Krem do tortu

Krem do tortu

Zapraszam po super prosty krem do tortu z bitej śmietany i mascarpone. Z kilku składników wyczarujesz puszystą masę do tortów, babeczek, czy deserów w pucharkach. 

- tylko 3 składniki
- kilka minut szykowania
- bardzo uniwersalne zastosowanie

Czas przygotowania: 5 minut
Czas ubijania: 2 minuty
Liczba porcji: 1 litr kremu

Kaloryczność kcal: 21 w 10 ml kremu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • pełna szklanka śmietanki 30 % - 300 g
  • 250 g sera mascarpone - klasyczne, mniejsze opakowanie
  • 3 czubate łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
  • ewentualne dodatki: śmietan fix

Masa do tortów

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Serek mascarpone oraz śmietanka kremówka 30 % powinny być trzymane w lodówce. Oba te składniki muszą być mocno schłodzone.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Z przepisu otrzymasz około 1 litr kremu.

Krem do tortu, 1

Masa do tortów

Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i odstaw do lodówki do schłodzenia. 
Naczynie wyjmij z lodówki i od razu rozpocznij ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera. Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę - nie rozlewa się, nie przemieszcza. 

Krem do tortu, 2

Jeśli chcesz, by Twój krem po schłodzeniu w lodówce zrobił się sztywny jak sernik na zimno, wystarczy że w 80 ml wrzątku rozpuścisz łyżkę żelatyny. Po wymieszaniu i całkowitym przestudzeniu żelatyny, należy ostrożnie wmieszasz ją w gotowy krem. Po szybkim wymieszaniu kremu wyłóż go np. na tort (zależy do czego używasz kremu) i umieść w lodówce. 
Jeśli kremem chcesz tynkować tort, to polecam dodać do masy 1-2 saszetki śmietan fix (najlepiej wsypać proszek na początku, razem z innymi składnikami). 
Krem do tortu, 3

- Krem przechowuj po ubiciu w lodówce, pod przykryciem.
- Masa trzymana w lodówce zachowuje świeżość przez 3-4 dni.
- Do kremu można przed ubijaniem dodać odrobinę barwnika spożywczego. Wówczas otrzymasz kolorową masę tortową. 
- Krem przed spożyciem lub ułożeniem na cieście/babeczkach można mieszać z owocami.
- Krem można kształtować - wyciskać z rękawa cukierniczego.

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (1379 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Krem do tortu

Aby zrobić lekki krem do tortu z mascarpone wystarczy dobrze ubić śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru. To są zazwyczaj najlepsze przepisy na kremy do tortów dla dzieci. Kremy do tortów z serkiem mascarpone są gęstsze, bardziej maślane i sztywniejsze. Są też znacznie tłustsze niż kremy z samej śmietanki, czy też z mleczka kokosowego. Do tego kremu bardzo dobrze sprawdza się biszkopt czekoladowy

Masa do tortów

Mój ulubiony krem do tortu z bitej śmietany i mascarpone. Wystarczy mieć śmietankę, cukier i mascarpone oraz dobry mikser. Bita śmietana z kremówki 30 % lub 36 % wychodzi idealna. Należy ją tylko przed ubijaniem bardzo dobrze schłodzić. Jeśli chcesz się dowiedzieć jak usztywnić bitą śmietanę - zajrzyj do postu z przepisem na krem z serka mascarpone do tortu. Oczywiście nie tylko torty można nim dekorować. Ten krem z  mascarpone do babeczek jest również świetny. Zapraszam po inne moje przepisy na domowe desery i ciasteczka

masa do tortu

krem do tortu śmietankowy

krem do tortu śmietanowy

przepis na krem do tortu

masa do tortów z mascarpone

masa do tortu z mascarpone

krem śmietankowy

krem śmietankowy do tortów

krem do tortów

krem do tortu smietankowy