Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernik puszysty

Sernik puszysty

Sernik puszysty to wspaniały, przepyszny i niezwykle delikatny sernik pieczony. Przepis sprawdzi się na wiele wyjątkowych okazji takich jak Święta, czy urodziny. Wygląda i smakuje nieziemsko. 

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia sernika: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: tortownica 24 cm - około 2 kg

Kaloryczność kcal: 330 w 100 g sernika [ więcej ]
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasteczkowy spód [ więcej ]

  • 200 g ciasteczek typu Digestive (owsiane, pełnoziarniste)
  • 50 g masła - 1/4 kostki o wadze 200 g

Składniki na sernik

  • 1 kg półtłustego lub tłustego twarogu lub wysokiej jakości sera twarogowego mielonego
  • 6 dużych lub 7 średnich jajek - około 395 g po rozbiciu
  • 100 g prawdziwego masła - pół klasycznej kostki
  • 200 g śmietany kwaśnej 18 % - około 5 czubatych łyżek
  • 150 g cukru drobnego - około pół szklanki
  • 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
  • 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - około 40 g
  • 40 g mąki pszennej np. tortowej - 2 pełne łyżki

Ewentualna dekoracja

  • polewa z czekolady i śmietanki kremówki
  • bita śmietana + wiórki z czekolady
  • mini bezy lub wafelki

Sernik puszysty
Sernik puszysty, 1

Sernik puszysty, 2

Krok 1: Szykuj spód

Do miski malaksera włóż ciasteczka (200 gramów). Zmiksuj je na piasek. Jeśli masz małą komorę oraz sprzęt o małej mocy, to polecam kruszyć po kilka ciastek na raz i zmielone przekładać do miski. Jeśli nie masz malaksera, to ciastka możesz umieścić w misce i rozgnieść przy pomocy tłuczka drewnianego z okrągłą końcówkową lub umieścić je w woreczku strunowym i pokruszyć wałkiem. Do zmielonych ciasteczek wlej 1/4 kostki, czyli 50 gramów roztopionego i całkowicie przestudzonego masła (może to być też bardzo miękkie masło). Całość bardzo dokładnie wymieszaj. 

Porada: Do sernika polecam użyć dobrej jakości ciasteczek zbożowych (najlepiej owsiane, pełnoziarniste) typu Digestive. Sama użyłam tym razem ciasteczek zbożowych Krakuski.

Szykuj spód

Krok 2: Uklep spód w formie

Przygotuj sobie formę do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Dno oraz boki formy wyłóż papierem/pergaminem do wypieków i zapnij obręcz. Aby papier dobrze się trzymał, boki wysmaruj od wewnątrz miękkim masłem. Do natłuszczonych boków przyłóż wyższe paski papieru do pieczenia (trzeba je sobie samodzielnie wyciąć z arkusza papieru do pieczenia). 

Masę ciasteczkową (będzie dość sypka) przełóż do formy i uklep ją wyrównując powierzchnię. Możesz do tego użyć szpatułki do tortów lub łyżki stołowej. Zależało mi tym razem na tym, by spód lekko zachodził na ranty, wiec uklepałam go przy pomocy małego słoika. Na czas szykowania masy serowej formę z przygotowanym spodem zostaw na blacie kuchennym.

Uklep spód w formie

Krok 3: Połącz jajka z cukrem

Do dużej miski wbij sześć bardzo dużych lub siedem średnich jajek (u mnie łącznie 395 gramów po rozbiciu) i wsyp około 150 gramów cukru drobnego lub cukru pudru oraz saszetkę cukru wanilinowego. Sięgam po cukier drobny, ponieważ szybko się rozpuszcza. 

Porada: Wszystkie składniki lodówkowe użyte do sernika, wyjmujemy wcześniej, by nabrały temperatury pomieszczenia. 

Połącz jajka z cukrem

Krok 4: Ubij jajka z cukrem

Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 15 minut (z dobrym mikserem do 5-8 minut). Na zdjęciu poniżej widać jak mocno napuszyła się masa. Dlatego też istotne jest użycie miksera stojącego.

