Uniwersalny krem śmietanowy do tortów

Uniwersalny krem śmietanowy do tortów

Super prosty krem do tortu z bitej śmietany i mascarpone. Bita śmietana z kremówki wychodzi perfekcyjna z w połączeniu z mascarpone smakuje jeszcze lepiej. To jest świetny krem do ciasta biszkoptowego!

Gorąco polecam również bardzo lekką wersję kremu kokosowego do tortów oraz rewelacyjny przepis na krem budyniowy. 

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Czas ubijania: 5 minut
Ilość porcji: 1 litr kremu

Składniki:
  • pełna szklanka śmietanki 30 % - 300 g
  • 250 g sera mascarpone - klasyczne, mniejsze opakowanie
  • 3 czubate łyżki drobnego cukru

Z przepisu otrzymasz około 1 litr kremu.

Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i odstaw do lodów do schłodzenia. składniki powinny osiągnąć temperaturę, jaka panuje w lodówce.

Naczynie wyjmij z lodówki i od razu rozpocznij ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera. Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę - nie rozlewa się, nie przemieszcza. 

Uniwersalny krem śmietanowy do tortów, 1

Jak usztywnić bitą śmietanę?
Jeśli chcesz, by Twój krem po schłodzeniu w lodówce zrobił się sztywny jak sernik na zimno, wystarczy że w 80 ml wrzątku rozpuścisz łyżkę żelatyny. Po wymieszaniu i całkowitym przestudzeniu żelatyny należy ostrożnie wmieszasz ją w gotowy krem. Po szybkim wymieszaniu kremu wyłóż go np. na tort (zależy do czego używasz kremu) i umieść w lodówce. 

Uniwersalny krem śmietanowy do tortów, 2

- Krem przechowuj po ubiciu w lodówce, pod przykryciem.
- Masa trzymana w lodówce zachowuje świeżość przez 3-4 dni.
- Do kremu można przed ubijaniem dodać odrobinę barwnika spożywczego. Wówczas otrzymasz kolorową masę tortową. 
- Krem przed spożyciem lub ułożeniem na cieście/babeczkach można mieszać z owocami.
- Krem można kształtować - wyciskać z rękawa cukierniczego.

Uniwersalny krem śmietanowy do tortów, 3

Gorąco polecam z naleśnikami śmietanowymi!
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (37 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-07-17 20:55
Oj Aniu zjadłabym sobie teraz taki krem z malinkami :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-07-18 09:21
Kto jak kto Marzenko, ale Ty z pewnością zrobisz go z zamkniętymi oczami ;-)
2017-07-18 07:59
Drobny cukier = cukier puder ?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-07-18 09:20
Drobny cukier, to taki bardzo sypki, jak piasek na plaży, jednak nie zmielony na puder. Możesz użyć klasycznego cukru (unikaj cukru o grubej rafinadzie).
2017-10-15 19:55
Czy masa się utrzyma bez żelatyny?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-16 08:53
Nie utrzyma się. A możesz użyć agaru?
2017-12-27 16:46
Czy można wiedzieć ile łyżeczek agaru uzyc ?
-- Ania z AniaGotuje.pl Wystarczy łyżeczka agaru.
2017-12-28 16:08
W przepisie nie ma żelatyny.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-28 16:21
Tak.. chodzi o to, by dodać żelatyny aby krem był sztywny np. przy tworzeniu ciast z galaretką i warstwą kremu. Taki krem z żelatyną będzie miał po schłodzeniu strukturę sernika na zimno.
2017-11-04 16:44
A jak posiedzi 6 dni będzie dobry jeszcze ?? Zrobiłam placek dziś 5 dzień nie miałam apetytu (przeziębienie ) i niestety muszę chyba wywalić prawda ?? Z bólem serca będę to musiała zrobić :/
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-05 08:38
Zależy czy był w szklanym naczyniu, czy był przykryty, nie mieszany, nie odkrywany... jeśli tak, to oceń sama po wyglądzie, zapachu, strukturze przy mieszaniu.. czy się nie rozwarstwił. Może być jeszcze dobry.
2018-02-09 21:54
Czy wystarczy taka ilosc kremu na przełożenie jednego torta 3warstwowego o srednicy ok 21cm???
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-10 09:28
Tak, ale to będą cienkie warstwy. Jeśli chcesz go przełożyć zachowując proporcje 1 do 1 z wysokością poszczególnych blatów, a do tego obłożyć go z wierzchu, to polecam użyć podwójnej porcji kremu 👩‍🍳
2018-03-02 10:33
Aniu mam wielki problem czy coś może być zamienikiem serka maskarpone
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-02 11:49
Niestety musi być tłusty serek mascarpone.
2018-02-24 18:46
Czy mozna zamiast zelatyny dodac smietan fix?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-24 20:02
Można Karolina, ale lepiej już nawet bez niczego zrobić ten krem. Z mascarpone i mlekiem w proszku jest wystarczająco gęsty.
2018-02-25 16:24
A czy krem można zrobić bez żadnych dodatków typu żelatyna?
Nie chciała bym żeby był jak "sernik na zimno" ale nie wiem czy bez tego się nie rozpłynie.
I czy śmietanę od początku ubijać razem z serkiem czy najpierw śmietanę a potem dodajemy serek?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-25 19:43
Tak, oczywiście. Jeśli chcesz, by krem był bardzo puszysty to część śmietanki ubijasz osobno i dodajesz do ubitego kremu z mascarpone, śmietanki i cukru.
2018-04-27 09:59
Na tort o średnicy 26 cm wystarczy podwójna porcja? Dodam również owoce do kremu.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-27 11:06
Tak Agato, powinno być ok.
2018-04-29 22:59
Czy taka porcja wystarczy do blatów o średnicy 22 cm?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-30 19:19
Tak Kasiu, wystarczy.
2018-06-29 07:53
Czy śmietankę chłodzic w jednym naczyniu razem z serkiem?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak 👌
Reklama

Kremy do tortów z bitej śmietany

Aby zrobić lekki krem do tortu wystarczy dobrze ubić śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru. To są zazwyczaj najlepsze przepisy na kremy do tortów dla dzieci. Kremy do tortów z serkiem mascarpone są gęstsze, bardziej maślane i sztywniejsze. Są też znacznie tłustsze niż kremy z samej śmietanki, czy też z mleczka kokosowego.

Krem do ciasta biszkoptowego

Mój ulubiony krem do tortu z bitej śmietany i mascarpone. Wystarczy mieć śmietankę, cukier i mascarpone oraz dobry mikser. Bita śmietana z kremówki 30 % lub 36 % wychodzi idealna. Należy ją tylko przed ubijaniem bardzo dobrze schłodzić. Jeśli chcesz się dowiedzieć jak usztywnić bitą śmietanę - zajrzyj do postu z przepisem na krem z serka mascarpone do tortu. Oczywiście nie tylko torty można nim dekorować. Ten krem z  mascarpone do babeczek jest również świetny. Zapraszam po inne moje przepisy na domowe kremy i desery