Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Grzane wino

Grzane wino

Aromatyczne, rozgrzewające i niezwykle zimowe grzane wino, to jedna z propozycji na ciekawy napój z użyciem czerwonego wina. Zapraszam po mój sprawdzony przepis.

- świetny grzaniec również na Święta
- idealnie dobrane przyprawy korzenne 
- syrop z malin można zamienić na miód

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: około 750 ml grzanego wina

Kaloryczność kcal: 85 w 100 ml
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 1 butelka wytrawnego, czerwonego wina - 750 ml
  • 6 łyżek syropu malinowego
  • 1 świeża pomarańcza pokrojona w plastry
  • 2 suszone laski cynamonu
  • 1 suszony anyż gwiazdkowy
  • 5 suszonych pąków goździków
  • 2 nasiona suszonego kardamonu

Grzaniec

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ponad 750 ml grzanego wina. Przed szykowaniem grzańca z czerwonego wina zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. 

Grzane wino, 1

Grzaniec przepis

Przygotuj butelkę czerwonego, najlepiej wytrawnego lub ewentualnie półwytrawnego wina. Polecam szczególnie wina ze szczepu Primitivo oraz ewentualnie Nero d’Avola. Odmierz sobie minimum sześć łyżek słodkiego syropu malinowego. Pod ręką trzymaj też 1-2 laski suszonego cynamonu oraz: 5 suszonych pąków goździków; 1 suszony anyż gwiazdkowy; 2 nasiona suszonego kardamonu. Świeżą pomarańczę dokładnie umyj i pokrój w plasterki. 

Porady: Możesz dać do swojego grzańca więcej syropu malinowego, jednak zalecam zrobić to ewentualnie pod koniec podgrzewania wina z przyprawami, by osiągnąć swój idealny smak i słodycz grzańca. Syrop można też zastąpić ulubionym miodem lub połączyć miód z samym sokiem z malin. Jeśli nie masz suszonego kardamonu, to możesz go pominąć. Jeśli lubisz aromat wanilii, to możesz przygotować pół nadkrojonej wzdłuż laski wanilii. Zamiast pomarańczy zalecam dać trochę mniej cytryny. Dla odrobiny ostrości warto też dodać kilka plasterków świeżego imbiru. 

Grzane wino, 2

Do garnka wlej butelkę wina. Dodaj wszystkie przygotowane przyprawy i dodatki (oprócz plasterków pomarańczy, których większość dodasz do garnka na sam koniec). Kilka plasterków pomarańczy możesz zostawić też do dekoracji wlanego już do kubków grzańca. Ustaw niską moc palnika i zacznij podgrzewać całość. Wino ze wszystkimi dodatkami powinno się podgrzewać powoli, by wydobyć z przypraw jak najwięcej smaku i aromatu. Idealnie by było, gdyby proces podgrzewania trwał przynajmniej kilka minut. Wino powinno się bardzo mocno podgrzać, jednak nie powinno się go doprowadzać do wrzenia. Gdy będzie już bardzo mocno podgrzane, dodaj plasterki pomarańczy i od razu zdejmij garnek z palnika. 

Porada: Aby grzane wino było delikatniejsze w smaku możesz wlać do garnka i podgrzewać ze wszystkimi składnikami szklankę soku pomarańczowego. Dla urozmaicenia warto spróbować też wlać odrobinę likieru pomarańczowego. 
Grzane wino, 3

Grzane wino rozlewaj do kubków od razu po zdjęciu garnka z palnika. Aby jak najdłużej utrzymać w naczyniach wysoką temperaturę grzańca, zalecam używać np. kubków kamionkowych, które sprawdzą się lepiej niż zwykła szklanka. 
Grzane wino, 4

Grzane wino, 5

Zobacz też mój przepis na aperol.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (236 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Grzane wino

Grzane wino to napój, po który sięgamy głównie zimą. Musi być albo naprawdę mroźnie, albo też przytulnie i świątecznie, by wino grzane pojawiło się w naszych myślach. Grzaniec, czyli grzane wino, szykuje się zazwyczaj z wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego. Nie spotkałam się jeszcze z tym, by ktoś popijał wino grzaniec z wina białego. Na grzaniec przepis jest bardzo prosty. Oczywiście nie istnieje jeden jedyny sposób na to, by zrobić przepis na grzane wino. Zawsze jednak wino grzane przepis zawiera jakieś przyprawy korzenne oraz syrop lub miód. Na domowe grzane wino przepis jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi. Zatem jak zrobić grzaniec z wina lub może zacznijmy od tego, jakie wino idealnie sprawdzi się, gdy szykujemy grzaniec. Wiemy już, że idealne są wina czerwone i wytrawne lub ewentualnie półwytrawne. Najlepsze grzańce wychodzą z win o głębokim smaku, nie za delikatnych, ponieważ do grzańca dodajemy mocne przyprawy. Tak więc wino mu je jakoś "udźwignąć" i nadal zachować smak wina. Dla mnie idealny jest grzaniec z wina Primitivo lub ewentualnie Nero d’Avola. Na grzane wino przepisy zawierają oprócz wina przyprawy takie jak kora cynamonu, która według mnie jest zdecydowanie niezbędna i obowiązkowa. Grzane wino zawsze zawiera u mnie jeszcze goździki oraz anyż gwiazdkowy i nasiona suszonego kardamonu. Polecam też przepis na likier kawowy oraz coś już bez alkoholu. Bawarka z mlekiem jest pyszna. Dla całej rodziny idealna będzie gorąca czekolada oraz pyszna herbata z imbirem. Zapraszam również po zbiór przepisów na potrawy wigilijne. Jeśli zaś szykujesz przekąski na jakieś przyjęcie, czy spotkanie rodzinne , to koniecznie zobacz jak może wyglądać i Twoja deska serów

Grzaniec

Bardzo lubię szykować grzane wino z pomarańczą. Zawsze dodaję plasterki pomarańczy do grzańca. Jeśli mam ochotę na lżejszą wersję na grzane wino, to wlewam też sok z pomarańczy. Nie daję go jednak więcej niż jedną szklankę soku na butelkę wina. Wino grzane powinno być też dosłodzone. Można to zrobić na kilka sposobów. Na wino grzane przepisy mogą zatem zawierać tylko dodatek ulubionego miodu. Ilość miodu zależy już głównie od upodobań smakowych. Osobiście rzadko dodaję miód do grzańca z wina czerwonego. Sama wolę wlać do grzańca z wina sok malinowy lub w słodszej wersji syrop malinowy. Można jednak łączyć też miód z sokiem. Nie ma ku temu żadnych przeciwskazań. Podstawowe pytanie brzmi, grzane wino jak zrobić. Jest to może prędzej często wpisywane hasło. Trzeba bowiem wiedzieć, i jest to bardzo ważne, że grzane wino ma być podgrzewane do wysokiej temperatury, ale nie powinno się go zagotować. Bardzo gorąco polecam też zakupić lub znaleźć w domu kubki, które dłużej niż zwykła szklanka zatrzymują ciepło. Chodzi o to, by grzane wino było jak najdłużej gorące. Nie pije się go jednym duszkiem, a przyjemnie sączy, jednocześnie ogrzewać dłonie o kubek z grzańcem. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić grzane wino, to zapraszam po mój ulubiony przepis.