Sernik krakowski

Sernik krakowski

Sernik krakowski to wspaniały, tradycyjny wypiek. Mój przepis jest sprawdzony i godny polecenia. To sernik pieczony na kruchym spodzie, z pyszną masą serową i rodzynkami oraz kratką z ciasta i słodkim lukrem.. 

- bardzo prosty skład
- opis wykonania krok po kroku
- możesz go upiec na każdą okazję
- sernik pieczony na kruchym spodzie

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas podpiekania spodu: 12 minut
Czas pieczenia sernika: 1 godzina 5 minut
Ilość porcji: 2300 g sernika

Kaloryczność kcal: 320 w 100 g sernika

Składniki na ciasto

  • trochę ponad 2 szklanki mąki - 350 g
  • kostka masła - 200 g
  • 2 łyżki cukru pudru - 50 g
  • 4 żółtka jajek - około 65 g
  • szczypta soli

Składniki na masę serową

  • 1 kg zmielonego dwukrotnie półtłustego sera twarogowego
  • około 3/4 szklanki cukru pudru - 150 g
  • 5 średnich jajek
  • 1 saszetka budyniu śmietankowego - 35 g
  • 3/4 kostki masła - 150 g
  • 2 garście rodzynek - 120 g

Składniki na lukier

  • 5 czubatych łyżek cukru pudru - 120 g
  • 5 łyżek soku z cytryny

Sernik krakowski

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: blaszka o wymiarach od 20/30 do 23/33 cm.

Pieczenie:
Podpiekanie spodu: 160 stopni i 12 minut
Pieczenie całego sernika: 160 stopni i 65 minut

Jajka i twaróg sernikowy wyjmij z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Zanim zaczniesz szykować sernik krakowski polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów w przepisie.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2300 gramów pysznego sernika krakowskiego. 

Sernik krakowski, 1

Sernik krakowski, 2

Sernik krakowski przepis

Zacznij od przygotowania ciasta na kruchy spód. Po uformowaniu w kulę będzie ono bowiem potrzebowało schłodzić się w lodówce przez minimum 30 minut.

W jednej misce umieść razem wszystkie składniki na kruchy spód pod sernik. Ze składników sypkich będą to: trochę ponad dwie szklanki mąki pszennej tortowej lub mieszanki tortowej z krupczatką w proporcji pół na pół - łącznie 350 gramów mąki; dwie łyżki cukru pudru, czyli około 50 gramów oraz szczypta soli. Dodaj cztery żółtka jajek oraz całą kostkę masła, czyli 200 gramów. Zarówno żółtka, jak i masło mogą być wyjęte prosto z lodówki. Masło kroję sobie dodatkowo w kostkę, by było mi łatwiej wyrobić ciasto. 

Sernik krakowski, 3

Sprawnie i szybko zagnieć ciasto. Możesz to zrobić przy pomocy miksera lub ręcznie. Z ciasta uformuj kulę. Lekko ją spłaszcz i zawiń w folię. Ciasto kruche odłóż do lodówki na minimum 30 minut.
Sernik krakowski, 4

W trakcie chłodzenia ciasta namocz rodzynki. Potrzebujesz około 120 gramów rodzynek. Będą to dwie mniejsze garście. Ja wymieszałam rodzynki drobne, golden oraz rodzynki thompson. Rodzynki umieść w miseczce i zalej gorącą wodą lub też gorącą wodą z odrobiną rumu. Rodzynki potrzebują minimum 20 minut, by zmięknąć. 
Sernik krakowski, 5

Po schłodzeniu ciasto będzie twardsze. Podziel je na dwa kawałki w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszy kawałek ciasta ponownie zawiń w folię i odłóż do lodówki. Większy kawałek umieść pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj na placek o średnicy zbliżonej do spodu Twojej formy (możesz też pokroić go w cienkie plastry i wyłożyć nimi spód). Formę wyłóż od środka papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż placek ciasta. Wystające resztki oderwij i dodaj do ciasta (uzupełnij braki). Ja użyłam formy o wymiarach 20 x 30 cm (jeśli użyjesz trochę większej formy, to Twój spód będzie cieńszy, niż mój). 

Formę ze spodem umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Spód podpiekaj tak do 12 minut a następnie od razu wyjmij formę z piekarnika. Nie wyłączaj jednak piekarnika, ponieważ po wyłożeniu masy serowej i kratki sernik ponownie wyląduje w piekarniku. 

Sernik krakowski, 6

Sernik krakowski, 7

Podczas podpiekania spodu zacznij szykować masę serową. To proste, bo wystarczy wszystkie składniki umieścić w jednaj misce i zmiksować na gładką masę serową.

W misce umieść zatem: jeden kilogram zmielonego dwukrotnie półtłustego sera twarogowego lub też kilogram dobrej jakości sera twarogowego mielonego z wiaderka; 3/4 kostki, czyli 150 gramów bardzo miękkiego lub roztopionego masła; pięć średnich lub dużych jajek; jedną saszetkę/torebkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru.

