Pasta jajeczna

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna jest moją ulubioną pastą, którą  bardzo często szykuję wiosną. Lubię dodawać do niej świeże zioła, które hoduję w ogrodzie lub na parapecie. Zapraszam po super przepis na pastę jajeczną z serem.

- świetna pasta gotowa w 10 minut
- idealna na kanapki i do faszerowania jaj
- z żółtym serem, ogórkiem kiszonym i szczypiorem

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania jajek: 10 minut
Ilość porcji: 420 gramów pasty

Kalorie: 290 w 100 gramach

Składniki:
  • 4 średnie jajka ugotowane na twardo
  • 70 g żółtego sera
  • 1 większy ogórek kiszony
  • 3 płaskie łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18 %
  • łyżeczka musztardy delikatesowej
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • mały pęczek szczypiorku

Kalorie policzone zostały ze składników, których użyłam w przepisie. Jest to zatem przybliżona ilość kalorii na 100 gramów pasty, ponieważ np. możesz użyć zupełnie innego sera żółtego niż ja. 

Aby zrobić idealną pastę jajeczną bardzo ważne są prawidłowo ugotowane i świeże jajka. Jajka ugotuj na twardo. Polecam Ci mój sposób na jajka na twardo. Do mojej pasty jajecznej daję majonez i śmietanę oraz tarty na grubych oczkach żółty ser i ogórek kiszony. Do takiej pasty możesz też dodać na koniec odrobinę wędzonej makreli lub szynkę w plasterkach. 

Pasta jajeczna to bardzo szybka do zrobienia domowa pasta. Możesz zrobić ją wieczorem, by rano w kilka minut przygotować dla całej rodziny pyszne kanapki na śniadanie. Ta pasta jajeczna sprawdza mi się również jako farsz do jajek wielkanocnych.

Pasta jajeczna , 1

Pasta jajeczna

Cztery średniej wielkości jajka ugotuj na twardo. Po ugotowaniu od razu zalej je zimną wodą i uszkodź skorupkę jajka. Ja obieram jajka pod małym strumieniem zimnej wody z kranu. Po lekkim przestudzeniu możesz posiekać jajka nożem. Możesz również rozdrobnić jajka przy pomocy widelca.  

Pasta jajeczna , 2

Kawałek ulubionego żółtego sera zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Dodaj też trzy płaskie łyżki dobrej jakości majonezu, łyżeczkę musztardy delikatesowej oraz pół łyżeczki soli i większą szczyptę pieprzu. 
Pasta jajeczna , 3

Do pasty jajecznej dodaj też łyżkę kwaśnej śmietany 18 %. Większego ogórka kiszonego obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i sprawdź smak pasty. Być może wolisz bardziej słoną pastę.. wówczas dodaj troch soli. 
Pasta jajeczna , 4

Przed podaniem pasty posiekałam jeszcze cienki szczypiorek. Pasty jajecznej nie trzeba odkładać do lodówki, by smaki się przegryzły. Można od razu wyłożyć ja na kanapki i rozkoszować się tym cudownym smakiem :)
Pasta jajeczna , 5

Pasta jajeczna , 6

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (28 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2018-03-23 09:25
Mi też wychodzi jaśniejsza pasta jak użyję takiego siekacza i nie dam szczypiorku. Bardzo ją lubię a Pani pasta jajeczna jest super! To są świetne proporcje do takiej pasty do której dodaje się potem to co się lubi. Nie będzie potem za sucha.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-23 10:11
Jedna z Pań napisała na Facebooku, że miesza taką pastę jajeczną z przepuszczonymi przez praskę ziemniakami.. może być smacznie 🙂
2019-03-07 08:49
właśnie zrobiłam jest smaczna 😍ja zawsze robię jajka cebulka ogórek konserwowy i majonez,przyprawy i też jest pyszna
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
Reklama
2019-03-12 11:39
Pasta wyszła przepyszna. Małą zmianą były korniszonki i koperek 😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wygląda bosko!👏️
2019-03-29 20:26
W składnikach przepisu brakuje ogórka kiszonego 😉
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-30 09:19
No ładnie.. dziękuję za super uważność 🙂❤️

Pasta jajeczna

Domowa pasta z ugotowanych na twardo jajek jest jedną z szybszych, pyszniejszych i tańszych do zrobienia past. Taką pastą jajeczną możesz wyłożyć kanapki. Pasta jajeczna świetnie nada się również jako dip lub farsz do jajek np. wielkanocnych. Co ciekawe, pasta jajeczna ma delikatny smak i z dodatkiem śmietany jest lżejsza. Mój przepis na pastę jajeczną jest bardzo uniwersalny. To taka baza, z której możesz wyczarować dowolny smak pasty jajecznej.

Pasta jajeczna przepis

Pasta z jajek z dodatkiem szczypiorku, to najczęściej szykowana wersja smakowa. Szczypiorek ma wyraźny smak, jednak jest delikatniejszy od cebuli. Dzięki siekanemu szczypiorkowi pasta jajeczna wygląda też znacznie ładniej. Moja pasta jajeczna ze szczypiorkiem smakuje nam najbardziej, jednak tak jak pisałam wcześniej możesz też dodać do niej pietruszkę, koperek czy inne ulubione zioło. A z koperkiem polecam zrobić sos koperkowy

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Do tej pasty jajecznej dodałam majonez. W takim zestawieniu polecam dodać też do pasty swój ulubiony żółty ser. Pasta jajeczna z serem będzie miała bogatszy smak. Ser należy zetrzeć na tarce. Ta pasta jajeczna ze szczypiorkiem wzbogacona została o dodatek kiszonego ogórka. Pasta jajeczna przepis - prosty, pyszny i sprawdzony. Pasta jajeczna dla dzieci to dobry pomysł na śniadanie. Gorąco zachęcam też do sprawdzenia również innych moich przepisów. Świetna jest również pasta z tuńczyka. Moje przepisy kulinarne to nie tylko pasty, ale i serniki, ciasta, zupy.. Nie zapominajmy też o najbardziej tradycyjnej, polskiej sałatce - sałatka jarzynowa!