Sernik z mlekiem skondensowanym
Sernik z mlekiem skondensowanym słodzonym pieczony na najprostszym spodzie z pokruszonych ciasteczek, to super pomysł na szybki i nieziemsko smaczny deser na każdą okazję.
- minimalna ilość składników
- błyskawiczne i proste wykonanie
- wspaniały, głęboko mleczny smak
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia sernika: 1 godzina 10 minut
Czas chłodzenia sernika: 4 godziny
Liczba porcji: tortownica 26 cm - około 1800 g
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 1 kg półtłustego lub tłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego
- 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego - 530 g
- 5 dużych jajek (lub 6 małych) - około 320 g po rozbiciu
- 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru - do 40 g
- 125 ml śmietanki kremówki 36 % - pół szklanki
- 100 g ciasteczek maślanych lub owsianych - na spód
Sernik z mlekiem skondensowanym
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia sernika użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, ale można też śmiało sięgnąć po tortownicę o średnicy 24 cm.
Twaróg tłusty lub półtłusty należy przynajmniej dwukrotnie zmielić. Możesz też użyć dobrej jakości twarogu mielonego z kubełka. Polecam twaróg marki Piątnica, Mlekovita czy też nawet Pilos z Lidla. Jajka i twaróg pod masę serową wyjmij wcześniej z lodówki.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności sernika nie uwzględniłam dekoracji z wafli śmietankowych. Z podanej ilości składników otrzymasz sernik pieczony z mlekiem skondensowanym o wadze około 1800 gramów. Zanim zaczniesz szykować sernik, zalecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Sernik z mlekiem skondensowanym przepis
Przygotuj sobie formę do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, ale może być tez nieco mniejsza blaszka. Dno oraz boki formy wyłóż papierem/pergaminem do wypieków i zapnij obręcz. Aby papier dobrze się trzymał, boki wysmaruj od wewnątrz miękkim masłem. Do natłuszczonych boków przyłóż wyższe paski papieru do pieczenia (trzeba je sobie samodzielnie wyciąć z arkusza papieru do pieczenia).
Ciasteczka maślane, herbatniki lub ciasteczka owsiane pokrusz tylko w dłoniach i rozłóż na dnie formy. Możesz też bardziej je rozdrobnić. Wówczas do miski malaksera włóż wszystkie ciasteczka (100 gramów). Zmiksuj je na piasek. Jeśli masz małą komorę oraz sprzęt o małej mocy, to polecam kruszyć po kilka ciastek na raz i zmielone przekładać do miski. Jeśli nie masz malaksera, to ciastka możesz umieścić w misce i rozgnieść przy pomocy tłuczka drewnianego z okrągłą końcówkową lub umieścić je w woreczku strunowym i pokruszyć wałkiem.
Porada: Jeśli wolisz bardziej stabilny spód wykonany z ciasteczek z dodatkiem masła, to zobacz przepis na sernik z białą czekoladą i przygotuj spód według instrukcji.
Kilogram tłustego lub półtłustego twarogu zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach lub też sięgnij po twaróg mielony z wiaderka (wiaderkowy twaróg nie wymaga mielenia). Nie polecam jednak rzadkich i kwaśnych twarogów sernikowych z wiaderek, zatem zwróć uwagę na ich skład i konsystencję. Do twarogu dodaj 400 gramów mleka skondensowanego słodzonego (z puszki lub z tubki). Użyłam mleka Gostyńskiego z puszki. Resztę gęstego mleka odłożyłam na potem (dodałam go do bitej śmietany użytej do dekoracji sernika).
Twaróg z mlekiem skondensowanym słodzonym miksuj około dwóch minut, do całkowitego połączenia się składników w gęsty krem. Wsyp też opakowanie/saszetkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru o wadze 35-40 gramów oraz saszetkę cukru wanilinowego. Całość miksuj ponownie nie dłużej niż minutę.
Porada: Cukier wanilinowy możesz zamienić na domowy cukier waniliowy, trochę nasion z laski wanilii albo też pół łyżeczki esencji lub pasty waniliowej.
Do masy zacznij dodawać jajka. Po każdym wbitym jajku miksuj masę przez 20 sekund, aż jajko całkowicie połączy się z masą. W ten sposób dodaj wszystkie jajka. Na koniec otrzymałam masę serową o gęstości budyniu. Jeśli użyty był rzadki twaróg z wiaderka, to masa może wyjść rzadsza.
Gotową masę serową zacznij łyżka po łyżce wykładać ostrożnie na spód z luźnych kawałków ciasteczek. Rób to ostrożnie, by nie przesuwać ciasteczek. Nie mogą się też one wymieszać z masą.
Porada: Jeśli chcesz, by sernik wyszedł bardziej puszysty, to oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do masy serowej, zaś białka ubij osobno na sztywno. Wmieszaj je na koniec do gładkiej masy z pozostałych składników.
Tego sernika nie piekę z funkcją pary. Nie stosuję też kąpieli wodnej. Tak więc formę z sernikiem umieść w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Wybierz środkową lub nieco niższą półkę. Sernik piecz około 70 minut (lub o około 15 minut dłużej, gdyż używasz mniszej formy). Po wyłączeniu piekarnika nie uchylaj drzwiczek pieca przynajmniej przez 30 minut. Potem uchyl je nieznacznie na 10 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i wyjmij sernik. Sernik z mlekiem skondensowanym można dekorować dopiero wtedy, gdy całkowicie wystygnie.
Pół szklanki śmietanki kremówki 36 % umieść w wysokim naczyniu w zamrażalniku. Po około 40 minutach wyjmij naczynie i zacznij ubijać śmietankę. Najpierw na niższych obrotach miksera. Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Ubijanie śmietanki może trwać minutę lub trochę dłużej albo i krócej. Uważaj, by nie ubijać jej za długo, ponieważ śmietanka zacznie się warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. To jak szybko uzyskasz idealną bitą śmietanę, zależy od tłustości śmietanki, jej stopnia schłodzenia i mocy miksera. Do bitej śmietany wylej resztę mleka skondensowanego, które zostało w puszce. Raz jeszcze miksuj śmietanę, ale już tylko przez chwilę, tylko do połączenie się słodkiego mleka z bitą śmietaną. Gotowym kremem udekoruj zimny sernik (łyżką lub z rękawa cukierniczego). Na sernik i dekorację z kremu wyłożyłam jeszcze kawałki lekkich wafli śmietankowych.
Sernik ze słodzonym mlekiem skondensowanym polecam podawać po całkowitym schłodzeniu. Sernik idealnie się kroi. Możesz zatem śmiało upiec go na 1-3 dni przed planowanym przyjęciem. Trzymany w chłodzie (6-10 stopni, w lodówce) świeżość zachowa przynajmniej cztery dni.
Smacznego.