Uniwersalny krem śmietanowy do tortów

Uniwersalny krem śmietanowy do tortów

Super prosty i super uniwersalny krem śmietankowy z mascarpone.

- tylko 3 składniki
- gotowy w 5 minut

Polecam do:
- tortów bezowych i gofrów
deserów z galaretką i owocami
tortów jako masa do przełożenia
- do naleśników i placków

Gorąco polecam również bardzo lekką wersję kremu kokosowego do tortów.

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:
  • pełna szklanka śmietanki 30 % - 300 g
  • 250 g sera mascarpone - klasyczne, mniejsze opakowanie
  • 3 czubate łyżki drobnego cukru

Z przepisu otrzymasz około 1 litr kremu.

Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i odstaw do lodów do schłodzenia. składniki powinny osiągnąć temperaturę, jaka panuje w lodówce.

Naczynie wyjmij z lodówki i od razu rozpocznij ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera. Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę - nie rozlewa się, nie przemieszcza. 

uniwersalny-krem-smietanowy-do-tortow-1

uniwersalny-krem-smietanowy-do-tortow-2

Uwagi i porady
- Krem przechowuj po ubiciu w lodówce, pod przykryciem.
- Masa trzymana w lodówce zachowuje świeżość przez 3-4 dni.
- Do kremu można przed ubijaniem dodać odrobinę barwnika spożywczego. Wówczas otrzymasz kolorową masę tortową. 
- Krem przed spożyciem lub ułożeniem na cieście/babeczkach można mieszać z owocami.
- Krem można kształtować - wyciskać z rękawa cukierniczego.

uniwersalny-krem-smietanowy-do-tortow-3
Gorąco polecam z naleśnikami śmietanowymi!

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (7 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Marzena
2017-07-17 20:55
Oj Aniu zjadłabym sobie teraz taki krem z malinkami :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-07-18 09:21
Kto jak kto Marzenko, ale Ty z pewnością zrobisz go z zamkniętymi oczami ;-)
user pic
Edyta
2017-07-18 07:59
Drobny cukier = cukier puder ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-07-18 09:20
Drobny cukier, to taki bardzo sypki, jak piasek na plaży, jednak nie zmielony na puder. Możesz użyć klasycznego cukru (unikaj cukru o grubej rafinadzie).