Surówka z czerwonej kapusty
Idealna, delikatna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem majonezu lub oleju. to pyszna i łatwa do przygotowania sałatka do obiadu, a przy tym bardzo lubiana przez dzieci.
- surówka ze świeżej kapusty
- szykowana z majonezem lub z olejem
- świetna sałatka do większości polskich obiadów
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: 1200 g surówki
Kaloryczność kcal: 85 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- mała główka czerwonej kapusty - 1 kg
- mała cebula - do 120 g
- 1 średnie jabłko - do 200 g
- 1 średnia marchew - do 170 g
- po sporej garści siekanej pietruszki i koperku
- 3 łyżki majonezu lub 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- 5 łyżek octu jabłkowego
- przyprawy: 1,5 płaskiej łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka cukru
Surówka z czerwonej kapusty
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1200 gramów surówki z czerwonej kapusty. Przed szykowaniem surówki zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników.
Surówka z czerwonej kapusty przepis
Do tej surówki użyj jednej małej główki kapusty o wadze około jednego kilograma lub nawet odrobinę cięższej. Zdejmij pierwsze liście z kapusty. Kapustę podziel na pół. Usuń jasny głąb a obie połówki poszatkuj drobno nożem. Możesz też użyć malaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką.
Do miski z kapustą dodaj również obraną i drobno posiekaną cebulę. Lekko kwaśne i twarde jabłko obierz i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Marchewkę obierz i również zetrzyj na dużych oczkach. Do miski z warzywami dodaj też poszatkowaną natkę pietruszki i koperek.
W mniejszej misce umieść resztę składników: majonez (warto użyć tych najlepszych), ocet, sól, pieprz oraz cukier. Wymieszaj całość i dodaj do dużej miski z poszatkowaną cebulą, marchwią, jabłkami oraz kapustą. Całość dobrze wymieszaj. Surówka najlepiej smakuje po 1 godzinie przechowywania w lodówce.
Porada 1: Ocet jabłkowy ma dość delikatny smak, jednak mimo to na początku możesz go dodać trochę mniej. Po wymieszaniu wszystkich składników sprawdź, czy ta ilość octu jest dla Ciebie odpowiednia i ewentualnie dodaj łącznie całe pięć łyżek.
Porada 2: Majonez można zastąpić olejem rzepakowym. Do rozdrobnionych warzyw dodaj wówczas 4-5 łyżek oleju oraz przyprawy (nie mieszamy ich już razem, tak jak z majonezem).
Na zdjęciu poniżej surówka z czerwonej kapusty z majonezem i kapustą poszatkowaną w maszynce.
Na zdjęciu poniżej surówka z czerwonej kapusty z olejem i kapustą posiekaną tylko nożem. Dodałam też trochę więcej marchewki.
Surówka z czerwonej kapusty surowej idealnie komponuje się z tłuczonymi ziemniakami i kotlecikiem mielonym. Bardzo dobra będzie również z rybą lub schabem. Roladki schabowe z serem i szpinakiem albo schab duszony też pasują idealne.
Smacznego.