Sałatka z makaronem i szynką
Sałatka z makaronem i szynką to bardzo smaczna i uniwersalna propozycja na wiele okazji i nie tylko. Przepis jest prosty i można go dowolnie modyfikować i urozmaicać.
- super na kolację, na święta i do obiadu
- można ją śmiało spakować nawet do pracy
- w treści przepisu propozycje na ciekawe dodatki
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania makaronu: 10 minut
Liczba porcji: około 1280 g
Kaloryczność kcal: 115 w 100 g sałatki
Składniki
- 200 g makaronu np. muszelki itp. - waga przed ugotowaniem
- 1 średnia czerwona papryka - około 200 g
- 1 średni ogórek szklarniowy - około 200 g
- 200 g chudej szynki np. konserwowej - może być w plastrach
- 1 mała puszka kukurydzy 200 g - po odsączeniu około 160 g
- 60 g ulubionego majonezu - około 4 niepełne łyżki
- 1 łyżka ulubionej musztardy - u mnie łagodna delikatesowa
- po sporej garści siekanego szczypiorku i koperku
- przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli; 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
- możesz dodać jeszcze: jogurt lub śmietanę; ogórki kiszone lub konserwowe; pieczarki marynowane; świeże pomidory; ser żółty
Sałatka z makaronem i szynką
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1280 gramów sałatki z makaronem i szynką.
Przed szykowaniem sałatki zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. ser żółty pokrojony w kostkę lub też ogórki kiszone.
Sałatka z makaronem i szynką przepis
W pierwszej kolejności ugotuj makaron. Wybierz drobniejszy makaron, który bez problemu nałożysz na łyżkę lub na widelec. U mnie był to makaron Cavatappi, ale mogą to być też klasyczne muszelki, czy też kolanka lub kokardki.
Do garnka wlej wodę i dorowadź ją do wrzenia. Na ugotowanie 200 gramów makaronu potrzebujesz około 6-6,5 szklanek wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp zatem płaską łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Makaron gotuję zazwyczaj o minutę lub dwie dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Tym razem jednak gotowałam go tak długo, jak wskazywały zalecenia na opakowaniu, czyli 10 minut.
Ugotowany makaron powinien być sprężysty, ale miękki. Ugotowany makaron przełóż na durszlak, a potem do miski, by przestygł. Po ugotowaniu makaron ważył u mnie około 440 gramów.
Porada: Możesz też sięgnąć po makaron pełnoziarnisty, gryczany, kukurydziany lub makaron z ciecierzycy lub soczewicy. Zmiana makaronu wpłynie na ostateczny smak sałatki.
W trakcie studzenia makaronu umyj i pokrój ogórka oraz paprykę. Ogórka zazwyczaj nie obieram, tylko odcinam końce. Kroję go wzdłuż na cztery i usuwam mokre gniazdo nasienne. Ogórka kroję w grubszą kostkę. Z papryki usuwam pestki oraz ogonek i kroję ją na kawałki na jeden kęs. Odsącz około 160 gramów kukurydzy z puszki, zaś koperek i szczypiorek posiekaj drobno.
Porady: W sezonie warto sięgnąć po 3-4 małe ogórki gruntowe. Smak sałatki podkręcisz dodając do niej ogórki kiszone lub też konserwowe (można i takie i takie). Zamiast ogórków konserwowych sięgnij np. po pieczarki marynowane. Słodyczy i soczystości dodadzą zaś pomidory.
Warzywa i zioła dodaj do miski z przestudzonym makaronem. Dodaj też około 60 gramów ulubionego majonezu oraz łyżkę musztardy (u mnie łagodna, ale możesz dać ostrą, jeśli lubisz). 200 gramów szynki (najlepiej chudej, parzonej) pokrój w dobrną kostkę (jak jest w kawałku) lub na małe kawałki (jeśli jest w plastrach). Na koniec dodaj przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli oraz 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu.
Porady: Do tej sałatki bardzo dobrze pasuje też żółty ser, który można zetrzeć na tarce, na grubych oczkach lub pokroić w bardzo drobną kostkę. Cześć majonezu (lub dodatkowo) można też zastąpić śmietaną kwaśną 12 % lub 18 %, albo gęstym i kremowym jogurtem naturalnym.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sałatki i spróbuj jak smakuje. W razie potrzeby dodaj więcej majonezu, soli lub pieprzu. Sałatka z makaronem i szynką może być śmiało podana jako pełnowartościowy posiłek lub też jako dodatek do dań mięsnych z pieca. Będzie świetna na stół z zimnymi przekąskami oraz jako jedna z sałatek na Święta i rozmaite przyjęcia. Można ją trzymać w lodówce pod przykryciem do 2-3 dni. Przed podaniem zawsze dokładnie wymieszaj sałatkę.
Smacznego.