Ubij jajka z cukrem

Krok 5: Osobno połącz resztę składników

W osobnej misce umieść kilogram mielonego twarogu (nie polecam rzadkich i kwaśnych twarogów sernikowych z wiaderek). Wsyp też opakowanie/saszetkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru o wadze 35-40 gramów oraz 40 gramów mąki pszennej np. tortowej. Dodaj 200 gramów śmietany kwaśnej 18 % i 100 gramów roztopionego i przestudzonego lub bardzo miękkiego masła. 

Osobno połącz resztę składników

Krok 6: Zmiksuj masę serową

Całość zmiksuj na wolnych obrotach miksera, aż wszystkie składniki się połączą. Dzięki temu łatwiej Ci będzie wmieszać ją w puch jajeczny. 

Zmiksuj masę serową

Krok 7: Połącz puch z masą serową

Do puchu jajecznego dodaj masę serową. Najlepiej jest robić to w kilku turach. Po każdej porcji miksuj chwilkę całość na najniższych obrotach, a na koniec delikatnie, ale dokładniej wymieszaj masę sernikową przy pomocy szpatułki. 

Połącz puch z masą serową

Krok 8: Wylej masę do formy

Całą masę ostrożnie wylej/wyłóż do formy ze spodem z ciasteczek i masła. 

Wylej masę do formy

Krok 9: Upiecz sernik

Sernika puszystego nie piekę z funkcją pary. Nie stosuję też kąpieli wodnej, ponieważ nie przeszkadza mi to, że lekko popęka w tracie pieczenia (albo wcale nie popęka).

Formę z sernikiem umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (wybierz środkową lub nieco niższą) i piecz sernik przez 20 minut z funkcją pieczenia góra/dół. Po tym czasie zredukuj moc palnika do 150 stopni i piecz go już do końca przez 60-80 minut. Po wyłączeniu piekarnika nie uchylaj drzwiczek pieca przynajmniej przez 30 minut. Potem uchyl je nieznacznie na 10 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i wyjmij sernik. Aby można było dekorować sernik puszysty musi on całkowicie przestygnąć. 

Na zdjęciu poniżej puszysty sernik jest już schłodzony i pokryty cienką warstwą polewy z czekolady z dodatkiem smietanki kremówki. 

Upiecz sernik

Sernik puszysty, 12

Sernik puszysty, 13

Schłodzony sernik posmarowałam odrobiną polewy czekoladowej. Na górze wycisnęłam bitą śmietanę. Całość udekorowałam mini bezikami i oprószyłam startą czekoladą.
  
Upieczony i schłodzony sernik puszysty przechowuj w lodówce pod kloszem. Trzymany w chłodzie (6-10 stopni, w lodówce) świeżość zachowa przynajmniej przez tydzień. A najsmaczniejszy jest na 1-2 dni po upieczeniu. 
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (409 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Bardzo puszysty sernik z wiaderka

Ah, sernik puszysty! To jedno z tych niezawodnych ciast, które potrafi uczynić każdą okazję wyjątkową. Jego sekretem do niebiańskiej tekstury jest zastosowanie dużej ilości jajek i wysokiej jakości twarogu. Wprowadzenie obfitości jajek do przepisu na puszysty sernik ma dwojakie znaczenie. Po pierwsze, jajka są naturalnym emulgatorem, który pomaga w połączeniu tłuszczów z płynami, co sprawia, że masa serowa jest jednolita, a jednocześnie nieprawdopodobnie kremowa. Po drugie, białka jajek, gdy są ubite – a to zazwyczaj kluczowy element przygotowania puszystego sernika – wprowadzają do ciasta powietrze, dzięki czemu po upieczeniu jest ono niezwykle lekkie i delikatne. Bardzo często piekę przepis na puszysty sernik z twarogiem, który miele samodzielnie dwa razy. W przepisie na sernik puszysty i wilgotny pokazałam, że sernik puszysty można też śmiało upiec z twarogu sernikowego z wiaderka. Jeśli chcesz upiec wspaniały przepis na puszysty sernik który nie opada, to zapamiętaj jedno.. jakość twarogu oraz użytych jajek to podstawa. Może ci się wspaniale udać puszysty sernik z wiaderka, ale niech to będzie naprawdę wysokiej jakości twaróg. Idealny, sernik puszysty jak chmurka wyjdzie Ci jeśli, oprócz przestrzegania wszystkich wytycznych, jakie poddałam w treści przepisu, użyjesz twarogu zwartego, nie kwaśnego i z najkrótszym składem. Najlepiej, gdy będzie to wyłącznie śmietanka oraz kultur bakterii fermentacji mlekowej. Ważna jest też zawartość tłuszczu. Najlepiej, gdy wynosi minimum 25 %. Na rynku jest jednak niewiele tak dobrych jakościowo twarogów z wiaderka, dlatego też warto samodzielnie mielić dobre twarogi tłuste i półtłuste z lokalnych mleczarni. Tak więc wykorzystanie doskonałej jakości twarogu to kolejny krok do osiągnięcia perfekcyjnego sernika. Twaróg powinien być świeży, dobrze odsączony i odpowiedniej gęstości, aby zapewnić sernikowi idealną kremowość oraz bogaty, autentyczny smak serowy. Dobry twaróg jest sercem sernika, a jego smak powinien być wyraźnie wyczuwalny. Zobacz też super przepis na pierniczki bezglutenowe. Koniecznie sprawdź też przepis na pieczony sernik chałwowy. Rewelacyjny jest też sernik Oreo w wersji pieczonej. 

