Sernik z kaszą manną i truskawkami
Niezwykły sernik z kaszą manną i truskawkami. To bardzo prosty sernik pieczony bez spodu, który można jeść nawet na śniadanie. Super przepis w sezonie na truskawki. Taki sernik na pewno pokochają Twoje dzieci.
Lubię piec proste serniki bez spodu, dlatego mam na swoim blogu kulinarnym kilka przepisów na takie szybkie serniczki. Mój ulubiony to sernik bez spodu, zaś wersja owocowa, ale ze spodem to z pewnością sernik z brzoskwiniami.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 15 minut
Liczba porcji: 2 kg sernika
Kaloryczność kcal: 275 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka np. Piątnica, Mlekovita
- 3/4 szklanki kaszy manny - 150 g
- 3/4 szklanki cukru - 150 g
- 8 średnich jajek
- kostka masła - 200 g
- łyżeczka pasty waniliowej
- 1 kg truskawek
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia sernika użyłam formy o wymiarach: 24/35 cm
Jeden z prostszych i pyszniejszych serników, jakie znajdziesz na moim Blogu.. sernik grysikowy z truskawkami pachnie tak cudownie, że nie sposób mu się oprzeć już w momencie wkładania go do piekarnika. Już po paru minutach pieczenia w całym domu czuć zapach sera i truskawek.. istny obłęd!
Sernik z kaszą manną i truskawkami:
Jajka oraz ser koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Zacznij od wymieszania całego sera z suchą kaszą manną. Będzie to kilogram sera mielonego z wiaderka oraz 150 gramów suchej kaszy manny, czyli 3/4 szklanki o pojemności 250 ml. Całość dokładnie wymieszaj.
Całą kostkę masła, czyli 200 gramów również wymieszaj z masą serową. Masło wcześniej roztop i przestudź.
Do osobnej miski wbij 8 średnich jajek i wsyp 150 gramów cukru drobnego. Będzie to 3/4 szklanki cukru. Jajka ubijaj z cukrem na puszystą i jasną pianę. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w kremie jajecznym. Cukier z jajkami ubijaj nie krócej niż 4 minuty i na najwyższych obrotach miksera.
Masę serową połącz z kremem jajecznym. Jeśli miska z kremem jest większa, to masę serową dodajesz do kremu i mieszasz.. lub odwrotnie. Całość wymieszaj łyżką, aż do połączenia się obu mas. Do masy sernikowej dodaj też nasionka z jednej laski wanilii. Możesz też użyć gotowej pasty lub esencji waniliowej, albo też wsypać małą saszetkę cukru wanilinowego.
Dno formy (wymiary 24/35 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Boki i dno możesz dodatkowo wysmarować resztkami masła, które zawsze zostaje w niewielkich ilościach od wewnętrznej strony papierka po kostce masła.
Masę przełóż do formy. Na masę sernikową wyłóż umyte, odszypułkowywane i przekrojone na połówki truskawki. Przy tak dużej formie śmiało zmieścisz cały kilogram truskawek.
Sernik z kaszą manną i truskawkami umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Sernik piecz od 75-90 minut. Sernik nie rośnie i nie opada.
Po upieczeniu zostaw go w piekarniku na 30 minut a następnie wyjmij. Sernik z kaszą manną należy po przestudzeniu odłożyć do schłodzenia, czyli do lodówki. Najlepiej zostaw go w lodówce na całą noc.
Swój sernik upiekłam w dużej blaszce, dlatego jest on niski. Zależało mi jednak na tym, by dodać jak najwięcej owoców. Taki sernik idealnie kroi mi się na fajne kawałki dla dzieci. Jeśli użyjesz mniejszej formy, to zapewne nie zmieścisz całego kilograma truskawek. Sernik może się też wtedy piec trochę dłużej, ponieważ jest wyższy.
Przed włożeniem sernika do piekarnika możesz dodatkowo posypać go cukrem o grubej rafinadzie. Ja czasem tak robię. Możesz też delikatnie oprószyć sernik cukrem pudrem, ale już po upieczeniu i schłodzeniu.
Sernik trzymaj w lodówce. Świeżość zachowuje do około siedmiu dni.
Koniecznie sprawdź też sernik królewski.
Smacznego!