Sernik z porzeczkami na kruchym spodzie
Bardzo letni przepis na sernik z porzeczkami na kruchym spodzie. To pyszny i pachnący sernik pieczony, który możesz też zrobić z dżemem porzeczkowym zamiast świeżych owoców. Polecam gorąco ten świetny deser.
Jeśli zastanawiasz się co jeszcze można zrobić ze świeżych porzeczek, to zapraszam na lody porzeczkowe - mają niesamowity, intensywny smak porzeczek!
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 35 minut
Liczba porcji: forma 18/28 cm
Kaloryczność kcal: 340 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska
Składniki na kruchy spód
- 150 g mąki krupczatki - 3/4 szklanki
- 2 żółtka średnich jajek
- 70 g masła - 1/3 kostki
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową
- 1 kg twarogu mielonego
- 3 jajka
- 1 budyń z cukrem np. śmiatankowy
- 150 g masła - 3/4 kostki
- 3 łyżki cukru
- 350 g porzeczek
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia sernika użyłam formy o wymiarach 18/28 cm.
Składniki mokre pod masę serową wyjmij wcześniej z lodówki.
Czerwone porzeczki są bardzo zdrowe i pyszne. Są też jednak dość kwaśne i dzieci niechętnie sięgają po nie w formie "prosto z krzaka". Ponieważ mam to szczęście i posiadam w ogrodzie dwa piękne krzaczki czerwonej porzeczki, to siłą rzeczy moim przyjemnym obowiązkiem jest wymyślanie przepisów z tymi pysznymi, czerwonymi kulkami.
Sernik pieczony z porzeczkami to zazwyczaj obok przepisu na domowe lody porzeczkowe, jeden z moim pierwszych typów do zrobienia z początkiem lata.
Sernik na kruchym spodzie z porzeczkami
W jednej misce umieść razem wszystkie składniki na kruchy spód pod sernik. Zarówno dwa żółtka, jak i masło mogą być wyjęte prosto z lodówki. Ja masło (około 1/3 kostki - 70 gramów) kroję sobie dodatkowo w kostkę, by było mi łatwiej wyrobić ciasto. Zdecydowałam się na użycie samej mąki krupczatki, więc moje ciasto miało strukturę kruszonki, którą należy wyłożyć dno formy do pieczenia. Formę wcześniej wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Ja zawsze ciasto kruche wyrabiam w dłoniach. Tym bardziej ciasto na bazie samej krupczatki. Po wyrobieniu ciasto będzie wyglądało jak klasyczna kruszonka. Od razu przełóż je do formy i uklep wyrównując powierzchnię. Możesz do tego użyć szpatułki do tortów lub łyżki stołowej.
Formę ze spodem możesz bez dodatkowego chłodzenia w lodówce umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół i podpiekaj spód przez 10 minut. Tak podpieczony spód możesz od razu wyjąć z piekarnika.
W drugiej misce umieść razem ser twarogowy mielony (ja używam zazwyczaj sera twarogowego mielonego z kubełka marki Piątnica) - cały kilogram, roztopione i przestudzone masło - 150 gramów, trzy jajka, trzy łyżki cukru oraz jeden proszek budyniowy z cukrem o dowolnym smaku (waniliowy, bananowy, czy śmietankowy).
Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Polecam użyć miksera ustawionego na średnie obroty. Masę serową możesz wylać na jeszcze ciepły, podpieczony spód. Ja nie wykładam boków formy papierem do pieczenia, jednak można to zrobić, by później łatwiej było rozdzielić sernik od formy. Formę ze spodem i masą serową umieść w piekarniku nagrzanym tak jak wcześniej do 180 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Sernik piecz 25 minut. Ostrożnie wyjmij sernik (nie wyłączaj piekarnika).
Na lekko podpieczony sernik wyłóż umyte i osuszone owoce porzeczki. Kulki porzeczek rozłóż sprawnie po całej powierzchni sernika.
Sernik z porzeczkami ponownie umieść w piekarniku i piecz jeszcze godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw sernik na 25 minut w komorze pieca. Następnie lekko uchyl drzwi piekarnika, by po chwili wyjąć gotowy sernik z porzeczkami.
Po upieczeniu sernik może Ci się wydać niestabilny.. jak by miał konsystencję budyniu. Wszystko z nim w porządku. Po przestudzeniu i schłodzeniu w lodówce osiągnie idealną strukturę.
Po schłodzeniu w lodówce, sernik na kruchym spodzie z porzeczkami kroi się świetnie. Można go dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, lub udekorować świeżymi porzeczkami.
Bardzo gorąco zachęcam również do spróbowania mojego przepisu na sernik złota rosa.
Smacznego!