Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernik z porzeczkami na kruchym spodzie

Sernik z porzeczkami na kruchym spodzie

Bardzo letni przepis na sernik z porzeczkami na kruchym spodzie. To pyszny i pachnący sernik pieczony, który możesz też zrobić z dżemem porzeczkowym zamiast świeżych owoców. Polecam gorąco ten świetny deser. 

Jeśli zastanawiasz się co jeszcze można zrobić ze świeżych porzeczek, to zapraszam na lody porzeczkowe - mają niesamowity, intensywny smak porzeczek!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 35 minut
Liczba porcji: forma 18/28 cm

Kaloryczność kcal: 340 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

Składniki na kruchy spód

  • 150 g mąki krupczatki - 3/4 szklanki
  • 2 żółtka średnich jajek
  • 70 g masła - 1/3 kostki
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu mielonego
  • 3 jajka
  • 1 budyń z cukrem np. śmiatankowy
  • 150 g masła - 3/4 kostki
  • 3 łyżki cukru
  • 350 g porzeczek

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia sernika użyłam formy o wymiarach 18/28 cm.
Składniki mokre pod masę serową wyjmij wcześniej z lodówki. 

Czerwone porzeczki są bardzo zdrowe i pyszne. Są też jednak dość kwaśne i dzieci niechętnie sięgają po nie w formie "prosto z krzaka". Ponieważ mam to szczęście i posiadam w ogrodzie dwa piękne krzaczki czerwonej porzeczki, to siłą rzeczy moim przyjemnym obowiązkiem jest wymyślanie przepisów z tymi pysznymi, czerwonymi kulkami. 

Sernik pieczony z porzeczkami to zazwyczaj obok przepisu na domowe lody porzeczkowe, jeden z moim pierwszych typów do zrobienia z początkiem lata.

Sernik z porzeczkami na kruchym spodzie, 1

Sernik na kruchym spodzie z porzeczkami 

W jednej misce umieść razem wszystkie składniki na kruchy spód pod sernik. Zarówno dwa żółtka, jak i masło mogą być wyjęte prosto z lodówki. Ja masło (około 1/3 kostki - 70 gramów) kroję sobie dodatkowo w kostkę, by było mi łatwiej wyrobić ciasto. Zdecydowałam się na użycie samej mąki krupczatki, więc moje ciasto miało strukturę kruszonki, którą należy wyłożyć dno formy do pieczenia. Formę wcześniej wyłóż papierem do pieczenia.
 

Sernik z porzeczkami na kruchym spodzie, 2

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Ja zawsze ciasto kruche wyrabiam w dłoniach. Tym bardziej ciasto na bazie samej krupczatki. Po wyrobieniu ciasto będzie wyglądało jak klasyczna kruszonka. Od razu przełóż je do formy i uklep wyrównując powierzchnię. Możesz do tego użyć szpatułki do tortów lub łyżki stołowej. 
Sernik z porzeczkami na kruchym spodzie, 3

Formę ze spodem możesz bez dodatkowego chłodzenia w lodówce umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół i podpiekaj spód przez 10 minut. Tak podpieczony spód możesz od razu wyjąć z piekarnika. 
Sernik z porzeczkami na kruchym spodzie, 4

W drugiej misce umieść razem ser twarogowy mielony (ja używam zazwyczaj sera twarogowego mielonego z kubełka marki Piątnica) - cały kilogram, roztopione i przestudzone masło - 150 gramów, trzy jajka, trzy łyżki cukru oraz jeden proszek budyniowy z cukrem o dowolnym smaku (waniliowy, bananowy, czy śmietankowy). 
Sernik z porzeczkami na kruchym spodzie, 5

Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Polecam użyć miksera ustawionego na średnie obroty. Masę serową możesz wylać na jeszcze ciepły, podpieczony spód. Ja nie wykładam boków formy papierem do pieczenia, jednak można to zrobić, by później łatwiej było rozdzielić sernik od formy. Formę ze spodem i masą serową umieść w piekarniku nagrzanym tak jak wcześniej do 180 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Sernik piecz 25 minut. Ostrożnie wyjmij sernik (nie wyłączaj piekarnika).
Sernik z porzeczkami na kruchym spodzie, 6

Na lekko podpieczony sernik wyłóż umyte i osuszone owoce porzeczki. Kulki porzeczek rozłóż sprawnie po całej powierzchni sernika. 
Sernik z porzeczkami na kruchym spodzie, 7

Sernik z porzeczkami ponownie umieść w piekarniku i piecz jeszcze godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw sernik na 25 minut w komorze pieca. Następnie lekko uchyl drzwi piekarnika, by po chwili wyjąć gotowy sernik z porzeczkami. 

Po upieczeniu sernik może Ci się wydać niestabilny.. jak by miał konsystencję budyniu. Wszystko z nim w porządku. Po przestudzeniu i schłodzeniu w lodówce osiągnie idealną strukturę. 
Sernik z porzeczkami na kruchym spodzie, 8

Po schłodzeniu w lodówce, sernik na kruchym spodzie z porzeczkami kroi się świetnie. Można go dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, lub udekorować świeżymi porzeczkami. 
Sernik z porzeczkami na kruchym spodzie, 9

Bardzo gorąco zachęcam również do spróbowania mojego przepisu na sernik złota rosa
Sernik z porzeczkami na kruchym spodzie, 10

Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (55 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sernik z porzeczkami

Wspaniały sernik pieczony z porzeczkami świeżymi. Sernik ten proponuję upiec na kruchym spodzie. Taki sernik z porzeczkami na kruchym spodzie prezentuje się wspaniale. Równie dobrze również smakuje. Jeśli nie masz pod ręką świeżych porzeczek, to możesz też użyć dżemu porzeczkowego i upiec sernik z dżemem porzeczkowym. Jeśli lubisz pieczone serniki z owocami, to polecam Ci też przepis na sernik pieczony z borówkami. Wspaniały jest również sernik z kaszą manną i truskawkami

Sernik na kruchym spodzie z porzeczkami

Sernik ten wygląda na skomplikowany, jest jednak bardzo prosty zrobienia. Pyszny sernik pieczony na kruchym spodzie z dodatkiem porzeczek to wspaniały, letni deser, który z pewnością posmakuje również dzieciom. Jeszcze prostszy do zrobienia jest mój przepis na sernik podstawowy, który jest ulubionym sernikiem Czytelników Bloga AniaGotuje.pl