Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Pistacjowy sernik pieczony na prostym, ciasteczkowym spodzie, to niezwykle pyszny i wyjątkowy wypiek. Zapraszam po mój ulubiony przepis, który sprawdzi się nawet na Święta.

- z pistacjami w masie serowej
- bardzo dokładny opis wykonania
- prosty i szybki sposób na krem z pistacji

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia sernika: 1 godzina 15 minut
Liczba porcji: tortownica 24 cm

Kaloryczność kcal: 360 w 100 g sernika
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasteczkowy spód

  • 150 g ciasteczek typu Digestive (owsiane, pełnoziarniste)
  • 50 g masła - 1/4 kostki o wadze 200 g

Składniki na masę serową

  • 1 kg mielonego twarogu np. gęsty z kubełka
  • 200 g pasty z pistacji - bez dodatków
  • 150 g drobnego cukru - niecałe 3/4 szklanki
  • 4 duże jajka - około 250 g po rozbiciu
  • 50 g masła - 1/4 kostki o wadze 200 g
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru - do 40 g
  • ewentualne dodatki: skórka otarta z limonki

Składniki na krem pistacjowy

  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g pasty z pistacji - bez dodatków
  • 2 pełne łyżki cukru pudru - do 40 g
  • ewentualna dekoracja: siekane pistacje; plasterki limonki

Sernik pistacjowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na sernik: u mnie była to tortownica 24 cm, jednak śmiało sprawdzi się też trochę większa tortownica, forma 24 x 24 cm, czy też inna kwadratowa forma o zbliżonych wymiarach. 
Czas pieczenia sernika: około 75 minut.
Temperatura pieczenia: 165 stopni z opcją pieczenia góra/dół.

Do całego przepisu potrzebujesz 250 gramów pasty z pistacji. Ma to być gęsta pasta wykonana w 100 % z samych prażonych, ale niesolonych pistacji (bez cukru i innych dodatków). Taką pastę można kupić przez Internet lub też wykonać samemu przy użyciu np. blendera próżniowego lub innego rozdrabniacza z komorą. Aby otrzymać 250 gramów pasty potrzebujesz 250 gramów prażonych (uwaga: zbyt długo lub za mocno prażone pistacje tracą zielony kolor), obranych i nie posolonych orzechów pistacjowych. Domowa pasta nie musi być idealnie gładka. 

Twaróg tłusty lub półtłusty należy przynajmniej dwukrotnie zmielić. Możesz też użyć dobrej jakości twarogu mielonego z kubełka. Polecam twaróg marki Piątnica, Mlekovita czy też nawet Pilos z Lidla. Jajka, twaróg i masło pod masę serową wyjmij wcześniej z lodówki. Masło pod spód należy roztopić i przestudzić. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności sernika nie uwzględniłam dekoracji z kruszonych pistacji. Z podanej ilości składników otrzymasz sernik pistacjowy o wadze około 2000 gramów. Zanim zaczniesz szykować sernik, zalecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Sernik pistacjowy, 1

Sernik pistacjowy, 2

Sernik pistacjowy przepis

Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Dno oraz boki formy wyłóż papierem do pieczenia (ranty od środka wysmaruj odrobiną masła, by wysokie paski pergaminu dobrze trzymały się wnętrza formy). 

Do miski malaksera włóż ciasteczka (150 gramów). Zmiksuj je na piasek. Jeśli masz małą komorę oraz sprzęt o małej mocy, to polecam kruszyć po kilka ciastek na raz i zmielone przekładać do miski. Jeśli nie masz malaksera, to ciastka możesz umieścić w misce i rozgnieść przy pomocy tłuczka drewnianego z okrągłą końcówkową lub umieścić je w woreczku strunowym i pokruszyć wałkiem. Do zmielonych ciasteczek wlej 1/4 kostki, czyli 50 gramów roztopionego i całkowicie przestudzonego masła (może to być też bardzo miękkie masło). Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Nie daję więcej masła, ponieważ z masy serowej i tak przejdzie sporo wilgoci. 

