Sernik na zimno Bounty

Sernik na zimno Bounty

Mało słodki, puszysty i delikatny. Idealny na każdą okazję i o każdej porze roku.

Z tej ilości składników wyjdzie torcik o średnicy 22-26 cm. Oczywiście im większa forma,
tym niższe ciasto :-)

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia: 3 godziny
Ilość porcji: 10-12

Składniki na spód:

  • 60 g herbatników jasnych typu Petitki
  • 3 pełne łyżki "mąki" kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych
  • 60 g roztopionego masła

Składniki na masę Bounty:

  • 200 g mleka kokosowego z puszki
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 250 g serka mascarpone
  • pół szklanki mleka
  • 4 białka jajek
  • pół szklanki cukru (ja dałam 1/3 szklanki)
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody - 100 ml
  • sok z połowy cytryny lub dowolny likier 

Składniki na polewę:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady - 100g
  • do 50 ml śmietanki słodkiej 30 %
  • wiórki kokosowe do posypania


Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm.


Spód do sernika
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia/pergaminem. Zapnij obręcz. Herbatniki zmiksuj na piasek np. w melakserze lub kielichu blendera. Wsyp mąkę kokosową oraz roztopione, (np. w rondelku) lekko przestudzone masło. Wszystko wymieszaj i wysyp na dno tortownicy. Spód dobrze uklep i wyrównaj. Idealne są do tego małe garnuszki emaliowane. Do "krawędzi" zaś końcówka szpatułki do nakładania porcji tortowych :-)
Formę umieść w lodówce.

Masa Bounty
Żelatynę rozpuść w 100 ml wody. Pamiętaj, by mieszać ją aż do całkowitego rozpuszczenia. Ja zazwyczaj podgrzewam ją chwilę z wodą, w malutkim rondelku na minimalnej mocy palnika. Gotową odstaw do wystudzenia. 

Mleko kokosowe, wiórki, serek mascarpone oraz pół szklanki mleka umieść w garnku i podgrzej lekko, na tyle by łatwiej było wszystko razem wymieszać. Możesz podgrzewać całość około 10 minut na małej mocy palnika. Wówczas wiórki będą jeszcze delikatniejsze po schłodzeniu. Garnek zdejmij z palnika a masę przełóż do dużej miski i zostaw do wystudzenia.

Białka jajek umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. 

Do miski z masą bounty wlej żelatynę i zamieszaj. Dodaj sok z cytryny lub likier kokosowy i zamieszaj raz jeszcze. Na koniec ostrożnie wmieszaj ubite z cukrem białka. Całość przelej do tortownicy. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki, do schłodzenia na 2 godziny.

Polewa czekoladowa
Śmietankę zagotuj w małym rondelku. Zdejmij ją z palnika i dodaj czekoladę połamaną w kostki. Mieszaj całość do całkowtego rozpuszczenia się czekolady. Rób to powoli, by nie tworzyć pęcherzyków powietrza. Po lekkim schodzeniu wylej czekoadę na górę sernika. Całość możesz jeszcze posypać wiórkami lub chipsami kokosowymi. Sernik odstaw do lodówki, do ponownego schłodzenia na 30 minut.

sernik-na-zimno-bounty-1

sernik-na-zimno-bounty-2

sernik-na-zimno-bounty-3

Sernik przechowój w lodówce do 7 dni. Podawaj schłodzony.
Smacznego :-)

Trufelek
2017-06-23 21:56
Piękne ciasto! :) i pyszne na pewno!
Ania
2017-06-24 09:53
Dziękuję bardzo :-)