Krem do tortu

Krem do tortu

Zapraszam po super prosty krem do tortu z bitej śmietany i mascarpone. Z kilku składników wyczarujesz puszystą masę do tortów, babeczek, czy deserów w pucharkach. 

- tylko 3 składniki
- kilka minut szykowania
- bardzo uniwersalne zastosowanie

Czas przygotowania: 5 minut
Czas ubijania: 2 minuty
Liczba porcji: 1 litr kremu

Kaloryczność kcal: 21 w 10 ml kremu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • pełna szklanka śmietanki 30 % - 300 g
  • 250 g sera mascarpone - klasyczne, mniejsze opakowanie
  • 3 czubate łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
  • ewentualne dodatki: śmietan fix

Masa do tortów

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Serek mascarpone oraz śmietanka kremówka 30 % powinny być trzymane w lodówce. Oba te składniki muszą być mocno schłodzone.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Z przepisu otrzymasz około 1000 ml kremu. 

Krem do tortu, 1

Masa do tortów

Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i odstaw do lodówki do schłodzenia. 
Naczynie wyjmij z lodówki i od razu rozpocznij ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera. Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę - nie rozlewa się, nie przemieszcza. 

Krem do tortu, 2

Jeśli chcesz, by Twój krem po schłodzeniu w lodówce zrobił się sztywny jak sernik na zimno, wystarczy że w 80 ml wrzątku rozpuścisz łyżkę żelatyny. Po wymieszaniu i całkowitym przestudzeniu żelatyny, należy ostrożnie wmieszasz ją w gotowy krem. Po szybkim wymieszaniu kremu wyłóż go np. na tort (zależy do czego używasz kremu) i umieść w lodówce. 
Jeśli kremem chcesz tynkować tort, to polecam dodać do masy 1-2 saszetki śmietan fix (najlepiej wsypać proszek na początku, razem z innymi składnikami). 
Krem do tortu, 3

- Krem przechowuj po ubiciu w lodówce, pod przykryciem.
- Masa trzymana w lodówce zachowuje świeżość przez 3-4 dni.
- Do kremu można przed ubijaniem dodać odrobinę barwnika spożywczego. Wówczas otrzymasz kolorową masę tortową. 
- Krem przed spożyciem lub ułożeniem na cieście/babeczkach można mieszać z owocami, które nie puszczają soku (całe truskawki, borówki, plasterki bananów).
- Krem można kształtować - wyciskać z rękawa cukierniczego.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (2775 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Krem do tortu

Aby zrobić lekki krem do tortu z mascarpone wystarczy dobrze ubić śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru. To są zazwyczaj najlepsze przepisy na kremy do tortów dla dzieci. Kremy do tortów z serkiem mascarpone są gęstsze, bardziej maślane i sztywniejsze. Są też znacznie tłustsze niż kremy z samej śmietanki, czy też z mleczka kokosowego. Do tego kremu bardzo dobrze sprawdza się biszkopt czekoladowy. Tak naprawdę takie domowy krem do tortu śmietankowy można jest nawet sam łyżeczką, jest taki dobry. Jeśli masz czasem ochotę na szybki deser, a do tego masz w domu jakieś pyszne owoce, czyli truskawki, maliny lub borówki, to krem do tortu smietankowy możesz śmiało umieścić w pucharku z takimi owocami i podać jako pyszny deser. 

Masa do tortów

Mój ulubiony krem do tortu z bitej śmietany i mascarpone. Wystarczy mieć śmietankę, cukier i mascarpone oraz dobry mikser. Bita śmietana z kremówki 30 % lub 36 % wychodzi idealna. Należy ją tylko przed ubijaniem bardzo dobrze schłodzić. Jeśli chcesz się dowiedzieć jak usztywnić bitą śmietanę, zajrzyj do treści przepisu na krem z serka mascarpone do tortu. Oczywiście nie tylko torty można nim dekorować. Ten krem z  mascarpone do babeczek jest również świetny. Moja masa do tortu sprawdzi się w tak wielu przepisach, że na samą myśl ślinka napływa do ust. Zapraszam po inne moje przepisy na domowe desery i ciasteczka. Krem śmietankowy można też dodatkowo uszywnić nie tlko przez dodanie śmietan fix. Nie każdy o tym wie, ale do takiego kremu można nawet wsypać dodatkowo bitą śmietanę w proszku, która również bardzo ładnie usztywni Ci dodatkowo całą masę. Krem śmietankowy do tortów mozna też usztywniać przez dodanie żelatyny. Powstanie Ci wówczas nie tyle krem, co sztywna masa (jak w serniku na zimno) do przełożenia tortu. 

Masa do tortu

Mój krem do tortu śmietanowy sprawdzi się nie tylko jako pyszna masa do tortów z mascarpone. Jak napisałam już wcześniej masa do tortu z mascarpone bardzo dobrze sprawdza się do dekoracji babeczek oraz muffinek. Krem do tortów rewelacyjnie nadaje się d deserów w pucharkach oraz do tart i nawet zwykłych ciast. Taki krem śmietankowy można nawet ułożyć na deserze lodowym. Krem mascarpone do tortu jest bardzo sztywny, więc można z niego wyciskać piękne kształty przy pomocy rękawa cukierniczego z wybraną tylką. Taki krem śmietankowy do tortu można też zabarwić przy pomocy barwników w proszku lub w żelu. Uzyskasz wtedy wspaniały, bajkowy wręcz efekt. Mój przepis na krem do tortu jest zatem bardzo uniwersalny, więc z pewnością warto go poznać.