Masę ciasteczkową przełóż do formy i uklep ją wyrównując powierzchnię. Możesz do tego użyć szpatułki do tortów lub łyżki stołowej. Formę z przygotowanym spodem możesz odłożyć do lodówki lub zostawić na blacie kuchennym, na czas szykowania masy serowej. 

Porada: Do sernika polecam użyć dobrej jakości ciasteczek zbożowych (najlepiej owsiane, pełnoziarniste) typu Digestive. Sama użyłam tym razem ciasteczek zbożowych Krakuski. 

Sernik pistacjowy, 3

W dużej misce umieść kilogram twarogu półtłustego lub tłustego, uprzednio zmielonego dwukrotnie w maszynce. Możesz też użyć dobrej jakości, tłustego lub półtłustego i nie rzadkiego sera z wiaderka. Ja używam zazwyczaj twarogu z wiaderka Piątnica lub Mlekovita.

Do miski wsyp 150 gramów cukru drobnego lub tyle samo cukru pudru. Dodaj 50 gramów bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła, a następnie wbij też cztery duże jajka. Całość miksuj chwilę na średnich obrotach, tylko do całkowitego połączenia się masy serowej z pozostałymi składnikami.  

Porada: W ostateczności masło można zastąpić roztopioną margaryną/kostką do pieczenia. Rewelacyjnym dodatkiem, który wzmocni smak pistacji i sprawi, że sernik będzie wyraźniejszy, jest skórka otarta z jednej limonki. Zamiast skórki można użyć pasty lub esencji waniliowej lub dodać dwie łyżki świeżo startej skórki z cytryny lub z pomarańczy. 

Sernik pistacjowy, 4

Do masy wsyp jedną saszetkę/opakowanie proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego bez cukru, czyli około 35-40 gramów proszku. (Można go wsypać wcześniej, z pozostałymi składnikami. Dodałam go później, tylko dlatego, że o nim zapomniałam 😄).  

Dodaj również 200 gramów pasty z pistacji (pasta 100 % z pistacji, czyli bez innych dodatków). Taką pastę można kupić przez Internet lub też wykonać samemu przy użyciu np. blendera próżniowego lub innego rozdrabniacza z komorą. Aby otrzymać 200 gramów pasty potrzebujesz 200 gramów prażonych, obranych i nie posolonych orzechów pistacjowych. Domowa pasta nie musi być idealnie gładka.

Całość miksuj krótko tylko do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę serową. 

Porada: Jeśli do masy serowej nie dajesz proszku budyniowego, tylko skrobię/mąkę ziemniaczaną o wadze 35 gramów, to polecam wlać też kilka kropel olejku/aromatu waniliowego lub śmietankowego albo też dodać odrobinę pasty lub esencji waniliowej. Jeśli masz budyń z cukrem, to do masy serowej daj o około 30 gramów mniej cukru. 
Sernik pistacjowy, 5

Całą masę ostrożnie wylej/wyłóż do formy ze spodem z ciasteczek i masła. 

Sernik pistacjowy możesz piec na dwa sposoby. Jeśli nie chcesz (tak jak ja) stosować kąpieli wodnej, to na dnie nagrzanego do temperatury 165 stopni (grzanie góra/dół) piekarnika umieść szeroką i niską blaszkę wypełnioną do połowy wrzątkiem. Na środkowej półce umieść tortownicę z sernikiem. Sernik piecz w takich warunkach przez całe 75 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwi piekarnika przez przynajmniej 20 minut. Dopiero po tym czasie nieznacznie uchyl drzwiczki, a po 10 minutach chwili wyjmij formę z sernikiem. 

