Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy pieczony na prostym ciasteczkowym spodzie to jeden z przepisów, który pojawia się u mnie każdej zimy. Sernik przepięknie pachnie cytrusami, które idealnie komponują się z serową, maślaną masą.
- sernik na spodzie z ciasteczek
- zawsze pięknie wychodzi
- z twarogiem z kubełka
- cudowny zimowy przepis
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 1700 gramów sernika
Kaloryczność kcal: 330 w 100 g sernika
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasteczkowy spód
- 200 g ciasteczek owsianych
- 50 g masła
Składniki na cytrynową masę serową
- 1 kg sera twarogowego mielonego np. z kubełka
- 6 średnich jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru - około 150 g
- 100 g masła - pół kostki
- 1 opakowanie kisielu cytrynowego z cukrem - 77 g proszku
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej
- sok oraz otarta skórka z jednej cytryny
Dodatkowy czas: podpiekanie spodu - 15 minut; chłodzenie sernika - minimum 4 godziny.
Do upieczenia sernika użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka i twaróg wyjmij wcześniej z lodówki.
Do zrobienia spodu użyłam ciasteczek owsianych. Możesz też użyć dobrej jakości ciasteczek maślanych.
Twaróg tłusty lub półtłusty należy przynajmniej dwukrotnie zmielić. Możesz też użyć dobrej jakości twarogu mielonego z kubełka. Polecam twaróg marki Piątnica, Mlekovita czy też twaróg Pilos z Lidla.
Jeśli lubisz zwarte serniki oraz smak i zapach świeżych cytrusów, to sernik cytrynowy jest wręcz stworzony dla Ciebie!

Sernik cytrynowy
Zacznij od przygotowania ciasteczkowego spodu do sernika. Do miski melaksera włóż ciasteczka. Zmiksuj je na piasek. Jeśli masz małą komorę oraz sprzęt o małej mocy, to polecam kruszyć po kilka ciastek na raz i zmielone przekładać do miski. Do zmielonych ciasteczek wlej 1/4 kostki, czyli 50 gramów roztopionego i przestudzonego masła. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.

Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Ja użyłam tortownicy z ceramicznym spodem i sylikonowymi, odpinanymi bokami, więc nie wykładałam na dno papieru do pieczenia. Jeśli masz metalową tortownicę, to dno formy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Boki formy wyłóż od wewnątrz paskami z papieru do pieczenia. Aby paski pergaminu przylegały do wewnętrznych rantów formy, wysmaruj je resztkami masła. Możesz też spiąć je u góry przy pomocy spinacza biurowego. Nie ma jednak konieczności wykładania boków papierem do pieczenia.
Masę ciasteczkową przełóż do formy i uklep ją wyrównując powierzchnię. Możesz do tego użyć szpatułki do tortów lub łyżki stołowej. Formę ze spodem umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół. Spód podpiekaj tak przez 15 minut. Po tym czasie formę ze spodem wyjmij z piekarnika. Piekarnika nie wyłączaj. Zmniejsz tylko temperaturę do 160 stopni.
Spód przed pieczeniem:

Spód po podpieczeniu:

Do miski wbij sześć średniej wielkości jajek. Wsyp też 3/4 szklanki drobnego cukru oraz proszek kisielowy. Zamiast kisielu możesz dodać trzy łyżki skrobii ziemniaczanej oraz kilka kropel olejku cytrynowego i małą saszetkę cukru wanilinowego. Całość miksuj na wysokich obrotach miksera przez około cztery minuty. Do jajecznej masy dodaj mielony twaróg.
Do zrobienia sernika cytrynowego polecam użyć najlepszej jakości twarogu mielonego. Może to być trzykrotnie zmielony twaróg półtłusty lub tłusty lub dobry ser twarogowy z wiaderka. Bardzo dobre są sery marki Piątnica oraz Mlekovita. Decydując się na ser z wiaderka bierz pod uwagę konsystencję i smak twarogu. Twaróg nie powinien być rzadki i kwaśny. Masę miksuj przez chwilę na małych obrotach miksera.

Do gładkiej masy serowej wlej też roztopione i przestudzone masło. Najlepiej wlewać je cienką strużką podczas miksowania masy na najniższych obrotach. Kolejno wsyp też dwie łyżki mąki pszennej tortowej. Ponownie miksuj przez chwilę całość na niskich obrotach miksera.

Sporą cytrynę dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Cytrynę otrzyj ze skórki a następnie wyciśnij z niej cały sok. Sok przelej dodatkowo przez sitko, by wyłapać małe pestki.

Sok oraz skórkę z cytryny dodaj do masy serowej. Całość wymieszaj lub miksuj przez chwilę na małej mocy palnika.

Gotowa do pieczenia masa może być trochę rzadsza od budyniu. Przelej ją do formy z podpieczonym spodem (spód może być jeszcze gorący). Wyrównaj powierzchnię. Tortownicę z sernikiem umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Wybierz o jeden stopień niższą półkę niż środkowa. Opcja pieczenia góra/dół. Sernik piecz w tej temperaturze przez 90 minut.

Sernik zacznie lekko rosnąć dopiero po około 60 minutach pieczenia. Po 90 minutach wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwi pieca przynajmniej przez godzinę. Pozwól, by temperatura w piekarniku powoli spadała. Sernik opadnie, jednak będzie trochę wyższy niż przed pieczeniem. Po wyjęciu z piekarnika sernik powinien być ładnie podpieczony.
Po upieczeniu i wyjęciu sernika cytrynowego z piekarnika odłóż go do przestudzenia. Przestudzony sernik cytrynowy umieść w lodówce do całkowitego schłodzenia. Po minimum 4 godzinach możesz udekorować sernik i podawać.

Sernik cytrynowy przechowuj w lodówce. To sernik o zwartej konsystencji. Nie jest ani bardzo słodki i bardzo kwaśny.


Smacznego.