Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Surówka z białej rzepy

Surówka z białej rzepy

Uwielbiam białą rzepę. Ilekroć mam okazję ją zakupić szykuję surówkę z białą rzepą i jabłkiem. Biała rzepa jest delikatniejsza od białej rzodkwi. Smakuje nawet małym dzieciom. Jest idealnym dodatkiem do obiadu. Przy okazji zapraszam - surówka z białej rzodkwi

Surówkę z rzepą podaję też do samych mięs pieczonych, do kanapek, jajecznicy czy dań z makaronem. Jak dla mnie pasuje ona do wszystkiego.. Może dlatego, że zwyczajnie tak bardzo mi smakuje. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: 700 g surówki

Kaloryczność kcal: 98 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 500 g białek rzepy - 3 sztuki
  • 2 jabłka - 300 g
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • garść siekanego szczypiorku
  • po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu

Bardzo lubię, gdy surówka z rzepą jest wilgotna od soku z jabłek i śmietany wymieszanej z majonezem. Fantastycznie komponuje się wtedy z tłuczonymi ziemniakami, czy makaronem lub kaszą. Moje ulubione zestawienie to surówka z białej rzepy z puree ziemniaczanym z tymiankiem oraz kurczak duszony w lekkim sosie śmietanowym.. pycha!

Surówka z białej rzepy, 1

Jak zrobić surówkę z białej rzepy:

Białą rzepę bardzo łatwo odróżnić od białej rzodkwi. Biała rzepa jest okrągła, zaś biała rzodkiew podłużna jak marchewka. Rzodkiew jest też ostrzejsza w smaku od rzepy. Pół kilograma rzepy to równo 3 sztuki średniej wielkości bulwy. 

Surówka z białej rzepy, 2

Rzepę obierz cienko i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Ja nie solę rzepy po starciu i nie odlewam nadmiaru soku. Jeśli jednak wolisz bardziej zwięzłe surówki, to jest to dobry moment na dodanie płaskiej łyżeczki soli. Wówczas zamieszaj stratą rzepę i odstaw na kilka minut. Następnie wylej zebraną na dnie wodę. 
Surówka z białej rzepy, 3

Tak samo obierz i zetrzyj na dużych oczkach jabłka. Ja sięgam po odmianę Ligol. Lubię twarde i soczyste jabłka o białym i zwartym miąższu. 
Surówka z białej rzepy, 4

Wymieszaj starte jabłko z tartą rzepą w jednej, większej misce. Dodaj też po dwie łyżki majonezu i śmietany oraz sól, pieprz i posiekany drobno szczypiorek. Wszystko dokładnie zamieszaj. Surówka z białej rzepy jest od razu gotowa do zjedzenia. Warto ją jednak przed podaniem schłodzić 30 minut w lodówce. Przed podaniem zawsze zamieszaj też surówkę, by wyrównać jej strukturę i wymieszać rozwarstwione płyny. 
Surówka z białej rzepy, 5

Gorąco polecam Ci także świetną i jedną z moich ulubionych surówek z białej kapusty. Zapraszam po najlepszy przepis na surówkę Colesław. A surówka z marchewki - najprostsza. 
Surówka z białej rzepy, 6

Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (421 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Surówka z białej rzepy i jabłka

Biała rzepa jest świetnym i bardzo uniwersalnym warzywem. Biała rzepa pasuje do wielu surówek i sałatek. Ma bowiem bardzo łagodny smak i przyjemną strukturę. Moja surówka z białej rzepy ze śmietaną i majonezem jest bardzo prosta do zrobienia. Szykuję ją w wersji łagodnej z dodatkiem tartego jabłka. Jeśli lubisz słodsze surówki, to możesz też do niej dodać rodzynki.

Surówka z rzepy

Surówkę z białej rzepy i jabłka podaję nie tylko jako dodatek do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i mięsem. Bardzo często zajadam ją dodatkowo np. jedząc kanapki. Rzepa jest okrągła, zaś biała rzodkiew podłużna jak marchewka. Biała rzodkiew jest ostrzejsza w smaku od białej rzepy. Serdecznie zapraszam też po inne moje przepisy na domowe sałatki i surówki. A coś innego.. polecam świetny przepis - sałatka z arbuza! Surówka z selera - ten przepis gorąco polecam. A najpopularniejsza sałatka polska? Mizeria oczywiście.