Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Prosty i sprawdzony przepis na klasyczną surówkę z czerwonej kapusty. 

- delikatna, z dodatkiem majonezu
- kilka idealnie dobranych składników
- szybka i prosta w przygotowaniu
- świetna jako dodatek do obiadu

Jeśli macie lub wolicie kapustę białą, to gorąco polecam również pyszną surówkę Colesław lub klasyczną surówkę z białej kapusty

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 1 kg surówki

Składniki:
  • mała główka czerwonej kapusty
  • mała cebula cukrowa
  • 1 średnie jabłko
  • 1 średnia marchew
  • po sporej garści siekanej pietruszki i koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • przyprawy: 1,5 płaskiej łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka cukru

Zdejmij pierwsze liście z kapusty. Kapustę podziel na pół. Obie połówki poszatkuj drobno. Głąb wyrzuć. Możesz też użyć melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Do miski z kapustą dodaj również cebulę, jabłko i marchewkę. Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Cebulę obierz i poszatkuj. Dodaj również poszatkowaną natkę pietruszki i koperek. 

W mniejszej misce umieść resztę składników: majonez (warto użyć tych najlepszych), ocet, sól, pieprz oraz cukier. Wymieszaj i dodaj do dużej miski z poszatkowaną cebulą, marchwią oraz kapustą. Całość dobrze wymieszaj. Surówka najlepiej smakuje po 1 godzinie przechowywania w lodówce.

surowka-z-czerwonej-kapusty-1

Surówkę polecam jako dodatek do:
wrapów meksykańskich
pstrąga z frytkami
pieczonych piersi z kurczaka
klusek śląskich
- domowych frytek z patelni

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (11 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Pichceniomania
2017-09-19 23:28
Pychota! I ten ocet oczywiście dla koloru, ale też fajnie podkręca smak. Super :)
user pic
Marzena
2017-09-22 22:00
Pyszna surówka pozdrawiam serdecznie 👍🌹