Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernik na Halloween

Sernik na Halloween

Zapraszam po mój ulubiony przepis na sernik na Halloween. Jest to sernik pieczony na spodzie z czarnych ciasteczek. Do tego masa serowa w połączeniu z puree z pieczonej dyni oraz tematyczna dekoracja.

- piękny, prosty i pyszny serniczek
- można go upiec i na 2-3 dni przed podaniem
- w opisie sporo pomysłów na inne, jadalne dekoracje

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia sernika: 1 godzina
Liczba porcji: forma 24 cm - 1860 g sernika
W 100 g sernika: Wartość energetyczna 260 kcal Dieta: wegetariańska

Składniki na spód

  • 200 g ciasteczek Oreo lub Neo - waga całych ciastek
  • 50 g masła - 1/4 klasycznej kostki o wadze 200 g

Składniki na sernik dyniowy

  • 1 kg półtłustego lub tłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 % - mniej niż pół szklanki
  • [zobacz] 250 g puree z dyni pieczonej Hokkaido
  • 4 duże jajka lub 5 małych - około 255 g po rozbiciu
  • 150 g cukru drobnego - około pół szklanki
  • 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
  • 1 saszetka kisielu pomarańczowego - z cukrem lub bez

Propozycja na dekorację

  • rozdrobione ciasteczka Oreo lub Neo
  • kolorowa posypka i cukrowe dekoracje
  • tematyczne topery

Sernik na Halloween

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia sernika użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Możesz też użyć tortownicy 26 cm. Sernik będzie nieco niższy, a czas pieczenia krótszy o około 15 minut. 

Twaróg tłusty lub półtłusty należy przynajmniej dwukrotnie zmielić. Możesz też użyć dobrej jakości twarogu mielonego z kubełka. Polecam twaróg marki Piątnica, Mlekovita, Mlekpol. Jajka, śmietankę i twaróg pod masę serową wyjmij wcześniej z lodówki. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności sernika nie uwzględniłam dekoracji z pokruszonych ciasteczek, posypki i innych cukrowych dekoracji. Z podanej ilości składników otrzymasz sernik pieczony na Halloween o wadze około 1860 gramów. Zanim zaczniesz szykować sernik, zalecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Sernik na Halloween, 1

Sernik na Halloween, 2

Sernik dyniowy na Halloween

Do upieczenia sernika dyniowego na Halloween potrzebujesz 250 gramów gęstego puree z dyni. Aby sernik miał intensywny, pomarańczowo żółty kolor oraz wyraźnie wyczuwalny smak dyni, konieczne jest przygotowanie pulpy z dyni pieczonej Hokkaido. Tutaj przepis na puree z dyni

Porada: Jeśli upieczesz inną dynię, np. prowansalską lub piżmową, to sernik również wyjdzie bardzo smaczny. Będzie on jednak jaśniejszy i delikatniejszy w smaku i w strukturze.

Sernik na Halloween, 3

Przygotuj sobie formę do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Dno oraz boki formy wyłóż papierem/pergaminem do wypieków i zapnij obręcz. Aby papier dobrze się trzymał, boki wysmaruj od wewnątrz miękkim masłem. Do natłuszczonych boków przyłóż wyższe paski papieru do pieczenia (trzeba je sobie samodzielnie wyciąć z arkusza papieru do pieczenia). 

Przygotuj 200 gramów czarnych ciasteczek typu Oreo lub Neo. Usuń z nich biały krem. Połówki ciasteczek włóż do malaksera i zmiksuj je na piasek. Jeśli masz małą komorę oraz sprzęt o małej mocy, to polecam kruszyć po kilka ciastek na raz i zmielone przekładać do miski. Jeśli nie masz malaksera, to ciastka możesz umieścić w misce i rozgnieść przy pomocy tłuczka drewnianego z okrągłą końcówkową lub umieścić je w woreczku strunowym i pokruszyć wałkiem. Do zmielonych ciasteczek wlej 1/4 kostki, czyli 50 gramów roztopionego i całkowicie przestudzonego masła (może to być też bardzo miękkie masło). Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Nie daję więcej masła, ponieważ z masy serowej i tak przejdzie sporo wilgoci. 

