Sernik na Halloween
Zapraszam po mój ulubiony przepis na sernik na Halloween. Jest to sernik pieczony na spodzie z czarnych ciasteczek. Do tego masa serowa w połączeniu z puree z pieczonej dyni oraz tematyczna dekoracja.
- piękny, prosty i pyszny serniczek
- można go upiec i na 2-3 dni przed podaniem
- w opisie sporo pomysłów na inne, jadalne dekoracje
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia sernika: 1 godzina
Liczba porcji: forma 24 cm - 1860 g sernika
W 100 g sernika:
Wartość energetyczna
260 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki na spód
- 200 g ciasteczek Oreo lub Neo - waga całych ciastek
- 50 g masła - 1/4 klasycznej kostki o wadze 200 g
Składniki na sernik dyniowy
- 1 kg półtłustego lub tłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego
- 100 ml śmietanki kremówki 30 % - mniej niż pół szklanki
- [zobacz] 250 g puree z dyni pieczonej Hokkaido
- 4 duże jajka lub 5 małych - około 255 g po rozbiciu
- 150 g cukru drobnego - około pół szklanki
- 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
- 1 saszetka kisielu pomarańczowego - z cukrem lub bez
Propozycja na dekorację
- rozdrobione ciasteczka Oreo lub Neo
- kolorowa posypka i cukrowe dekoracje
- tematyczne topery
Sernik na Halloween
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia sernika użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Możesz też użyć tortownicy 26 cm. Sernik będzie nieco niższy, a czas pieczenia krótszy o około 15 minut.
Twaróg tłusty lub półtłusty należy przynajmniej dwukrotnie zmielić. Możesz też użyć dobrej jakości twarogu mielonego z kubełka. Polecam twaróg marki Piątnica, Mlekovita, Mlekpol. Jajka, śmietankę i twaróg pod masę serową wyjmij wcześniej z lodówki.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności sernika nie uwzględniłam dekoracji z pokruszonych ciasteczek, posypki i innych cukrowych dekoracji. Z podanej ilości składników otrzymasz sernik pieczony na Halloween o wadze około 1860 gramów. Zanim zaczniesz szykować sernik, zalecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Sernik dyniowy na Halloween
Do upieczenia sernika dyniowego na Halloween potrzebujesz 250 gramów gęstego puree z dyni. Aby sernik miał intensywny, pomarańczowo żółty kolor oraz wyraźnie wyczuwalny smak dyni, konieczne jest przygotowanie pulpy z dyni pieczonej Hokkaido. Tutaj przepis na puree z dyni.
Porada: Jeśli upieczesz inną dynię, np. prowansalską lub piżmową, to sernik również wyjdzie bardzo smaczny. Będzie on jednak jaśniejszy i delikatniejszy w smaku i w strukturze.
Przygotuj sobie formę do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Dno oraz boki formy wyłóż papierem/pergaminem do wypieków i zapnij obręcz. Aby papier dobrze się trzymał, boki wysmaruj od wewnątrz miękkim masłem. Do natłuszczonych boków przyłóż wyższe paski papieru do pieczenia (trzeba je sobie samodzielnie wyciąć z arkusza papieru do pieczenia).
Przygotuj 200 gramów czarnych ciasteczek typu Oreo lub Neo. Usuń z nich biały krem. Połówki ciasteczek włóż do malaksera i zmiksuj je na piasek. Jeśli masz małą komorę oraz sprzęt o małej mocy, to polecam kruszyć po kilka ciastek na raz i zmielone przekładać do miski. Jeśli nie masz malaksera, to ciastka możesz umieścić w misce i rozgnieść przy pomocy tłuczka drewnianego z okrągłą końcówkową lub umieścić je w woreczku strunowym i pokruszyć wałkiem. Do zmielonych ciasteczek wlej 1/4 kostki, czyli 50 gramów roztopionego i całkowicie przestudzonego masła (może to być też bardzo miękkie masło). Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Nie daję więcej masła, ponieważ z masy serowej i tak przejdzie sporo wilgoci.
Masę ciasteczkową (będzie dość sypka) przełóż do formy i uklep ją wyrównując powierzchnię. Możesz do tego użyć szpatułki do tortów lub łyżki stołowej. Zależało mi tym razem na tym, by spód lekko zachodził na ranty, wiec uklepałam go przy pomocy małego słoika. Formę z przygotowanym spodem możesz odłożyć do lodówki lub zostawić na blacie kuchennym, na czas szykowania masy serowej.
Porada: Ciasteczka możesz też mielić w całości, z kremem. Pomijasz wówczas dodatek masła. Trzeba jednak mieć wówczas na uwadze to, że spód będzie po upieczeniu miękki, plastyczny i może się gorzej kroić.