Druga metoda polega na tym, by tortownicę wyłożoną od zewnątrz folią aluminiowa umieścić w większej formie wypełnionej do 1/3 wysokości wrzątkiem (Daj mniej lub więcej wody. Ważne, by nie dostała się ona od góry do tortownicy z sernikiem). Tak przygotowany sernik pieczesz na środkowej półce identycznie jak w wersji powyżej. Jeśli masz piekarnik z funkcją pary, to zastosuj ją już bez kąpieli wodnej i używania foremek z wrzątkiem. 

Można go też piec bez pary i kąpieli wodnej. Wystarczy wówczas ustawić 155 stopni i piec sernik przez 80-85 minut z funkcją pieczenia góra/dół. Trzeba się jednak wówczas liczyć z tym, ze sernik zapewne trochę od góry popęka. 

Sernik pistacjowy, 6

Upieczony sernik można uwolnić z tortownicy i odstawić do przestudzenia. Na całkowicie przestudzony lub dodatkowo schłodzony sernik można wyłożyć krem z mascarpone i pistacji. 

250 gramów serka mascarpone umieść w misce. Dodaj 40 gramów cukru pudru oraz 50 gramów pasty z pistacji. Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy zwykłej łyżki. Gotowy krem rozłóż na całej, górnej  powierzchni sernika. Przy pomocy szpatułki możesz dowolnie zmienić fakturę kremu. Krem jest gęsty, wiec można go też śmiało wycisnąć przy pomocy szprycy.  
Sernik pistacjowy, 7

Sernik pistacjowy można udekorować jeszcze siekanymi pistacjami oraz plasterkami limonki. Po przygotowaniu sernik odłóż do lodówki i tam też przechowuj. Zalecam trzymać go pod kloszem. Świeżość zachowa przynajmniej przez pięć dni. 

Porada: Do dekoracji sprawdzą się tez kruszone owoce liofilizowane oraz jadalne płatki oraz pączki kwiatów suszonych. Krem z mascarpone można zastąpić zwykłą bitą śmietaną, kajmakiem lub polewą z białej czekolady. 
Sernik pistacjowy, 8

Sernik pistacjowy, 9

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (2108 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sernik pistacjowy

Zapraszam po niezwykły przepis na sernik pistacjowy. Jest to pieczony sernik pistacjowy, który smakuje niesamowicie dobrze. Mój sernik z pistacjami z to sernik dla każdego miłośnika serników oraz orzechów pistacjowych. Na sernik pistacjowy przepis jest prosty. Należy tylko iść krok za krokiem za przepisem. To przepis na sernik z pistacjami, do którego trzeba się już wcześniej przygotować. Raczej mało kto ma w domu pastę z pistacji lub też odpowiedni zapas pistacji prażonych, ale nie solonych. Aby bowiem zrobić sernik z pistacjami pieczony potrzebujesz czystej pasty z pistacji. W składzie takiej pasty mają się znaleźć wyłącznie pistacje. Nie potrzebujemy ani barwników, ani tez cukru, czy też innych dodatków. To sernik pistacjowy pieczony na ciasteczkowym spodzie, zatem ze spodem nie ma problemów. Jest super prosty i szybki do przygotowania. Mój sernik pistacjowy pieczony wychodzi delikatny, kremowy, bogaty w smaku. To pieczony sernik z pistacjami, który sprawdzi się również na Święta oraz na wiele innych rodzinnych okazji i imprez. Przepis na sernik pistacjowy można szykować cały rok. Najczęściej jednak sernik pistacjowy przepis powstaje zimą, gdy sięgamy po orzechy i inne bakalie. Gorąco polecam też takie przepisy jak pyszne kulki mocy, idealne jako słodka przekąska na zimę. Zobacz też najlepszy przepis na takie hity jak malinowa chmurka oraz pleśniak. Bardzo zimowym przepisem jest też niezwykle delikatna i puszysta kokosanka, którą można podać nawet jako tort. Zobacz też przepis na proste szyszki z krówek i nie tylko. Koniecznie zobacz też przepis na sernik z białą czekoladą