Sernik kawowy dalmatyńczyk

Sernik kawowy dalmatyńczyk

Średnia 0.0 / 5 (0 głosów)     Oceń!

Słodki, kawowy.. rozpływający się w ustach..
Dla dzieci polecam kawę rozpuszczalną zastąpić kawą zbożową np. Inką.

- bez spodu
- bez jajek
- bez glutenu
- tylko 5 składników

Czas przygotowywania: 10 minut
Czas pieczenia: 90 minut
Ilość porcji: tortownica o średnicy 18 cm 


Składniki:
1 kg dobrego mielonego twarogu np. Piątnica
• kostka masła - 200 g
• 1 szklanka cukru
• 1/3 szklanki mąki/skrobi ziemniaczanej
• 4 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach lub sypkiej

Dodatkowo:
Posypka, wiórki z czekolady do dekoracji

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. (Ja miałam ceramiczny spód, więc nie użyłam papieru). Zapnij obręcz. 

W rondelku umieść sypką kawę, cukier oraz masło. Ustaw średnią moc palnika i podgrzewaj całość mieszając łyżką. Kawa nie łączy się dobrze w tłuszczu, więc  masa nie jest jednolita i w serniku powstaną kropki z kawy. Kropki będą bardziej widoczne, jeśli użyjesz kawy rozpuszczalnej w granulkach. Ważne, by masło rozpuściło się w całości.

W misce wymieszaj twaróg mielony z mąką ziemniaczaną. Dodaj ciepłą masę z rondelka i dobrze wymieszaj całość łyżką lub mikserem na małych obrotach.

Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą - najlepiej wrzątkiem. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce, 90 minut w temperaturze 150 stopni. 

Po upieczeniu, sernik można od razu wyjąć z pieca. Sernik nie rośnie.. nie opada.

Po wystudzeniu sernik wyjmij z tortownicy. Udekoruj np. wiórkami z czekolady. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce ;-)

sernik-kawowy-dalmatynczyk-1

sernik-kawowy-dalmatynczyk-2

sernik-kawowy-dalmatynczyk-3

sernik-kawowy-dalmatynczyk-4

Uwagi i porady:
• Jak pisałam wcześniej - kawę instant można zastąpić kawą inką. Wówczas sernik mogą jeść również Dzieci.
• Sernik jest słodki. Jeśli wolisz mniej słodkie wypieki, dodaj pół szklanki cukru zamiast całej.
• Jeśli użyjesz większej tortownicy (np. 23-24 cm), sernik będzie niższy. Należy wówczas skrócić czas pieczenia nawet o 30 minut.
• Jeśli chcesz by sernik miał jednolity kolor (bez kropek z kawy), przed dodaniem jej do rondelka z masłem rozpuść kawę we wrzątku - wystarczy 1/3 szklanki.

Smacznego!

Agnieszka - Polska Zupa
2017-02-17 22:12
Bardzo ładnie się prezentuje, pewnie jest pyszny!
Ania
2017-02-18 10:29
Dziękuję Agnieszko.
adelka51
2017-02-18 12:33
przecież taki sernik to najlepsza i najsmaczniejsza rzecz! Ale mi narobilas ochoty.... wyczuwam dzis czas spedzony w kuchni :D Pozdrawiam!
Ania
2017-02-18 12:35
Dziękuję :-) Życzę udanego weekendowego gotowania.. i pieczenia!
adelka51
2017-02-18 12:34
Taki sernik to najlepsza i najbardziej pyszna rzecz na świecie! Narobiłaś mi takiej ochoty ze wyczuwam dziś czas spędzony w kuchni... pozdrawiam!
biodika
2017-02-18 20:32
Bardzo prosty przepis, muszę go wypróbować. Wybieram wersję dla dzieci.
Ania
2017-02-18 20:43
Dziękuję i smacznego :-)
Janka
2017-03-22 01:16
Czy Pani zrobiła ten sernik dalmatyńczyk? Udał się?
Agnieszka Hajkowska
2017-02-19 06:34
Aniu, jaki inny twaróg moge użyć??? Uwielbiam Towj blog i Twoje wypieki ale nie mam dostępu do polskich produktów ???
Ania
2017-02-19 10:24
Agnieszko, a mają ricottę? Napisz co jest dostępne a dam Ci znać, którą opcję wybrać ;-)
Agnieszka
2017-02-20 05:37
Dziekuje Aniu za wiadomosc. Tak mam ricotte, Philadelphia cream cheese, serek mascarpone.
Ania
2017-02-20 10:38
W takim razie ricotta (można dodatkowo zmielić) będzie idealna.
Agnieszka
2017-02-21 23:28
Dziekuje bardzo a do innych swoich pysznych serników tez polecalabys ricotte ?
Ania
2017-02-22 10:43
Tak Agnieszko. W Polsce jest droższa, dlatego też rzadziej pojawia się w przepisach. Po upieczeniu bywa również bardziej krucha, więc ciasta nie są tak ścisłe. Właśnie piekłam niesamowity sernik z ricotta :-) Postaram się niedługo dodać do przepisów.
Gotowaniepatki
2017-03-20 21:11
Mniamm uwielbiam
Ania
2017-03-21 10:51
;-)
Janka
2017-03-22 01:15
Czy ktoś już robił ten sernik? Mam zamiar upiec w weekend, ale potrzebuję się upewnić, że warto.
Teresa
2017-03-22 10:19
Robiłam dwa razy. Za drugim razem dałam mniej cukru tak o 1/3 szklanki i wtedy był taki jak lubię najbardziej! Pyszny!
Dominika
2017-04-01 12:52
Pycha :) Dałam erytrol zamiast cukru. U mnie kawa ładnie się wymieszała i nie miałam "dalmatyńczyka", a jednolicie kawowy sernik. Następnym razem chyba przyłożę się mniej do mieszania ;) Bałam się, bo na ciepło był bardzo "luźny", ale ładnie stężał. Dziękuję za super przepis. Zdecydowanie zagości u mnie na stałe
Ania
2017-04-01 17:44
Bardzo się cieszę Dominiko i dziękuję za pozytywny odzew :-)
Kika
2017-04-10 10:49
Twaróg zawiera laktozę, więc ten sernik zawiera laktozę...
Kika
2017-04-10 10:52
Sorry źle przeczytałam :)
Ania
2017-04-11 12:08
Nie ma sprawy :-)
Grażyna
2017-06-20 08:41
Sernik bez jajek??? No, no muszę spróbować, nie lubię ciast kawowych, więc kawę zastąpi ę masą toffi.
Ania
2017-06-20 10:24
Super Grażynko.. z toffi będzie pysznie :-)