W misie miksera umieść kilogram mielonego twarogu (nie polecam rzadkich i kwaśnych twarogów sernikowych z wiaderek). Wbij cztery duże jajka i wlej 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %. Jeśli jednak Twój twaróg był dość rzadki, to lepiej pominąć śmietankę, a dodać dwie łyżki serka mascarpone.
Wsyp też 150 gramów cukru drobnego lub trzcinowego oraz saszetkę cukru wanilinowego, a także opakowanie/saszetkę proszku kisielowego (kisielu) o smaku pomarańczowym (dajemy go zamiast proszku budyniowego, który zazwyczaj wsypuje się do masy serowej pod sernik pieczony). Kisiel sprawi, że sernik będzie miał ciekawszy smak. Jeśli masz kisiel z cukrem, to daj taki (sernik wyjdzie nieco słodszy) lub też odejmij wówczas nieco cukru ze składników. Całość zmiksuj na wolnych obrotach miksera, aż masa będzie idealnie gładka. Misę odstaw na chwilę na bok.
Porady: Cukier wanilinowy możesz zamienić na domowy cukier waniliowy, trochę nasion z laski wanilii albo też pół łyżeczki esencji lub pasty waniliowej. Nie musisz dawać kisielu. Możesz wsypać standardową saszetkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru o wadze 35-40 gramów i sernik też wyjdzie super.
Zacznij już nagrzewać piekarnik. Ustaw 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół.
Około 1/3 masy serowej odlej do osobnej miski. Do tej mniejszej porcji masy serowej dodaj 250 gramów, całkowicie przestudzonej, gęstej pulpy z dyni. Całość wymieszaj dokładnie mikserem lub zwykłą rózgą kuchenną.
Do formy z ciasteczkowym spodem zacznij wlewać jasną masę serową (ostrożnie i powoli, by nie uszkodzić delikatnego spodu). Kolejno, łyżka po łyżce wykładaj też mniejszą porcję masy z dodatkiem pieczonej dyni.
Możesz zostawić ją w takiej formie lub też dodatkowo "wymieszać" obie masy przy pomocy np. rączki łyżki, czy widelca. Uważaj tylko, by nie zanurzyć rączki (może być i patyczek do sushi albo rączka drewnianej łyżki) zbyt głęboko i nie uszkodzić spodu.
Sernik dyniowy na Halloween możesz piec na dwa sposoby. Jeśli nie chcesz (tak jak ja) stosować kąpieli wodnej, to na dnie nagrzanego do temperatury 175 stopni (grzanie góra/dół) piekarnika umieść szeroką i niską blaszkę wypełnioną do połowy wrzątkiem. Na środkowej półce umieść tortownicę z sernikiem. Sernik piecz w takich warunkach przez całe 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwi piekarnika przez przynajmniej 10 minut. Dopiero po tym czasie nieznacznie uchyl drzwiczki, a po 10 minutach chwili wyjmij formę z sernikiem. Sernik raczej nie rośnie, więc i nie opada.
Druga metoda polega na tym, by tortownicę wyłożoną od zewnątrz folią aluminiowa umieścić w większej formie wypełnionej do 1/3 wysokości wrzątkiem (Daj mniej lub więcej wody. Ważne, by nie dostała się ona od góry do tortownicy z sernikiem). Tak przygotowany sernik pieczesz na środkowej półce identycznie jak w wersji powyżej. Jeśli masz piekarnik z funkcją pary, to zastosuj ją już bez kąpieli wodnej i używania foremek z wrzątkiem.
Upieczony sernik dyniowy można uwolnić z tortownicy (po lekkim przestudzeniu) i odstawić do całkowitego przestudzenia.
Porada: Można go też piec bez pary i kąpieli wodnej. Wystarczy wówczas ustawić 170 stopni i piec sernik przez 60-70 minut z funkcją pieczenia góra/dół. Trzeba się jednak wówczas liczyć z tym, ze sernik zapewne trochę od góry popęka.
Swój sernik dyniowy na Halloween udekorowałam najpierw drobno pokruszonymi, czarnymi ciasteczkami. Kolejno wyłożyłam też czarne cukrowe kulki oraz posypkę w klimacie Halloween. Użyłam cukrowych duszków oraz tematycznych toperów.
Na sernik na Halloween można też wyłożyć samodzielnie przygotowane bezowe duszki oraz pajączki Oreo. Ciekawym pomysłem będzie polewa z dodatkiem czarnego kakao lub dekoracja z żelków (robaczki itp).
Po przygotowaniu sernik na Halloween odłóż do lodówki i tam też przechowuj. Zalecam trzymać go pod kloszem. Świeżość zachowa przynajmniej przez pięć dni. Dekoracje szykuj jednak jak najpóźniej, czyli np. w dniu podania.
Smacznego.