Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Prosty i sprawdzony przepis na klasyczną surówkę z czerwonej kapusty. Surówka jest delikatna i szybka do zrobienia. To najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu

- delikatna, z dodatkiem majonezu
- kilka idealnie dobranych składników
- szybka i prosta w przygotowaniu
- świetna jako dodatek do obiadu

Jeśli macie lub wolicie kapustę białą, to gorąco polecam również pyszną surówkę Colesław lub klasyczną surówkę z białej kapusty

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 1 kg surówki

Składniki:
  • mała główka czerwonej kapusty
  • mała cebula cukrowa
  • 1 średnie jabłko
  • 1 średnia marchew
  • po sporej garści siekanej pietruszki i koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • przyprawy: 1,5 płaskiej łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka cukru

Zdejmij pierwsze liście z kapusty. Kapustę podziel na pół. Obie połówki poszatkuj drobno. Głąb wyrzuć. Możesz też użyć melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Do miski z kapustą dodaj również cebulę, jabłko i marchewkę. Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Cebulę obierz i poszatkuj. Dodaj również poszatkowaną natkę pietruszki i koperek. 

W mniejszej misce umieść resztę składników: majonez (warto użyć tych najlepszych), ocet, sól, pieprz oraz cukier. Wymieszaj i dodaj do dużej miski z poszatkowaną cebulą, marchwią oraz kapustą. Całość dobrze wymieszaj. Surówka najlepiej smakuje po 1 godzinie przechowywania w lodówce.

surowka-z-czerwonej-kapusty-1

Surówkę polecam jako dodatek do:
wrapów meksykańskich
pstrąga z frytkami
pieczonych piersi z kurczaka
klusek śląskich
- domowych frytek z patelni

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (16 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Pichceniomania
2017-09-19 23:28
Pychota! I ten ocet oczywiście dla koloru, ale też fajnie podkręca smak. Super :)
Marzena
2017-09-22 22:00
Pyszna surówka pozdrawiam serdecznie 👍🌹
Wiola
2017-11-14 18:51
Pyszna suróweczka, pierwszy raz robiłam „na surowo” czerwona kapustne i była super smaczna 😋😋😋

Sałatka z czerwonej kapusty z majonezem

Masz już pomysł na szybki obiad, ale brakuje Ci sałatki lub surówki? Surówka z czerwonej kapusty z majonezem i jabłkiem to idealny dodatek do wielu polskich obiadów. Niebieska kapusta bardzo smakuje również dzieciom. Można ją doprawić cytryną lub octem jabłkowym. Surówka z kapusty jest jedną z najczęściej wybieranych sałatek weselnych.

Surówka z surowej czerwonej kapusty do obiadu

Sałatka z czerwonej kapusty z majonezem to jedna z ulubionych surówek jakie szykuję do tradycyjnych polskich obiadów. Tę sałatkę z czerwonej kapusty robię na surowo. Można też zrobić sałatkę z kapusty parzonej lub gotowanej. 

Kapusta czerwona dla zdrowia

Mój sprawdzony przepis na najlepszą surówkę z czerwonej kapusty jest również bardzo zdrowym uzupełnieniem domowego obiadu. Czerwona kapusta jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Kapusta zawiera bardzo dużo witamin. Jest bogata w witaminę C oraz witamin z grupy B. Jest również idealnym źródłem sodu, żelaza, wapnia czy magnezu. Kapusta czerwona zawiera dużo siarki, która korzystanie wpływa na kondycję włosów, paznokci oraz skóry.