Sernik kawowy dalmatyńczyk

Sernik kawowy dalmatyńczyk

Słodki, kawowy.. rozpływający się w ustach..
Dla dzieci polecam kawę rozpuszczalną zastąpić kawą zbożową np. Inką.

- bez spodu
- bez jajek
- bez glutenu
- tylko 5 składników

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: tortownica 18 cm

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 1 kg dobrego mielonego twarogu np. Piątnica
  • kostka masła - 200 g
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki mąki/skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach lub sypkiej

Dodatkowo:
Posypka, wiórki z czekolady do dekoracji

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. (Ja miałam ceramiczny spód, więc nie użyłam papieru). Zapnij obręcz. 

W rondelku umieść sypką kawę, cukier oraz masło. Ustaw średnią moc palnika i podgrzewaj całość mieszając łyżką. Kawa nie łączy się dobrze w tłuszczu, więc  masa nie jest jednolita i w serniku powstaną kropki z kawy. Kropki będą bardziej widoczne, jeśli użyjesz kawy rozpuszczalnej w granulkach. Ważne, by masło rozpuściło się w całości.

W misce wymieszaj twaróg mielony z mąką ziemniaczaną. Dodaj ciepłą masę z rondelka i dobrze wymieszaj całość łyżką lub mikserem na małych obrotach.

Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą - najlepiej wrzątkiem. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce, 90 minut w temperaturze 150 stopni. 

Po upieczeniu, sernik można od razu wyjąć z pieca. Sernik nie rośnie.. nie opada.

Po wystudzeniu sernik wyjmij z tortownicy. Udekoruj np. wiórkami z czekolady. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce ;-)

Sernik kawowy dalmatyńczyk, 1

Sernik kawowy dalmatyńczyk, 2

Sernik kawowy dalmatyńczyk, 3

Sernik kawowy dalmatyńczyk, 4

Uwagi i porady:
• Jak pisałam wcześniej - kawę instant można zastąpić kawą inką. Wówczas sernik mogą jeść również Dzieci.
• Sernik jest słodki. Jeśli wolisz mniej słodkie wypieki, dodaj pół szklanki cukru zamiast całej.
• Jeśli użyjesz większej tortownicy (np. 23-24 cm), sernik będzie niższy. Należy wówczas skrócić czas pieczenia nawet o 30 minut.
• Jeśli chcesz by sernik miał jednolity kolor (bez kropek z kawy), przed dodaniem jej do rondelka z masłem rozpuść kawę we wrzątku - wystarczy 1/3 szklanki.

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (68 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