Krem do tortów

Krem do tortów

Super prosty krem do tortu z bitej śmietany i mascarpone. Bita śmietana z kremówki wychodzi perfekcyjna z w połączeniu z mascarpone smakuje jeszcze lepiej. To jest świetny krem do ciasta biszkoptowego!

Gorąco polecam również bardzo lekką wersję jak krem kokosowy oraz rewelacyjny przepis na krem budyniowy.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas ubijania: 5 minut
Ilość porcji: 1 litr kremu

Składniki:
  • pełna szklanka śmietanki 30 % - 300 g
  • 250 g sera mascarpone - klasyczne, mniejsze opakowanie
  • 3 czubate łyżki drobnego cukru

Z przepisu otrzymasz około 1 litr kremu.

Masa do tortów

Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i odstaw do lodów do schłodzenia. składniki powinny osiągnąć temperaturę, jaka panuje w lodówce.

Naczynie wyjmij z lodówki i od razu rozpocznij ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera. Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę - nie rozlewa się, nie przemieszcza. 

 

Krem do tortów, 1

Jak usztywnić bitą śmietanę?
Jeśli chcesz, by Twój krem po schłodzeniu w lodówce zrobił się sztywny jak sernik na zimno, wystarczy że w 80 ml wrzątku rozpuścisz łyżkę żelatyny. Po wymieszaniu i całkowitym przestudzeniu żelatyny należy ostrożnie wmieszasz ją w gotowy krem. Po szybkim wymieszaniu kremu wyłóż go np. na tort (zależy do czego używasz kremu) i umieść w lodówce. 

Krem do tortów, 2

- Krem przechowuj po ubiciu w lodówce, pod przykryciem.
- Masa trzymana w lodówce zachowuje świeżość przez 3-4 dni.
- Do kremu można przed ubijaniem dodać odrobinę barwnika spożywczego. Wówczas otrzymasz kolorową masę tortową. 
- Krem przed spożyciem lub ułożeniem na cieście/babeczkach można mieszać z owocami.
- Krem można kształtować - wyciskać z rękawa cukierniczego.

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (174 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kremy do tortów z bitej śmietany

Aby zrobić lekki krem do tortu wystarczy dobrze ubić śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru. To są zazwyczaj najlepsze przepisy na kremy do tortów dla dzieci. Kremy do tortów z serkiem mascarpone są gęstsze, bardziej maślane i sztywniejsze. Są też znacznie tłustsze niż kremy z samej śmietanki, czy też z mleczka kokosowego.

Krem do ciasta biszkoptowego

Mój ulubiony krem do tortu z bitej śmietany i mascarpone. Wystarczy mieć śmietankę, cukier i mascarpone oraz dobry mikser. Bita śmietana z kremówki 30 % lub 36 % wychodzi idealna. Należy ją tylko przed ubijaniem bardzo dobrze schłodzić. Jeśli chcesz się dowiedzieć jak usztywnić bitą śmietanę - zajrzyj do postu z przepisem na krem z serka mascarpone do tortu. Oczywiście nie tylko torty można nim dekorować. Ten krem z  mascarpone do babeczek jest również świetny. Zapraszam po inne moje przepisy na domowe desery i ciasteczka