Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sałatka ze szpinakiem

Sałatka ze szpinakiem

Super prosta i bardzo smaczna sałatka ze szpinakiem, którą polecam zarówno jako dodatek do obiadu, oraz jako samodzielne danie. Przepis na sałatkę ze szpinaku jest świetny, szybki i uniwersalny. 

- uniwersalna sałatka ze świeżym szpinakiem
- super baza pod wiele sałatek kolacyjnych
- bardzo zdrowa i kolorowa sałatka do obiadu

Czas przygotowania: 10 minut
Czas moczenia pestek słonecznika: 4 godziny
Czas chłodzenia sałatki: 20 minut
Liczba porcji: 840 g sałatki

Kaloryczność kcal: 125 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 200 g świeżego szpinaku np. baby
  • 300 g małych pomidorków
  • 50 g pestek słonecznika - 5 łyżek
  • mała czerwona cebula
  • 6 kawałków pomidora suszonego z oleju
  • 4 łyżki oleju ze słoika z pomidorów
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta ulubionej mieszanki przypraw np. z papryką
  • ewentualne dodatki: łyżeczka musztardy, parmezan lub ser mozzarella

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników wyszło mi około 840 gramów sałatki, czyli cztery porcje.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie produktów, ale bez dodatku w postaci sera parmezan.

Sałatka ze szpinakiem najlepiej smakuje z dodatkiem namoczonych w wodzie pestek słonecznika. Uwielbiam, gdy w sałatce znajdują się chrupiące pestki lub orzechy. Jeśli nie masz pestek słonecznika możesz sięgnąć po: orzechy włoskie, pestki dyni, orzeszki piniowe, płatki migdałowe, jasny sezam lub orzechy nerkowca.

Sałatka ze szpinakiem, 1

Sałatka ze szpinakiem

Do sałatki ze szpinakiem potrzebujesz 5 łyżek pestek ze słonecznika. Możesz je dodać od razu razem z innymi składnikami sałatki, jednak polecam Ci je najpierw namoczyć w zimnej wodzie. Często łuszczone pestki słonecznika zalewam wodą wieczorem. Rano pestki przepłukuję i odsączam z wody. Takie pestki smakują i wyglądają jak świeże, dopiero co wyłuszczone ze słonecznika! Pestki warto namoczyć. Jeśli nie masz czasu, to nawet godzina moczenia sprawi, że będą pyszniejsze. Swoje pestki moczyłam cztery godziny.

Sałatka ze szpinakiem, 2

Do miseczki z wymoczonymi i odsączonymi z wody pestkami słonecznika dodaj posiekane kawałki pomidorów z oleju wraz z czterema łyżkami oleju ze słoika. Dodaj cztery łyżki świeżo wyciskanego soku z cytryny. Jeśli nie lubisz kwaśnych sałatek, to daj tylko dwie łyżki soku. 
Sałatka ze szpinakiem, 3

Jeśli sałatkę robisz latem, to świeży szpinak umyj i oderwij ogonki oraz odetnij grubsze nerwy. Zimą sięgnij po szpinak świeży baby, który zazwyczaj pakowany jest w paczki po 200 gramów. Cały szpinak przełóż na duży durszlak. Durszlak ze szpinakiem umieść w zlewie. Przepłucz szpinak pod zimną, bieżącą wodą. 
Sałatka ze szpinakiem, 4

Pomidorki umyj i przekrój na pół. Jeśli lubisz szykować barwne sałatki, to zachęcam do mieszania ze sobą różnych odmian pomidorów małych. Świetne będą pomidorki black cherry o bordowym kolorze oraz pomidorki violet jasper. Do tego może żółty akcent z pomidorów złoty ożarowski lub tych mniejszych - cytrynek groniasty.
Sałatka ze szpinakiem, 5

W dużej misce wymieszaj najpierw liście szpinaku z miseczką z pomidorami suszonymi i pestkami. Małą, czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Dodaj pomidorki oraz 1/3 łyżeczki pieprzu i pół łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszaj i sprawdź smak sałatki. Weź pod uwagę to, że sałatka ze szpinakiem zrobi się jeszcze trochę ostrzejsza i wyraźniejsza po krótkim schłodzeniu w lodówce.

Przed podaniem swoją sałatkę oprószyłam jeszcze mieszanką przypraw węgierskich z suszoną papryką. Pół sałatki podałam z płatkami sera typu parmezan. Drugą połowę podałam na kolację z kawałkami gotowanego na wodzie kurczaka.
Sałatka ze szpinakiem, 6

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (776 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sałatka ze szpinakiem

Moja bardzo uniwersalna sałatka ze szpinakiem pojawia się w naszym domu dość często. Najchętniej szykuję ja latem, by podawać ją jako jedną z sałatek do dań z grilla. Ta sałatka z e szpinakiem bardzo dobrze sprawdza się również na kanapki. Często zajadam ją z kotletami czy też smażonym kurczakiem. Uwielbiam szpinak na ciepło, jednak sałatka ze szpinaku kusi mnie prostotą wykonania oraz tym, że można ją zrobić dosłownie w kilka minut. Aby sałatka z e szpinaku była kolorowa i miała wyraźny smak dodaję do nich czerwoną cebulę oraz kolorowe pomidorki koktajlowe. Pomidory suszone z oleju są do sałatki ze szpinaku najlepsze. Są kwaśne i mają świetny smak a do tego można skorzystać z oleju, w którym były trzymane. 

Sałatka ze szpinaku

Sałatka z e szpinakiem jest super uniwersalna. Aby za każdym razem wyszła inna, możesz użyć zamiast pestek słonecznika np. płatków migdałów lub prażonych orzechów włoskich albo orzechów nerkowca. Orzeszki piniowe też będą świetne. Sałatka z e szpinaku z dodatkiem płatów twardego sera typu parmezan może śmiało stanowić samodzielny posiłek. Do sałatki ze szpinakiem możesz też dodać ser mozzarella. Polecam ser mozzarella w kulkach. Sałatka ze szpinakiem i kawałkami smażonego kurczaka to super smaczny pomysł na kolację. Ze szpinakiem polecam Ci naleśniki ze szpinakiem oraz pierogi ze szpinakiem. Odwiedź też pozostałe moje pyszne i dokładnie opisane przepisy kulinarne. Bardzo dobra jest również sałatka z szynką i serem żółtym - polecam! A na koniec jeszcze pyszna i prosta sałatka z brokułami. Świetna jest też sałatka z tortellini