Porada: Zamiast budyniu możesz też dodać do masy serowej 4 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej oraz kilka kropel aromatu waniliowego, czy też łyżkę pasty lub esencji waniliowej. Do sernika krakowskiego nie polecam używać gotowych twarogów mielonych z wiaderka o rzadkiej konsystencji. 

Sernik krakowski, 8

Całą masę serową wymieszaj bardzo dokładnie. Polecam użyć do tego miksera lub nawet ręcznego blendera. Na koniec dodaj około 3/4 szklanki cukru pudru oraz bardzo dobrze odciśnięte z wody rodzynki. Masę wymieszaj dokładnie przy pomocy łyżki. 
Sernik krakowski, 9

Całą masę serową wyłóż na podpieczony spód (spód może być jeszcze gorący). Na warstwę sera wyłóż paski wycięte z mniejszego kawałka ciasta, które do tej pory czekało w lodówce. Aby wyciąć paski z ciasta kruchego wystarczy, że lekko oprószysz blat mąką i rozwałkujesz ciasto na placek nie grubszy niż 2,5 mm. Z ciasta wycinaj paski i rozkładaj na masie serowej. Możesz do tego użyć małego nożyka lub specjalnego radełka z ozdobnym "ostrzem". 
Sernik krakowski, 10

Kratkę z ciasta możesz przed pieczeniem posmarować dodatkowo mlekiem lub mieszanką mleka i żółtka jajka. Nie jest to jednak konieczne. Sernik krakowski umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Opcja pieczenia - góra/dół. Wybierz środkową półkę w piekarniku. Jeśli piekarnik ma małą komorę, to polecam umieścić sernik o półkę niżej, by góra sernika nie była za blisko grzałek. 

Przez cały czas pieczenia sernika nie zmieniaj temperatury pieczenia. Przez cały czas pieczenia nie otwieraj też piekarnika. Sernik krakowski piekę równo 65 minut. Sernik można wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Polecam jednak na pierwsze 10 minut po upieczeniu tylko uchylić drzwi piekarnika do połowy i formę wyjmować po lekkim przestudzeniu.

Sernik krakowski, 11

Sernik krakowski lukrujemy po całkowitym przestudzeniu. Aby zrobić lukier wystarczy, że 120 gramów cukru pudru (pięć czubatych łyżek) utrzesz dokładnie z pięcioma łyżkami soku z cytryny lub ewentualnie zwykłej wody. Możesz też użyć soku z limonki.  
Sernik krakowski, 12

Sernik krakowski, 13

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (299 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sernik krakowski

Jest kilka bardzo tradycyjnych i znanych serników, jakie pieczemy w Polsce. Oczywiście zalicza się do nich właśnie ten sernik krakowski z kratką. To sernik, który piekły nasze babcie i mamy. Przepis na sernik krakowski zawsze składa się z kruchego spodu, masy serowej z rodzynkami oraz kratki ułożonej na masie serowej z ciasta. Po przestudzeniu sernik krakowski polewa się lukrem. Taki właśnie sernik krakowski tradycyjny pieczemy zazwyczaj na Święta Bożego Narodzenia oraz na Wielkanoc. W jednym domach sernik krakowski pojawia się wyłącznie na Wielkanoc, w innych zaś wyłącznie na Wigilię. Sernik krakowski jest jednak mniej popularny od sernika z dodatkiem kakao w cieście. Chodzi oczywiście o sernik królewski. Bardzo popularny na moim Blogu Kulinarnym jest też pyszny i super prosty sernik bez spodu, który można upiec na każdą okazję. Uwielbiany przez wszystkich sernik złota rosa to również perełka wśród serników pieczonych. Jeśli zaś szukasz przepisu na idealny sernik bez potrzeby włączania piekarnika, to polecam Ci sernik na zimno

Przepisy na sernik krakowski

Sernik krakowski można zapewne upiec na wiele sposobów. Sernik krakowski przepisy z większą lub mniejszą ilością rodzynek, czy też z wyższą warstwą masy serowej. Każdy ma też swoje upodobania, co do warstwy spodu. Jedni wolą bardzo cienki spód, inni zaś uwielbiają grubsze ciasta, za to cieńszą warstwę masy serowej z rodzynkami. Ja zapraszam po mój sernik krakowski przepis wyważony, idealnie słodki.. mój ulubiony. Tak, sernik krakowski kcal ma sporo, ale to ciężki wypiek, więc nie zjadamy go raczej w dużych ilościach. Ja osobiście uwielbiam sernik krakowski po trzech lub czterech dniach trzymania go w chłodzie. Dla mnie jest to najlepszy, pyszny sernik krakowski do gorącej herbaty. Jeśli lubisz piec nie tylko tradycyjne słodkości, to zapraszam Cię do buszowania po mojej stronie. Znajdziesz u mnie przepisy na serniki wyjątkowe oraz na niesamowicie proste i niebanalne ciasta. Ciasteczka, bułeczki, drożdżówki czy desery w pucharkach. To wszystko u mnie znajdziesz. Zapraszam.