Sernik z musem brzoskwiniowym

Sernik z musem brzoskwiniowym

Idealny sernik z musem brzoskwiniowym bez pieczenia, który może śmiało pełnić rolę tortu. Do jego zrobienia potrzebujesz tylko 3 składników. Prosty i tani w wykonaniu, idealny na każdą porę roku. Owocowy i nie za słodki.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 3 godziny
Ilość porcji: tortownica min. 24 cm

Składniki:
  • 1 kg twarogu mielonego - u mnie z kubełka Piątnicy
  • 3 galaretki brzoskwiniowe + wrzątek
  • duża puszka brzoskwiń w syropie - 850 ml

Ciasto z musem brzoskwiniowym

Otwórz puszkę z brzoskwiniami. Syrop przelej do rondelka, zaś brzoskwinie przełóż do miseczki.

Do syropu dolej tyle wody, by razem otrzymać 600 ml płynu (u mnie 300 ml syropu i 300 ml wody). Syrop z wodą zagotuj. Zdejmij z palnika i wsyp wszystkie 3 galaretki. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw.

Do dużej miski przełóż cały ser z kubełka. Jeszcze gorący płyn galaretkowy przelewaj stopniowo do miski z serem ciągle miksując masę na najmniejszych obrotach miksera. UWAGA - Zostaw w rondelku około 150 ml płynu - będzie Ci potrzebny do wykonania musu brzoskwiniowego, który wylejesz na sernik.

W miseczce zostaw dwie połówki brzoskwiń (właśnie do zrobienia musu). Resztę brzoskwiń pokrój w cienkie plasterki.

Dna tortownicy niczym nie wykładaj i nie smaruj. Zapnij obręcz. Wylej masę serową (może odrobinkę przeciekać na początku - to zależy od formy). Na masę rozsyp po całej powierzchni kawałki brzoskwi. Ja wylałam jeszcze rzadką masę, więc moje owoce opadły na dno. Tortownicę umieść w lodówce na 1 godzinę do częściowego stężenia. 

Mus brzoskwiniowy
Po godzinie, do rondelka dodaj pozostawione dwie połówki brzoskwini. Galaretka prawie stężała - nic nie szkodzi. Przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj całość na gładko. Mus pięknie się napowietrzy. Od razu wylej cały mus na sernik i rozprowadź go po jego powierzchni.

Odstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej. Wystarczą jeszcze maksymalnie 2 godziny :-)

Sernik z musem brzoskwiniowym, 1

Sernik z musem brzoskwiniowym, 2

Sernik z musem brzoskwiniowym, 3

Po wyjęciu tortownicy z lodówki ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy.  Możesz wówczas odpiąć obręcz. Najlepiej podawać na spodzie tortownicy lub ostrożnie przełożyć sernik na paterę przy użyciu dwóch płaskich noży.

Wypróbuj też mój przepis na sernik waniliowy oraz pyszny sernik z rabarbarem. Oba serniki przygotowuję z białą czekoladą.

Smacznego!!

Średnia 4.7 / 5 (95 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