Sernik nowojorski
Koniecznie sprawdź jak smakuje mój sernik nowojorski. Prawie każdy ma swój ulubiony smak i sprawdzony przepis na ten nieziemski sernik pieczony. Jest delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Coś pysznego!
- masa serowa bez mąki i skrobi
- sernik świetny na każdą okazję
- sprawdzony i prosty przepis
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 1800 g sernika
W 100 g sernika:
Wartość energetyczna
250 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasteczkowy spód
- 150 g ciastek zbożowych
- 50 g masła - 1/4 kostki
Składniki na masę serową
- 1 kg tłustego twarogu lub serka philadelphia
- 200 g kwaśnej śmietany 18 % - 3/4 szklanki (można pominąć)
- 4 średnie jajka
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru pudru - około 150 g
- nasionka z jednej laski wanilii
- sok z małej cytryny
Składniki na śmietanową polewę
- 200 g kwaśnej śmietany 18 % - 3/4 szklanki
- 50 g cukru pudru - 2 czubate łyżki
Dodatkowy czas: chłodzenie sernika po upieczeniu - minimum 3 godziny.
Do upieczenia sernika użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Oprócz tortownicy potrzebujesz również papier do pieczenia do wyłożenia spodu tortownicy; folię aluminiową, by zabezpieczyć tortownicę przed ewentualnym wyciekaniem masy serowej; szeroką i niską foremkę/blaszkę do umieszczenia na dnie piekarnika z dodatkiem wrzącej wody (do pieczenia sernika).
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka, twaróg oraz śmietanę wyjmij wcześniej z lodówki.
Kalorie policzone zostały z użyciem sera twarogowego pełnotłustego.
Słynny sernik nowojorski.. tego przepisu nie może zabraknąć na moim blogu. Upiecz go razem ze mną i daj znać, jak Ci smakował!
Sernik nowojorski
Szykowanie sernika zacznij od przygotowania spodu z ciasteczek. Do miski melaksera włóż ciasteczka. Zmiksuj je na piasek. Jeśli masz małą komorę oraz sprzęt o małej mocy, to polecam kruszyć po kilka ciastek na raz i zmielone przekładać do miski. Jeśli nie masz melaksera, to ciastka możesz umieścić w misce i rozgnieść przy pomocy tłuczka drewnianego z okrągłą końcówkową lub umieścić je w woreczku strunowym i pokruszyć wałkiem. Do zmielonych ciasteczek wlej 1/4 kostki, czyli 50 gramów roztopionego i przestudzonego masła. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
Do sernika nowojorskiego polecam użyć dobrej jakości ciasteczek zbożowych. Jak dla mnie są rewelacyjnie.. zdecydowanie najlepsze w smaku i w strukturze. Sprawdzą się też ciastka owsiane oraz ewentualnie herbatniki typu petit Beurre (petitki).
Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Jeśli masz metalową tortownicę, to dno formy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Posiadacze formy z ceramicznym spodem nie muszą używać papieru do pieczenia, ponieważ spód taki pełni potem funkcję talerza do podawania sernika. Masę ciasteczkową przełóż do formy i uklep ją wyrównując powierzchnię. Możesz do tego użyć szpatułki do tortów lub łyżki stołowej. Formę z przygotowanym spodem możesz odłożyć do lodówki lub zostawić na blacie kuchennym, na czas szykowania masy serowej.
Do miski wyłóż kremowy serek Philadelphia lub dobrej jakości twaróg pełnotłusty mielony. Do zrobienia sernika nowojorskiego możesz użyć najlepszej jakości twarogu mielonego. Może to być trzykrotnie zmielony twaróg tłusty lub dobry ser twarogowy z wiaderka. Bardzo dobre są sery marki Piątnica oraz Mlekovita oraz twarogi ze sprawdzonych, lokalnych mleczarni (mniej znane twarogi). Decydując się na ser z wiaderka bierz pod uwagę konsystencję i smak twarogu. Twaróg nie powinien być rzadki i kwaśny.
