Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
Sprawdzony przepis na klasyczną surówkę z czerwonej kapusty. Ta surówka jest delikatna i super szybka do zrobienia. Sałatka z czerwonej kapusty to jeden z moich ulubionych, warzywnych dodatków do obiadu.
Wystarczy kilka idealnie dobranych składników, by powstała szybka i pyszna surówka, która pasuje do większości prostych, polskich obiadów. Jeśli macie lub wolicie kapustę białą, to gorąco polecam również mój przepis na prostą surówkę Colesław lub przepis na klasyczną surówkę z białej kapusty.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Ilość porcji: 1200 g surówki
Kaloryczność kcal: 85 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- mała główka czerwonej kapusty - 1 kg
- mała cebula cukrowa
- 1 średnie jabłko
- 1 średnia marchew
- po sporej garści siekanej pietruszki i koperku
- 3 łyżki majonezu
- 5 łyżek octu jabłkowego
- przyprawy: 1,5 płaskiej łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka cukru
Surówka z czerwonej kapusty idealnie komponuje się z tłuczonymi ziemniakami i kotlecikiem mielonym. Bardzo dobra będzie również z rybą lub schabem. Roladki schabowe z serem i szpinakiem albo schab duszony.. coś pysznego.
Surówka z czerwonej kapusty
Do tej surówki użyj jednej małej główki kapusty o wadzę około jednego kilograma lub nawet odrobinę cięższej. Zdejmij pierwsze liście z kapusty. Kapustę podziel na pół. Obie połówki poszatkuj drobno. Głąb wyrzuć. Możesz też użyć melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką.
Do miski z kapustą dodaj również cebulę, jabłko i marchewkę. Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Cebulę obierz i poszatkuj. Dodaj też poszatkowaną natkę pietruszki i koperek.
W mniejszej misce umieść resztę składników: majonez (warto użyć tych najlepszych), ocet, sól, pieprz oraz cukier. Wymieszaj i dodaj do dużej miski z poszatkowaną cebulą, marchwią oraz kapustą. Całość dobrze wymieszaj. Surówka najlepiej smakuje po 1 godzinie przechowywania w lodówce.
Ocet jabłkowy ma dość delikatny smak, jednak mimo to na początku możesz go dodać trochę mniej. Po wymieszaniu wszystkich składników sprawdź, czy ta ilość octu jest dla Ciebie odpowiednia i ewentualnie dodaj łącznie całe pięć łyżek.

Gorąco polecam również przepis na najlepszą surówkę z białej kapusty - Colesław jak z KFC!
Smacznego.