Pasta jajeczna

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna jest moją ulubioną pastą, którą  bardzo często szykuję wiosną. Lubię dodawać do niej świeże zioła, które hoduję zawsze na parapecie. Pasta z jajek jest super prosta i szybka do zrobienia. 

To moja podstawowa wersja pasty jajecznej. Do takiej bazy możesz dodać swoje ulubione dodatki: siekaną szynkę, tarty ser, czy też cebulkę lub wędzonego łososia. 

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 270 gramów pasty

Kalorie: 310 w 100 gramach

Składniki:
  • 4 średnie jajka ugotowane na twardo
  • 3 płaskie łyżki majonezu
  • 2 płaskie łyżki śmietany kwaśnej 18 %
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • dowolne zioła: rzeżucha, majeranek, szczypior, czy oregano

Jak zrobić pastę jajeczną:

Aby zrobić idealną pastę jajeczną bardzo ważne są prawidłowo ugotowane i świeże jajka. Jajka ugotuj na twardo. Polecam Ci mój sposób na jajka gotowane na twardo. Średniej wielkości jajka gotuje się bowiem nie dłużej niż 9 minut. Jajka wkładasz do zimnej wody i czas liczysz od momentu jej zagotowania. 

Pasta jajeczna , 1

Ugotowane jajka obierz i umieść w naczyniu, w którym będziesz je ugniatać lub miksować. Do naczynia dodaj też majonez oraz śmietanę.
Pasta jajeczna , 2

Pozostaje już tylko zmiksować lub bardzo dokładnie ugnieść całość widelcem. Ja używam zawsze blendera ręcznego typu żyrafa. 
Pasta jajeczna , 3

Do pasty jajecznej dodaj na koniec sól i pieprz i wszystko wymieszaj łyżką. Swoją pastę oprószyłam tylko dodatkowo świeżo mielonym pieprzem i udekorowałam rzeżuchą wyhodowaną na parapecie. Domowa pasta jajeczna będzie smakowana świetnie również z siekanym szczypiorkiem, czy natką pietruszki. 

Do pasty możesz też dodać swoją ulubioną szynką pokrojoną na drobne kawałki. Do wersji z szynką pasuje też tarty żółty ser. Jeśli lubisz ostre pasty, do możesz też wkroić cebulę. 

Pasta jajeczna , 4

Z wielką przyjemnością polecam Ci również przepis na pastę z wędzonej makreli. To bardzo prosta i szybka do zrobienia pasta kanapkowa.
Pasta jajeczna , 5

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (15 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/44381

Komentarze

2018-03-23 09:25
Mi też wychodzi jaśniejsza pasta jak użyję takiego siekacza i nie dam szczypiorku. Bardzo ją lubię a Pani pasta jajeczna jest super! To są świetne proporcje do takiej pasty do której dodaje się potem to co się lubi. Nie będzie potem za sucha.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-23 10:11
Jedna z Pań napisała na Facebooku, że miesza taką pastę jajeczną z przepuszczonymi przez praskę ziemniakami.. może być smacznie 🙂

Pasta jajeczna

Domowa pasta z ugotowanych na twardo jajek jest jedną z szybszych, pyszniejszych i tańszych do zrobienia past. Taką pastą jajeczną możesz posmarować kanapki. Pasta jajeczna świetnie nada się również jako dip lub farsz do jajek np. wielkanocnych. Co ciekawe, pasta jajeczna ma delikatny smak i z dodatkiem śmietany jest lżejsza. Mój przepis na pastę jajeczną jest bardzo uniwersalny. To taka baza, z której możesz wyczarować dowolny smak pasty jajecznej.

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Pasta z jajek z dodatkiem szczypiorku, to najczęściej szykowana wersja smakowa. Szczypiorek ma wyraźny smak, jednak jest delikatniejszy od cebuli. Dzięki siekanemu szczypiorkowi pasta jajeczna wygląda też znacznie ładniej. W moim przepisie jest pasta jajeczna z rzeżuchą, jednak tak jak pisałam wcześniej możesz też dodać do niej pietruszkę, koperek czy inne ulubione zioło. A z koperkiem polecam zrobić sos koperkowy

Pasta jajeczna z majonezem

Do tej pasty jajecznej dodałam majonez. W takim zestawieniu polecam dodać też do pasty swój ulubiony żółty ser. Pasta jajeczna z serem będzie miała bogatszy smak. Ser należy zetrzeć na tarce. Pasta jajeczna z szynką to również super popularne zestawienie. Tu podobnie jak z serem, szynkę należy drobno pokroić i wmieszać w pastę. Gorąco zachęcam też do sprawdzenia również innych moich przepisów na domowe pasty i sosy