Sernik puszysty

Przygotowanie sernika puszystego z dużą ilością jajek i pysznym twarogiem jest zatem warte każdego wysiłku, gdyż efekt końcowy to prawdziwe kulinarna uczta. Możemy go podać na przeróżne okazje. Sernik puszysty z budyniem lub tylko ze skrobią i aromatem, to klasyk na wielkanocnym i świątecznym stole. Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc to czas, kiedy tradycyjne wypieki wygrywają, a puszysty sernik zawsze króluje wśród nich. Dekorowany owocami lub po prostu posypany cukrem pudrem będzie wyglądał imponująco. Oczywiście przepisy na puszysty sernik mogą być naprawdę różne i zazwyczaj nie mają sporu i dekoracji. Jeśli jednak na taki "goły" sernik puszysty się decydujesz, to polecam przepis na sernik wiedeński. Sernik puszysty przepis to doskonały deser na takie okazje. Jego uniwersalność sprawia, że prawie każdy będzie zadowolony, a jego puszysta konsystencja zawsze robi wrażenie. Sernik puszysty, to też dobry wybór na wszelkiego rodzaju przyjęcia, od formalnych koktajli po niezobowiązujące spotkania z przyjaciółmi. Możemy go przygotować na zimno lub na ciepło np. z gałką lodów, zależnie od preferencji i pory roku. Puszysty sernik również świetnie sprawdzi się w roli deseru do koszyka piknikowego. Dobrze schłodzony, jest odporny na transport i może stanowić pyszny punkt kulminacyjny plenerowego posiłku. Końcówka posiłku zawsze wydaje się idealna na kawałek sernika. Puszysta i aksamitna tekstura dopełni atmosferę intymnej kolacji. Sernik puszysty jest również idealny na każdą porę roku. Latem serwujemy go z świeżymi owocami albo musem owocowym, jesienią z sosem karmelowym czy prażonymi orzechami, zimą z dodatkiem piernikowych przypraw, a wiosną może to być lekka glazura cytrynowa lub kilka listków świeżej mięty. Przepisy na sernik puszysty mogą być różne, ale ja pokazuję tę moją ulubioną i najbardziej uniwersalną wersję. Mój bardzo puszysty sernik z wiaderka piekę na spodzie w wysokie jakości ciasteczek zbożowych z masłem. Na sernik puszysty przepisy mogą mieć też jadalną dekorację. U mnie jest to cieniutka warstwa czekolady oraz bita śmietana i beziki. Bez wątpienia puszysty sernik otwiera przed nami drzwi do kulinarnej radości, która pasuje praktycznie do każdego scenariusza. Warto zatem poświęcić czas i miłość na jego przygotowanie, bo efekt z pewnością przyniesie uśmiech na twarzach degustujących. Koniecznie wypróbuj też wyjątkowy przepis na sernik z Gorgonzolą. Bardzo ciekawy i pyszny jest też sernik kokosowy z wiórkami.