Sernik świąteczny
Sernik świąteczny pieczony jest na delikatnym, ciasteczkowym spodzie. Przepis jest niezwykle prosty, ponieważ wystarczy zmiksować razem wszystkie składniki na masę serową.
- najprostszy sernik na Święta
- można go piec z twarogu z wiaderka
- spód robimy z ciasteczek i czekolady mlecznej
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 10 minut
Czas chłodzenia minimum: 4 godziny
Liczba porcji: forma 20 x 30 cm - 1700g sernika
W 100 g sernika:
Wartość energetyczna
260 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasteczkowy spód
- 170 g ciasteczek typu Digestive (owsiane, pełnoziarniste)
- 30 g ulubionej czekolady mlecznej lub deserowej
Składniki na masę serową
- 1 kg mielonego twarogu np. gęsty z kubełka
- 8 małych jajek (lub 6 dużych) - około 380 g po rozbiciu
- 80 g masła - nieco mniej niż połowę kostki o wadze 200 g
- 200 g drobnego cukru - ponad 3/4 szklanki (można dać mniej cukru)
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru - do 40 g
- ewentualne dodatki: wanilia lub kandyzowana skórka pomarańczowa
Składniki na świąteczną dekorację
- lukier cytrynowy
- bakalie i mak
Sernik świąteczny
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia sernika użyłam formy prostokątnej o wymiarach: 20 x 30 cm.. Możesz użyć takiej samej formy lub większej. Mniejsza foremka może być za mała i sernik świąteczny się nie zmieści. Możesz go też upiec w tortownicy o średnicy 26-28 cm (wysokie ranty).
Twaróg tłusty lub półtłusty należy przynajmniej dwukrotnie zmielić. Możesz też użyć dobrej jakości twarogu mielonego z kubełka. Polecam twaróg marki Piątnica, Mlekovita czy też nawet Pilos z Lidla. Jajka, twaróg i masło pod masę serową wyjmij wcześniej z lodówki.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności sernika nie uwzględniłam dekoracji z bakalii. Z podanej ilości składników otrzymasz sernik świąteczny o wadze około 1700 gramów. Zanim zaczniesz szykować sernik, zalecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Sernik świąteczny przepis
Przygotuj sobie formę do pieczenia. Ja użyłam formy prostokątnej o wymiarach 20 x 30 cm. Dno oraz boki formy wyłóż papierem/pergaminem do wypieków i zapnij obręcz. Aby papier dobrze się trzymał, boki wysmaruj od wewnątrz miękkim masłem. Do natłuszczonych boków przyłóż wyższe paski papieru do pieczenia (trzeba je sobie samodzielnie wyciąć z arkusza papieru do pieczenia).
Do miski malaksera włóż ciasteczka (170 gramów). Zmiksuj je na piasek. Jeśli masz małą komorę oraz sprzęt o małej mocy, to polecam kruszyć po kilka ciastek na raz i zmielone przekładać do miski. Jeśli nie masz malaksera, to ciastka możesz umieścić w misce i rozgnieść przy pomocy tłuczka drewnianego z okrągłą końcówkową lub umieścić je w woreczku strunowym i pokruszyć wałkiem. 30 gramów mlecznej czekolady zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach i dodaj do pokruszonych ciasteczek. Całość wymieszaj.
Masę ciasteczkową przełóż do formy i uklep ją wyrównując powierzchnię. Możesz do tego użyć szpatułki do tortów lub łyżki stołowej. Ciasteczkowy spód jest sypki, nie będzie się kleił. Nic nie szkodzi, ponieważ zmięknie od masy serowej w trakcie pieczenia sernika. Na czas szykowania masy serowej formę z przygotowanym spodem zostaw na blacie kuchennym.
Porada: Do sernika polecam użyć dobrej jakości ciasteczek zbożowych (najlepiej owsiane, pełnoziarniste) typu Digestive. Sama użyłam tym razem ciasteczek zbożowych Krakuski. Jeśli zakupisz ciasteczka już oblane mleczną czekoladą, to pomijasz uwzględnioną w składnikach czekoladę.
Szykowanie masy serowej jest super proste i szybkie. Wystarczy bowiem umieścić w naczyniu wszystkie składniki, a następnie dokładnie zmiksować na gładką masę. W misie miksera umieszczam: cały kilogram mielonego twarogu (nie polecam rzadkich i kwaśnych twarogów sernikowych z wiaderek); 200 gramów cukru drobnego (około 3/4 szklanki, ale można też dać nieco mniej cukru); 80 gramów bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła; 1 opakowanie/saszetkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru o wadze 35-40 gramów; 8 małych jajek (około 380 gramów łącznie po rozbiciu). Całość miksuj kilka minut, by otrzymać jednolitą, gładką masę serową.
Porady: Masę serową można wzbogacić o dodatek dwóch łyżek skórki otartej z cytryny lub z pomarańczy. Jeśli masz tylko budyń z cukrem, to możesz go dodać. Zalecam wówczas zmniejszyć ilość dodawanego cukru, np. do 150 gramów. Jeśli nie masz żadnego budyniu, to wsyp trzy łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej i dodaj kilka kropel aromatu/olejku waniliowego lub śmietankowego. Do masy serowej można też wsypać małą saszetkę cukru wanilinowego lub domowy cukier waniliowy w tej samej ilości (odejmij wówczas tyle samo zwykłego cukru ze składników).
Gotową masę serową delikatnie wylej/wyłóż na ciasteczkowy spód.
Formę z gotowym do pieczenia sernikiem świątecznym umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Wybierz środkową półkę. Sernik piecz pełne 70 minut (może być 5 minut dłużej). Po wyłączeniu piekarnika nie uchylaj drzwiczek pieca przynajmniej przez 30 minut. Potem uchyl je nieznacznie na 10 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i wyjmij sernik. Aby można było dekorować sernik świąteczny, musi on całkowicie przestygnąć.
Dekorację z lukru i bakalii polecam szykować w dniu podania sernika, ponieważ lukier po dłuższym czasie może zacząć rozpływać się na serniku.
Przygotuj lukier cytrynowy, a następnie oblej nim od góry cały sernik. Zanim lukier zastygnie zalecam udekorować sernik bakaliami. Użyłam orzechów włoskich, pekan i migdałów. Wyłożyłam tez po kilka rodzynek, suszonej żurawiny oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość posypałam niebieskim makiem.
Porada: Do dekoracji można też użyć innych orzechów, wiórek kokosowych, czy też mini pierniczków. Sprawdzą się też inne suszone owoce pokrojone na mniejsze kawałki: morele, daktyle, figi.
Sernik świąteczny najpyszniejszy jest po całkowitym schłodzeniu. Sernik idealnie się kroi. Możesz zatem śmiało upiec go na kilka dni przed przyjęciem lub przed Świętami. Trzymany w chłodzie (6-10 stopni, w lodówce) świeżość zachowa przynajmniej pięć dni.
Smacznego.