Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Idealna, delikatna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem majonezu lub oleju. to pyszna i łatwa do przygotowania sałatka do obiadu, a przy tym bardzo lubiana przez dzieci.

- surówka ze świeżej kapusty
- szykowana z majonezem lub z olejem
- świetna sałatka do większości polskich obiadów

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: 1200 g surówki

Kaloryczność kcal: 85 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • mała główka czerwonej kapusty - 1 kg
  • mała cebula - do 120 g
  • 1 średnie jabłko - do 200 g
  • 1 średnia marchew - do 170 g
  • po sporej garści siekanej pietruszki i koperku
  • 3 łyżki majonezu lub 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • przyprawy: 1,5 płaskiej łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka cukru

Surówka z czerwonej kapusty

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1200 gramów surówki z czerwonej kapusty. Przed szykowaniem surówki zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. 

Surówka z czerwonej kapusty, 1

Surówka z czerwonej kapusty przepis

Do tej surówki użyj jednej małej główki kapusty o wadze około jednego kilograma lub nawet odrobinę cięższej. Zdejmij pierwsze liście z kapusty. Kapustę podziel na pół. Usuń jasny głąb a obie połówki poszatkuj drobno nożem. Możesz też użyć malaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką.

Do miski z kapustą dodaj również obraną i drobno posiekaną cebulę. Lekko kwaśne i twarde jabłko obierz i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Marchewkę obierz i również zetrzyj na dużych oczkach. Do miski z warzywami dodaj też poszatkowaną natkę pietruszki i koperek. 

W mniejszej misce umieść resztę składników: majonez (warto użyć tych najlepszych), ocet, sól, pieprz oraz cukier. Wymieszaj całość i dodaj do dużej miski z poszatkowaną cebulą, marchwią, jabłkami oraz kapustą. Całość dobrze wymieszaj. Surówka najlepiej smakuje po 1 godzinie przechowywania w lodówce.

Porada 1: Ocet jabłkowy ma dość delikatny smak, jednak mimo to na początku możesz go dodać trochę mniej. Po wymieszaniu wszystkich składników sprawdź, czy ta ilość octu jest dla Ciebie odpowiednia i ewentualnie dodaj łącznie całe pięć łyżek.

Porada 2: Majonez można zastąpić olejem rzepakowym. Do rozdrobnionych warzyw dodaj wówczas 4-5 łyżek oleju oraz przyprawy (nie mieszamy ich już razem, tak jak z majonezem). 

Na zdjęciu poniżej surówka z czerwonej kapusty z majonezem i kapustą poszatkowaną w maszynce. 

Surówka z czerwonej kapusty, 2

Na zdjęciu poniżej surówka z czerwonej kapusty z olejem i kapustą posiekaną tylko nożem. Dodałam też trochę więcej marchewki.
Surówka z czerwonej kapusty, 3

Surówka z czerwonej kapusty surowej idealnie komponuje się z tłuczonymi ziemniakami i kotlecikiem mielonym. Bardzo dobra będzie również z rybą lub schabem. Roladki schabowe z serem i szpinakiem albo schab duszony też pasują idealne. 

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (4051 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Surówka z czerwonej kapusty

Masz już pomysł na szybki obiad, ale brakuje Ci sałatki lub surówki? Surówka z czerwonej kapusty z majonezem i jabłkiem to idealny dodatek do wielu polskich obiadów. Niebieska kapusta bardzo smakuje również dzieciom. Można ją doprawić cytryną lub octem jabłkowym. Surowka z czerwonej kapusty jest jedną z najczęściej wybieranych sałatek weselnych. Bardzo często pojawia się na stołach, przy okazji ważnych uroczystości. Bardzo dobra do obiadu jest też surówka z białej kapusty, którą również polecam. Jeśli szykujesz obiady dla dzieci, to surówka z marchewki też będzie świetna. 

Sałatka z czerwonej kapusty

Sałata z czerwonej kapusty z majonezem to jedna z ulubionych surówek jakie szykuję do tradycyjnych polskich obiadów. Tę sałatkę z czerwonej kapusty robię na surowo. Można też zrobić sałatkę z kapusty parzonej lub gotowanej. Polecam zatem mój super przepis na kapustę czerwoną na ciepło - modra kapusta. Różne są surówki z czerwonej kapusty przepisy z mniejszą lub większą ilością warzyw. Ja zawsze dodaję marchew oraz natkę pietruszki i koperek. Surówka z czerwonej kapusty przepisy z siekanym szczypiorkiem też są ok, ale ja wolę dodać cebulę. 

Surówki z czerwonej kapusty z majonezem

Mój sprawdzony przepis na najlepszą surówkę z czerwonej kapusty jest również bardzo zdrowym uzupełnieniem domowego obiadu. Czerwona kapusta jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Kapusta zawiera bardzo dużo witamin. Jest bogata w witaminę C oraz witamin z grupy B. Jest również idealnym źródłem sodu, żelaza, wapnia czy magnezu. Kapusta czerwona zawiera dużo siarki, która korzystanie wpływa na kondycję włosów, paznokci oraz skóry. Jeśli lubisz robić kolorowe sałatki, to polecam Ci inne moje przepisy na surówki i sałatki do obiadu. Polecam też coś super pysznego.. kurczak z dynią to świetny i szybki pomysł na obiad.