brzoskwi. Ja wylałam jeszcze rzadką masę, więc moje owoce opadły na dno. Tortownicę umieść w lodówce na 1 godzinę do częściowego stężenia. 

Mus brzoskwiniowy
Po godzinie, do rondelka dodaj pozostawione dwie połówki brzoskwini. Galaretka prawie stężała - nic nie szkodzi. Przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj całość na gładko. Mus pięknie się napowietrzy. Od razu wylej cały mus na sernik i rozprowadź go po jego powierzchni.

Odstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej. Wystarczą jeszcze maksymalnie 2 godziny :-)

Ciasto brzoskwiniowy raj, 1

Ciasto brzoskwiniowy raj, 2

Ciasto brzoskwiniowy raj, 3

Po wyjęciu tortownicy z lodówki ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta
od wewnętrznej części formy.  Możesz wówczas odpiąć obręcz. Najlepiej podawać na spodzie tortownicy lub ostrożnie przełożyć sernik na paterę przy użyciu dwóch płaskich noży.

Smacznego!!

Średnia 4.6 / 5 (27 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-01-21 10:09
Piękny, prosty i do tego jak się prezentuje!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-21 13:19
Dziękuję Agnieszko :-)
2017-01-28 18:36
...no dla mnie bomba,zrobię na pewno :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-29 09:46
Super Elu, polecam gorąco!
2017-04-07 10:01
zrobię ten sernik na święta, kupiłam już wszystkie produkty ;) mam jedno pytanko....czy bardzo zwarty jest ten serniczek? Wolałabym żeby nie był zbyt twardy ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-07 13:40
;-) Jest taki "akurat". Może Pani dać 2,5 torebki galaretki też się uda (wówczas odrobinę mniej wrzątku).
2017-04-07 17:41
Dziękuję za radę, batdzo mi się tu podoba i zamierzam wypróbować wszystkie bezglutenowe przepisy :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-08 09:05
Dziękuję i zapraszam :-)
2017-05-27 23:55
Na następną niedziele zrobię .
2017-06-08 17:14
A czy można upiec biszkopt jako spód ciasta ? Czy będzie się ten sernik trzymał na biszkopcie?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-08 17:48
Myślę, że śmiało możesz wzbogacić przepis o biszkopt.
2017-06-23 06:23
Wspaniały nawet poleciłam ☺
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-23 09:25
Dziękuję Agnieszko! <3
2018-01-16 00:42
Aniu, jesteś Mistrzynią! Wszystkie Twoje przepisy są doskonałe. Dziękuję!
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Ci.. jesteś kochana❤️
Fantastyczny 🤗lekki orzeźwiajacy po prostu pyszny !!! Był tak dobry ze zdiecie zrobiłam jak został ostatni kawałek ☺️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-24 09:27
Sernik Ewelino wygląda perfekcyjnie! Cudna pianka na szczycie😍🌼❤️
2018-02-06 15:43
Robiłam już kilka razy. Jest szybki i bardzo łatwy w wykonaniu a co najważniejsze pyszny. Polecam!!!!
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-06 17:56
Izo, doszłaś do perfekcji!! Piękny sernik ❤️❤️
2018-03-24 21:12
Jesteś wspaniała Aniu ,wlaśnie zrobiłam napewno nie taki piękny jak twoj,ale ja jestem nowicjusz, 😂zrobilam na spodzie ciasteczkowym a górę posypałam czekoladą mieszaną, jest przepyszny,🍰🍰🍰
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-25 10:40
Dziękuję Ci! A Twój sernik wygląda świetnie!😍
2018-06-20 09:56
Witam, jakie inne owoce polecasz do tego sernika?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-20 10:09
Idealne będą jeszcze morele, truskawki, nektarynki...
2018-06-20 11:11
A czym zastąpić syrop z puszki?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-20 17:22
Przegotowany sok z owoców z cukrem.
2018-06-21 18:34
Wygląda rewelacyjnie! 😍
Mam tylko pytanie, jaką średnicę ma tortownica?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-22 09:46
Dziękuję bardzo Wiolu! Sernik na zimno z brzoskwiniami robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm.
2018-06-24 19:22
Dzisiaj robiłam Twój BRZOSKWINIOWY RAJ równie pyszny 😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-25 10:45
Wspaniały sernik Ewo! 😍
2018-07-06 16:52
Ania, sernik jest przepyszny, lekki i orzeźwiający!Gratuluję pomysłu. Dodałam biszkopty na spód i galaretkę schłodziłam przed połączeniem z serem dzięki czemu nic nie wypłynęło:)Przepis prosty i szybki.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-06 17:55
Dziękuję Lidko!! Twój sernik na zimno z brzoskwiniami wygląda wręcz perfekcyjnie!😍
2018-07-17 18:43
Czy można do sernika dodać inny smak galaretki? Niestety mam problem z kupieniem brzoskwiniowej :(
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-17 18:56
Możesz dać morelową, pomarańczową.. 👍
2018-07-23 22:11
Sernik wyszedł pyszny! :D Dodałam biszkopty na spód, a zamiast galaretki brzoskwiniowej użyłam pomarańczowej. Skoro pierwsze ciasto się udało, to z przyjemnością wypróbuję pozostałe przepisy :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękny sernik!!!❤️
2018-08-14 15:56
a czy mogą być serki mascarpone lub homogenizowane ?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-14 18:27
Tak Małgosiu.. śmiało.
2018-09-08 23:25
Mniam pyszny. Dziś zrobiłam. Dodałam od siebie spód z ciastek be-be zbożowych, biszkoptow i masła. Wyszło rewelacyjnie😊. Posłużył za tort urodzinowy dla męża🍰. Bardzo dziękuję za pyszny przepis 🙂
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-09 09:55
Brzmi fantastycznie.. szkoda Basiu, że nie ma zdjęcia 🌼