Masę ciasteczkową (będzie dość sypka) przełóż do formy i uklep ją wyrównując powierzchnię. Możesz do tego użyć szpatułki do tortów lub łyżki stołowej. Zależało mi tym razem na tym, by spód lekko zachodził na ranty, wiec uklepałam go przy pomocy małego słoika. Formę z przygotowanym spodem możesz odłożyć do lodówki lub zostawić na blacie kuchennym, na czas szykowania masy serowej. 

Porada: Ciasteczka możesz też mielić w całości, z kremem. Pomijasz wówczas dodatek masła. Trzeba jednak mieć wówczas na uwadze to, że spód będzie po upieczeniu miękki, plastyczny i może się gorzej kroić.

Sernik na Halloween, 4

W misie miksera umieść kilogram mielonego twarogu (nie polecam rzadkich i kwaśnych twarogów sernikowych z wiaderek). Wbij cztery duże jajka i wlej 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %. Jeśli jednak Twój twaróg był dość rzadki, to lepiej pominąć śmietankę, a dodać dwie łyżki serka mascarpone.
Sernik na Halloween, 5

Wsyp też 150 gramów cukru drobnego lub trzcinowego oraz saszetkę cukru wanilinowego, a także opakowanie/saszetkę proszku kisielowego (kisielu) o smaku pomarańczowym (dajemy go zamiast proszku budyniowego, który zazwyczaj wsypuje się do masy serowej pod sernik pieczony). Kisiel sprawi, że sernik będzie miał ciekawszy smak. Jeśli masz kisiel z cukrem, to daj taki (sernik wyjdzie nieco słodszy) lub też odejmij wówczas nieco cukru ze składników. Całość zmiksuj na wolnych obrotach miksera, aż masa będzie idealnie gładka. Misę odstaw na chwilę na bok. 

Porady: Cukier wanilinowy możesz zamienić na domowy cukier waniliowy, trochę nasion z laski wanilii albo też pół łyżeczki esencji lub pasty waniliowej. Nie musisz dawać kisielu. Możesz wsypać standardową saszetkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru o wadze 35-40 gramów i sernik też wyjdzie super.
Sernik na Halloween, 6

Zacznij już nagrzewać piekarnik. Ustaw 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół. 

Około 1/3 masy serowej odlej do osobnej miski. Do tej mniejszej porcji masy serowej dodaj 250 gramów, całkowicie przestudzonej, gęstej pulpy z dyni. Całość wymieszaj dokładnie mikserem lub zwykłą rózgą kuchenną. 
Sernik na Halloween, 7

Do formy z ciasteczkowym spodem zacznij wlewać jasną masę serową (ostrożnie i powoli, by nie uszkodzić delikatnego spodu). Kolejno, łyżka po łyżce wykładaj też mniejszą porcję masy z dodatkiem pieczonej dyni. 
Sernik na Halloween, 8

Możesz zostawić ją w takiej formie lub też dodatkowo "wymieszać" obie masy przy pomocy np. rączki łyżki, czy widelca. Uważaj tylko, by nie zanurzyć rączki (może być i patyczek do sushi albo rączka drewnianej łyżki) zbyt głęboko i nie uszkodzić spodu.
Sernik na Halloween, 9

Sernik dyniowy na Halloween możesz piec na dwa sposoby. Jeśli nie chcesz (tak jak ja) stosować kąpieli wodnej, to na dnie nagrzanego do temperatury 175 stopni (grzanie góra/dół) piekarnika umieść szeroką i niską blaszkę wypełnioną do połowy wrzątkiem. Na środkowej półce umieść tortownicę z sernikiem. Sernik piecz w takich warunkach przez całe 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwi piekarnika przez przynajmniej 10 minut. Dopiero po tym czasie nieznacznie uchyl drzwiczki, a po 10 minutach chwili wyjmij formę z sernikiem. Sernik raczej nie rośnie, więc i nie opada. 