Dodaj 200 gramów kwaśnej śmietany 18 % (czasem pomijam śmietanę i nie dodaję jej wcale lub daję o połowę mniej). Wsyp 3/4 szklanki cukru pudru lub trochę ponad 3/4 szklanki cukru drobnego. Jeśli lubisz bardzo słodkie serniki, to możesz dać więcej cukru.
Do miski wbij cztery średnie jajka oraz dodaj pięć żółtek jajek. Z pozostałych białek polecam upiec pyszne, domowe kokosanki. Na koniec wlej również sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz nasionka wyjęte z jednej laski wanilii. Możesz też użyć pasty lub esencji waniliowej. Domowy cukier waniliowy też będzie świetny.
Całość miksuj na niskich obrotach miksera do momentu, gdy masa zrobi się jednolita. Tortownicę z ciasteczkowym spodem owiń od spodu i do połowy rantów folią. Do formy ostrożnie wylej masę serową. Masa serowa może być dość rzadka.
Sernik jest już gotowy do pieczenia. Sernik nowojorski piecze się zazwyczaj w kąpieli wodnej. Ja jednak sernik ten piekę w "piekarnikowej saunie". Piekarnik nagrzewam do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Na dno piekarnika kładę dużą i szeroką formę lub ewentualnie jedną z szuflad, które kupuje się zazwyczaj razem z piekarnikiem. Formę wypełniam bardzo gorącą wodą. Możesz wlać jej sporo, ponieważ przy tej powierzchni woda będzie szybciej odparowywać. Tortownicę z sernikiem umieść na środkowej półce w piekarniku.
Nie każdy wie, że po umieszczeniu dużej ilości parującej wody w nagrzanym piekarniku temperatura wewnątrz komory spada przynajmniej o 20 stopni i nawet jeśli ustawiasz 180 stopni i Twój piekarnik pokazuje, że osiągnął tę temperaturę, to w rzeczywistości będzie to najprzyjemniej 20 stopni mniej. Używam wewnętrznego termometru, który wskazuje mi właściwą temperaturę w piekarniku. Możesz zostawić taką temperaturę (faktyczne 160 stopni) i piec sernik nowojorski przez godzinę i dwadzieścia minut (80 minut). Sernik będzie wówczas jeszcze delikatniejszy i bardziej aksamitny.. wręcz rozpływający się podczas krojenia. Ja jednak podnoszę temperaturę o 20 stopni i piekę sernik tak, by zachował swoją lekkość i aksamitność struktury, jednak był bardziej zwarty i stabilniejszy przy krojeniu.
Zdarza się, że muszę dolać trochę wody do formy umieszczonej na dnie piekarnika. Robię tak szczególnie wtedy, gdy sernik piekę z podniesioną o 20 stopni temperaturą. Należy wówczas powoli uchylić drzwi i sprawnym ruchem dolać wrzątek a następnie tak samo powoli zamknąć drzwiczki. Jeśli od środka na drzwiach piekarnika skrapla się woda, to super.. tak ma być :)
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwi pieca przynajmniej przez 20 minut. Pozwól, by temperatura w piekarniku powoli spadała. Po tym czasie uchyl drzwiczki i po chwili wyjmij sernik. Odstaw go do całkowitego przestudzenia.
Sernik nowojorski jest już gotowy i można by go było po przestudzeniu schłodzić w lodówce i podawać. Polecam jednak przygotowywać jeszcze polewę ze śmietany i cukru pudru. 200 g kwaśnej śmietany 18 % to około 3/4 szklanki o pojemności 250 ml. Taką ilość śmietany umieść w naczyniu razem z dwiema czubatymi łyżkami cukru pudru.
Śmietanę z cukrem pudrem bardzo dokładnie wymieszaj albo zmiksuj na gładko mikserem. Polecam miksować ją nawet kilka minut. Będzie wtedy bardziej gęsta i napuszona. Nie jest to jednak konieczne. Taką słodką śmietanę wyłóż na przestudzony sernik.
Sernik umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - opcja pieczenia góra/dół. Wybierz środkową półkę w piekarniku. Tym razem nie umieszczaj już foremki z wrzątkiem. Sernik piecz 15-20 minut. Możesz go od razu wyjąć z piekarnika. Przestudzony sernik nowojorski umieść w lodówce do całkowitego schłodzenia.
Smacznego.