Sernik puszysty
Sernik puszysty to wspaniały, przepyszny i niezwykle delikatny sernik pieczony. Przepis sprawdzi się na wiele wyjątkowych okazji takich jak Święta, czy urodziny. Wygląda i smakuje nieziemsko.
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia sernika: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: tortownica 24 cm - około 2 kg
Kaloryczność kcal: 330 w 100 g sernika
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasteczkowy spód [ więcej ]
- 200 g ciasteczek typu Digestive (owsiane, pełnoziarniste)
- 50 g masła - 1/4 kostki o wadze 200 g
Składniki na sernik
- 1 kg półtłustego lub tłustego twarogu lub wysokiej jakości sera twarogowego mielonego
- 6 dużych lub 7 średnich jajek - około 395 g po rozbiciu
- 100 g prawdziwego masła - pół klasycznej kostki
- 200 g śmietany kwaśnej 18 % - około 5 czubatych łyżek
- 150 g cukru drobnego - około pół szklanki
- 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
- 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - około 40 g
- 40 g mąki pszennej np. tortowej - 2 pełne łyżki
Ewentualna dekoracja
- polewa z czekolady i śmietanki kremówki
- bita śmietana + wiórki z czekolady
- mini bezy lub wafelki
Sernik puszysty
Do miski malaksera włóż ciasteczka (200 gramów). Zmiksuj je na piasek. Jeśli masz małą komorę oraz sprzęt o małej mocy, to polecam kruszyć po kilka ciastek na raz i zmielone przekładać do miski. Jeśli nie masz malaksera, to ciastka możesz umieścić w misce i rozgnieść przy pomocy tłuczka drewnianego z okrągłą końcówkową lub umieścić je w woreczku strunowym i pokruszyć wałkiem. Do zmielonych ciasteczek wlej 1/4 kostki, czyli 50 gramów roztopionego i całkowicie przestudzonego masła (może to być też bardzo miękkie masło). Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
Porada: Do sernika polecam użyć dobrej jakości ciasteczek zbożowych (najlepiej owsiane, pełnoziarniste) typu Digestive. Sama użyłam tym razem ciasteczek zbożowych Krakuski.
Przygotuj sobie formę do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Dno oraz boki formy wyłóż papierem/pergaminem do wypieków i zapnij obręcz. Aby papier dobrze się trzymał, boki wysmaruj od wewnątrz miękkim masłem. Do natłuszczonych boków przyłóż wyższe paski papieru do pieczenia (trzeba je sobie samodzielnie wyciąć z arkusza papieru do pieczenia).
Masę ciasteczkową (będzie dość sypka) przełóż do formy i uklep ją wyrównując powierzchnię. Możesz do tego użyć szpatułki do tortów lub łyżki stołowej. Zależało mi tym razem na tym, by spód lekko zachodził na ranty, wiec uklepałam go przy pomocy małego słoika. Na czas szykowania masy serowej formę z przygotowanym spodem zostaw na blacie kuchennym.
Do dużej miski wbij sześć bardzo dużych lub siedem średnich jajek (u mnie łącznie 395 gramów po rozbiciu) i wsyp około 150 gramów cukru drobnego lub cukru pudru oraz saszetkę cukru wanilinowego. Sięgam po cukier drobny, ponieważ szybko się rozpuszcza.
Porada: Wszystkie składniki lodówkowe użyte do sernika, wyjmujemy wcześniej, by nabrały temperatury pomieszczenia.
Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 15 minut (z dobrym mikserem do 5-8 minut). Na zdjęciu poniżej widać jak mocno napuszyła się masa. Dlatego też istotne jest użycie miksera stojącego.
W osobnej misce umieść kilogram mielonego twarogu (nie polecam rzadkich i kwaśnych twarogów sernikowych z wiaderek). Wsyp też opakowanie/saszetkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru o wadze 35-40 gramów oraz 40 gramów mąki pszennej np. tortowej. Dodaj 200 gramów śmietany kwaśnej 18 % i 100 gramów roztopionego i przestudzonego lub bardzo miękkiego masła.
Całość zmiksuj na wolnych obrotach miksera, aż wszystkie składniki się połączą. Dzięki temu łatwiej Ci będzie wmieszać ją w puch jajeczny.
Do puchu jajecznego dodaj masę serową. Najlepiej jest robić to w kilku turach. Po każdej porcji miksuj chwilkę całość na najniższych obrotach, a na koniec delikatnie, ale dokładniej wymieszaj masę sernikową przy pomocy szpatułki.
Całą masę ostrożnie wylej/wyłóż do formy ze spodem z ciasteczek i masła.
Sernika puszystego nie piekę z funkcją pary. Nie stosuję też kąpieli wodnej, ponieważ nie przeszkadza mi to, że lekko popęka w tracie pieczenia (albo wcale nie popęka).
Formę z sernikiem umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (wybierz środkową lub nieco niższą) i piecz sernik przez 20 minut z funkcją pieczenia góra/dół. Po tym czasie zredukuj moc palnika do 150 stopni i piecz go już do końca przez 60-80 minut. Po wyłączeniu piekarnika nie uchylaj drzwiczek pieca przynajmniej przez 30 minut. Potem uchyl je nieznacznie na 10 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i wyjmij sernik. Aby można było dekorować sernik puszysty musi on całkowicie przestygnąć.
Na zdjęciu poniżej puszysty sernik jest już schłodzony i pokryty cienką warstwą polewy z czekolady z dodatkiem smietanki kremówki.
Schłodzony sernik posmarowałam odrobiną polewy czekoladowej. Na górze wycisnęłam bitą śmietanę. Całość udekorowałam mini bezikami i oprószyłam startą czekoladą.
Upieczony i schłodzony sernik puszysty przechowuj w lodówce pod kloszem. Trzymany w chłodzie (6-10 stopni, w lodówce) świeżość zachowa przynajmniej przez tydzień. A najsmaczniejszy jest na 1-2 dni po upieczeniu.
Smacznego.