Druga metoda polega na tym, by tortownicę wyłożoną od zewnątrz folią aluminiowa umieścić w większej formie wypełnionej do 1/3 wysokości wrzątkiem (Daj mniej lub więcej wody. Ważne, by nie dostała się ona od góry do tortownicy z sernikiem). Tak przygotowany sernik pieczesz na środkowej półce identycznie jak w wersji powyżej. Jeśli masz piekarnik z funkcją pary, to zastosuj ją już bez kąpieli wodnej i używania foremek z wrzątkiem. 

Upieczony sernik dyniowy można uwolnić z tortownicy (po lekkim przestudzeniu) i odstawić do całkowitego przestudzenia.

Porada: Można go też piec bez pary i kąpieli wodnej. Wystarczy wówczas ustawić 170 stopni i piec sernik przez 60-70 minut z funkcją pieczenia góra/dół. Trzeba się jednak wówczas liczyć z tym, ze sernik zapewne trochę od góry popęka.

Sernik na Halloween, 10

Swój sernik dyniowy na Halloween udekorowałam najpierw drobno pokruszonymi, czarnymi ciasteczkami. Kolejno wyłożyłam też czarne cukrowe kulki oraz posypkę w klimacie Halloween. Użyłam cukrowych duszków oraz tematycznych toperów. 

Na sernik na Halloween można też wyłożyć samodzielnie przygotowane bezowe duszki oraz pajączki Oreo. Ciekawym pomysłem będzie polewa z dodatkiem czarnego kakao lub dekoracja z żelków (robaczki itp). 

Sernik na Halloween, 11

Sernik na Halloween, 12

Po przygotowaniu sernik na Halloween odłóż do lodówki i tam też przechowuj. Zalecam trzymać go pod kloszem. Świeżość zachowa przynajmniej przez pięć dni. Dekoracje szykuj jednak jak najpóźniej, czyli np. w dniu podania. 
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (59 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sernik na Halloween

Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, co podać na deser podczas tworzenia halloweenowej uczty? Odpowiedź jest prosta, sernik pieczony na spodzie z czarnych ciasteczek z masą z dodatkiem dyni! Niezwykle uniwersalny w swoim charakterze, sernik można łatwo dostosować do atmosfery i tematu Halloween, co czyni go idealnym deserem na ten okropnie wspaniały wieczór. Spróbujmy wariacji, która łączy klasyczne elementy sernika z niektórymi sezonowymi składnikami. Moim osobistym faworytem jest sernik na spodzie z ciasteczek Oreo z połową masy serowej klasycznej i połową dyniowej. Dlaczego Oreo? Otóż, ciemne, prawie czarne ciasteczka Oreo tworzą idealną, kontrastową bazę dla jasnego sernika, przypominając zdumiewająco charakterystyczną, halloweenową noc. Dodatkowo, ciasteczka Oreo nadają naszemu spodowi nie tylko interesujący wygląd, ale i niesamowity, lekko czekoladowy smak, który idealnie komponuje się z resztą sernika. Łączenie klasycznej masy serowej z dyniową to kolejny sprytny sposób, aby wpleść Halloween w nasz sernik. Wykorzystaj naturalny, ciemnopomarańczowy kolor miąższu dyni, aby dodać koloru i tematycznego uroku. Smak dyni doskonale komponuje się z typowym sernikiem, dodając odrobinę sezonowego smaku. O ostatnim, ale nie mniej ważnym elemencie, czyli o dekoracji również nie można zapomnieć. To tutaj możesz naprawdę puszczać wodze fantazji i dodać Halloweenowy duch do swojego sernika. Czy to pająki z lukru, oczka z żelków, czy trupy z polewy czekoladowej.. Nie ma limitu dla przerażająco dobrych pomysłów. Podsumowując, sernik na Halloween to nie tylko smaczny wybór, ale i sposób na dodanie kreatywnego, halloweenowego akcentu do Twojego menu. Dlaczego by więc nie pokazać swoim gościom jak przerażająco dobry może być sernik? Śmiało, zainspiruj się i stwórz własny, jedyny w swoim rodzaju, sernik pieczony na Halloween. Jesienią gorąco polecam też przepis na pyszne Pumpkin spice latte. Super jest też przygotować pyszny i prosty deser na Halloween, na bazie zwykłego budyniu. Rewelacyjnym sernikiem pieczonym jest też pyszny sernik baskijski, który gorąco polecam.