Surówka z białej rzepy
Uwielbiam białą rzepę. Ilekroć mam okazję ją zakupić szykuję surówkę z białą rzepą i jabłkiem. Biała rzepa jest delikatniejsza od białej rzodkwi. Smakuje nawet małym dzieciom. Jest idealnym dodatkiem do obiadu. Przy okazji zapraszam - surówka z białej rzodkwi.
Surówkę z rzepą podaję też do samych mięs pieczonych, do kanapek, jajecznicy czy dań z makaronem. Jak dla mnie pasuje ona do wszystkiego.. Może dlatego, że zwyczajnie tak bardzo mi smakuje.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: 700 g surówki
Kaloryczność kcal: 98 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 500 g białek rzepy - 3 sztuki
- 2 jabłka - 300 g
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18 %
- garść siekanego szczypiorku
- po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
Bardzo lubię, gdy surówka z rzepą jest wilgotna od soku z jabłek i śmietany wymieszanej z majonezem. Fantastycznie komponuje się wtedy z tłuczonymi ziemniakami, czy makaronem lub kaszą. Moje ulubione zestawienie to surówka z białej rzepy z puree ziemniaczanym z tymiankiem oraz kurczak duszony w lekkim sosie śmietanowym.. pycha!
Jak zrobić surówkę z białej rzepy:
Białą rzepę bardzo łatwo odróżnić od białej rzodkwi. Biała rzepa jest okrągła, zaś biała rzodkiew podłużna jak marchewka. Rzodkiew jest też ostrzejsza w smaku od rzepy. Pół kilograma rzepy to równo 3 sztuki średniej wielkości bulwy.
Rzepę obierz cienko i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Ja nie solę rzepy po starciu i nie odlewam nadmiaru soku. Jeśli jednak wolisz bardziej zwięzłe surówki, to jest to dobry moment na dodanie płaskiej łyżeczki soli. Wówczas zamieszaj stratą rzepę i odstaw na kilka minut. Następnie wylej zebraną na dnie wodę.
Tak samo obierz i zetrzyj na dużych oczkach jabłka. Ja sięgam po odmianę Ligol. Lubię twarde i soczyste jabłka o białym i zwartym miąższu.
Wymieszaj starte jabłko z tartą rzepą w jednej, większej misce. Dodaj też po dwie łyżki majonezu i śmietany oraz sól, pieprz i posiekany drobno szczypiorek. Wszystko dokładnie zamieszaj. Surówka z białej rzepy jest od razu gotowa do zjedzenia. Warto ją jednak przed podaniem schłodzić 30 minut w lodówce. Przed podaniem zawsze zamieszaj też surówkę, by wyrównać jej strukturę i wymieszać rozwarstwione płyny.
Gorąco polecam Ci także świetną i jedną z moich ulubionych surówek z białej kapusty. Zapraszam po najlepszy przepis na surówkę Colesław. A surówka z marchewki - najprostsza.
Smacznego!